• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody naturalne - nowy kulinarny przebój w Trójmieście

Łukasz Stafiej
14 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy. Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy.

Zamiast gałki - spora porcja nakładana szpatułką. Zamiast wafelka - papierowy kubeczek. To dwie najważniejsze cechy, które wyróżniają robiące ostatnio furorę w Trójmieście lody naturalne. Nie licząc smaku oczywiście, którego w tych sygnowanych logo dużych producentów ponoć nie znajdziemy.



Zobacz listę wszystkich lodziarni w Trójmieście >>>

Lody naturalne:

Lody naturalne albo - jak coraz częściej się mówi - rzemieślnicze to najnowszy trend kulinarny w Trójmieście. Kolejne - mniejsze czy większe - lodziarnie oferujące lody tego typu wyrastają jak grzyby po deszczu. Tylko w ciągu ostatnich kilku tygodni takich lokali powstało niemal dziesięć. Czym się różnią od tych klasycznych firmowanych przez dużych producentów albo - jak wolą mówić lodziarze rzemieślnicy - przemysłowych?

Tylko naturalne składniki

- Generalna zasada w lodach naturalnych lub rzemieślniczych jest taka: im mniej składników, tym lepiej. Prawdziwe mleko, nie w proszku. Prawdziwe jaja, nie w proszku. Na koniec cukier i dodatki, przede wszystkim świeże owoce - mówi właściciel i producent lodów Krzysztof Nieciecki z lodziarni Znane Smaki.
Nowy lokal kontynuuje lodową tradycję legendarnego Misia, który lodami karmi gdańszczan od lat 60. Dawni pracownicy zabrali ze sobą tradycyjne receptury, więc smak jest ten sam, co w poprzednim miejscu. Nawet lista smaków ułożona jest tak samo: zaczyna się od waniliowych, kończy na kakao. Po drodze są jeszcze specjalności zakładu - karmelowy i deser angielski.

Receptura lodów w Znanych Smakach powstała, zanim w Polsce narodziła się moda na lody rzemieślnicze. Receptura lodów w Znanych Smakach powstała, zanim w Polsce narodziła się moda na lody rzemieślnicze.
- To żelazna lista od lat. Ta kolejność ma znaczenie, ponieważ waniliowe smakują najlepiej z truskawkowymi, a karmelowe z cytrynowymi. Popularność jest skorelowana z temperaturą na zewnątrz. Gdy oscyluje ona w okolicach 20 stopni, to najlepiej schodzi waniliowy. Przy upałach: smaki owocowe - truskawkowe, cytrynowe - opowiada Nieciecki.
Wpadają wieloletni bywalcy z Misia, których panie ekspedientki obsługują bez słowa - nakładając na przykład po dziesięć gałek deseru angielskiego na wafelek. Wpadają też nowi klienci, których przyciągnął internetowy rozgłos oraz moda na lody rzemieślnicze.

- Tak naprawdę nasze smaki były znane i lubiane, zanim w ogóle zaczęto myśleć o czymś takim, jak lody rzemieślnicze - stwierdza Nieciecki. - Nie podążamy za modą, po prostu kontynuujemy to, co robiliśmy codziennie od kilkunastu lat. Dlatego też nie zdecydowaliśmy się na szpatułkę i kubek, jak to teraz dyktuje moda. Nadal nakładamy na gałki.
Szpatułka i kubeczek

Gałka i wafelek w nowych, rzemieślniczych lodziarniach odchodzą jednak powoli do lamusa. Wypiera ja porcja nakładana szpatułką do papierowego kubeczka. To trend, który lodziarze- rzemieślnicy podpatrzyli w ojczyźnie naturalnych lodów, czyli we Włoszech.

- To znak rozpoznawczy lodziarni rzemieślniczych - mówi Paweł Petrykowski, lodziarz z kawiarni Paulo Gelateria. - Oczywiście sposób podawania nie wpływa w żaden sposób na smak, ale lód nałożony szpatułką lepiej się prezentuje w kubku lub wafelku. To kwestia wizerunku. Sama czynność nakładania również jest swego rodzaju rytuałem, przyciąga wzrok gości.
W Altanie Smaków warto spróbować przede wszystkim maliny i czekolady. W Altanie Smaków warto spróbować przede wszystkim maliny i czekolady.
No i najważniejsza różnica: smaki. Według lodowych łasuchów te w lodziarniach rzemieślniczych są niepowtarzalne. Pistacja smakuje orzechem, a nie chemią, czekolada i wanilia jest prawdziwa, bez sztucznych aromatów, a w lodach truskawkowych znajdziemy duże kawałki owoców. A przecież klasyczne smaki to tylko podstawa. Lodowych rzemieślników ogranicza tylko wyobraźnia, dostępność składników czy smaki właściwe dla danego regionu. Na przykład w Japonii zjemy lody rybne, we Francji - z pasztetu foie gras. W lodziarniach trójmiejskich z kolei furorę robią ostatnio karmelowe z solą, bazyliowe czy piwne. Znajdziemy również chałwowe, ogórkowe, o smaku ciasteczek Oreo, masła orzechowego czy nawet sera gorgonzola z gruszką.

Robert GrotkowskiAltany Smaków, gdzie zjemy lody marki Amore Bio Gelato: - Różnica między lodami rzemieślniczymi a przemysłowymi to przede wszystkim ich napowietrzenie, czyli różnica między pojemnością w litrach a gramaturą. Im ona większa, tym więcej powietrza i cukru, a tym samym mniej surowca. Przy gelato - tradycyjnych lodach rzemieślniczych napowietrzenie wynosi do 20 proc., przy przemysłowych - nawet kilka razy więcej. A tam, gdzie jest mniej powietrza, smak jest bardziej wyraźny, a lody bardziej pełne i sycące.
Lodów naturalnych w Trójmieście spróbujemy również w Gdańsku m.in. w Umam Marina i w Misiu, w Gdyni - U Lodziarzy, a w Sopocie w Capuccino Cafe. Cena jednej porcji wahają się pomiędzy 2 zł a 4,50 zł.

Miejsca

Opinie (172) 8 zablokowanych

  • Czekamy aż ktoś zrobi lody czosnkowe. (4)

    • 11 4

    • i cebulowe

      .

      • 6 1

    • i o smaku skarpet w sandałach w gorący dzień...Miłego dnia !!!

      • 9 1

    • Japońce już zrobili

      Wpisujemy "lody czosnkowe" na joemonster i oglądamy.

      • 4 0

    • w Gdyni

      w slonym karmelu jakies maja dziwne smaki. czekolada z pieprzem, to moze cebula z karmelem ?
      marchewka na pewno jest

      • 1 0

  • (2)

    35 lat temu w Nowym Targu jadlam lody nakladne szpatulka i od tamtego casu jak tylko jestem w okolicy ta jade na lody dajej nakladane na szpatulke

    • 7 3

    • A ja miałem tę przyjemność pierwszy raz 30 lat temu . . . .

      Lody Żarneccy na rynku w Nowym Targu - rewelacja, teraz również na Krupówkach, nakładane szpatułką od zawsze. Podobno lody u Lenkiewicza w Toruniu są bardzo dobre - ale jeszcze nie byłem. W Gdańsku od zawsze Eskimo po schodkach w dół na Wyspiańskiego - 10 gałek po szkole wracając z Placu Komorowskiego do Dworca PKP we Wrzeszczu - niezapomniane, staram się przynajmniej kilka razy w roku to miejsce odwiedzić.

      • 4 1

    • Ja też, ja też!

      No właśnie - ja byłam ze 20 lat temu w Nowym Targu (nie mogłam sobie przypomnieć miejscowości, wiedziałam, że gdzieś na Podhalu - dzięki!) - pani nakładała szpatułką, nawet się dziwiliśmy, czy jest w stanie utrafić z wagą w to, co deklarowali na wywieszce, zważyła nam te lody i wyszło idealnie :-) A pyszne były...

      • 0 0

  • najlepsze czekoladowe i nie tylko w Pociąg do...- Sopot

    w Pociąg do... na dworcu w Sopocie podają tak czekoladowe lody, że to jest aż nieprzyzwoite i powinno być zakazane! dla mnie ZA czekoladowe. inne smaki też pyszne jak np słony karmel czy kokosowe :)

    • 1 9

  • pasłęckie u jankowskich z maszyny z dodatkami mmmmm (1)

    to są prawdziwie rzemieślnicze lody. Wpadam jak jadę siódemką

    • 4 2

    • absolutnie masz rację

      Lody jak z dzieciństwa

      • 1 0

  • Lodziarnia w Karskronie (1)

    Jest taka lodziarnia w szwedzkiej Karlskronie, gdzie wafelki robi sie na oczach kupujących, oddzielonych od wafelkowego- sznureczkiem, na podłodze wokól stanowiska do suszenia wafelków rozłożone gazety. A lody, im więcej kupisz gałek, tym mniej zapłacisz. Lokal niepozorny, ale kolejki imponujące, smak lodów całkiem inny, niepowtarzalny. Polecam każdemu kto będzie w Karlskronie.

    • 15 0

    • podaj adres, nazwę

      • 1 0

  • Czekam na lody o smaku MELONA!!!! (3)

    • 3 3

    • Przeciez są. W Auchan w Rumi. Kupując 3 gałki płaci się 6zł. Jest pyszny.

      Jogurt naturalny też.

      • 6 0

    • Mielona :) ?

      • 1 1

    • sa

      !!

      • 1 0

  • (3)

    Czepek, czepek, po trzykroć czepek na tę piękną główkę proszę zakładać. Lody z włosami są niedobre.

    • 18 6

    • (1)

      ale też są nadal naturalne

      • 9 0

      • Ale co jesli wlosy byly farbowane? Sanepid powinien naciskac by taka lodziarnia musiala wyszczegolniac barwniki uzyte w produkcji lodow. To juz nie bylyby lody naturalne !

        • 3 0

    • Nie rozumiem, a mówią że włoskie lody są najlepsze...

      • 0 0

  • Naturalne produkty

    To też naturalne zatrucia salmonellą, gronkowcem i nie wiem czyn jeszcze. Tak dawniej bywało.

    • 3 7

  • Lody o smaku pizzy? Albo z nachos czy frytkami?

    • 5 0

  • Paulo Gelateria - nic specjalnego (1)

    Kupiłam z mężem lody śmietankowe i snikers. Bardzo przeciętne lody i do tego za cenę 4,5 zł mała porcja. Oprócz ładnego wystroju nic specjalnego.

    • 20 4

    • niestety potwierdzam

      Czekoladowe to paskudne kakaowe.
      A palone masło smakowało jak zjełczałe masło.
      Niestety zawiodłam się mocno, a wiązałam spore nadzieje z tą lodziarnią.
      Zdecydowanie lepsze lody w altanie smaku.

      • 7 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Tytuł koncepcji 7. edycji festiwalu brzmiał "Przemytnicy". Gdzie odbywała się ta edycja?