• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najdroższa wołowina świata w Pescado

Ewa Palińska
15 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)
  • Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift (w Pescado Restaurant)

Dlaczego Wagyu jest najlepszą i najdroższą wołowiną na świecie? Odpowiedź na to pytanie poznali uczestnicy warsztatów degustacyjnych, jakie w czwartkowy wieczór odbyły się w gdyńskiej restauracji Pescado. Przewodnikiem po świecie tych unikatowych smaków był Aleksander Oszajca - hodowca, producent i importer Wagyu. Jakub Słapiński, menedżer lokalu, zadbał natomiast o dobór win najlepiej korespondujących ze smakiem tej wyjątkowej wołowiny.




Wołowina Kobe to wołowina Wagyu ze szczepu Tajima bydła japońskiej rasy czarnej, hodowanej w japońskiej prefekturze Hyōgo zgodnie z zasadami określonymi przez Stowarzyszenie Promocji Marketingu i Dystrybucji Wołowiny Kobe. Jej chude mięso poprzerastane drobnymi żyłkami tłuszczu jest wyjątkowym rarytasem poszukiwanym przez koneserów.

Uczestnicy warsztatów mieli możliwość spróbować rostbefu, rib eye i polędwicy w dwóch wariantach - w klasie A4 i A5. Uczestnicy warsztatów mieli możliwość spróbować rostbefu, rib eye i polędwicy w dwóch wariantach - w klasie A4 i A5.

Smak, którego nie da się podrobić



Jak wypieczone steki lubisz najbardziej?

Co sprawia, że wołowina Wagyu (w dosłownym tłumaczeniu "japońska wołowina") charakteryzuje się tak wyjątkowym smakiem? Po pierwsze, bydło tej rasy różni się od innych ras, takich jak Angus, wyjątkowo potężną sylwetką. Mięso zawiera niewiele cholesterolu i ma wysoką wartość odżywczą. Co więcej, zwierzętom nie podaje się syntetycznych hormonów wzrostu ani stosowanych profilaktycznie antybiotyków.

Jako że zasady buddyzmu zakazywały spożywania mięsa, japońskie bydło używano przez wiele stuleci przede wszystkim jako siły pociągowej. Z tego względu rzadko krzyżowano je z innymi rasami, bo zwyczajnie nie było takiej potrzeby. Dopiero kiedy Japonia otworzyła się na Zachód w 1968 r., wzrósł popyt na bydło o większej masie mięśniowej: odmianę japońską czarną (Kuroge Wagyu), japońską bezrogą (Tankaku Wagyu) i japońską brunatną (Akage Wagyu). Najczęściej hodowaną odmianą bydła rasy japońskiej jest odmiana japońska czarna.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Mięso serwowane podczas warsztatów degustacyjnych w Pescado było nie tylko najwyższej jakości, ale i pierwszej świeżości. Jego historię można było poznać, wpisując numer znajdujący się na opakowaniu na specjalnej, ogólnodostępnej stronie internetowej. Mięso serwowane podczas warsztatów degustacyjnych w Pescado było nie tylko najwyższej jakości, ale i pierwszej świeżości. Jego historię można było poznać, wpisując numer znajdujący się na opakowaniu na specjalnej, ogólnodostępnej stronie internetowej.

Piwo, muzyka i olimpiada bydła



Aleksander Oszajca - hodowca, producent i importer Wagyu, który prowadził warsztaty degustacyjne w Pescado, nie ograniczał się do suchych faktów, choć od nich rozpoczął spotkanie. Opowiedział, w czym tkwi fenomen najdroższej wołowiny świata, jakie są jej główne cechy i zalety i dlaczego nigdzie poza Japonią nie udało się do tej pory wyhodować bydła, którego mięso smakowałoby równie wyjątkowo.

Uczestnikom warsztatów nie szczędził jednak ciekawostek.

- Opowiada się historie o tym, że bydło Wagyu słucha muzyki i jest pojone piwem. Przyznaję, że jest w tym sporo prawdy - opowiadał Aleksander Oszajca. - Nie słyszałem wprawdzie nic na temat tego, aby krowy miały jakiś swój ulubiony rodzaj muzyki, niemniej podobno reagują, kiedy tę muzykę się wyłącza, więc już sam fakt, że mogą jej słuchać, musi mieć dla nich znaczenie. Jeśli chodzi natomiast o piwo, to jest traktowane przede wszystkim jako bardzo zdrowa i energetyczna pasza. Warto zapamiętać, że w hodowli bydła ważne jest wszystko to, co relaksująco wpływa na rozluźnienie psychiczne i fizyczne zwierząt. Tylko tak rozluźnione bydło jest w stanie wytworzyć najwyższej jakości mięso z najdoskonalszym marmurem.
Dowiedzieliśmy się też m.in., że co 5 lat w Japonii odbywa się "olimpiada" wołowiny Wagyu, w której udział bierze ponad 30 prefektur, a także tego, że jeśli na odpowiedniej stronie internetowej wpiszemy numer, jaki znajduje się na opakowaniu mięsa, to poznamy pełną historię zwierzęcia, z którego ono pochodzi. Możemy więc osobiście sprawdzić, czy nasz zakup faktycznie jest najwyższej jakości.

