• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Największa impreza kulinarna znowu w Trójmieście

Alicja Olkowska
20 marca 2024, godz. 13:30 
Opinie (40)
Restaurant Week ponownie w Trójmieście. Na zdjęciu danie główne w restauracji Villa Eva: żebro wołowe z sosem demi-glace, purée chrzanowym i marchwią. Restaurant Week ponownie w Trójmieście. Na zdjęciu danie główne w restauracji Villa Eva: żebro wołowe z sosem demi-glace, purée chrzanowym i marchwią.

Wiosenny Restaurant Week 2024 trwa w najlepsze. Udział w największej ogólnopolskiej imprezie kulinarnej ponownie wzięło Trójmiasto: tym razem festiwalowe menu zamówimy w 37 lokalnych restauracjach. Sprawdziliśmy, co tym razem przygotowała dla gości Villa Eva z Wrzeszcza.



Czy brałaś(eś) kiedykolwiek udział w Restaurant Week?

Restaurant Week 2024: temat wiosennej edycji



Każda odsłona festiwalu ma swój motyw przewodni. Była już m.in. moda na fotografowanie dań i dzielenia się nimi w sieci, była filozofia niemarnowania jedzenia. Teraz przyszła pora na "sensację".

- Tematem tegorocznego Restaurant Week, festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach, są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie. To będzie najbardziej sensacyjna edycja (...), w której goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata - mówi Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu.


Restaurant Week - jak dokonać rezerwacji?



Zasady się nie zmieniły: w cenie 69 zł (+ opłata rezerwacyjna 5,98 zł) mieści się trzydaniowe autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru w zależności od restauracji w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej.

Ci, którzy chcą zarezerwować kolację w weekendowy wieczór, w niektórych lokalach będą musieli uiścić tzw. opłatę prime time, czyli dodatkowe 10 zł. Mniej oblegane godziny nie są już dodatkowo płatne.

W ramach zamówienia każdy pełnoletni gość festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Kinley Elderflower Zero Cukru oraz w wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja bez procentów).

Podczas rezerwacji należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

  • Danie główne: troć, puree z pietruszki, krewetki.
  • Przystawka: pierożki ravioli z mięsem raka, otoczone kremową zupą bisque.
  • Przystawka: krem z karmelizowanej cebuli i sera.
  • Przystawka: krem z karmelizowanej cebuli i sera.
  • Deser: naleśniki Crêpes Suzette.
  • Dwa koktajle do wyboru: alkoholowy i bez procentów.
  • Dwa koktajle do wyboru: alkoholowy i bez procentów.
  • Villa Eva to także winiarnia.

Test menu Restaurant Week - Villa Eva



Na testową wizytę wybraliśmy się do działającej od ponad dwóch dekad wrzeszczańskiej restauracjiMapka Villa Eva, miejsca, w którym czuć historię Gdańska, m.in. za sprawą niemal namacalnej obecności ducha Güntera Grassa - noblista spędzał w willi dużo czasu, a nawet mieszkał przez miesiąc. We wnętrzach widać sporo nawiązań do słynnego pisarza, ale nie tylko: swój ślad w postaci zdjęć z autografami zostawili inni znamienici goście.

A co w festiwalowym menu? Dwie różne przystawki do wyboru: pierożki ravioli z mięsem raka, otoczone kremową zupą bisque, gotowaną na bulionie ze skorupiaków lub rozgrzewający i aromatyczny krem z karmelizowanej cebuli i sera. Na główne danie albo soczysty kawałek mięsa troci położony na puree z pietruszki i udekorowany krewetkami albo pokaźnej wielkości żebro wołowe z sosem demi-glace, purée chrzanowym i marchwią. Desery w obydwóch wersjach menu są takie same, czyli są to cieniutkie naleśniki Crêpes Suzette, zatopione w sosie maślano-pomarańczowym. Wspaniałe.

Oprócz tego w Villi Eva można za dodatkową opłatą zamówić dopasowany do menu alkohol (80 zł).



Festiwal potrwa do 24 kwietnia. Bezpośrednio rezerwacji można dokonywać tutaj.

Łącznie w wiosennej edycji bierze udział 37 lokali z Trójmiasta, w tym m.in. Restauracja Harmonia, Cider Garden Papieroovka, Vinissimo Restaurant & Wine Bar, Aioli, Restauracja ArtBistro by Progres, Bistro Miasto, Cartel Mexican Streetfood, Elephant Club, Restauracja Filharmonia, Bistro Młyn, Oria Magic House, Ristorante Con GiardinoYatta Sushi
.

Wydarzenia

Restaurant Week (2 opinie)

(2 opinie)
69 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (40) 5 zablokowanych

  • "Week" a trwa miesiąc .. (1)

    i "Restaurant" a bistro na liście.. i trzy dania, a razem to jak jedno, i specjalne menu festiwalowe (co oznacza cięcia) itd.
    Ale generalnie to nie jest aż taka straszna opcja :) choć mam wrażenie że to popularność miało 8 lat temu największą i teraz już ten klimat się skończył.

    • 20 3

    • Wiadomo że za 70zł oczekujesz najeść się do syta, i jeszcze wziąć na wynos :)
      to pokaz umiejętności lokali, okazja do spróbowania czegoś nowego ale polakówom się nie przemówi xD

      • 2 3

  • W tym mieście to już tylko żarcie (4)

    Jedyna atrakcja to pójść się najeść i zrobić zdjęcie na insta. Bywałam na tym restaurant week i spoko to jest, ale że już musicie o tym artykuły pisać jako ważne wydarzenie to tylko pokazuje jak poziom kultury i atrakcji szoruje po dnie u nas. Kto ma większe wymagania ten musi jeździć do innych miast, u nas się cieszą tylko ci dla których wydarzeniem miesiąca jest pójście do foodhallu czy na jakiś kolejny festiwal smaków. Czyli generalnie dla ludzi bez zainteresowań.

    • 32 12

    • wiadomo, każdy kto lubi jeść to człowiek bez zainteresowań. Dobry człowieku, powiedz nam jakie Ty masz zainteresowania?

      • 3 2

    • Dość szczególna to opinia, że ludzie, którzy interesują się kulinariami,

      to tak naprawdę nie mają zainteresowań. Widać dziewczynko, że gdybyś spadła z poziomu swego ego, na poziom IQ, to byś się zabiła.
      A ze sztuk najbardziej lubię sztukę mięsa.

      • 2 5

    • Dokładnie. Tania rozrywka dla ludzi zamknietych we wlasnych bablach

      w restaruacji nawet poznac nikogo nie mozna.
      Tani snobizm. Ew drogi :)
      Pozdr

      • 1 2

    • Taki Owsiak bez owsianki

      Układ kocha tak samo

      • 2 1

  • A czy wołowina jest

    Soczysta i krucha ? I czy rozpływa się w ustach ?

    • 3 1

  • Ale żarcie. Normalnie żołądek przyrasta do kręgosłupa.

    Nie chodzę , bo od "nadmiaru" z głodu bym zdechł, a poza tym po ostatniej "wizycie" nie starcza mi do pierwszego. Patogastro podpadło mi w pandemii, a po tym jak otrzymało wsparcie finansowe na utrzymanie miejsc pracy - pozwalniali pracowników i wyjechali na egzotyczne wakacje. Po wsparciu lokalnych patriotów , obdarowali ich rachunkami grozy. Jestem skutecznie wyleczony.

    • 4 0

  • szkoda czasu

    byłam na poprzedniej edycji, porcje malutkie, powiedziałabym że nawet nie degustacyjne, za tą cenę lepiej zjeść jedno danie, ale przynajmniej nie wyjść głodnym. No i to czekanie na podanie każdego kolejnego dania, szkoda czasu i pieniędzy. Degustacje mogą być w supermarkecie, ale do restauracji idzie się jeśli nawet nie najeść się, ale chociaż nie wyjść głodnym. J

    • 4 2

  • Zjadacz

    Fajna inicjatywa, wiadomo że za 70 zł w restauracji nie dostaniesz pełnej porcji dlatego po takiej kolacji wizyta w maczku na podwójny deser ;)

    • 1 4

  • Problemy trojmiejskiej gastronomii w soczewce

    dzieki temu festiwalowi mozna zobaczyc, jak przecietna jest oferta trojmiejskiej gastronomii. te znane i wysokiej jakosci knajpy nie biora w nim udzialu, bo i po co, za to cala slaba reszta strzela w konkurencje kapiszonami, tzn chce sie promowac, ale zupelnie nie umie sie wybic na tle innych. trojmiasto ma chyba najgorsza oferte ze wszystkich w Polsce. zwroccie uwage, ze bardzo czesto desery, a ostatnio nawet przystawki sa te same dla menu A i B. wiekszosc ofert naprawde nudna. malo ciekawostek kulinarnych i nowosci, a cena festiwalu jest juz taka, ze mozna spokojnie isc na cos ciekawszego bez zadnych promocji. i nie porownuje tu do Wwy, ale zobaczcie chocby na oferte szczecinska (a Szczecin jest przeciez 3x mniejszy od aglomeracji trojmiejskiej)

    • 5 1

  • Ewa + Adam

    Ta promocja słaba jest,nie ma kultowych knajp to znaczy że wszystko jest oszukiwaniem klieta

    • 3 0

  • (1)

    jeśli opłata jest obowiązkowa to bilet kosztuje 75zł a nie 69zł, czy naprawdę uczciwe podejście aż tyle kosztuje?

    • 4 0

    • aaa, to nawet nie 69, a 69.99, ot popatrz, januszerka biznesu

      • 0 0

  • Jaka to impreza,myslalem ze zrobia zawody na bicie rekordu ginesa ile kto zje najwiecej hot dogow albo pizzy???

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

ADELE - Tribute from London by Stacey Lee

148 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym miejscu najczęściej pojawiała się scena, na której odbywały się CudoWiankowe koncerty?