• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Browar Port Gdynia

Michał Saks & Testsmaku
20 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W momencie przeprowadzania testu w Browarze Port Gdynia serwowane były piwa w czterech stylach. Można ich spróbować zamawiając deskę degustacyjną 4 x 0,12 l za 12 zł.

Miłośnicy dobrego piwa coraz częściej szukają alternatyw dla trunku z wielkich koncernów. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą browary restauracyjne. W Trójmieście jest ich sześć. Wspólnie ze znawcą piw - piwowarem Michałem Saksem - przetestowaliśmy wszystkie. Dziś dzielimy się wrażeniami z Browaru Port Gdynia. Za tydzień w piątek opiszemy Stary Maneż.



Browar Port Gdynia powstał niedawno przy najpopularniejszym szlaku spacerowym w Gdyni. Bulwar Nadmorski zobacz na mapie Gdyni zyskał kolejny kulinarny przystanek, w którym i turyści, i mieszkańcy Trójmiasta mogą spędzić czas nie tylko przy kuflu piwa, ale też przy potrawach serwowanych przez tutejszego szefa kuchni.

Wystrój lokalu zachowany jest w duchu industrialnym. Dominuje beton, metal i jasne drewno. Przeszklone ściany pozwalają rozkoszować się cudownym widokiem na morze. Niewątpliwą atrakcją jest obszerny taras, z którego można podziwiać Zatokę Gdańską. Browar podzielony jest na dwie części: restauracyjną (bardziej elegancką) i pubową (z długimi stołami, wygodnymi ławami i wysokimi krzesłami tuż przy głównej witrynie).

Browar posiada imponującą, największą w Trójmieście warzelnię, w której można przygotować  jednorazowo 2000 litrów piwa. Usytuowana została tuż przy wielkiej witrynie. Można ją podziwiać nawet nie wchodząc do środka. W tak popularnej lokalizacji sprzęt o mniejszej wydajności z pewnością powodowałby problemy z czasem leżakowania i jakością serwowanych trunków. Prototypowy model pokryty płaszczem ze stali nierdzewnej został zaprojektowany i stworzony przez polskiego producenta sprzętu browarniczego.
 
Piwowarem w gdyńskim browarze jest Bartosz Nowak. Załoga jest jeszcze na etapie docierania sprzętu, dopracowywania receptur, dobierania liczby piw w ofercie, z którą będzie mogła sobie poradzić infrastruktura w szczycie sezonu letniego. Oczywiście ocena powstających tutaj piw może ulec zmianie, bo na tym etapie wszystko działa na zasadzie prób i błędów. Także mając na uwadze świetną infrastrukturę i piwowara z pasją, z pewnością z warki na warkę serwowane piwa będą coraz lepsze.

W momencie przeprowadzania testu serwowane były piwa w czterech stylach. Można ich spróbować zamawiając deskę degustacyjną 4 x 0,12 l za 12 zł.

Pils (9 zł/0,4 l)
Piwo jasne dolnej fermentacji, warzone na jasnych słodach, których złożony słodowy smak skontrowany jest wyraźną, jednak delikatną i zaokrągloną goryczką. Akceptowalny w tym stylu jest niewielki dwuacetyl, zdradzający swoją obecność maślanym zapachem. Średnio treściwe, zrównoważone między słodem i chmielem. Gdyński reprezentant charakteryzował się odrobiną nut siarkowych, mętnością i delikatnie cierpką goryczką. To cechy, które układają się i łagodnieją z czasem, więc każdy dodatkowy dzień w leżaku będzie z korzyścią dla tego piwa.

Pszeniczne (9 zł/0,4 l)
Bawarski styl, który swój charakter zawdzięcza drożdżom nadającym mu goździkowo-bananowe aromaty. Duży udział pszenicy wnosi aksamitną treściwość i chlebowo-zbożowe aromaty oraz smaki. Chmiel w tym stylu używany jest w bardzo małej ilości, praktycznie brak jego aromatu, minimalna goryczka, która ma sprawić, że całość nie będzie mdła. W Browarze Port Gdynia pszenica jest bardzo lekka, dobrze zabijająca pragnienie, lecz większa treściwość pomogłaby uwypuklić charakterystyczne dla tego stylu cechy. Podwyższenie wysycenia również nadałoby większą stylowość tej pszenicy.

Ciemne (9 zł/0,4 l)
Według piwowara pod tą pozycją w karcie mają się pojawiać piwa uwarzone w różnych ciemnych stylach. W dniu wizyty był to Stout, czyli wyspiarski styl słynący z palonych, czekoladowo- kawowych aromatów. Treściwość, w zależności od wersji, od wytrawnego Dry Stout do pełnych potężnych wersji imperialnych. Styl z najbardziej portowym rodowodem serwowany w browarze, niegdyś przysmak angielskich tragarzy pracujących w dokach. Gdyński jest ciemny, palony z karmelowymi słodkimi posmakami, lecz nietreściwy, ze stylowym niskim wysyceniem. Osobiście poszedłbym w ortodoksyjnie wytrawną, paloną wersję Stouta. Piwowar zapowiedział, że ciemne piwo będzie się zmieniać i będzie warzone w różnych stylach.

Piwo specjalne American Wheat (9 zł/0,4 l)
Nowofalowa, mocno pochmielona aromatyczna wersja piwa pszenicznego - zamiast goździków i bananów, aromaty owoców egzotycznych pochodzących z amerykańskich odmian chmielu. Goryczka zdecydowanie wyższa niż w klasycznym pszenicznym, lecz umiarkowana w porównaniu z amerykańskimi IPA. Piwo, które przypadło mi najbardziej do gustu. Wyczuwalny jest tu zdecydowanie świeży owocowy aromat amerykańskich odmian chmielu. Lekka kwasowość i goryczka sprawia, że jest to piwo bardzo orzeźwiające, idealne do sączenia w upalny dzień. Świetny styl do rozpoczęcia przygody z piwami ciekawie pochmielonymi.

Oprócz piwa na gości browaru czekają liczne przystawki, które powinny być idealne podczas spożywania chmielowych, i nie tylko, trunków. Oferta jest dość bogata i zróżnicowana, jednak niewiele się różni od propozycji, które mieliśmy okazję próbować w pozostałych browarach restauracyjnych. Zjedliśmy:
- Wędliny regionalne z ogórkiem kiszonym, marynatami, tartym chrzanem i preclem (22 zł). Turyści odwiedzający nasz piękny region z pewnością będą zaskoczeni podanymi tutaj dwoma rodzajami chorizo, kiełbasą zwyczajną, kabanosami oraz szynką w towarzystwie rozmrażanego precla oraz dużej ilości rukoli. W tym przypadku użycie słowa "regionalne" jest wysoce niestosowne.
- Kiełbaski norymberskie na ciepło z kapustą, musztardą, chrzanem i (zamiast precla) z sałatką ziemniaczaną (23 zł). Kiełbasa całkiem smaczna, nie do końca udana kapusta i ziemniaki z przesadną ilością majonezu i śmietany. Całość na naprawdę duży głód. Dla osób, które nie liczą kalorii.
- Stripsy z kurczaka z sosami (17 zł). Kawałki kurczaka w smaku trochę jałowe, nieprzyprawione, samo mięso niestety na pograniczu surowości.
- Śledź Matias (15 zł). Kawałki tłustej, nie za słonej ryby, która nie została niepotrzebnie skropiona olejem ani octem i która smakowała mi, i to nawet bardzo. Godna polecenia przystawka, nie tylko do piwa.

Plusy:
  • Najlepiej położony browar restauracyjny w Trójmieście. Sama warzelnia jest świetnie widoczna z popularnej gdyńskiej trasy spacerowej. Obszerny taras na dachu budynku zapewnia doskonały widok i pozwala na obserwację morza oraz plaży.
  • W środku lokalu przeszklona ściana umożliwia obserwowanie wyeksponowanej części leżakowej browaru.
  • Piwa w dość dobrych cenach.

Minusy:
  • Personel tłumaczy swoje braki krótkim stażem i brakiem szkoleń na temat serwowanych piw.
  • Mało precyzyjne nazwy piw w karcie. Pod pojęciem "ciemne" może się kryć kilkanaście stylów piwa.


Browar Port Gdynia to miejsce, któremu lokalizacji mogą pozazdrościć niemal wszystkie inne lokale w Trójmieście. Zawsze będzie tutaj tłoczno i gwarno, a w sezonie browar czeka prawdziwe oblężenie. Życzymy Browarowi Port Gdynia, aby dopracował standardy obsługi oraz dopieścił kuchnię i procesy w browarni, zanim pojawią się wakacyjne tłumy gości.

Browar Port Gdynia tuż po otwarciu.



Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (166)

  • Cudowne miejsce

    Następna wizyta i jak zwykle wszystko super. Cudowne piwo pszeniczne. Boskie potrawy : golonka - bajeczna. Krewetki w cieście rewelacja!! Znajomi zachwyceni wątróbką i dorszem!!!!
    Przemiła obsługa i wspaniały klimat!!! Serdecznie polecam. Ja na pewno wrócę do browaru port!!!

    • 0 0

  • Zawiedziona (1)

    Byłam kilkakrotnie w browarze i mi się podobało , obsługa miła ,dobre jedzenie i napoje, choć za głośno. Dowiedziałam się jednak dzisiaj i to mnie bardzo zaskoczyło , że znajomy mojej córki został w tym lokalu zastraszony, popychany w toalecie przez pewnych typów . Po zgłoszeniu tego incydentu menadżerowi, niestety pracownicy lokalu nie zareagowali na akt agresji, homofobii , nietolerancji i zachowywali się jak gdyby nic się nie stało. Bardzo mi przykro z tego powodu . Mam nadzieję, że ta opinia da do myślenia personelowi Browar Port Gdynia i nic takiego już nie będzie miało miejsca !

    • 0 2

    • Odpwiwedz

      Ja natomiast słyszałem że manager zareagował, problematyczne osoby wyszły po 15 minutach. Slyszalem też że rzecz się działa w męskiej toalecie i polegała na używaniu zaczepnych słów z jednej i drugiej strony. Orzech do zgryzienia niezły, ponieważ na sali żadna ze stron nie wyrażała swoich racji na forum. Manager miał słowo przeciwko słowu. Dodam także ze słyszałem że chłopak jest synem jednego z byłych pracowników. Dodam także śmiesznym jest nazywanie personelu homofobami skoro cześć jego zespołu zalicza się do homoseksullaistow. Kto zna ten lokal ten wie o kim mówię. Żenujący jest atak jaki ma miejsce na opinie Google w Browar Port, przykry jest fakt że ludzie mówiący o nieslusznych atakach, zastraszaniu, niszczeniu, homofobii, atakują ludzi którzy czują teraz to samo. Najlepsze są opinie wrzucane od rana na wszelkich portalach atakujące ten lokal, a niewiedzace ze osoby mające takie same upodobania jak oni są przez nich atakowani. Tragikomedia życia. I opisy w stylu słyszałam. Słyszałem. Tak było. Ajjj. Szkoda gadać.

      • 1 0

  • (32)

    Jakie ceny! Przecież to tylko piwo więc dlaczego mam przepłacać?

    • 32 78

    • (4)

      Zostan przy tyskim, ja wole dac 9 za dobre niz 6 za podle... mozna tez wydac 3-4 i zostac w domu :-)

      • 25 7

      • (2)

        6zl za piwo w bubie to sie placilo 10 lat temu...

        • 2 5

        • 3,5zł gościu (1)

          Od tych hipsterskich piw masz problemy z pamięcią...po prostu zamulają ci korę mózgową

          • 8 2

          • 3,5 w bubie to piwo stalo 15 lat temu wesole godziny dla studentów do 14 sie nie licza

            • 0 0

      • -mozna kupic cos zdrowszego i lepszego

        40% czyscioszke ,lub jak kto woli ,kolorowa na "myszch" pedzona...

        • 10 6

    • Widzę że z piwami zaczyna się ten sam myk co z winem (11)

      Czyli wmawianie,że to co pijemy to nie jest po prostu lepsze badz gorsze piwo (wino) tylko cos więcej...Rodzaj wręcz sztuki. Podawanie jako wadę, że właściciel nazwał swoje piwo "Ciemne" bo przecież moze sie pod tym kryć kilkanaście ble ble ble ble...
      Piwo moze byc smaczne albo niesmaczne,a i tak w 90% przypadków pijemy głownie po to zeby zaszumiało w głowie

      • 13 25

      • (10)

        skoro pijesz, aby zaszumiało w głowie, to dalej grzej Volty z Biedronki. Nie zrozumiesz nigdy człowieka, który woli sobie wypić jedno, ale lepsze.

        • 10 12

        • nie ma czegos takiego jak volt z biedronki

          volta teraz wypuscil browar brodacz dla wieska wszywki.

          • 1 0

        • Lepsze bo? (8)

          Uzasadnij...
          Jeden lubi steki inny kotlety schabowe...po co ta cała filozofia?

          • 8 4

          • (1)

            Bo np. można sobie o nim podyskutować. O koncerniaku nie porozmawiasz, bo nie ma o czym.

