• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Top 5 burgerów w Trójmieście

Łukasz Stafiej
26 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Sprawdziliśmy, gdzie są najlepsze burgery w Trójmieście. Sprawdziliśmy, gdzie są najlepsze burgery w Trójmieście.

Zapomnieliśmy o dietach, tabele kaloryczne wyrzuciliśmy do kosza i ruszyliśmy na ulice Trójmiasta w poszukiwaniu najlepszych burgerów. Przejrzeliśmy menu i spróbowaliśmy kanapek w kilkunastu barach specjalizujących się w burgerach w Gdańsku, Sopocie i Gdyni. Ostatecznie wybraliśmy pięć najlepszych lokali i w każdym z nich burgerowego króla, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i oryginalną kompozycją.



Burgery Trójmiasto - najtańsze i najdroższe propozycje



Kozi w Carmnik Kantyna
Kozi to burgerowa legenda z pierwszych tygodni foodtruckowego boomu w Trójmieście sprzed dwóch i pół roku. Wtedy ta kanapka ze świetnej jakości wołowiną Red Angus w miękkiej, pulchnej bułce z dodatkiem koziego sera oraz słodkim, marynowanym burakiem i sosem chrzanowym sprzedawana z okienka furgonetki z logo Carmnik schodziła na pniu. Kto chciał kupić tego burgera w godzinach obiadowych, musiał mieć sporo szczęścia, bo zazwyczaj "wychodził" z karty jako pierwszy - załoga foodtrucka miała limitowaną liczbę składników. Na ten problem nie napotkają już goście Carmnik Kantyna - niewielkiego baru, który foodtruckowcy otworzyli przy ul. Abrahama 21/23 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. W karcie jest pięć burgerowych pozycji - oprócz Koziego (24 zł), koniecznie trzeba spróbować Surf'N'Truf (30 zł), w którym wołowy kotlet podawany jest w towarzystwie marynowanych w trawie cytrynowej krewetek tygrysich. Każda kanapka serwowana jest w zestawie z frytkami z ziemniaków lub innych, sezonowych warzyw.

  • Legendarny Kozi w Carmnik Kantyna.
  • Karmnik
Karmel w SurfBurgerze
To kolejny klasyk wśród trójmiejskich burgerów i jedno z najbardziej pomysłowych połączeń smakowych dostępnych w tutejszych barach. Magiczny składnik tej kanapki to ser Brunost - serowe klejnoty rodowe Norwegów. Wytwarzany jest nie z mleka, ale koziej serwatki, która podczas gotowania - między innymi ze śmietaną i innymi składnikami - karmelizuje się. Dzięki temu ser ma nietypowy brązowy kolor, konsystencję mogącą kojarzyć się z miękkim toffi albo krówką i taki też słodki smak, lekko złamany nutą pikantności. Podany z dobrze zgrillowanym kotletem wołowym, sosem limonkowym i - wprowadzoną niedawno do oferty Surfburgera - bułką maślaną (19 zł) jest najlepszą pozycją w karcie tego lokalu i wyjątkowym doznaniem smakowym. Zostawia w tyle innego tutejszego serowego oryginała - Słodkiego Górala z oscypkiem i borówką (18 zł). Karmela zjemy w każdym z oddziałów SurfBurgera (na Morenie zobacz na mapie Gdańska, na Chełmie zobacz na mapie Gdańska i w gdańskim Śródmieściu zobacz na mapie Gdańska) oraz zamówimy w foodtrucku.

  • Najlepszy burger w SurfBurgerze - Karmel z norweskim serem karmelowym.
  • Surf Burger
Buła Farmera w Baranoli
Buła Farmera (19 zł) to najbardziej klasyczna pozycja w naszym przeglądzie. Klasyczna, jeśli chodzi o połączenia smaków, ale niekoniecznie często spotykana w postaci burgera - raczej częściej na śniadaniowym talerzu. Kanapka sprzedawana w Baranoli przy ul. Świętojańskiej 128 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni składa się z kotleta wołowego, na którym ułożone jest sadzone jajko i plastry chrupiącego bekonu polane sosem majonezowym i sosem BBQ. Zdecydowanie jeden z najbardziej treściwych burgerów, jakie jedliśmy. Do wyboru dwa rodzaje chrupiących bułek: pszenne i żytnie, które są jednymi z lepszych w trójmiejskich burgerowniach. W Baranoli zjemy jednak również mniej klasyczne kompozycje - warto zwrócić uwagę na Niebieskie Migdały (19 zł) z serem gorgonzola i prażonymi migdałami. Na koniec dobra wiadomość dla miłośników pikantnego jedzenia - do każdej kanapki papryczki jalapeno dodawane są gratis.

  • Swojska Buła Farmera z jajkiem sadzonym i bekonem w Baranoli.
  • Baranola
Małpa w Małpa Bistro
Kanapka Małpa (29 zł) to flagowa pozycja w karcie - nomen omen - Małpa Bistro przy ul. Podjazd 5 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie. Oprócz 200-gramowego kotleta z wołowiny (największy we wszystkich lokalach z opisywanej piątki), bekonu i sera, znajdziemy również warstwę z plastrów świeżego awokado i grillowanych krewetek. Całość spoczywa na kilku plasterkach marynowanego imbiru. To właśnie ten składnik nadaje temu burgerowi charakterystyczny i bardzo oryginalny jak na kanapkę z wołowiną smak. Skojarzenia z sushi są jak najbardziej na miejscu. To nie jedyna nietypowa kompozycja w karcie Małpy - właściciele są otwarci na różne smaki, a przy układaniu menu wspierał ich Artur Moroz, jeden z najlepszych trójmiejskich restauratorów. Warto zwrócić uwagę na Salmona (24 zł) z wędzonym łososiem i śliwką czy Foresta (23 zł) z pastą truflową i grillowanym boczniakiem. Do wyboru trzy rodzaje bułek: pszenna, grahamka i słodka brioszka.

  • Flagowy burger Małpa Bistro - z krewetkami i awokado.
  • Małpa Bistro
Cieć Marchewka w vb#veganburgers
Jedyna wegańska burgerownia w naszym przeglądzie. Vb#veganburgers przy ul. Jesionowej 17/1 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu był pierwszym tego typu barem w Trójmieście i wciąż serwuje najlepsze warzywne, pozbawione składników odzwierzęcych kanapki. Każdego burgera można dowolnie komponować z dostępnych dodatków i kotletów. Według nas numerem jeden jest Cieć Marchewka (15 zł) pieczony z ciecierzycy i marchewki z dodatkiem podkręcającej smak świeżej kolendry. Do towarzystwa wybrać możemy m.in. bekon z batata, czipsy topinamburowe, kapary i całą górę świeżych warzyw polanych sojowym, domowej roboty majonezem. Wszystko podawane w wielkiej pszennej bułce wypiekanej na miejscu w piecu szamotowym. To prawdopodobnie największa kanapka spośród wszystkich, jakie jedliśmy - spożycie całej wymaga niemałego głodu. Warto spróbować również kotleta z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem śliwki wędzonej i pamiętać, że wegański fastfood jest równie kaloryczny, co ten z mięsem.

  • Cieć Marchewka w barze vb#veganburgers.
  • Vegan Burgers

Miejsca

Opinie (272) ponad 10 zablokowanych

  • PARĘ UWAG (1)

    Po pierwsze w burgerze musi być mięso
    Po drugie nie powinno być owoców
    Po trzecie nie powinno być słodyczy

    • 45 5

    • wyjątek - słodki sos bbq

      • 8 0

  • Gdynia Starowiejska Burger Ogień (1)

    dostałem w bule śmierdzącego kotleta, wg obsługi takie są przyprawy do macerowania. co z tego że był zwrot kasy, nie liczyłem na takie przygody bo lokal fajnie wyglądał.
    nie polecam

    • 6 3

    • już zamknięte :)

      • 1 0

  • promocji śmieciowego jedzenia się niespodziewałem

    w obliczu gdy ekipa Kopacz zabronił go w w szkolach i barach mlecznych.

    • 8 10

  • Nejlepszy na Pomorzu - Reda - "Byka Za Rogi" (3)

    Najlepszy burger i największy.

    • 8 8

    • Mięso i pieczywo to śmieciowe jedzenie?

      Coś nowego.

      • 1 0

    • W Redzie - Burger King

      Sama nazwa wskazuje. Burger King w Redzie króluje :)

      • 4 3

    • Od pierwszego dnia to była porażka, po samym wejściu wali starym olejem, ponoć niedługo sie zamykają.

      • 0 3

  • Jakos dziwnie

    Jakoś dziwnie mi to wygląda na reklamę za którą wam zapłacili. Surf burger??? Głowno jakich mało. Burgery są mdłe bez smaku. Nigdy tam nie wrócę. Jedne z lepszych jakie jadłam są w restauracji pieprz w Sopocie i bestburger we Wrzeszczu gdzie jest smak i ogromną porcją.

    • 22 5

  • a kto ma taki wielki ryj żeby to zjeść? irytuje mnie że te burgery są takie wysokie (4)

    • 32 5

    • wieś (2)

      Widać że nigdy nie jadł takiego burgera. Baranola zawsze daje sztućce plus patyczek przez środek burgera żeby się nie rozwalił przy krojeniu takim małym ryjkom ęą.

      • 2 12

      • (1)

        jadł nie raz, niestety jedzenie burgera widelcem i nożem jest dla mnie czymś nie na miejscu, tak samo jak jedzenie pizzy nożem i widelcem.

        • 9 2

        • zagranica to normalne, po co maja sie meczyc i wciskac cala wielka bule do geby, upieprzyc sie cieknacym sosem itd. nielepiej kulturka ? widelec, nozyk....,)

          • 0 0

    • racja

      Jedne z najlepszych w Polsce, w Krakowie - Moaburger, są nie wysokie, za to szerokie. W Trójmieście na jedno kopyto się przyjęło.

      • 0 0

  • Polecam niszową, rodzinną firmę od lat rządzącą burgerami

    Właściciel to prawdziwy amerykanin, McDonald się nazywa, rozpoczął niedawno rozwijanie sieci

    • 13 3

  • pani burger bije na glowe wszystkie 5

    • 4 4

  • BIG BURGER GDYNIA (1)

    Jak w tytule.. kiedyś niezły był w Śródmieściu..ale chyba zależy od osoby na kuchni..kiedyś dostałem nieposolone mięso.. dlatego Big Burger wymiata.
    Baranola? Bez przesady.. wielka buła mały kotlet..kilka razy zamawiałem do Degustatorni..za każdym razem to samo rozczarowanie..duża buła - mało mięsa - i cena nieadekwatna..Tylko BIG BURGER ;) szkoda że lokal taki mały..bo można i pivko w przyzwoitej cenie wypić.

    • 1 8

    • z czym wymiata, bo chyba nie z burgerami ? Baranola jest spoko, ale big burger jako tako.

      • 0 0

  • surf....

    Niestety Surf Burger się opuścił.... Sosy mało wyraziste i coraz mniej składników. Kiedyś buła była napakowana a teraz ledwo wsadu widać.....

    • 31 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Słynny klub muzyki młodzieżowej w Sopocie, który powstał w 1961 r. to: