• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Senso - Śródziemnomorska tradycja i oryginalność

18 lipca 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Wnętrza Senso urządzono zgodnie ze skandynawskim wyczuciem  prostoty, jednak próżno szukać tutaj chłodnego minimalizmu. Ciepła dodają oszczędnie dobrane kolorowe akcenty. Wnętrza Senso urządzono zgodnie ze skandynawskim wyczuciem  prostoty, jednak próżno szukać tutaj chłodnego minimalizmu. Ciepła dodają oszczędnie dobrane kolorowe akcenty.

Włoska restauracja Senso przy hotelu Scandic burzy stereotyp drogiej i niedostępnej restauracji hotelowej. To idealne miejsce na rodzinny obiad lub biznesowe spotkanie w międzynarodowym towarzystwie. Tym bardziej, że o menu zadbał sam Jamie Oliver.



Dzieci w Senso to najważniejsi klienci. Specjalne menu dla najmłodszych, które można obejrzeć w trójwymiarowych goglach, przygotował Jamie Oliver. Dzieci w Senso to najważniejsi klienci. Specjalne menu dla najmłodszych, które można obejrzeć w trójwymiarowych goglach, przygotował Jamie Oliver.
Specjalnością szefa kuchni Senso jest kuchnia śródziemnomorska i włoska. Specjalnością szefa kuchni Senso jest kuchnia śródziemnomorska i włoska.
Dużą popularnością cieszą się Scandic Burgery przygotowywane z naturalnych składników. Dużą popularnością cieszą się Scandic Burgery przygotowywane z naturalnych składników.
Restauracja Senso znajduje się w samym centrum Gdańska, niedaleko dworca PKP w nowoczesnym budynku hotelu Scandic przy ul. Podwale Grodzkie. Lokalizacja nie powinna jednak zmylić gości omijających szerokim łukiem hotelowe lokale. To odpowiednie miejsce dla każdego, kto ceni sobie elegancję i oryginalność, a zarazem dba o swój portfel.

Lokal urządzony jest zgodnie ze skandynawskim wyczuciem prostoty, jednak próżno szukać tutaj chłodnego minimalizmu. Ciepła i charakteru wnętrzom dodają oszczędnie dobrane kolorowe akcenty i ozdoby. W Senso dobrze poczuje się zarówno biznesmen na służbowym spotkaniu, jak i rodzina z małymi dziećmi.

Połączenie klasycznego smaku z nutką oryginalności cechuje również kartę menu. Znalazły się w niej tradycyjne potrawy kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, wzbogacone o nietypowe pomysły. Nie bądźmy zdziwieni, gdy sałatka z tuńczyka zostanie podana z arbuzem, a makaron garganelli z orzeźwiającymi owocami cytrusowymi. Urozmaiceniem karty jest zmieniane co trzy miesiące menu specjalne. Obecnie jest to "Festiwal ryb i owoców morza", podczas którego można spróbować takich rarytasów, jak langustynki czy diabeł morski.

- Nasz szef kuchni, Paweł Pawluk pływał wcześniej na statkach pasażerskich, poznając tym samym kuchnie z całego świata i jest w stanie wyczarować dosłownie wszystko - mówi Karolina Ferenc, senior sales manager MICE & marketing w hotelu Scandic. - Dlatego oprócz tradycyjnych potraw, w menu znaleźć można również, cieszące się ogromną popularnością, Scandic Burgery. Podobnie jak inne potrawy, przygotowujemy je tylko z naturalnych składników, co smakosze od razu docenią.

Zdrowe odżywianie to ważny aspekt działalności restauracji Senso.
Potrawy przygotowywane są ze świeżych składników, woda podawana w lokalu jest samodzielnie filtrowana i podawana w specjalnych karafkach, a każde danie posiada w karcie informacje dla alergików, wegetarian i wegan.

- Kładziemy duży nacisk na to, żeby każdy gość dostał to, co chce, ale również to, co może zjeść - podkreśla Ferenc. - Jednak naszymi gośćmi VIP są przede wszystkim dzieci. Specjalnie dla nich menu przygotował sam Jamie Oliver, brytyjska gwiazda kucharskiego świata.

Aby maluchy się nie nudziły w oczekiwaniu na posiłek, wydzielono dla nich specjalny multimedialny kącik. Znajdą tam mały plac zabaw, gry komputerowe oraz specjalne menu w postaci... trójwymiarowego wizjera. Patrząc w takie urządzenie, dziecko może wybrać potrawę, która mu się najbardziej spodoba, a potem - zgodnie z ideą kreatywnej kuchni Olivera - samodzielnie dobrać składniki.

Zasadą kreatywności restauracja kieruje się również podczas organizacji zamkniętych imprez okolicznościowych, takich jak wesela, studniówki czy konferencje biznesowe. Sala za każdym razem jest przygotowana inaczej, a goście mogą dowolnie komponować swoje potrawy.

Restauracja Senso jest czynna codziennie w godzinach 12-22. Na sycący obiad dla jednej osoby wydamy około 40 zł.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (2)

  • restauracja śródźiemnomorska - (1)

    Lokal urządzony jest zgodnie ze skandynawskim wyczuciem prostotyprzygotowuje to wszystko brytyjczyka wmenu chińszczyzna

    • 4 10

    • to do tego prostaka co nie rozumie co w artykule jest napisane ( ucz się czytać ze zrozumieniem !!! )

      fajną opinie dodałeś , szkoda że wyssaną z palca , co do chińszczyzny to widze że ciebie tylko stać na to co z chin , no cóż dlatego właśnie przez snopów takich jak ty najpopularniejszy zwrot na świecie to : made in china

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jaką bajką inspirowany jest plac zabaw "Gród Milusia" znajdujący się w Sopocie w Parku Południowym?