• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test Smaku: świetna kuchnia śródziemnomorska w Azzurro

Beata Testsmaku
27 stycznia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test Smaku: niebanalne i smaczne Dwie Zmiany

W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy restaurację Azzurro zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Ostatnio pisaliśmy o Na Talerzu w Gdyni. Za dwa tygodnie w środę opiszemy restaurację Thai Thai w Sopocie (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt.



Uwielbiam wynajdywać gastronomiczne perełki. I cieszę się za każdym razem, gdy trafię do miejsca, które z czystym sumieniem mogę polecić. Ostatnio ddwiedziłam dość nową, bo działającą zaledwie od sierpnia ubiegłego roku Restaurację Azzurro. Mieści się ona w Gdańsku przy ul. Spacerowej, w sąsiedztwie lasów Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Wbrew pozorom wcale nie jest ciężko tutaj trafić.

Lokal jest dwupoziomowy, do dyspozycji  gości jest także zadaszony taras z barem i ogrodem. Restauracja została przepięknie zaaranżowana. Skromnie, bez przepychu, ze smakiem. Wiele elementów pozostało po poprzednim miejscu, jednakże muszę przyznać, że metamorfoza wyszła dość zgrabnie. Dominuje biel i błękit, dzięki czemu stworzono namiastkę śródziemnomorskiego klimatu. Jest jasno, przytulnie, a trzaskające drewno w kominkach tworzy niebywałą atmosferę. Na uwagę zasługuje także dość obszerny kącik dla dzieci znajdujący się na piętrze.

W Azzurro będziecie mogli rozkoszować się smakami kuchni śródziemnomorskiej. Nie brakuje w karcie potraw opartych na świeżych warzywach, owocach morza, rybach i mięsie (baranina, cielęcina). Ciężko się zdecydować, bo każda propozycja kusi ciekawymi połączeniami różnorodnych składników. Wybór jest naprawdę spory, a ceny całkiem atrakcyjne, więc można sobie pozwolić na iście śródziemnomorską ucztę, co my zrobiliśmy z wielką przyjemnością.

Zdecydowaliśmy się na:
- Minestrone (12 zł);
- Brik (15 zł);
- Greckie tapas (15 zł);
- Krewetki saute (20 zł);
- Carpaccio di polipo (20 zł);
- Tajin z kurczakiem (30 zł);
- Szisz (25 zł);
- Koftę (25 zł);
- Paellę (35 zł);
- Mus czekoladowy (12 zł);
- Suflet czekoladowy z lodami (15 zł);
- Tartę cytrynową z bezą (13 zł).

Na początek - jak nakazuje gościnność - poczęstowano nas wypiekaną na miejscu foccacią, którą podano z dwiema smacznymi pastami.

Nie mogłam nie zamówić carpaccio z ośmiornicy. To rzadkość w trójmiejskich lokalach, w których zazwyczaj przesadza się z ceną za tę przystawkę. W Azzurro i cena była przyzwoita, i porcja całkiem okazała. Jednak to, co najważniejsze, czyli smak - zachwycał. Idealne, cieniutkie biało-różowe plasterki miękkiej ośmiornicy ułożono na bazyliowym niedominującym pesto, skropiono cytryną i posypano liśćmi rukoli. Smak doskonały. Kaparowe jabłuszka nadały całości wyrazistości i charakteru.

Kolejne przystawki to równie ciekawe smaki, którym nie mogę niczego zarzucić. Brik przepyszny. Tunezyjskie cieniutkie ciasto z dobrze doprawionym, wyraźnym farszem z ziemniaków, tuńczyka, jajka i pietruszki. Świetne. Podobnie zresztą jak miękkie, soczyste krewetki smażone w aromatycznych, orientalnych przyprawach z dodatkiem czosnku i cebuli. Bardzo przyjemne, proste, nieprzekombinowane. Jednak najprostszą przystawką okazały się grillowane warzywa, które podano z dobrej jakości fetą i aromatycznym dipem z bakłażana. Brzmi banalnie, ale na pewno takie nie było. W sposobie przygotowania, w świeżości, w odpowiedniej ilości przypraw tkwi sukces tej świetnej przystawki. Włoska zupa minestrone nie zapisze się w mojej pamięci jako najlepsza, jaką przyszło mi jeść. Brakowało jej przypraw, wyrazistości, odrobiny pikanterii.

