• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Top 5 burgerów w Trójmieście

Łukasz Stafiej
26 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Sprawdziliśmy, gdzie są najlepsze burgery w Trójmieście. Sprawdziliśmy, gdzie są najlepsze burgery w Trójmieście.

Zapomnieliśmy o dietach, tabele kaloryczne wyrzuciliśmy do kosza i ruszyliśmy na ulice Trójmiasta w poszukiwaniu najlepszych burgerów. Przejrzeliśmy menu i spróbowaliśmy kanapek w kilkunastu barach specjalizujących się w burgerach w Gdańsku, Sopocie i Gdyni. Ostatecznie wybraliśmy pięć najlepszych lokali i w każdym z nich burgerowego króla, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i oryginalną kompozycją.



Burgery Trójmiasto - najtańsze i najdroższe propozycje



Kozi w Carmnik Kantyna
Kozi to burgerowa legenda z pierwszych tygodni foodtruckowego boomu w Trójmieście sprzed dwóch i pół roku. Wtedy ta kanapka ze świetnej jakości wołowiną Red Angus w miękkiej, pulchnej bułce z dodatkiem koziego sera oraz słodkim, marynowanym burakiem i sosem chrzanowym sprzedawana z okienka furgonetki z logo Carmnik schodziła na pniu. Kto chciał kupić tego burgera w godzinach obiadowych, musiał mieć sporo szczęścia, bo zazwyczaj "wychodził" z karty jako pierwszy - załoga foodtrucka miała limitowaną liczbę składników. Na ten problem nie napotkają już goście Carmnik Kantyna - niewielkiego baru, który foodtruckowcy otworzyli przy ul. Abrahama 21/23 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. W karcie jest pięć burgerowych pozycji - oprócz Koziego (24 zł), koniecznie trzeba spróbować Surf'N'Truf (30 zł), w którym wołowy kotlet podawany jest w towarzystwie marynowanych w trawie cytrynowej krewetek tygrysich. Każda kanapka serwowana jest w zestawie z frytkami z ziemniaków lub innych, sezonowych warzyw.

  • Legendarny Kozi w Carmnik Kantyna.
  • Karmnik
Karmel w SurfBurgerze
To kolejny klasyk wśród trójmiejskich burgerów i jedno z najbardziej pomysłowych połączeń smakowych dostępnych w tutejszych barach. Magiczny składnik tej kanapki to ser Brunost - serowe klejnoty rodowe Norwegów. Wytwarzany jest nie z mleka, ale koziej serwatki, która podczas gotowania - między innymi ze śmietaną i innymi składnikami - karmelizuje się. Dzięki temu ser ma nietypowy brązowy kolor, konsystencję mogącą kojarzyć się z miękkim toffi albo krówką i taki też słodki smak, lekko złamany nutą pikantności. Podany z dobrze zgrillowanym kotletem wołowym, sosem limonkowym i - wprowadzoną niedawno do oferty Surfburgera - bułką maślaną (19 zł) jest najlepszą pozycją w karcie tego lokalu i wyjątkowym doznaniem smakowym. Zostawia w tyle innego tutejszego serowego oryginała - Słodkiego Górala z oscypkiem i borówką (18 zł). Karmela zjemy w każdym z oddziałów SurfBurgera (na Morenie zobacz na mapie Gdańska, na Chełmie zobacz na mapie Gdańska i w gdańskim Śródmieściu zobacz na mapie Gdańska) oraz zamówimy w foodtrucku.

  • Najlepszy burger w SurfBurgerze - Karmel z norweskim serem karmelowym.
  • Surf Burger
Buła Farmera w Baranoli
Buła Farmera (19 zł) to najbardziej klasyczna pozycja w naszym przeglądzie. Klasyczna, jeśli chodzi o połączenia smaków, ale niekoniecznie często spotykana w postaci burgera - raczej częściej na śniadaniowym talerzu. Kanapka sprzedawana w Baranoli przy ul. Świętojańskiej 128 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni składa się z kotleta wołowego, na którym ułożone jest sadzone jajko i plastry chrupiącego bekonu polane sosem majonezowym i sosem BBQ. Zdecydowanie jeden z najbardziej treściwych burgerów, jakie jedliśmy. Do wyboru dwa rodzaje chrupiących bułek: pszenne i żytnie, które są jednymi z lepszych w trójmiejskich burgerowniach. W Baranoli zjemy jednak również mniej klasyczne kompozycje - warto zwrócić uwagę na Niebieskie Migdały (19 zł) z serem gorgonzola i prażonymi migdałami. Na koniec dobra wiadomość dla miłośników pikantnego jedzenia - do każdej kanapki papryczki jalapeno dodawane są gratis.

  • Swojska Buła Farmera z jajkiem sadzonym i bekonem w Baranoli.
  • Baranola
Małpa w Małpa Bistro
Kanapka Małpa (29 zł) to flagowa pozycja w karcie - nomen omen - Małpa Bistro przy ul. Podjazd 5 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie. Oprócz 200-gramowego kotleta z wołowiny (największy we wszystkich lokalach z opisywanej piątki), bekonu i sera, znajdziemy również warstwę z plastrów świeżego awokado i grillowanych krewetek. Całość spoczywa na kilku plasterkach marynowanego imbiru. To właśnie ten składnik nadaje temu burgerowi charakterystyczny i bardzo oryginalny jak na kanapkę z wołowiną smak. Skojarzenia z sushi są jak najbardziej na miejscu. To nie jedyna nietypowa kompozycja w karcie Małpy - właściciele są otwarci na różne smaki, a przy układaniu menu wspierał ich Artur Moroz, jeden z najlepszych trójmiejskich restauratorów. Warto zwrócić uwagę na Salmona (24 zł) z wędzonym łososiem i śliwką czy Foresta (23 zł) z pastą truflową i grillowanym boczniakiem. Do wyboru trzy rodzaje bułek: pszenna, grahamka i słodka brioszka.

  • Flagowy burger Małpa Bistro - z krewetkami i awokado.
  • Małpa Bistro
Cieć Marchewka w vb#veganburgers
Jedyna wegańska burgerownia w naszym przeglądzie. Vb#veganburgers przy ul. Jesionowej 17/1 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu był pierwszym tego typu barem w Trójmieście i wciąż serwuje najlepsze warzywne, pozbawione składników odzwierzęcych kanapki. Każdego burgera można dowolnie komponować z dostępnych dodatków i kotletów. Według nas numerem jeden jest Cieć Marchewka (15 zł) pieczony z ciecierzycy i marchewki z dodatkiem podkręcającej smak świeżej kolendry. Do towarzystwa wybrać możemy m.in. bekon z batata, czipsy topinamburowe, kapary i całą górę świeżych warzyw polanych sojowym, domowej roboty majonezem. Wszystko podawane w wielkiej pszennej bułce wypiekanej na miejscu w piecu szamotowym. To prawdopodobnie największa kanapka spośród wszystkich, jakie jedliśmy - spożycie całej wymaga niemałego głodu. Warto spróbować również kotleta z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem śliwki wędzonej i pamiętać, że wegański fastfood jest równie kaloryczny, co ten z mięsem.

  • Cieć Marchewka w barze vb#veganburgers.
  • Vegan Burgers

Miejsca

Opinie (272) ponad 10 zablokowanych

  • Artykuł sponsorowany

    Słabo mi sie robi czytajac o takich wypasionych cenach... Mi przypadł do gustu klasyk z Zebry, choc nie jestem fanem burgerów. Mieso dobrze wysmazone, bułka nie za duża a z gościem z obsługi da się porozmawiac. Pozdrawiam

    • 1 0

  • Pani Burger na ul. Kartuskiej

    tam można zjeść zarąbistego burgera!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • 0 1

  • Vegan Burger? (23)

    Nie kumam wegan. Tzn kumam, że ktoś ma takie poglądy, że nie jada mięsa, natomiast dlaczego owocowo-warzywno-zbożowe dania na siłę upodabniają do mięsa. Wegański burger, wegański boczek, wegański schabowy. O co w tym chodzi? Przecież nikt nie robi surówki wołowej, czy miksu sałat cielęco-jagnięcego.

    • 106 8

    • Znam jednego wege i robi świetną wege kaczkę z jabłkami (13)

      tzn podobno, bo nie jadłem ale na pytanie czemu kaczKę to odpowiedział:
      A jak mam to danie nazwać soja z jabłkami?

      I tu myślę jest "pies" pogrzebany, jak to inaczej nazwać.

      • 16 0

      • Jeśli brak im pomysłu, to niech weganie stworzą nowe słowo, (6)

        a nie podczepiają się pod wyrażenia "mięsne".

        • 9 4

        • Dokładnie!! (2)

          jak widze boczek sojowy to mi sie smiać chce! dlaczego nie mogli tego nazwać ROLADĄ Sojową? boczek jest ze świni tak jak schabowy ze schabu (a nie jak niektórzy mówią "schabowy z kurczaka"... kurczak nie ma schabu...!)

          • 2 0

          • przy tej fantazji producentów niebawem zjesz skrzydełka wieprzowe :) (1)

            A wegeknajpy powinny pójść własną drogą, bowiem nawiązywanie do elementów mięsnych tylko wskazuje na niebywałą tęsknotę za kawałkiem porządnego mięsiwa

            • 2 0

            • to może być prawda

              bo ostatnio widziałem nad waszym krajem latające świnie

              • 1 0

        • (2)

          rozumiem że mięso wykupiło patent na np. nazwę kotlet?

          • 6 2

          • na "kaczkę" na pewno wykupiło (1)

            • 10 0

            • akurat sojowej kaczki to nie rozumiem

              • 3 0

      • (5)

        ,a burger to nazwa ogólna a nie nazwa mięsa .

        • 5 4

        • (4)

          Burger to skrót od HAMburger. Ham czyli szynka :-)

          • 2 1

          • hamburger od Hamburga

            a nie od świni

            • 3 0

          • (1)

            powiedz to cheeseburgerowi i fishburgerowi

            • 3 3

            • i Strasburgerowi :)

              • 8 0

          • akurat nazwa Hamburger odnosi się do Hamburga skąd się wywodzą, nieuku

            • 5 3

    • Jak ci weganie...

      ... mogą jeść tak drastycznie zabite żywe istotki - drożdże użyte do wypieku bułki pszennej.

      • 3 0

    • Ponieważ większość wegan

      została nimi ze względów etycznych, a nie smakowych. Nam też może brakować różnych dawnych smaków, stąd szukanie roślinnych zastępników. Choć ja akurat niespecjalnie za nimi przepadam.

      • 2 0

    • gdzies wyczytałem

      że po alkoholu 30% wegan i wegetarian ma w d*pie swoje poglądy i i tak idzie na kebsa...

      • 7 2

    • To przez brak glutenu we łbach mają sieczkę .

      • 2 2

    • dodam jeszcze (3)

      wegańskie parówki
      wegańskie stejki :)
      wegańską czarninę

      • 13 0

      • i wege smalec :) (2)

        • 14 2

        • jest z fasoli (1)

          I gorąco go polecam! A nie jestem wege :-)

          • 4 8

          • Smalec jest ze zwierzęcego tłuszczu, a nie jakiejś fasoli.

            Wasz wynalazek nazwijcie po swojemu.

            • 13 4

    • im po prostu od żarcia tej soi mózgi wyżarło

      • 14 4

  • wolę mielone

    z kapustą i kartoflami, szkoda, że takich już nie ma, albo jak była kiedyś budka na pętli w oliwie, taka przyczepa na pustakach, i tam zapiekanki z pieczarkami, że mniam mniam...

    ech to se ne vrati panie, a my tylko teraz gonim za tym zachodem, i takie nazwy powymyślane, że wymówić nie sposób

    kiedyś była taka piosenka - adio pomidory... dziś można powiedzieć gudbaj schaboszczak...

    • 1 0

  • Jak miło zobaczyć Vegan Burgers :D (12)

    Po zmianie szefa kuchni na szefową burgery faktycznie są zarąbiste! :)

    • 32 60

    • Głód ukryty - czli kalorii pod dostatatkiem ale brak pewnych składników odżywczych (2)

      Vegetarianie i veganie mają przechlapane - bo człowiek nie krowa i sam białka sobie nie wytworzy. Dlatego musi jeść pełnowartościowe białko zwierzęce. Pełnowartościowe bo zawiera WSZYSTKIE aminokwasy. Rośliny wszystkich nie mają.
      Kolagen - tak potrzebny dla stawów - nie występuje ani w mleku i jego przetworach ani w jajkach. W ryabch też jest go mało

      • 4 14

      • Aj głupoty gadasz (1)

        Organizm może sam sobie wytworzyć białko, m.in. wspomniany kolagen. Idź sam się doucz zamiast wypisywać głupoty w internecie.
        Wszystkie niezbędne aminokwasy można pozyskać z roślin, więc z tym "niepełnowartościowym białkiem", to nie jest do końca tak jak ci się wydaje.

        • 9 3

        • sam tak ale nie z niczego

          potrzebuje do tego substratów
          (a nie z pojedynczych atomów)
          ale o tym w nastęnym odcinku

          • 1 2

    • (4)

      burger za 20 zł??? wolę sama zrobić w domu

      • 10 7

      • zmień pracę i weź kredyt (2)

        a tak poważnie :) to cię rozumiem,
        za 20 zrobię full wypas obiad
        poświęcając godzinę pracy na to
        (maksimum bo np taką rybę czy steka się zmaży 5 minut
        więc co to za robota :))

        • 7 0

        • (1)

          W domu to jedzą tylko Polacy i ruskie

          • 2 16

          • w domu jedzą porządni, dobrzy ludzie

            szanujący tradycję i rodzinę
            a przy tym posiadający umiejętności, inteligencję
            i dobry smak
            a przede wszystkim czas
            (bo tylko ten, któremu czegoś brakuje ciągle się spieszy
            a ten, który wszystko już ma, temu nigdzie nie spieszno)

            • 3 3

      • To rób.

        • 16 3

    • Jako wspomniana nowa szefowa dziękuje!
      A w tekście pomyłka, burger kosztuje 15 zł ;)

      • 8 2

    • nie wiem, czy jadłam przed zmianą szefa czy po,

      ale kotlet z cukinii był super-pychota:-)

      • 2 2

    • hmm

      burger bez mięsa to nie burger....

      • 26 14

    • chce cie poznac

      weganko napisz

      • 8 8

  • Tylko Surfburger (3)

    Polecam karmela!.dla mnie najlepszy burger w Gdansku.Trzeba czekac 20 minut ale przy takim ruchu niema sie co dziwic.Bulki na naturalnym zakwasie mieso cieple i zielenina zawsze swieza. Polecam

    • 4 7

    • Atak konkurencji??bo widze ze za 3 negatywnymi opiniami idzie to samo IP komputera.. (1)

      Miejsce działu opinii jest skierowane dla konsumentów a nie dla konkurencji... reszta bez komentarza ...liczy sie tylko smak .Pozdrawiam

      • 1 3

      • mowisz ze liczy sie tylko smak, ale smak juz tez w surfie zjechal w doł. jadlem tam pare razy jak sie otworzyli i nie ukrywam bylo dobre i frajda niezła. mialem okolo pol roku 8 miesiecy przerwy i pojechalem na burgera i to juz nie bylo to samo! malo sosów, warzyawa pociete prawie na miazge, bulki drewniane a kotlet i mniejszy i mniej smaczy juz nie piszac o stopniu wysmażenia....

        • 1 0

    • Gumowate bulki i zjarany na wiór kotlet. Surf sie skonczyl

      • 3 2

  • Burger Station KOWALE (10)

    Tam jest wypas

    • 29 113

    • Kowale (3)

      Kowale to już nie Trójmiasto :P

      • 27 4

      • (2)

        Kowale są niczym trzeci sutek na klacie trójmiasta.

        • 15 2

        • w takim razie czym jest Sopot...? (1)

          • 0 0

          • Clitoris

            • 2 0

    • Burger Station

      Potwierdzam, najlepsze w Gdańsku.

      • 2 10

    • Mega syf (1)

      Beznadziejny i nie polecam!!!!

      • 12 5

      • pewnie jesteś szefem

        tego baru z naprzeciwka co niedawno się otworzył, a ludzi tam ni ma

        • 5 3

    • z tym szefem dobre (1)

      taki starszy łysawy pan? często tam przebywa na sali jako klient:)

      • 18 2

      • Co z tego, że starszy i łysawy.. ale ma poczucie humoru i nie wyciąga co chwila z szuflady kasy, tylko co dwie chwile.

        • 8 0

    • Szefie wystarczy już tej propagandy naprawde

      i tak nikt do nas nie przychodzi

      • 108 3

  • Gdynia Starowiejska Burger Ogień (1)

    dostałem w bule śmierdzącego kotleta, wg obsługi takie są przyprawy do macerowania. co z tego że był zwrot kasy, nie liczyłem na takie przygody bo lokal fajnie wyglądał.
    nie polecam

    • 6 3

    • już zamknięte :)

      • 1 0

  • (1)

    Burger Stacja dawała radę, choć ostatnio nieco się popsuło - bułki zimne, kotlety niedoprawione.

    • 11 2

    • pierwsza wizyta w Burger Stacji - zachwyt!

      później już trochę gorzej, znać było brak staranności wynikający z samozadowolenia

      • 0 0

  • Nr1 BUFALO BURGER !!! ul Szara Siedlce (2)

    Nr 1 Zalebiście , duży , uczciwy. Polecam
    Nr 2 Pani Burger Kokoszki Visa vi Waleska
    Nr 3 Zebra samochód jedzeniowy koło Oliva hala
    Nr 4 Boobiburger Ale troszke mały . Ujdzie

    Odradzam

    Serfburger słodka bułka słodkie sosy słodki sód chemia.

    • 6 3

    • Pani Burger Kokoszki vis a vis Waleska -RULEZ!!!

      i ten robiony wg. własnego tajnego przepisu sos barbecue! mniam!

      • 0 0

    • buffalo

      Zachecony twoja opinia wybralem sie tam godzine temu..... zamkniete :(

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wiosna w ogrodzie (1 opinia)

(1 opinia)
6 zł
targi, kiermasz

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (49 opinii)

(49 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Gdzie były kazamaty w Gdańsku?