- 1 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (67 opinii)
- 2 Techno balkon otworzył sezon (59 opinii)
- 3 Recenzja filmu "Istoty fantastyczne" (2 opinie)
- 4 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (53 opinie)
- 5 Momoa spotkał się z Michalczewskim (60 opinii)
- 6 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (60 opinii)
Największa impreza kulinarna znowu w Trójmieście
Wiosenny Restaurant Week 2024 trwa w najlepsze. Udział w największej ogólnopolskiej imprezie kulinarnej ponownie wzięło Trójmiasto: tym razem festiwalowe menu zamówimy w 37 lokalnych restauracjach. Sprawdziliśmy, co tym razem przygotowała dla gości Villa Eva z Wrzeszcza.
Restaurant Week 2024: temat wiosennej edycji
Każda odsłona festiwalu ma swój motyw przewodni. Była już m.in. moda na fotografowanie dań i dzielenia się nimi w sieci, była filozofia niemarnowania jedzenia. Teraz przyszła pora na "sensację".
- Tematem tegorocznego Restaurant Week, festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach, są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie. To będzie najbardziej sensacyjna edycja (...), w której goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata - mówi Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu.
Restaurant Week - jak dokonać rezerwacji?
Zasady się nie zmieniły: w cenie 69 zł (+ opłata rezerwacyjna 5,98 zł) mieści się trzydaniowe autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru w zależności od restauracji w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej.
Ci, którzy chcą zarezerwować kolację w weekendowy wieczór, w niektórych lokalach będą musieli uiścić tzw. opłatę prime time, czyli dodatkowe 10 zł. Mniej oblegane godziny nie są już dodatkowo płatne.
W ramach zamówienia każdy pełnoletni gość festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Kinley Elderflower Zero Cukru oraz w wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja bez procentów).
Podczas rezerwacji należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Test menu Restaurant Week - Villa Eva
Na testową wizytę wybraliśmy się do działającej od ponad dwóch dekad wrzeszczańskiej restauracji Villa Eva, miejsca, w którym czuć historię Gdańska, m.in. za sprawą niemal namacalnej obecności ducha Güntera Grassa - noblista spędzał w willi dużo czasu, a nawet mieszkał przez miesiąc. We wnętrzach widać sporo nawiązań do słynnego pisarza, ale nie tylko: swój ślad w postaci zdjęć z autografami zostawili inni znamienici goście.
A co w festiwalowym menu? Dwie różne przystawki do wyboru: pierożki ravioli z mięsem raka, otoczone kremową zupą bisque, gotowaną na bulionie ze skorupiaków lub rozgrzewający i aromatyczny krem z karmelizowanej cebuli i sera. Na główne danie albo soczysty kawałek mięsa troci położony na puree z pietruszki i udekorowany krewetkami albo pokaźnej wielkości żebro wołowe z sosem demi-glace, purée chrzanowym i marchwią. Desery w obydwóch wersjach menu są takie same, czyli są to cieniutkie naleśniki Crêpes Suzette, zatopione w sosie maślano-pomarańczowym. Wspaniałe.
Oprócz tego w Villi Eva można za dodatkową opłatą zamówić dopasowany do menu alkohol (80 zł).
Łącznie w wiosennej edycji bierze udział 37 lokali z Trójmiasta, w tym m.in. Restauracja Harmonia, Cider Garden Papieroovka, Vinissimo Restaurant & Wine Bar, Aioli, Restauracja ArtBistro by Progres, Bistro Miasto, Cartel Mexican Streetfood, Elephant Club, Restauracja Filharmonia, Bistro Młyn, Oria Magic House, Ristorante Con Giardino i Yatta Sushi
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (40) 5 zablokowanych
-
2024-03-20 18:49
"Week" a trwa miesiąc .. (1)
i "Restaurant" a bistro na liście.. i trzy dania, a razem to jak jedno, i specjalne menu festiwalowe (co oznacza cięcia) itd.
Ale generalnie to nie jest aż taka straszna opcja :) choć mam wrażenie że to popularność miało 8 lat temu największą i teraz już ten klimat się skończył.- 20 3
-
2024-03-21 08:34
Wiadomo że za 70zł oczekujesz najeść się do syta, i jeszcze wziąć na wynos :)
to pokaz umiejętności lokali, okazja do spróbowania czegoś nowego ale polakówom się nie przemówi xD- 2 3
-
2024-03-20 20:20
W tym mieście to już tylko żarcie (4)
Jedyna atrakcja to pójść się najeść i zrobić zdjęcie na insta. Bywałam na tym restaurant week i spoko to jest, ale że już musicie o tym artykuły pisać jako ważne wydarzenie to tylko pokazuje jak poziom kultury i atrakcji szoruje po dnie u nas. Kto ma większe wymagania ten musi jeździć do innych miast, u nas się cieszą tylko ci dla których wydarzeniem miesiąca jest pójście do foodhallu czy na jakiś kolejny festiwal smaków. Czyli generalnie dla ludzi bez zainteresowań.