            • 4 5

            • Wolę dyskutować przy piwie a nie o piwie

              • 3 0

          • to zle porownanie, raczej jadni lubia podlej jakosci parowki a drudzy wola stek

            • 1 0

          • (4)

            to tak jak z whisky. Plebs zachwyca się 12 letnim Johny Walkerem, a ja wolę najtańszy single malt Glen Grant za niecałą stówę.

            • 7 0

            • jeden woli single malt, a drugi blend (3)

              Gdyby wszyscy mieli taki sam gust, to każdy chciałby bzykać moją Bożenkę.

              • 14 2

              • Zenek ty nie kumasz (2)

                Single malt piją lepsi ludzie...znawcy...wiesz...rozumiesz...nie taki plebs jak my co pijemy Jasia...
                O to tu w tym wszystkim chodzi...i z tymi piwami i winami itd...

                • 9 2

              • (1)

                Własnie, co my tam takiego Niebieskiego Jasia bedziemy pić, jak szlachetna w nim jest tylko nazwa koloru na etykiecie, bo przecież to także blended. Ale co zrobić.. i tak mi smakuje :)

                To nic, że niektóre malty są tak ohydne, że łzy wyciskają i nadają się tylko do kupażowania, ALE TO SINGLE MALT i musi być zarąbiście.

                • 5 1

              • Jak pijesz takiego Single Malt to po prostu jestes niczym Rockefeller

                Jesteś kimś, znawcą, bywalcem, hoch niveau

                • 8 1

    • przeciez niedaleko biedra jest, co za problem? (4)

      zaopatrzysz sie w promocyjny 6ciopaczek tyskiego i bedziesz zadowolony, jak nie widzisz roznicy, to po co masz przeplacac?

      • 3 2

      • Różnica jest...pytanie czy cena adekwatna do róznicy (3)

        Zresztą jak kupisz w biedrze Heinekena to też bedzie smakował inaczej niż EB w tym samym sklepie...tylko nikt o tym nie robi artykułów.

        • 2 0

        • (2)

          ?? Jakby smakowały tak samo to pewnie i tak samo by się nazywały.. a jak pijesz tatrę to jesteś zdziwiony, że nie smakuje jak specjal?

          • 0 1

          • Napisz o tym artykuł (1)

            Zatrudnij jakiegoś Saksa niech ocenia...

            • 3 0

            • żużel z biedry

              Sęk w tym, że koncerniaki nie mają smaku, więc nie ma co porównywać. Koncerniaka żłopie się po to żeby zaszumiało, waniało siarą i jak najszybciej zeszło z nerki. Taki żużel się nawet do polania na grilu nie nadaje.

              • 0 0

    • Np. dlatego, że nie jest to masówka... (6)

      • 11 11

      • To piwo jest zdecydowanie za drogie!!! (1)

        2 EURO za 0,4 browara? Warzonego na miejscu?
        W Polsce???
        No tylko ze jak ktoś chce poprzez picie piwa pokazywać ze jest sie lepszym (np.od tych co kupują w Biedrze) to i za 15zl kupi.
        W sumie zwykła garsonkę na Via Condotti w Rzymie tez za 30tys. EURO mozna kupić.

        • 9 3

        • To i tak znacząco taniej w porównaniu do innych krajów euroland... Taniej nie będzie biorąc pod uwagę obciążenia fiskalne w naszym kraju to jak właścicielowi nie zostanie zlotowka zysku na czysto z piwka

          • 4 5

      • (3)

        I co z tego skoro to wciąż tylko słabe piwo w hipsterskim opakowaniu.

        • 15 15

        • No własnie te piwa to typowe hipsterskie,słabe takie damskie. (2)

          Nie mogłem się doczytac po ile voltów maja

          • 8 12

          • (1)

            trzeba czytać etykiety hehh

            • 4 2

            • Etykiety na piwie lanym z prosto z beczki hmmm ok

              • 10 1

    • cena!!!!!! (1)

      Za 9 zł to jam mam czteropaczek w "biednej" ;-)

      • 6 11

      • jasne ... kwestia zasobow w kieszeni... ja tez mysle o kasie, ale jak gdynianin na dobre piwko wole do gdyńskiego browaru na bulwarze, bo za jakosc warto zaplacic. No i samochodu naprawiac u kiepskiego mechanika nie bede, tylko do pewniaka rusze... bo nie da sie miec dobrego serwisu i swietnego produktu z biedry

        • 6 5

    • obok w kandelabrach masz 15 zł/ butelkę więc o jakich cenach mówisz

      • 8 1

  • Hahahaha (2)

    4x 0.12l ? Nigdzie w żadnym browarze nie widziałem takiego zdzierstwa. Wszędzie jest za 12zl ale 0.33l.

    • 4 10

    • To jest deska degustacyjna głąbie (1)

      • 3 3

      • ...

        Wiem głąbie dlatego porównuje do innych browarów. Jak nie masz pojęcia o temacie to się nie wypowiadaj a głąba to sobie w rodzinie szukaj.

        • 0 0

  • "Lanie" pod kreske + cena Coli

    14 maja 2016 mialem przyjemnosc zagoscic w "Browar Port Gdynia". Wystroj i obsluga Ok. Piwko smakuje. Pomysl z gornym tarasem i mozliwoscia podzwiaina zatoki gdanskiej, plazy oraz odbywajacych sie tam wydarzen (w tamtym dniu turniej siatkowki plazowej) - jak najbardziej trafiony w "10". Co moze irytowac? - Otoz cena Coca - Coli za 1/2 litrowa butelke przyszlo mi zaplacic ...13 zl !!! Drozej niz za piwko. Starch pomyslec ile kosztuje szkalnka wody z cytryna i lodem czy filizanka herbaty lub kawy...Do bialej goraczki doprowadza mnie ale to juz nie tylko w tym lokalu, choc przyznam szczerze ze zamawiaja zlociste mialem nadzieje na mile rozczarowanie...ale nie...nalano rowno pod kreske. Dlaczego nie mozna nalac tak jak leje sie to np w UK - pod rancik kufelka az sie pianka wylewa??? Nie w RP lejemy rowno pod kreske i ani milimetra wiecej.Taka "kultura" picia. Moze warto zrobic roznice, nich piwko moze i kosztuje drozej ale niech kufelek wypelniony po brzegi cieszy oko nie tylko smakoszy piwa ale moze i zacheci spacerowicza badz osobe postronna do skorzystania widzac ze mozna dostac cos wiecej a nie tylko odmierzona miarke. Robinsonowskie pozdrowienia

    • 16 1

  • marudy i hejterzy

    ludzie co z wami nie tak, powstaje fajne miejsce, 1 prawdziwy browar robiony na miejscu z b.dobrym piwem mi 2 smakują wybornie. to miejsce już jest wizytówką Gdyni. A tu zamiast się cieszyć to marudzą, że za drogo, że piwo przeciętne (pewnie lepszy jest żubr albo inny sikacz z biedry), że obsługa chamska. Byłem kilka razy nie podzielam tej opinii. Tak naprawę to bardzo trudno znaleźć, dobrych , uczciwych ludzi do pracy to jest pracodawcą to pewnikiem zrozumie i rotacja i dotarcie personelu, jest nieuniknione . Ja się pozytywnie zaskoczyłem czytając te wszystkie opinie. Zdrówko ! na pohybel malkontentom :))

    • 21 3

  • Drogo niestety...

    Byłem niedawno w Pradze i okolicach. Ceny piwa w lokalach od 4,20 do 6,70zł. za pół litra. Zarobki zbliżone do polskich. Skąd ta drożyzna u nas?

    • 3 14

  • Zachodze z dziewczyną w czwartek

    a tam karteczki "impreza zamknięta" no to hejtuje, bo mają w d... klientów

    • 3 16

  • Fantastyczne miejsce!!!! (6)

    Niesamowity bar! Piwo rewelacyjne i do tego super mily personel :)
    Lokal ma najlepsze polozenie w Gdyni, jak nie w calym trojmiescie!
    Cena jest bardzo fair :)

    • 17 26

    • dziekujemy panu managerowi restauracji (1)

      za tą piękną kryptoreklamę.

      • 8 8

      • jakie tu krypto???

        • 3 0

    • Przestań się lansować .....szefie,sam wiesz jak jest...totalne dno

      • 2 9

    • Chyba się nawaliłeś!!!!

      • 3 5

    • Chyba się nawaliłeś!!!!

      • 4 7

    • Dowcipas z ciebie! A tak na powaźnie to masakra!!!

      • 9 9

  • dranatci (1)

    Ciezko ocenic taka porazke.
    Katastrofa to malo powiedziane. Wnetrze fajne ale atmosfera z holu dworca kolejowego przytlacza. Restauracja powinna byc odseparowana i pachnaca. Poki co rąbie frytura. Piwa wstretne i zdecydowanie za drogie. Szkoda ze zaraz padna...no ale coz...

    • 8 19

    • Jezeli jest tak słabo,to skąd te tłumy w środku?

      • 13 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Który z poniższych kabaretów został założony w Trójmieście?