• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Magdy Gessler oficjalnie otwarta

Alicja Olkowska
16 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni. Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni.

Były stoły pełne ryb i owoców morza, odnowione wnętrza, Magda Gessler, tłum fotoreporterów, dziennikarzy "Dzień dobry TVN" i ich kamery. Zanim jednak goście weszli do nowej gdyńskiej restauracji Santo Porto, musieli wykazać się nie lada cierpliwością, ponieważ drzwi restauracji otworzono z półgodzinnym poślizgiem.



Szczątkowa i mało konkretna informacja, że Magda Gessler otwiera w Gdyni restaurację, pojawiła się w kwietniu, jednak przez kilka tygodni dokładna lokalizacja Santo Porto była owiana tajemnicą. Udało się nam jako pierwszym ustalić, że lokal firmowany nazwiskiem prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni (dawny lokal Open Kitchen).

W środowy wieczór wszystko stało się jasne: zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów mogli sprawdzić, jaką wizję rybnej restauracji stworzyła telewizyjna kulinarna ekspertka. Zanim jednak skosztowali przygotowanych specjalnie na tę okazję dań, musieli czekać na zewnątrz pół godziny. Magda Gessler chętnie udzielała wywiadów, odpowiadała na pytania oraz pozowała do zdjęć, zarówno przedstawicielom mediów, jak gościom restauracji. Przy wejściu do restauracji gości witał także współwłaściciel - przedsiębiorca z Bydgoszczy.

Szukasz ciekawych kulinarnych imprez w maju? Tutaj znajdziesz wszystkie


Teoretycznie otwarcie rybnej restauracji w Trójmieście to nic nadzwyczajnego - skoro morze jest tak blisko, znalezienie miejsca z dobrymi lokalnymi rybami nie powinno stanowić problemu. Praktyka wskazuje jednak na coś zgoła innego: owszem, dania z rybami zamówimy w wielu knajpach, ale nie każda może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi lub po prostu menu skrojonym głównie pod miłośników ryb i owoców morza. Czym zatem na ich tle wyróżnia się Santo Porto?

Przede wszystkim klienci sami mogą decydować, co znajdzie się na ich talerzu i to dosłownie. Tuż po przekroczeniu progu restauracji znajdzie się lodowa lada ze świeżymi rybami i owocami morza, które najpierw są wybierane, potem ważone, by na koniec trafić do otwartej kuchni, gdzie danie będzie przygotowane na oczach zamawiającego (w dniu otwarcia nie zdecydowano się na ustawienie lady, dostępna będzie od 17 maja).


  • Zespół szefów kuchni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Tłum gości czekający na otwarcie restauracji.
Podczas środowej inauguracji nie chciano zdradzić, jakie dokładnie potrawy znajdą się w menu oraz ile będą kosztować, ale przygotowany specjalny poczęstunek można potraktować jako zapowiedź karty. Tego dnia goście skosztowali m.in. ryb wędzonych (jesiotr, węgorz, pstrąg), marynowanych, łososia gravlax (marynowany w soli, cukrze oraz skórkach z cytrusów), a także owoców morza, czyli ostryg otwieranych na bieżąco i smacznych krewetek. Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpanii, choć, co wyraźnie podkreśla szef kuchni, nie zabraknie także lokalnych bałtyckich akcentów. Pomyślano również o tych, którzy wolą tradycyjne mięsne dania - w menu znajdzie się ich kilka.

Wspomniana lodowa lada z rybami to ciekawe rozwiązanie i atrakcja dla gości, ale warto zauważyć, że wcale nie pojawiła się pierwszy raz w Trójmieście za sprawą gdyńskiego Santo Porto. Niektórzy może pamiętają, że w 2010 roku podobny stół stanął przed wejściem do Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą odmieniała w swoim programie... Magda Gessler. Tak wyeksponowane ryby i owoce morza znajdziemy również w sopockim lokalu Seafood Station.

Lokal Santo Porto będzie otwarty od czwartku 17 maja.

Powitanie Magdy Gessler w Gdyni:

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Wydarzenia

Opinie (273) ponad 50 zablokowanych

  • (1)

    Przy tym komunistycznym aldku ochroniarskim i obskurnym budynku szafie

    • 18 5

    • Ty od Aldka to się od***rdol i idź sobie robić zakupy na bigos w biedrze

      • 1 0

  • rolki klozetowe

    dobrze ustawione. zjesz to się zes*asz

    • 1 0

  • Dobry Boze czy ta "Dzidzia Piernik" nigdy nie przestanie przesladoowac nas w mediach? Darmowa micha i "Panowie Redaktorzy" nie tylko ja pokazuja ale wypisuje peany. LITOSCI !

    • 7 3

  • (6)

    Musiałbym być idiotą, by napędzać zarobek tępej gwiazdeczce.

    • 188 121

    • za to gdzie napędzasz zarobek samym inteligentnym ludziom ? (2)

      • 21 3

      • (1)

        Twój wybór, ale pomyśl że inni lepsi nie są. Nie znam w trójmieście uczciwych restauratorów. Albo cwani prywaciarze, albo jeszcze lepsi - korpo wyciskacze i manipulatorzy . Prywaciarz nastawiony jest w pierwszej kolejności na zaspokajanie własnych potrzeb, najczęściej odbija mu palma, pracowników ma za nic . Korpo dyro nastawiony / a na zysk który musi zdobyć a potem wyprowadzić z kraju. W nagrodę za robienie z ludzi i poniekąd siebie idioty doataje roczny zastrzyk taki ,ze zwykli pracownicy nie zarabiają tyle w rok. Znam to od podszewki. Nie neguję wyjść do restauracji, abnsolutnie , zwłaszcza jeśli jest warto, natomiast zupełnie inną kwestią jest to jakim miernotom napychamy kieszenie ....

        • 16 3

        • otwórz restaurację i pokaż wszystkim jak to się robi

          tylko nie pizzę proszę bo wolę jechać do Włoch na pizzę

          • 4 2

    • Smutek

      Martwi mnie ostrość Pańskiego intelektu i klasy.

      • 4 6

    • zawiść frustracie bez forsy ,co

      • 6 8

    • nikogo nie interesuje twoje smutne miauczenie

      ofiaro losu

      • 9 8

  • bandycka i gangsterska tvn kgb

    • 8 5

  • Świeże ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpanii !? (1)

    Polecam Tawernę Orłowską, gdzie serwowane są rybki złowione przez miejscowych rybaków !!!
    Transport TIR-em z Portugalii to jakieś 3 dni , o kosztach nie wspomnę. Przejdę się tam ,aby zobaczyć zapewne "kosmiczne ceny".

    • 8 2

    • z gownianej zatoki. Gdansk spuszczal 4 dni fekalia do morza. Smacznego

      • 3 4

  • najlepsza ryba (6)

    i tak najlepsza rybka jest w Barze Przystań w Sopocie

    • 44 50

    • Francuz, budyn dwa bratanki

      Z Ecolą czy bez. SNG bada i mowi, ze ok.

      • 1 0

    • (1)

      Raczej w Rewie

      • 5 0

      • Tawerna Robinson w Sobieszewie

        Mniaaa.

        • 1 0

    • Chyba nie

      Byłem tam kiedyś i to co dostałem po godzinnym oczekiwaniu to jakaś namoczona wodą gąbka za kosmiczną cenę żenada i naciąganie klienta

      • 24 0

    • Dawno i nieprawda

      • 26 0

    • była

      • 28 0

  • pójdę i spróbuję (11)

    personalne ataki na Gessler mało mnie obchodzą.

    • 252 95

    • Czy mogę z tobą?

      Tak masz racje zadzieram kiecę i lece.

      • 0 0

    • Widziałeś, żeby kiedykolwiek miała spięte włosy w kuchni? (5)

      Nie chodzi nawet o chamstwo, ale w życiu nic nie zjem z kuchni w której ta kobieta była...

      • 11 14

      • Taa (1)

        Na pewno Gessler siedzi na zapleczu swojej restauracji w Gdyni i kłaki wrzuca do twojego dania. Tym się zajmuję zazwyczaj. Czasem jak musi pojechać do innej restauracji żeby tam sypać kłaki to wynajmuję kogoś z podobnym owlosieniem żeby ją zastąpił.

        • 8 2

        • Nawet jak w knajpie jest raz na 3 miesiące

          To mogę poprosić o grafik na drzwiach, kiedy spodziewać się kudłów w jedzeniu?

          • 3 0

      • (2)

        sądzisz że ona tam gotuje ? ..... współczuję braku myślenia ....

        • 17 6

        • Sądzę, że tam wchodzi. (1)

          Nie musi gotować, wystarczy, że zrobi odprawę kucharzom raz, czy dwa, żebyś miał potem niespodzianki w zupie.

          Ciekawe, co na to sanepid?

          • 4 1

          • Przecież ona ma tyle lakieru na tych włosach

            żebyś to musiał młotkiem odłupać aby cokolwiek spadło.

            • 13 1

    • I bardzo zdrowe podejście. (1)

      Mam taki sam zamiar, tylko niech ceny nie będą z kosmosu

      • 39 9

      • Nie jest drogo ,100 gram ryby z Hiszpanii z przygotowaniem i odłowienie m tylko 25zł

        • 12 1

    • (1)

      A idź, twoje wybory mało nas obchodzą.

      • 8 20

      • Tak jak Twój komentarz

        • 18 6

  • Swieta mario

    A ile kosztuje zupa z oryginalnym wlosem z loka madam.

    • 7 1

  • Ściema ,produkty z makro,g*wno w kolorowym sreberku

    Przechodziłem przypadkiem, akurat wypakowywali towar z samochodu z ciekawości spojrzałem na czym pracuja...Tak jak ta "kolorowa papuga" kładzie nacisk na produkty premium tak restauracja którą reklamuje swoją facjata i nazwiskiem pracuje na produktach z Makro "Horeca" jak większość przecietnych restauracji które nie lansują sie z jakich to produktów gotują.Ściema show i nic więcej tak jak te jej rewolucje.

    • 8 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jaki klub posiadał charakterystyczny niebieski neon, którego kolor odbijał się w nawierzchni ulicy Hynka?