- 1 Gdzie na karaoke w Trójmieście? (21 opinii)
- 2 "Grillujemy" współczesne kino (52 opinie)
- 3 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (19 opinii)
- 4 Co robić w długi weekend w mieście? (40 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Recenzja "Challengers": intensywne kino (51 opinii)
Śledź w letniej zalewie Gdyńskim Przysmakiem
Za ciekawe podejście do ryby zamkniętej w słoiku oraz oryginalne połączenie smaków, m.in. chilli, kolendry i imbiru, Przemek Roman otrzymał pierwszą nagrodę w konkursie na "Gdyński Przysmak". To jego trzeci triumf z rzędu.
Dla jury ważny był nie tylko smak i aromat potraw, trudność wykonania, ale też ich wygląd oraz motyw przewodni, który miał kojarzyć się jednoznacznie z Gdynią. Tym razem motywem przewodnim był słoik. Bezkonkurencyjny po raz trzeci z rzędu okazał się Przemek Roman. W zeszłym roku zaproponował przepis na dorsza z kurkami i dynią. Tym razem postawił na śledzia.
Danie nazwane przez niego po prostu "Śledziem w letniej zalewie" oczarowało oceniających prostotą i łatwością wykonania oraz nietypowym połączeniem letnich, kolorowych smaków i składników w jednym słoiku.
- Pan Roman jest samoukiem. Będziemy chcieli porozmawiać z nim na temat jego talentu i współpracy w innym charakterze. Za rok stworzymy bowiem zapis, który uniemożliwi start osobom, które wygrały trzy razy - wyjaśnia Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni.
Drugie miejsce przypadło Annie Hajbowicz za przepis na "Konfiturkę dyniową z nutką pomarańczy i korzennych przypraw". Jury przekonał trafiony żart gry słów.
- Autorka przesyłając przepis uzasadniała, że najbardziej gdyńskim warzywem jest dynia, ponieważ jako jedyne zawarte jest w jej nazwie G(dynia) - argumentują organizatorzy.
Nagrodę przyznano także za oryginalny przepis, ładne wykonanie, trafność tematu, smak, kolor i zapach lata zamknięty w słoiku.
Trzecia nagroda została przyznana Arturowi Chmielewskiemu za przepis na "Pijane klopsiki z malinami w zalewie pigwowej" za kreatywność i odwagę, za nietypowe i bardzo ciekawe połączenie smaków zamknięte w nowoczesnym słoiku.
Jury w tym roku przyznało także wyróżnienie. Zdobyła je Nawojka Drabarek za połączenie produktów, które w 100 proc. się uzupełniają.
Potrzebne produkty - przepis na 2 słoiki litrowe:
- 6 filetów śledzia surowych / solonych bez skóry
- 1 litr wody
- 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- 2 łyżki stołowe ziaren kolendry
- świeże chilli - do smaku / ja dałem 1 małe.
- kawałek świeżego imbiru - wielkości kciuka
- 1 anyż gwieździsty
- 2-3 liście laurowe
- 1 goździk
- trawa cytrynowa - około 1 łyżki stołowej suszonej lub 1 laska świeżej
- 1 laska kory cynamonowej
- 1 duża pomarańcza
- 1 duża cytryna
- 1 limonka
Sposób przygotowania:
Filety solone odmaczamy w zimnej wodzie przez około 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy 1 litr wody. Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy ziarna kolendry, chilli, imbir, anyż gwieździsty, liście laurowe, goździk, trawę cytrynową i korę cynamonową. Pomarańczę, cytrynę oraz limonkę - po dokładnym wyszorowaniu i odparzeniu skórki gorącą wodą - kroimy w grube plastry i dodajemy do reszty zalewy. Wkładając je do garnka ściśnij je lekko, aby uleciał z nich sok. Na koniec dodajemy 2 łyżki stołowe octu winnego oraz szczyptę soli. Zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu zalewy układamy w słoiku na zmianę pomarańczę, śledzia, cytrynę, śledzia, limonkę, śledzia itd. Uwaga! Słoik musi być wcześniej dokładnie umyty i wygotowany, gdyż będzie on poddawany procesowi pasteryzacji. Pomiędzy to wszystko można jeszcze włożyć całe papryczki chilli. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Przez dodanie cytrusów i ich soków zalewa wyjdzie lekko mętna, ale proszę się tym nie przejmować. Liczy się smak. Zamykamy słoik. Słoiki pasteryzujemy i czekamy na zimę. Proponuję podawać z jogurtowym sosem koperkowym.
PS: Słoiki najlepiej pasteryzować w temperaturze około 90°C. To spowoduje, że surowy śledź zostanie poddany lekkiej obróbce termicznej, a cały aromat z zalewy przedostanie się do ryby.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (30) 6 zablokowanych
-
2015-09-04 08:58
Najlepsze to były te "Fallujące śledzie" kilka lat temu!
Najpyszniejsze.
- 4 1
-
2015-09-04 08:47
Jeżeli za każdym razem wymyśla coś innego
to dajcie mu szansę wystartować 4-ty, 5-ty, i 100-tny raz
- 5 0
-
2015-09-04 08:35
wyróżnienie my przyznajemy P. Szczerbie za świetną robotę sprawozdawczą:
"połączenie produktów, które w 100% się uzupełniają"
nic dodać nic ująć!- 6 0
-
2015-09-04 08:17
myslenie
sledzia w sloiku jak na lekarstwo a cebul i innych przypraw az sloika nie mozna dokrecic a cena zawrotna
- 15 1
-
2015-09-04 08:07
wiadomo jak gdynia to śledzie
- 7 6
-
2015-09-04 07:30
Śledź gdyński
Kanibale gdynianie to śledzie i zjadają się śledziami fuuuu uuu ble !!!!!
- 6 8
-
2015-09-03 22:43
Osiągnięcie na miarę wioski rybackiej
- 12 9
-
2015-09-03 20:25
Gdynia byla juz w pierwszej edycji...
...gdzie Tu innowacyjne danie?raczej papugowanie...
- 7 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.