Więcej ciekawostek nie zdradzę, żeby nie psuć frajdy z udziału w warsztatach tym, którzy planują wzięcie udziału w kolejnych edycjach. A te planowane są już niebawem.

Subtelny smooth jazz grany na fortepianie był cudownym dopełnieniem warsztatów. Subtelny smooth jazz grany na fortepianie był cudownym dopełnieniem warsztatów.

Rostbef, rib eye i polędwica



Opowieści o wołowinie Wagyu połączone były z degustacją. Uczestnicy warsztatów mieli możliwość spróbować rostbefu, rib eye i polędwicy w dwóch wariantach - w klasie A4 i A5. Zanim jednak mięso trafiło na talerze (a wcześniej na patelnię), każdy z gości mógł je z bliska obejrzeć. Pokazywano i tłumaczono, jakie są różnice pomiędzy klasą A4 i A5, jak mięso zachowuje się na patelni i dlaczego jedna klasa traci na patelni objętość, a druga nie.

Które z serwowanych "przykładów" były najlepsze? Na to pytanie nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć, bo opinie uczestników były różne. Jedni zachwycali się delikatną polędwicą, która wprost rozpływała się w ustach, innym bardziej przypadł do gustu rostbef, jeszcze inni z zachwytem wypowiadali się o smaku rib eye.

Podczas warsztatów serwowano wyłącznie kawałki mięsa, bez żadnych dodatków.

- Prezentujemy najlepszą i najdroższą wołowinę na świecie, każdy rodzaj w dwóch wariantach, więc nie możemy odwracać uwagi kubków smakowych od meritum. Jak inaczej skoncentrować się na wyłapywaniu niuansów? - tłumaczył Jakub Słapiński, menedżer lokalu.

Nowe lokale w Trójmieście - zobacz nasz cykl



Wina z Orin Swift łączące śmiałe, intensywne smaki i koncentrację z równowagą i gładkością, znakomicie korespondowały ze smakiem najlepszej wołowiny na świecie. Uwagę przykuwały też unikatowe etykiety, szczególnie te, których motywem przewodnim była półnaga kobieta z maczetą. Wina z Orin Swift łączące śmiałe, intensywne smaki i koncentrację z równowagą i gładkością, znakomicie korespondowały ze smakiem najlepszej wołowiny na świecie. Uwagę przykuwały też unikatowe etykiety, szczególnie te, których motywem przewodnim była półnaga kobieta z maczetą.

Winnica Orin Swift - historia zaklęta w butelkach



Jakie wino podać do najlepszej wołowiny świata? Organizatorzy warsztatów degustacyjnych w Pescado postawili na eklektyczne, bogate wina z Orin Swift łączące śmiałe, intensywne smaki i koncentrację z równowagą i gładkością. Historia Orin Swift Cellars sięga 1995 roku, kiedy Dave Phinney pojechał do Florencji, aby spędzić tam jeden studencki semestr. We Włoszech, zauroczony winem, postanowił zmienić swoje życiowe plany. Po studiach pracował w kilku winnicach, aż wreszcie, w roku 1998, założył Orin Swift Cellars.

Firma powstała jako autorski, przemyślany od początku do końca projekt, konsekwentnie łączący wina, ich styl i inspiracje oraz nowatorski design. Butelki przykuwają uwagę unikatowymi etykietami, łączącymi w sobie klasyczną sztukę, dramatyczną fotografię i abstrakcyjne kolaże obrazów.

- Wybrałem kilka ciekawych win, a każde z nich jest idealne do Wagyu - opowiadał Jakub Słapiński. - Każdy z uczestników warsztatów musi sam popróbować, które z nich będzie jemu odpowiadało najbardziej. Z doświadczenia wiem, że upodobania bywają różne, niemniej tutaj każdy wybór będzie dobrym wyborem.
Udział w warsztatach kosztował 500 zł/os. O kolejnych edycjach będziemy informowali w naszym kalendarzu imprez.

Wydarzenia

Warsztaty degustacyjne: wołowina Wagyu i winnica Orin Swift

500 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (183) ponad 20 zablokowanych

  • Byłem i jestem rzeźnikiem i powiem tylko jedno to jest przerośnięte, to nie jest dobre to jest na sztucznym pędzone

    • 12 1

  • Padłem ;)

    "Uwagę przykuwały też unikatowe etykiety, szczególnie te, których motywem przewodnim była półnaga kobieta z maczetą."... Lubię wołowinę i lubię warsztaty, ale żeby z uboju zwierząt i pewnej formy chorej celebracji pozyskiwania tej 'wyjątkowej wołowiny' robić taki cyrk na kółkach z akompaniamentem muzyki jazzowej w tle... Jest to tak eklektyczne (cytując z artykułu), że nie ogarniam współczesnego świata :D

    • 24 0

  • A na Madagaskarze susza juz ponad 3 lata i nawet wody nie maja (1)

    A tu prosze. Prosieta

    • 7 4

    • pisza o wolowinie a nie wieprzowinie

      i o Japoni nie Madagaskarze

      • 5 0

  • Japonia daleko. (1)

    Jak świeże jest to mięso?Przypłynęło/przyleciało zamrożone czy pakowane próżniowo?