  • Brik.
  • Grillowane warzywa.
Dania główne to dopiero była śródziemnomorska przygoda. Zacznę od potrawy, która wywołała szczery zachwyt i zadowalający uśmiech na mojej twarzy. Paella. Marzenie. Aromatyczny, doskonale ugotowany ryż, oblepiony pomidorową, słodko-pikantną pastą, a do tego miękkie kalmary, soczyste krewetki, wyborne małże. O dobrą paellę dość trudno w naszej metropolii, a ta była przepyszna.

Tajin z kurczakiem (do wyboru jest jeszcze baranina) był równie zachwycający jak paella. Soczyste mięso w towarzystwie miękkich, aromatycznych warzyw. Słodycz rodzynek przenikała się z pikanterią i ostrością chilli. Doskonałość tej potrawy polegała na bogactwie przeróżnych, pasujących do siebie smaków. Wszystkie składniki były tutaj ważne i tak naprawdę nic nie grało pierwszych skrzypiec, co poczytuję za niewątpliwy plus. To duża sztuka stworzyć danie tak harmonijne.

Kofta. Kotleciki z mięsa wołowego być może były zbyt mocno przypieczone, przez co skórka stała się odrobinę za twarda, ale bogaty smak zrekompensował tę niewielką niedogodność. I te dodatki: idealnie przygotowany i aromatyczny kuskus, delikatnie zgrillowana, nadal soczysta i pachnąca latem papryka, miękka cukinia, nierozpadające się szparagi, moja ulubiona feta i bardzo subtelny sos na bazie bazylii to połączenie, za którym naprawdę można zatęsknić.

Szaszłyki z mielonej cielęciny były bardzo delikatne, z niewielką ilością przypraw. To subtelne mięso na pewno będzie smakowało osobom, które nie przepadają za wyrazistymi, ostrymi smakami. Pyszny był ryż i sałata z sosem jogurtowo-miętowym. Plus za to, że nie polano jej nieszczęsnym i wszędobylskim balsamico.

Desery w Azzurro były smaczne. Nie zwalały z nóg, były bardzo przyjemne, choć lekko przewidywalne. Suflet czekoladowy taki jak powinien być, czyli z płynnym środkiem, nie za słodki, przygotowany z dobrej jakości czekolady. Tarta cytrynowa orzeźwiająca, ze smaczną bezą, a mus czekoladowy delikatny i lekki o konsystencji pianki.

Na koniec muszę jeszcze napisać kilka słów na temat estetyki większości dań podawanych w tym miejscu. Te białe, kwadratowe talerze są tak nieatrakcyjne, że prawie każda potrawa wygląda na nich źle i mało apetycznie. Drodzy właściciele, dlaczego tak pyszne jedzenie serwujecie na tak nieefektownej zastawie? Je się również oczami i to w jaki sposób układacie składniki na talerzu ma ogromny wpływ na ogólne wrażenia gości.

Jedzenie w Azzurro jest świetne, składniki świeże, pachnące, doskonale doprawione. Na pewno warto wybrać się poza granice centrum miasta i rozkoszować się w bogactwie smaków, które niesie ze sobą kuchnia śródziemnomorska. Nasz wieczór w tej restauracji był miłym wspomnieniem smaków lata spędzonego na południu Europy.

Ocena: 4,6

Cykl "Test Smaku" powstaje we współpracy z serwisem testsmaku.pl. Odwiedzając restauracje, bez zapowiedzi i na własny koszt, chcemy prezentować szczere spojrzenie na trójmiejską gastronomię. Doradzimy, gdzie warto się wybrać, a które miejsca omijać. Nowa recenzja co drugą środę!
Beata Testsmaku

Miejsca

Opinie (74) 8 zablokowanych

  • Desery w Azzurro były smaczne. Nie zwalały z nóg, były bardzo przyjemne, choć lekko przewidywalne

    Jak na perełkę to chyba mało?

    • 4 5

  • ... (5)

    Czemu ja to czytam.......

    • 17 8

    • (4)

      Też bym się napił....

      • 9 3

      • Muszę ogolić się pod pachami... (3)

        • 7 1

        • A okolice bikini ju zrobione? (2)

          • 5 3

          • Jajek nie golę.

            • 2 0

          • Oczywiście, to robie w pierwszej kolejności

            • 2 1

  • zbyt mocno przypieczone, przez co skórka stała się odrobinę za twarda,

    Czy nie prościej napisać , że źle przyrządzone, nieumiejętnie

    • 4 4

  • Polecam (1)

    Polecam całego gawla w Sopocie! Menu dla czworonogów bardzo smaczne!

    • 3 9

    • Taaa i śmierdzi psami tam

      • 3 4

  • a już chciałem iść ale w komentarzach ktoś napisał że tam tylko lemingi (2)

    to nie ide :) kiedy ta dwu partyjność się skończy...