- 32 12
-
2024-03-21 08:32
wiadomo, każdy kto lubi jeść to człowiek bez zainteresowań. Dobry człowieku, powiedz nam jakie Ty masz zainteresowania?
- 3 2
-
2024-03-21 08:36
Dość szczególna to opinia, że ludzie, którzy interesują się kulinariami,
to tak naprawdę nie mają zainteresowań. Widać dziewczynko, że gdybyś spadła z poziomu swego ego, na poziom IQ, to byś się zabiła.
A ze sztuk najbardziej lubię sztukę mięsa.- 2 5
-
2024-03-21 08:36
Dokładnie. Tania rozrywka dla ludzi zamknietych we wlasnych bablach
w restaruacji nawet poznac nikogo nie mozna.
Tani snobizm. Ew drogi :)
Pozdr- 1 2
-
2024-03-21 08:53
Taki Owsiak bez owsianki
Układ kocha tak samo
- 2 1
-
2024-03-21 06:55
A czy wołowina jest
Soczysta i krucha ? I czy rozpływa się w ustach ?
- 3 1
-
2024-03-21 08:18
Ale żarcie. Normalnie żołądek przyrasta do kręgosłupa.
Nie chodzę , bo od "nadmiaru" z głodu bym zdechł, a poza tym po ostatniej "wizycie" nie starcza mi do pierwszego. Patogastro podpadło mi w pandemii, a po tym jak otrzymało wsparcie finansowe na utrzymanie miejsc pracy - pozwalniali pracowników i wyjechali na egzotyczne wakacje. Po wsparciu lokalnych patriotów , obdarowali ich rachunkami grozy. Jestem skutecznie wyleczony.
- 4 0
-
2024-03-21 08:32
szkoda czasu
byłam na poprzedniej edycji, porcje malutkie, powiedziałabym że nawet nie degustacyjne, za tą cenę lepiej zjeść jedno danie, ale przynajmniej nie wyjść głodnym. No i to czekanie na podanie każdego kolejnego dania, szkoda czasu i pieniędzy. Degustacje mogą być w supermarkecie, ale do restauracji idzie się jeśli nawet nie najeść się, ale chociaż nie wyjść głodnym. J
- 4 2
-
2024-03-21 08:43
Zjadacz
Fajna inicjatywa, wiadomo że za 70 zł w restauracji nie dostaniesz pełnej porcji dlatego po takiej kolacji wizyta w maczku na podwójny deser ;)
- 1 4
-
2024-03-21 08:46
Problemy trojmiejskiej gastronomii w soczewce
dzieki temu festiwalowi mozna zobaczyc, jak przecietna jest oferta trojmiejskiej gastronomii. te znane i wysokiej jakosci knajpy nie biora w nim udzialu, bo i po co, za to cala slaba reszta strzela w konkurencje kapiszonami, tzn chce sie promowac, ale zupelnie nie umie sie wybic na tle innych. trojmiasto ma chyba najgorsza oferte ze wszystkich w Polsce. zwroccie uwage, ze bardzo czesto desery, a ostatnio nawet przystawki sa te same dla menu A i B. wiekszosc ofert naprawde nudna. malo ciekawostek kulinarnych i nowosci, a cena festiwalu jest juz taka, ze mozna spokojnie isc na cos ciekawszego bez zadnych promocji. i nie porownuje tu do Wwy, ale zobaczcie chocby na oferte szczecinska (a Szczecin jest przeciez 3x mniejszy od aglomeracji trojmiejskiej)
- 5 1
-
2024-03-21 08:52
Ewa + Adam
Ta promocja słaba jest,nie ma kultowych knajp to znaczy że wszystko jest oszukiwaniem klieta
- 3 0
-
2024-03-21 08:57
(1)
jeśli opłata jest obowiązkowa to bilet kosztuje 75zł a nie 69zł, czy naprawdę uczciwe podejście aż tyle kosztuje?
- 4 0
-
2024-03-21 08:58
aaa, to nawet nie 69, a 69.99, ot popatrz, januszerka biznesu
- 0 0
-
2024-03-21 12:47
Jaka to impreza,myslalem ze zrobia zawody na bicie rekordu ginesa ile kto zje najwiecej hot dogow albo pizzy???
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.