- 1 Techno balkon otworzył sezon (53 opinie)
- 2 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (67 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 4 Recenzja filmu "Istoty fantastyczne" (1 opinia)
- 5 Momoa spotkał się z Michalczewskim (60 opinii)
- 6 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
Wina i sery na kiermaszu w Gdyni
Sery mogą być świetnym dodatkiem do potraw, stanowić samodzielne danie, a nawet deser, ale najlepiej smakują z odpowiednim winem. By skosztować i poznać ten duet nie trzeba wyjeżdżać np. do Francji. Wystarczy wybrać się w następny weekend do Gdyni.
Wydarzenie z roku na rok zdobywa coraz więcej zwolenników. Mimo że sery i wina to klasyczny zestaw w kuchni śródziemnomorskiej i całej południowej Europy, to w tych produktach coraz częściej rozsmakowują się też Polacy. Ilość winiarni oraz sklepów z winami w Trójmieście jest tego dowodem.
Organizatorzy kiermaszu będą promować nie tylko szlachetne wina greckie, francuskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, gruzińskie, bułgarskie, alzacki, ale też polskie z Ameryki Północnej, Południowej, Afryki czy Australii.
Będzie można skosztować też miody pitne, nalewki i likiery wraz ze wspaniale komponujących się z nimi - serami rożnych gatunków. Wśród nich nie zabraknie serowej arystokracji czyli serów długo dojrzewających z mleka owczego i krowiego.
Smakosze serów znajdą też te nagrodzone wieloma prestiżowymi nagrodami jak długo dojrzewające sery owcze z Rancza "Frontiera", sery "korycińskie" z Gospodarstwa Rolnego Sł. Szamreto z Korycina na Podlasiu, miękkie kilkudniowe podpuszczkowe sery "wiżańskie" pachnące łąką z Wiżajn na Mazurach, góralskie oscypki, sery kozie oraz twarogi i sery białe a także sery żółte długo dojrzewające z Grecji, Hiszpanii, Austrii , Szwajcarii, Francji, Holandii, Bułgarii, Litwy i Włoch.
Dodatkami często serwowanymi do serów będą ręcznie robione konfitury, miody naturalne a także oliwki i dobre pieczywo. Do win, poza serami, będą do wyboru także szlachetne pasztety, szynki i wędliny długo dojrzewające.
34 wystawców zaprezentuje się w 20 stylowych drewnianych domkach. Imprezie, przez całe trzy dni, towarzyszyć będą pokazy i degustacje oraz wystąpienia zaproszonych specjalistów, oprawa muzyczna z różnych regionów Hiszpanii, Grecji i Polski, spotkania ze znanymi smakoszami, kucharzami, serownikami, konkursy dla publiczności oraz wiele niespodzianek.
Program towarzyszący kiermaszowi ułożony został według planu: 22 czerwiec (piątek) to dzień Polski, 23 czerwiec (sobota) to dzień Hiszpanii, zaś 24 czerwiec (niedziela) to dzień Grecji. Wstęp na imprezę wolny.
Zobacz szczegółowy program kiermaszu Wina i Sery
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Wydarzenia
Opinie (4) 2 zablokowane
-
2012-06-15 08:02
tia, fajnie (1)
Tylko ceny 150% za to samo w sklepie.
- 13 3
-
2012-06-15 23:11
To napisz mi gdzie można kupić żółty ser a nie ser podpuszczkowy...
- 1 0
-
2012-06-15 11:36
Jak co roku ceny z kosmosu
i nieadekwatne do walorów smakowych. Te sklepowe często lepsze i dużo tańsze. Czasy gdy tylko swojskie wyroby były jadalne już dawno minęły.
- 11 2
-
2012-06-15 21:53
Wszystko to kit taki jak m.in "Krakowski kredens" czy jakieś tam klasztorne wyroby.
Zamawiają towar u producenta naklejają swoją metkę,owijają w szmatkę,przewiązują sznureczkiem i czekają na łosia.
A naiwniacy myślą ze to mnich zbierał malinki gotował knfiturę w garnuszku.- 10 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.