• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zakwas z buraków. Dlaczego warto po niego sięgać?

Joanna Stolp
28 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (51)
Regularne spożywanie zakwasu buraczanego może m.in. zminimalizować ryzyko nadciśnienia i chorób serca, usprawniać pracę przewodu pokarmowego oraz zmniejszać zmęczenie. Regularne spożywanie zakwasu buraczanego może m.in. zminimalizować ryzyko nadciśnienia i chorób serca, usprawniać pracę przewodu pokarmowego oraz zmniejszać zmęczenie.

Zakwas z buraków wspiera odporność organizmu, wzmacnia układ krwionośny, reguluje ciśnienie, usprawnia pracę wątroby i układu trawiennego, a ze względu na zawartość kwasu foliowego, żelaza i witamin z grupy B, jest przydatny w leczeniu anemii. Na tym jednak nie kończą się jego zdrowotne właściwości.




Na co pomaga zakwas z buraków?



Czy pijesz zakwas z buraków?

Buraki obniżają ciśnienie krwi, łagodzą uderzenia gorąca i migreny, wspomagają pracę serca, ale poddane procesowi fermentacji zyskują jeszcze więcej leczniczej mocy. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego, zakwas z buraków jest naturalnym probiotykiem, który reguluje pracę układu trawiennego i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Obniża zły cholesterol, reguluje przemianę materii, odtruwa organizm i wspiera pracę wątroby. W jego składzie znajdziemy kwas foliowy, żelazo i witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na leczenie chorób układu krążenia oraz anemii. Zawiera także inne cenne mikroelementy, takie jak: wapń, magnez, fosfor, lit, cez czy kobalt.

- Betaina, silny antyoksydant, skutecznie usuwa wolne rodniki wykazując działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe oraz skutecznie wyrównuje ciśnienie krwi, a także poszerza światło żył i tętnic - podkreśla Julia Górska, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.

Obniża cholesterol, wzmacnia układ krwionośny, minimalizuje ryzyko nadciśnienia i chorób serca, zmniejsza zmęczenie, a ze względu na zawartość witaminy C wspiera również odporność organizmu.

- Poprzez zwiększenie liczby korzystnych bakterii probiotycznych zakwas z buraka pomaga w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co przekłada się na lepsze trawienie oraz wzrost odporności na skutek poprawy mikroprzepuszczalności ściany naszego jelita. Zawarta w burakach olbrzymia masa flawonoidów, które przekraczają barierę krew-mózg, wzmacniają nasze komórki nerwowe. Antocyjany gromadzą się głównie w hipokampie i tam wspomagają nasze procesy poznawcze oraz pozwalają zapobiegać procesom neurodegeneracyjnym. Ponadto, badania wskazują, że flawonoidy mogą przyczyniać się do zapobiegania chorób nowotworowych - mówi Michał Malinowski, dietetyk.
Do przygotowania zakwasu, oprócz buraków, potrzebny będzie czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Do przygotowania zakwasu, oprócz buraków, potrzebny będzie czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól.

Zakwas z buraków - przeciwwskazania



Mimo wielu prozdrowotnych właściwości nie każdy powinien spożywać zakwas z buraków. Ze względu na zawartość szczawianów nie powinny go spożywać osoby z reumatyzmem, kamicą nerkową oraz dną moczanową. Do przeciwwskazań należy także niskie ciśnienie, ponieważ po dłuższym czasie spożywania zakwas z buraków może powodować niedociśnienie.

Przesilenie wiosenne. Jakie są objawy? Przesilenie wiosenne. Jakie są objawy?

Zakwas buraczany - dawkowanie i kaloryczność



Wprowadzenie zakwasu buraczanego do codziennej diety najlepiej zacząć od niewielkich porcji, najlepiej ok. 50 ml dziennie i stopniowo zwiększać dawkę do maksymalnie 250 ml w przypadku osób dorosłych. U dzieci dietetycy zalecają dawkowanie od 5 do 50 ml zakwasu z buraków dziennie.