    • 5 8

    • Można iść mając w poważaniu jakąkolwiek partyjność (1)

      • 3 2

      • to miło

        • 2 2

  • (10)

    Pani recenzentka sama wszystko je? Patrząc na zdjęcia ja po zjedzeniu tajin i paelli byłbym pełny.

    • 21 14

    • Oczywiście że nie je wszystkiego! (2)

      Widziałeś kiedykolwiek krytyka kulinarnego w TV?

      On kroi kęs, wącha, wsadza do ust, żuje i żuje przy czym robi dziwne miny. A potem opowiada o swoich przeżyciach smakowych.

      Z tym że ta pani w ostatniej fazie zapisuje zamiast gadać a na początku zdjęcia robi profesjonalny fotograf. Oczywiście lokal jest pusty żeby nikt nie przeszkadzał w tej niezapowiedzianej i anonimowej wizycie.

      • 18 5

      • (1)

        heh, dokładnie. Nie ma żywej duszy, nawet obłsugi. Czyz to nie dziwne?

        • 11 2

        • Ten temat juz sie jiedys przewijal. Zdjecia wnetrz robia innego dnia. Ja bym raczej nie chcial zobaczyc siebie na fotkach jak wcinam kotleta.

          • 7 3

    • to ile ty masz lat? 3? (2)

      przeciez to porcje dla przedszkolaków

      • 6 9

      • (1)

        przedszkolaków? na zdjęciach porcje nie są mikroskopijne jak w innych pokazywanych lokalach, dlatego się zdziwiłem. No chyba że ty jesz az ci się pasza uszami wylewa to może za mało być.

        • 12 3

        • Radzę sprawdzić samemu

          Porcje są solidne i ciężko wcisnąć 2 dania. Szczególnie tagin i paella są konkretne.

          • 6 3

    • "Już tam byliśmy" (1)

      wskazuje na to, że konsumujących było więcej.

      • 13 2

      • lub to nawyk z PZPR ))))

        wtedy do jednej osoby sie mowiło --- co tu jecie ? musicie isc z linia parti ! rozumiecie ! )

        • 11 5

    • moze pani jest duza i silna to potrzebuje zjes duzo kotletow.

      sa przeciez takie co caly gar zupy zjedza i kope kartofli i sa zdrowe oraz rumiane ) . Wiec takie male kotleciki to pikus dla nich )))

      • 8 7

    • Właściciel czy kucharz?

      • 2 12

  • Bardzo polecam...

    Byłam, próbowałam - jedna z lepszych restauracji w Gdańsku. Jedzenie wyśmienite, w dodatku naprawdę jest to kuchnia śródziemnomorska - ale chyba najbardziej urzeka atmosfera, obsługa i gościnność tego lokalu. Z tego słyszałam to ta restauracja zbiera same dobre oceny:) Brawo, na pewno z rodzinką będziemy pamiętać o Azzurro:)

    • 6 3

  • (1)

    Ja mam takie talerze w domu. Bez przesady! A jakie miałyby być? Czerwone, niebieskie,czarne? Na białej zastawie każde danie dobrze wygląda. Czepialstwo i tyle.

    • 43 11

    • srebne z wygrawerowanymi herbami

      by nie popsuć wizualnie smaku szlachetnego podniebienia...

      • 6 2

  • no dobra (1)

    To ja też tam zajrzę w weekend wraz z rodziną.

    • 4 5

    • tylko nie mów że popierasz PiS :D

      takie czas :D

      • 3 0

  • Bywam i jest bardzo dobrze (1)

    Jedzenie jest naprawdę pyszne. Pierwszy raz szłam tam z dużą niepewnością i tylko dlatego, że akurat mam blisko do restauracji. Wizyta w niedzielne popołudnie i zdziwienie . . .restauracja pełna! Od tamtego czasu byłam już 4 razy i przetestowałam większość pozycji z menu, poza pizzą i wszystko było smaczne. Odpowiednia jakość plus smak i porcja w stosunku do ceny. Przystawka i drugie tylko dla mocno głodnych. Warto też pamiętać, że jest podawane czekadełko. Nie bardzo wiem co autorka ma na myśli z talerzami. Oczekuje Villeroya czy co? Jak dla mnie bardzo przyjemne miejsce.

    • 17 6

    • Trraz

      Po tej recenzji to pewnie bedzie tloczno przez kilka tygodni.

      • 4 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Juwenalia Gdańskie 2024 (54 opinie)

(54 opinie)
75 - 290 zł

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Sopocka kawiarnia z przestrzenią artystyczną i imprezowym podziemiem to: