• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

29 restauracji z Trójmiasta w nowym przewodniku Gault&Millau

Olga Miłogrodzka
28 listopada 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 odbyła się w minioną niedzielę, w budynku EC1 w Łodzi. Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 odbyła się w minioną niedzielę, w budynku EC1 w Łodzi.

Trzecia polska edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie trafiła do sprzedaży. Wyróżniono w nim 460 restauracji, w tym 29 z samego Trójmiasta, gdzie najwyższe noty - tak, jak w roku ubiegłym - otrzymały dwa gdańskie lokale: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną powyżej 15 pkt. trafiły do grona 12 miejsc w Polsce wyróżnionych trzema "czapkami kucharskimi".



Przewodnik kulinarny Gault&Millau pojawia się w Polsce już po raz trzeci. W porównaniu do swojego czerwonego konkurenta, przyznającego gwiazdki Michelin, zasięgiem obejmuje cały nasz kraj (nie tylko Warszawę i Kraków). W tym roku licząca ponad 700 stron publikacja poleca 460 restauracji, czyli aż o 220 więcej niż w pierwszej jego edycji (2015).

Numerem jeden w Polsce została warszawska restauracja Senses. Wyróżniona 18 pkt. wyprzedziła tryumfujące do tej pory Atelier Amaro (17,5 pkt.). Przypomnijmy, że Andrea Camastra - szef kuchni Senses, wyróżniony w tym roku na gali Gault&Millau tytułem Szefa Roku - przygotował w maju dla mieszkańców Trójmiasta lunch z gwiazdką Michelin.

Przeczytaj relację z wydarzenia i wywiad z Andreą Camastrą

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dziś publikowany jest w 12 krajach na świecie. Inspektorzy Gault&Millau odwiedzają i oceniają lokale anonimowo. Do przewodnika trafiają te, które dostały przynajmniej 10 z 20 możliwych punktów przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. - 1 czapka; 13-14 pkt. - 2 czapki; 15-16 pkt. - 3 czapki; 17-18 pkt. - 4 czapki; 19-20 pkt. - 5 czapek). Punkty przyznaje się za jakość i świeżość produktów, kreatywność i profesjonalizm prezentacji, harmonijność menu, właściwe tempo serwisu oraz spójność koncepcji restauracji.

W Trójmieście niezmiennie najlepszymi lokalami pozostają: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną sięgającą odpowiednio 15,5 oraz 15 pkt. obie cieszą się wyróżnieniem w postaci trzech "czapek kucharskich". W całym kraju tak wysoko ocenionych zostało tylko 12 miejsc.

Restaurację Metamorfoza doceniono za szacunek do produktu, tradycji i niezwykle staranny wybór dostawców, którymi są gospodarstwa kaszubskie, lokalni hodowcy, rybacy i rzemieślnicy.

- W Metamorfozie warto skosztować rzadko serwowanych gdzie indziej specjałów, np. belony, ryby o charakterystycznie długich szczękach i zielono zabarwionych ościach. Wędzona na miejscu metka, podawana z chlebem w formie tostów francuskich i szczawikiem zajęczym jest prosta i wykwintna zarazem. Karta zmienia się często, bo szef kuchni (Adrian Klonowski) restrykcyjnie przestrzega zasady sezonowości - każdy składnik ma swój czas, poza którym nie uświadczy się go w karcie - czytamy w przewodniku.
Mimo rozstania z Adamem Woźniakiem ubiegłoroczną pozycję utrzymało także Mercato w hotelu Hilton. Lokal wyróżniono za hołdowanie dawnym gdańskim recepturom i pielęgnowanie lokalnej spuścizny kulinarnej. Filarami menu są tu bowiem: kaczka, łosoś, fagas oraz bób - cztery, tradycyjne dla regionu produkty, które pojawiają się na stole zgodnie z rytmem sezonu.

Przeczytaj także wywiad z Pawłem Stawickim z Mercato oraz o wyróżnieniu Adriana Klonowskiego z Metamorfozy przez Gault&Millau.

  • Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 roku odbyła się z minioną niedzielę w Łodzi.
  • Mariusz Pieterwas (Krew i Woda) oraz Robert Sowa na tegorocznej gali Gault&Millau w Łodzi
  • Adrian Klonowski - szef kuchni gdańskiej Matamorfozy, w 2015 r. nagrodzony przez Gault&Millau w kategorii Młody Talent.
  • Paweł Stawicki - szef kuchni Mercato oraz Andrea Camastra - szef kuchni Senses podczas wspólnego gotowania "lunchu z gwiazdką Michelin" w Gdańsku
  • Na uroczystej gali inaugurującej przewodnik Galut&Millau nagradzani są także najlepsi szefowie kuchni. W tym roku jedyną nominowaną z Trójmiasta - w kategorii Kobieta Szef - była Ewa Szyc Juchnowicz z restauracji Malika.

W porównaniu z rokiem ubiegłym trzem restauracjom z Trójmiasta przyznano niższą o jeden pkt. notę: gdyńskim SztuczceMalice oraz sopockiemu Thai Thai. Awansowały z kolei: Tłustka Kaczka, Krew i Woda, Szafarnia 10, Bulaj, Morska oraz Targ Rybny - Fishmarkt.

Z przewodnika zniknęły, choć nadal funkcjonują: Britannica Steakhouse, Bellevue, Restauracja Filharmonia oraz Tupot Mew. Pojawiły się za to nowe lokale: 1611 Restaurant w Dworze Oliwskim (13,5 pkt.), której po odejściu z Mercato szefuje Adam Woźniak, otwarta w kwietniu tego roku gdyńska Open Kitchen (12 pkt.), Restauracja Ritz (11 pkt.), w której szefem kuchni jest Basia Ritz, Fellini (11,5 pkt.), Good Morning Vietnam (10,5 pkt.) oraz Hashi Sushi.

Lista trójmiejskich restauracji wyróżnionych w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2017:

  1. Metamorfoza, Gdańsk (szef kuchni: Adrian Klonowski) - 15,5 pkt.
  2. Mercato, Gdańsk (szef kuchni: Paweł Stawicki) - 15 pkt.
  3. Biały Królik, Gdynia (szef kuchni: Marcin Popielarz) - 14,5 pkt.
  4. 1611 Restaurant, Gdańsk (szef kuchni: Adam Woźniak) - 13,5 pkt.
  5. Sztuczka, Gdynia (szef kuchni: Jacek Koprowski) - 13,5 pkt.
  6. Szafarnia 10, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Labuda) - 12,5 pkt.
  7. Tłusta Kaczka, Gdynia (szef kuchni: Paweł Kwitniowski) - 12,5 pkt.
  8. Targ Rybny - Fishmarkt, Gdańsk (szef kuchni: Piotr Samulski) - 12 pkt.
  9. Ristorante La Cucina, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Nakrajnik) - 12 pkt.
  10. Krew i Woda, Gdynia (szef kuchni: Mariusz Pieterwas) - 12 pkt.
  11. Open Kitchen, Gdynia (szef kuchni: Piotr Ślusarz) - 12 pkt.
  12. Fellini, Gdańsk (szef kuchni: Michał Rybak) - 11,5 pkt.
  13. Bocian Morski, Sopot (szef kuchni: Filip Miotke) - 11,5 pkt.
  14. Petit Paris, Sopot (szef kuchni: Philippe Abraham) - 11,5 pkt.
  15. Cyrano & Roxane, Sopot (szef kuchni: Yannick Chauvet) - 11,5 pkt.
  16. Grono di Rucola, Sopot (szef kuchni: Robert Zieliński) - 11,5 pkt.
  17. Malika, Gdynia (szef kuchni: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz) - 11,5 pkt.
  18. Morska, Sopot (szef kuchni: Adam Głowiński) - 11 pkt.
  19. Thai-Thai, Sopot (szef kuchni: Surachart Urajaroen) - 11 pkt.
  20. Bulaj, Sopot (szef kuchni: Artur Moroz, Paweł Chomentowski) - 11 pkt.
  21. Restauracja Kubicki, Gdańsk (szef kuchni: Damian Mazurowski) - 11 pkt.
  22. Restauracja Ritz, Gdańsk (szef kuchni: Basia Ritz) - 11 pkt.
  23. A la française, Gdańsk (szef kuchni: Dominique Chesnais) - 10,5 pkt.
  24. Trattoria La Cantina, Gdańsk (szef kuchni: Patryk Kowalski) - 10,5 pkt.
  25. Good Morning Vietnam, Gdynia (szef kuchni: Thang Nguyen) - 10,5 pkt.
  26. Hashi Sushi, Gdynia (szef kuchni: Piotr Falczyński) - 10,5 pkt.
  27. Moon, Gdynia - 10,5 pkt.
  28. Bistro Pobite Gary, Gdańsk (szef kuchni: Rafał Brzoskowski) - 10 pkt.
  29. Neighbour's Kitchen, Gdańsk (szef kuchni: Bartosz Hyży) - 10 pkt.

Przewodnik Gault&Millau można nabyć w salonach Empik w cenie 59,90 zł.

Zobacz także

Opinie (81) 3 zablokowane

  • (2)

    Ja to pamiętam takie restauracje jak dawny Kubicki albo Złota Podkowa. Mmmmm to było jedzonko.

    • 21 2

    • taaa

      a mleczny słoneczny? a Polonia w Gdyni..swoją drogą to jest niesamowite, że ta Plonia w Gdyni ejszcze istnieje..ja nie wiem z czego oni sie utrzymuja w takim miejscu bez klientów...

      • 6 0

    • Obecnie Kubicki też jest super.

      • 3 3

  • Gratuluje wszystkim nominowanym (1)

    • 12 6

    • nominuję wszystkim gratulowanym

      też

      • 2 0

  • (2)

    Uśmiecham sie do siebie, bo są na tej liście wszystkie knajpy, które i ja polecam na swoim blogu, więc z moim gustem nie jest tak najgorzej. Brakuje mi tylko Bowke i Prologue.

    • 4 21

    • przeczytalem i zwymiotowalem (1)

      o czym masz jeszcze bloga? o makijazu chłopięcym?

      • 10 5

      • Nie, tylko o gastronomii.

        • 1 5

  • (2)

    Prologue 1wsze miejsce na Tripie, a tutaj nawet w top29 się nie załapało? Hmm...

    • 11 1

    • To stosunkowo nowa restauracja. Może jeszcze na test się nie załapała. (1)

      Może to wydawnictwo wymaga większego stażu/kilkukrotnej oceny? Nie wiem.

      • 0 0

      • Z tego co wiem to do GM trzeba zgłosić swoją kandydaturę. Może dlatego. Choc to rzeczywiście młoda knajpa i staż zapewne nie jest bez znaczenia.

        • 1 1

  • gdzie makdonalds z dworca pekape?

    • 24 1

  • I tak wszyscy wiemy, że gdyńskie Pueblo najlepsze! (3)

    • 21 30

    • no dobre (2)

      ale mogliby poprawic wentylacje, bo zawsze jak sie od nich wychodzi to wszystkie ciuchy i wlosy wala olejem i tluszczem i ogolnei żarciem..

      • 13 1

      • Taki urok otwartej kuchni (1)

        • 0 1

        • U Mateusza Gesslera w Warszawie w Warszawie Zachodniej kuchnia również jest otwarta i nic nie przechodzi zapachem

          • 0 0

  • Brak obiektywizmu. (5)

    Nie od dzis wiadomo ze ten plebiscyt i przewodnik to katalog reklamowy, za ktory sie placi daninę czytaj jak za reklamę.

    • 33 6

    • ?! (2)

      Proponuję doedukować się w tym temacie.. za to nie można zapłacić..

      • 6 10

      • bzdura. są stawki za miejsce w przewodniku. (1)

        ileśtam pierwszych miejsc jest zarezerwowanych dla typów jury a reszta jest do wzięcia, stąd też w zestawieniu wielopaki czyli 2-3 restauracje tego samego właściciela. w zestawie taniej.

        • 10 5

        • a skąd o tym wiesz,

          gdzie o tym czytałeś/słyszałeś?

          • 5 7

    • Ogarnij sie

      To nie prawda a jak nie masz o czymś pojęcia to siedz cicho i sie nie odzywaj!

      • 3 7

    • nic sie nie płaci

      czapki i punkty sa przyznawane na podstawie ocen niezapowiedzianych tajemniczych klientów ktorymi sa inspektorzy gault&millau. czynników które są brane pod uwagę jest bardzo wiele (znacznie więcej niż w Czerwonym Przewodniku Michelin)

      • 3 10

  • E tam.

    1. Pod strzechà w sopocie. To byly sledzie i wòda
    2. Garmaz na powstancow warszawy- flaczki i wodka
    3. Garmaz tam gdzie jest teraz krzywy domek - rybka po grecku i wodka
    4. Dworcowa- wodka

    Tesknie jak cholera. Naprawde od serca. Pogadac mozna bylo, bez ajfonòw, wodki sie napic, zjesc i sie posmiac.
    Teraz jest pustka z piorkiem w d...

    • 25 6

  • Good Morning? (1)

    Naprawdę ten lokal znalazł się w rankingu? To chyba jakieś nieporozumienie. Tak wielkiego zawodu nie sprawiła mi żadna z trójmiejskich restauracji, specjalizujących się w orientalnej kuchni... generalnie chyba żadna z trójmiejskich restauracji mnie tak nie zawiodła.
    Warzywa i owoce podane z kaczką były dobrane "jak leci", część nie była świeża lecz z puszki. 3 różne zamówione dania różniły się wyłącznie mięsem (ale już nie sposobem jego obróbki!) oraz sosami (właściwie to tylko te można z całego dania pochwalić, choć ich konsystencja już nie pozwalała się nimi dobrze nacieszyć). Pozostałe elementy były identyczne i wyglądały jak przygotowane bez większego namysłu.
    Jeśli taki lokal znajduje się w rankingu obok Sztuczki, KiW, Petit Paris, Moona, to chyba układano go na chybił trafił.

    • 28 3

    • Dokładnie

      Brudno w tej knajpie jest tak, że na wejściu mdli. Karty wyglądają jakby przeżuł je pies i wypluł. Stołki podrapane i nie sprzątane przez godzinę a potem przy kliencie pani kelnerka,brudną ścierą, przeciera stół. Obrzydliwe. Nigdy więcej. Kiedyś było zupełnie inaczej, ale teraz ta knajpa to dno.

      • 6 0

  • Pobite Gary? To chyba żart.

    • 40 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Co należy zrobić po zobaczeniu kominiarza aby przyniósł on nam szczęście?