- Zakwas z buraków to niskokaloryczny sok, który jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Jedna szklanka posiada jedynie około 100 kcal, a także 14 gramów węglowodanów prostych, 3 gramy białka oraz 4 gramy błonnika - mówi Julia Górska.

Mimo wielu właściwości zdrowotnych, zakwas z buraka nie będzie odpowiedni dla każdego. Nie mogą po niego sięgać osoby z kamicą nerkową, dną moczanową i reumatyzmem. Mimo wielu właściwości zdrowotnych, zakwas z buraka nie będzie odpowiedni dla każdego. Nie mogą po niego sięgać osoby z kamicą nerkową, dną moczanową i reumatyzmem.

Zakwas buraczany - przygotowanie



Zakwas buraczany najlepiej przygotowywać w kamiennym lub szklanym, wyparzonym wcześniej, naczyniu. Na 1,5 kg buraków potrzeba pięć ząbków czosnku, ziele angielskie, kilka liści laurowych, około dwa litry wody i dwie łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i szczelnie ułożyć w naczyniu, wciskając pomiędzy ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać solanką, której musi być tyle, żeby całkowicie zakryć buraki. Naczynie przykrywamy szmatką i pozostawiamy na sześć dni. W tym czasie powinniśmy sprawdzać, czy nie pojawia się pleśń. Po upływie sześciu dni gotowy do spożycia zakwas przechowywać w lodówce.


- Sposobów kiszenia jest naprawdę wiele, ale wszystkie sprowadzają się do poddawania np. buraków fermentacji w procesie zwanym fermentacją laktacyjną. Początkowo solanka zabija niepotrzebne bakterie, a zawarte w żywności drożdże oraz bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukier, dzięki czemu powstaje kwas mlekowy i dwutlenek węgla, a usuwa się tlen. "Lacto" pochodzi od gatunku bakterii o nazwie Lactobacillus - wyjaśnia Michał Malinowski.

Miejsca

Opinie (51) 6 zablokowanych

  • zakwas z buraka czerwonego robię od około 7 lat - (1)

    Moje uwagi (warto je zastosować by nie spaprać zakwasu):
    1, Produkty do kiszenia czyli głównie buraki czerwone (ćwikłowe) i czosnek powinny pochodzić z upraw ekologicznych bez oprysków i nawozów sztucznych głownie azotowych . Warto zapłacić więcej a mieć produkt naprawdę wartościowy podwójnie przyjazny zdrowiu. Jeżeli ma ktoś działkę to najlepiej samemu zasadzić i zbierać buraka oraz go kisić. Jest wiele info jak robić to w sposób ekologiczny. Takie buraki z oprawy EKO możemy kisić bez obierania myjąc dokładnie i ewentualnie odkażając w dwóch kąpielach pierwszej kwaśnej - ocet winny czy spirytusowy lub kwasek cytrynowy, oraz drugiej zasadowej w roztworze sody oczyszczonej. Jeżeli kupujemy buraka z nieznanych źródeł pochodzenia najlepiej obrać je i dokładnie wypłukać. Nie jesteśmy raczej w stanie oczyścić wnętrza buraka z niepotrzebnych i szkodliwych zanieczyszczeń.
    2. Sól tylko sól kamienna - niejodowana, najlepiej oznakowana jako sól do kiszonek.
    3. Woda - najlepiej: źródlana i niegazowana do nabycia w marketach, ideał to woda pakowana w szklane butelki.
    4. Naczynie najlepsze do kiszenia buraków to duże słoje szklane o pojemności 3-4 litry. Szklany słój pozwala na stałą obserwacje czy proces kiszenia przebiega w sposób prawidłowy. Z takiego naczynia otrzymujemy około 2.0 - 2.3 litra zakwasu. Ten gotowy zakwas najlepiej przelać do mniejszych słoików lub butelek z zamknięciem i wstawić do lodówki tam może odstać ok. 1-2 miesięcy - w zależności od dziennego zużycia.
    5. Higiena naczyń i wszystkiego co styka się z zakwasem - rąk także. Dokładne umycie słoi i pojemników szklanych a następnie ich wyparzenie. Tak samo wyparzenie łyżek , lejków i chochli itp. Nie można dopuścić do powstania pleśni która właściwie przekreśla całe prozdrowotne właściwości zakwasu. Po zalaniu solanką buraków, czosnku i przypraw należy doprowadzić do sytuacji by wszystkie były w całości zanurzone w zalewie. Słój przykryć gazą. Codziennie oczyszczać z piany łyżką. Wąchać zapach zakwasu.

    • 1 0

  • zakwas z buraka czerwonego robię od około 7 lat - (2)

    6. Po zlaniu zakwasu pozostają nam buraki czosnek i przyprawy. Czosnek można zjeść bo też jest kiszony przyprawy wyrzucić. Buraki (przynajmniej ja) używam dalej. Najpierw wyciskam z nich sok (wyciskarka niskoobrotowa) Y takiej porcji wyjdzie jeszcze ok. 0.7 l zakwasu.
    7. Wytłoczki z buraka można wykorzystać na wiele sposobów: sałatki, ćwikły, placki itp.
    I tak postulat pełnego wykorzystania poczciwego czerwonego buraka jest spełniony.

    PS. Nadchodzi wiosna a z nią czas buraka naciowego oraz botwinki super zdrowej zupy

    • 1 0

  • Triada dla zdrowia i odporności (1)

    1. Zakwas z czerwonego buraka (temat opisany w innych opiniach
    2. Sok z kiszonej kapusty. Polecam kiszenie kapusty właśnie w okresie zimowo /wiosennym głównie dlatego że jest dostępność kapusty białej w dobrych cenach temat kiszenia szeroko dostępny w internecie - nie rozwijam, go tu. Chodzi mi tylko o wyciskanie soku z własnej kiszonej kapusty. Kupna kiszona kapusta w 80% jest podkręcana octem lub innym zakwaszaczami oraz konserwantami co sprawia że nie jest to wartościowe pożywienie a sok z nich tak samo.. Kupne soki z kiszonej kapusty z reguły mają przedłużone terminy ważności (kolejne konserwanty) i zapewne są dodatkowo pasteryzowane co zabija prawie całą faunę i florę potrzebną naszemu organizmowi. Dlatego ja polecam robienie kiszonej kapusty ze sprawdzonych upraw EKO we własnym domowym zakresie. Z takiej kapusty kiszonej ja z kolei wyciskam na wyciskarce niskoobrotowej super sok o silnych i pozytywnych właściwościach probiotycznych dla naszego organizmu. Można go lekko rozwodnić jeśli jest za mocny. Oba soki należy pić codziennie. W lecie i wczesną jesienią jest tyle świeżych warzyw i owoców że można ograniczyć kiszonki na rzecz świeżości i naturalnej aromatoterapii.
    3. Krioterapia - kąpiele zimowe inaczej morsowanie, Zimowe spacery brzegiem morza - polecam zdejmowanie butów i brodzenie w zimnej wodzie - efekt podobny do morsowania a dostępny dla wszystkich (endorfiny za darmo) , spanie w chłodnych pomieszczeniach z dobrą wentylacją.

    • 0 0

    • cd triady

      Do krioterapii warto dodać głodówki> za zgodą lekarza ! wspaniale oczyszczają organizm z toksyn ii złogów w układzie trawiennym.
      raz w tygodniu 1 dzień owocowo -warzywny
      raz w miesiącu 3-7 dni post pełny tylko woda
      raz na kwartał do 10 dni jw.
      i raz w roku do 21 dni post dzielony: 5 dni owocowo-warzywny - 14-16 dni post pełny tylko woda
      ważne by zachować 50% czasu po poście na stopniowe z niego wychodzenie, lekkie posiłki, soki, zupy, warzywa, nabiał, mięso drobiowe, ryby -

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jakiej narodowości jest Dzień świętego Patryka?