    • 11 0

    • Z Chin jest blizej i taniej

      • 2 0

  • Śmich na sali. (1)

    Napiszę krótko: śmich na sali- przerośnięta wołowina from Japan z jazzem przy fortepianie i winem z etykietami eklektycznymi pół nagich kobiet za warsztat 500 zł Ktoś ma niezłego fizia

    • 21 2

    • Jak odrozniasz japonski od chinskiego?

      • 0 0

  • (10)

    Mam nadzieję, że niedługo tego typu imprezy będą surowo zakazane a jeszcze wcześniej nastąpi zakaz promocji choćby przez artykuły jak ten. Podniecać się smakiem zwierząt, które cierpiały - to prawdziwe barbarzyństwo.

    • 31 95

    • Zgadzam się !

      • 3 20

    • Cierpiały?! Barbarzyństwo?!Podniecanie się smakiem zwierząt?!

      Kolejny gorliwy wyznawca ideologii wykluczjącej spożywanie cennego źródła białka czyli mięsa

      • 20 7

    • Opinia wyróżniona

      Nie zgadzam się (3)

      Uważam że następuje humanizacja zwierząt, że jakaś cześć ludzi do zwierząt podchodzi z większą miłością i troską niż do samych ludzi.
      To jest nienormalne żeby psy, koty czy bydło, traktować z większym szacunkiem niż sąsiada, znajomego bądź obcego człowieka na ulicy.
      Wystarczy spojżeć ile jadu i nienawiści, obgadywania czy hejtowania potrafi zgotować człowiek człowiekowi.
      Ja się na to nie zgadzam.

      • 14 5

      • (1)

        z jakiej racji mam bardziej szanować na przykład ciebie? na szacunek trzeba sobie zasłużyć. zwierzęta nie są zamierzenie podłe czy złośliwe, takie abstrakcyjne uczucia są dla nich obce.

        • 2 7

        • No właśnie w tym rzecz. Wyraziłeś swoją opinię jednocześnie atakując mnie. Nie oczekuję że będziemy się zgadzać ale oczekuję wzajemnego szacunku. Ja swoim komentarzem nie obrażałem nikogo ani nie wykazałem się brakiem szacunku

          • 5 0

      • Ale właśnie dlatego, że ludzie są nieznośni, wielu z nas bardziej szanuje zwierzęta. Czy jakikolwiek gatunek, poza człowiekiem sprowadził katastrofę ekologiczną na planetę? Nie. Czy zwierzęta stworzyły obozy koncentracyjne, prowadzą wojny na wyniszczenie?Nie. Czy jakikolwiek pies, kot czy krowa zmarnował 74 mln zł na wybory, które się nie odbyły jak pewien człowiek? Nie.

        • 2 3

    • Nie chcesz nie jedz

      I daj innym spokój

      • 13 2

    • Nadzieja jest matką głupich , a ty jesteś kolejnym przykładem chorej ideologi wegansko teczowej

      Zwierzata są tylko dlatego na świecie by służyć jako pożywienie dla ludzi .Ale juz dawno przewidziano ze bedą pojawiać sie szkodniki które beda darzyć do zagłady ludzkości.

      • 8 3

    • A cóż poradzić ze zwierzęta składają się z jedzenia? Nie lubię wegan ponieważ zjadają pożywienie moim zwierzętom

      • 3 0

    • żyj i daj żyć innym

      Dla mnie możesz sobie jeść nawet papier. Nic mi do tego. Proszę jednak się odwalić od mojego talerza i jadłospisu. Nie raz mi się już zdarzało słuchać tyrad różnego rodzaju wyznawców i mam już dość tego narzucania swoich pomysłów na życie. Wyluzujcie się ludzie.

      • 4 0

  • Marketing

    Nawet najlepszy produkt bez odpowiedniego marketingu nie obroni się sam. Natomiast to co stanowi klasę (cenę) mięsa A4 i A5 to marketing klasy A4 i A5 a nie hodowca... Aaa konieczna dla utrzymania wysokiej ceny jest niesamowita i niepowtarzalna nazwa. Polecam Panstwu "Kongres Futurologiczny" Lema. Tam "marketingiem" zajmują się roboty, "by żyło się lepiej" :)

    • 6 0

  • Impreza nagłośniona tutaj a na imprezie 3 klientów to musiało być grubo hahaha

    • 7 0

  • A tak poza tym, w domu wszyscy zdrowi?

    • 7 1

  • Wołowina kosztuje 269 zł za kg

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Kuratorami 14. edycji festiwalu są: