• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Slow Fest Sopot w weekend na molo

Marta Nicgorska
24 czerwca 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Od początku impreza znana jest pod nazwą "Sopot od kuchni". Od początku impreza znana jest pod nazwą "Sopot od kuchni".

Pierwszy wakacyjny weekend zaskoczy nas nowymi smakami. W sobotę i niedzielę odbędzie się trzecia edycja "Slow Fest Sopot". Przy długim stole na molo spotkają się restauratorzy, miłośnicy zdrowej żywności, blogerzy kulinarni i artyści, którym bliska jest idea Slow Food. Mieszkańcy Trójmiasta oraz turyści podczas spaceru będą mogli podejrzeć pracę szefów kuchni i spróbować niecodziennych potraw, na przykład... ślimaków.



W sobotę i niedzielę sopockie molo będzie należało do smakoszy. Od godziny 11 do 19 deski nadmorskiej promenady opanują szefowie kuchni z Trójmiasta i okolic oraz fani Slow Food. Na imprezie pojawi się - tak jak rok temu - około 50 renomowanych restauracji. Każdego dnia na 26 stanowiskach będą serwowane ciekawe przekąski przygotowane zgodnie z założeniami festiwalowego menu.

Czy uważasz, że molo w Sopocie to dobre miejsce na organizację imprezy kulinarnej?

- Tak jak w poprzednich edycjach goście będą mieli okazję posmakować autorskich przysmaków przyrządzonych na bazie tych samych produktów. Formuła wydarzenia zasadniczo się nie zmienia. W tym roku nastawiamy się na przyjacielskie gotowanie, wszak impreza prócz walorów edukacyjnych i poznawczych ma integracyjny charakter - zapowiada Wojciech Radtke, główny organizator festiwalu, promotor idei Slow Food.

Organizator zapowiada, że na gości będzie czekało aż 30 tysięcy porcji degustacyjnych. Aby przygotować taką liczbę przekąsek, restauratorzy będą potrzebowali łącznie 2500 kg ryb, 1500 kg warzyw i 1000 kg owoców.

Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się dania z ryb bałtyckich, atlantyckich i słodkowodnych, dania z owoców morza, wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, dania greckie, japońskie, francuskie, włoskie, marokańskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie, egzotyczne dania wegańskie i wegetariańskie, a także zupy, różnorodne wypieki, słodycze, desery. Nie zabraknie "Sopockiego śledzika".

- Po raz pierwszy odbędzie się konkurs na najlepsze danie festiwalowe: słone i słodkie. Oceniać będzie 6-osobowe jury w międzynarodowym składzie. Nagrody czekają nie tylko na wystawców, ale także na gości festiwalu - dodaje Wojciech Radtke.

Na czas imprezy sopockie molo zamienia się w restaurację pod chmurką. Na czas imprezy sopockie molo zamienia się w restaurację pod chmurką.


Poza degustacją potraw będzie można zrobić zakupy u wystawców oferujących zdrową żywność. Miłośnicy wyrobów mięsnych mogą już ostrzyć sobie zęby na wędliny myśliwskie. Ci, którzy od mięsa stronią, znajdą coś dla siebie wśród przysmaków z koziej zagrody. Poza jedzeniem będą też trunki: unikatowe piwa regionalne czy cydry.

Tegoroczną imprezę odwiedzi na pewno Michela Lenta z zarządu Slow Food z Włoch oraz członkowie Slow Food Polska. W rolę kucharzy wcielą się politycy, m.in prezydent Sopotu Jacek Karnowski i marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk. Niewykluczone, że dołączą także aktorzy, którzy będą gośćmi festiwalu Dwa Teatry. Organizatorzy nie chcą jednak zdradzać nazwisk.

- Podczas każdej edycji zaglądali do nas artyści. W tym roku niech będzie niespodzianką, kto zasiądzie z nami do stołu - śmieje się tajemniczo Wojciech Radtke.

Nie jest jednak tajemnicą, że na imprezę wybierają się: Konsul Honorowa Włoch Claudia Fillippi-Chodorowska, która opowie o rybach bałtyckich oraz właściciele Atelier Smaku - Jola Słoma i Mirek Trymbulak, którzy przybliżą temat bezglutenowej kuchni wegańskiej.

Oprócz integracji i degustacji na gości czeka spora porcja wiedzy. W Biurze Festiwalu zaplanowano kilka wykładów, m.in. o kulinarnych sekretach Bałtyku, starych odmianach drzew owocowych, serach zagrodowych, kwiatach jadalnych czy hodowli krów Wagyu.

Każdy odwiedzający będzie mógł spróbować kilku wybranych przez siebie potraw. Za degustację trzeba będzie jednak zapłacić. Karnet na menu degustacyjne składające się z 5 kuponów kosztuje 25 zł i będzie dostępny w Biurze Festiwalu. Oprócz karnetu konsumpcyjnego trzeba liczyć się z opłatą za wstęp na molo. Bilety można będzie kupić w kasach wedle obowiązujących w sezonie stawek (normalny 7,50 zł, ulgowy 4 zł).

Dla naszych czytelników przygotowaliśmy specjalny konkurs, w którym można wygrać 8 podwójnych voucherów na imprezę. W skład voucheru wchodzą 2 bilety na molo oraz 2 karnety konsumpcyjne. Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy odpowiedzieć na pytanie.

Wydarzenia

Sopot od Kuchni - Slow Fest Sopot (9 opinii)

(9 opinii)
festiwal sztuki, pokaz

Zobacz także

Opinie (44) 4 zablokowane

  • Sopot

    Najlepiej Molo płatne cały rok...........i ostatni gasi światło!!!

    • 4 1

  • Toy Toy-e też postawią na molo ?

    Kubli i tacki będą fruwały, po molo, a potem, hop, do morza.
    Kto to wymyślił ?

    Przecież to jest chore !

    • 2 0

  • Slow food ? Co to jest?

    Slow Food - organizacja i jednocześnie ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów.Organizacja założona została w 1986 przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego we Włoszech jako opór przeciwko rosnącej popularności barów fast food (decyzja o powstaniu zapadła po otworzeniu przez sieć McDonald's lokalu w zabytkowej części Rzymu, w pobliżu Hiszpańskich Schodów), ale wkrótce rozprzestrzeniła się na 50 krajów i obecnie zrzesza ponad 80 tys. członków. Siedzibą organizacji jest miejscowość Bra w Piemoncie, we Włoszech, gdzie pracuje około 100 osób, zaś lokalnymi oddziałami Slow Food na całym świecie kieruje dodatkowo 800 wolontariuszy.

    Obecnie ruch ten opisuje siebie samego jako ekogastronomiczna frakcja w ruchu ekologicznym, chociaż wielu mówi również o kulinarnym skrzydle ruchu alterglobalistów. Jednym z jego najważniejszych haseł jest "Obrona prawa do smaku!"

    Od czasu do czasu Slow Food dokonuje bezpośrednich interwencji w transakcje rynkowe, na przykład chroniąc cztery tradycyjne rasy indyków amerykańskich (narragansett, jersey buff, standard bronze, bourbon red) poprzez zakup 4000 jaj i zlecenie wyhodowania z nich dorosłych zwierząt, które następnie trafiły na rynek.

    • 3 2

  • Zapewne znowu będzie wiało i będzie padać, do tego wejście 7,5 od osoby aby dodatkowo płacić za jedzenie, hahaha. (2)

    W ten sposób można organizować muzea itd. na molo, a przed zakupem właściwego biletu przymusowy zakup biletu na molo.

    • 49 7

    • jem bo lubie

      a najlepiej ponarzekaj troche ze tu sie nic nie dzieje hahha bara...e :)

      • 3 2

    • siedź w domu, wypij tatrę z puszki, ponarzekaj do telewizora i dumnie poklep się po brzuchu, że oszczędziłeś parę złotych.

      • 8 14

  • Polecam, bo lubię jeść :)

    Ja specjalnie na te ślimaki przyjdę, bo lubię :)

    • 4 6

  • Chytra baba z Radomia.

    Ciekawe czy chytra baba z Radomia się pojawi :)

    • 17 1

  • Uważajcie też, żeby znowu jakiś psychol w samochodzie nie "odwiedził" mola.

    • 5 4

  • Slow fest?

    Ki czort?

    • 18 1

  • Konkurs - pytanie do redakcji.

    Gdzie można znaleźć regulamin powyższego konkursu? Kiedy i w jaki sposób odbędzie się rozstrzygnięcie?

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Informacja została dodana.

    • 8 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

ADELE - Tribute from London by Stacey Lee

148 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak nazywa się Dyrektor Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych?