• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Miejska farma powstanie w Stoczni. Projekt restauracji Metamorfoza

Łukasz Stafiej
13 stycznia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
  • Miejska farma Restauracji Metamorfoza powstanie w siedzibie dawnej remizy Straży Pożarnej na terenach postoczniowych. Budynek wymaga renowacji i przystosowania do warunków gastronomicznych.

Restauracja Metamorfoza uruchomi w styczniu na terenach postoczniowych unikatową w skali kraju miejską farmę. W czerwcu spotka się w niej dziesięciu szefów kuchni z całej Polski, którzy pracując na wyhodowanych i przetworzonych na miejscu produktach, przygotują specjalne menu.



Czwarta edycja spotkań polskich szefów kuchni "Commis made" odbędzie się na terenach postoczniowych w Gdańsku. W poprzednich latach kucharze rezydowali w gospodarstwie w Choczewie, skansenie w Swołowie i w kwaterze myśliwskiej Wiatrołom pod Bytowem.

- Podczas "Commis made" szefowie kuchni ściągają bluzy kuchenne i zamieniają się w uczniów, którzy wykorzystując swoje umiejętności i zastaną przestrzeń, muszą wspólnie zrealizować konkretny koncept kulinarny - mówi Matylda Grzelak, menedżer Restauracji Metamorfoza w Gdańsku, która koordynuje projekt. - Chodzi o to, żeby kucharze mogli uczyć się przede wszystkim na podstawie bodźców, które otrzymują na miejscu. Z jednej strony spotkania te mają wymiar integracji, ale przede wszystkim jest to rozwój.
Podczas tegorocznej odsłony projekt będzie realizowany w siedzibie dawnej remizy Straży Pożarnej zobacz na mapie Gdańska przy ul. Doki na terenach postoczniowych w Gdańsku. To najbardziej skomplikowana i wymagająca edycja. Metamorfoza planuje bowiem uruchomić w opuszczonym budynku miejską farmę, w której od zera uprawiane, a potem przetworzone będą wybrane produkty spożywcze.

- Będziemy starali się uprawiać warzywa, zioła, kiełki czy grzyby. Spróbujemy postawić ule i gołębnik. Wyznaczymy przestrzeń do suszenia i dojrzewania mięs i serów. Zbudowana zostanie profesjonalna kuchnia, będzie funkcjonować tłocznia olejów i octownia. To będzie swego rodzaju kulinarne laboratorium. Cel jest taki, aby jak najwięcej wymyślić z określonej i ograniczonej bazy produktów, wykorzystując różne metody przetwarzania. Będziemy mieli wsparcie od rolników, architektów i ludzi, którzy zajmują się miejską uprawą i zrównoważonym rozwojem - dodaje Grzelak.
Farma ruszy w styczniu i będzie rozwijana przez pół roku. W dniach 18-21 czerwca rezydować będzie w niej dziesięciu wybranych szefów kuchni. Pod okiem między innymi szefa Semiego Hakima z podobnego, stambulskiego Projektu Gastonomika oraz ekspertów z Londynu i Nowego Jorku wezmą udział w warsztatach oraz przygotują specjalne menu.

Projekt zakończy się 20 czerwca otwartym dla wszystkich wydarzeniem kulinarnym, podczas którego - bazując na produktach z farmy - kucharze przygotują autorskie i kreatywne propozycje dań ulicznych, wykorzystując do tego kuchnie kilku food trucków.

- W idei "urban farm" chodzi o to, żeby pokazać szefom kuchni, że będąc w mieście mogą sami zaopatrzyć swoje restauracje w naturalne, samodzielnie przygotowane produkty. Chcemy także uzmysłowić, że o danym produkcie należy myśleć całościowo i wykorzystać maksimum jego możliwości. Na przykład z nasion można wytłoczyć olej, a z tego, co z nich pozostanie, zrobić mąkę - mówi Grzelak.
Miejskie farmy to coraz dynamiczniej rozwijający się ogólnoświatowy trend restauracyjny. Otwarcie podobnego obiektu w Kopenhadze zapowiedział niedawno Rene Redzepi, szef restauracji Noma, uznawanej za jedną z najlepszych na świecie. Farma Metamorfozy będzie pierwszą tego typu inicjatywą w Polsce.

Miejsca

Opinie (57) 2 zablokowane

  • GDZIE ?!?!?!? (2)

    Może mi ktoś wyjaśni GDZIE ta farma ?
    Jak rozumiem autor uważa, że w Trójmieście (i w całym Pomorskim) była tylko jedna stocznia i są tylko jedne jedyne "tereny postoczniowe"...
    Gratuluję...
    Żenujące...

    • 0 4

    • biedny synek szczurka

      Wszędzie muszą leczyć kompleksy!
      A co się wydarzyło od 10 lat w gdyńskiej stoczni żeby o tym napisać.
      CO?!
      idz do swojego króla miasta i poproś o inwestycje w stoczni, to poczytasz artykuły o wydarzeniach w wiosce rybackiej.

      • 0 0

    • Halo

      Kilka razy w tekście pojawia się informacja, że chodzi o teren postoczniowe w Gdańsku. Czekam na moment kiedy czytelnicy trójmiasta.pl zaczną czytać artykuły zanim je skomentują...

      • 0 0

  • moim zdniem super, mam nadzieje ze bedzie otwarta dlugo

    • 1 3

  • Stocznia to świetny teren dla wszelkiego typu innowacji, nie gorszy niż Kopenhaga. A pod artykułem zaprezentowało się polskie malkontenctwo.

    • 3 7

  • A po sezonie Metamorfoza jako najemca/właściciel super lokalizacji (1)

    nie prawdaż to?

    • 4 0

    • i tak powinno być

      • 0 2

  • czy na tej farmie będą hodowane kurczaki, króliki albo homary? (2)

    i będę mogła sobie wybrać tego którego będę chciała zjeść na obiad, super, ludzie górą:)

    • 2 1

    • durna jestes

      • 1 2

    • Nawet będziesz mogła sama ukręcić mu głowę albo wrzucić do wrzątku. Happy ;-)

      A tak na serio dziwaczny pomysł i miejsce.
      "Farmy miejskie" to ostatnio przeżywały swój renesans w Londynie w czasie II wojny światowej, kiedy wszystkie skwery i podwórka zamieniono na "plantacje" warzyw, ale to było z głodu, a nie z powodu hipsterskich wymysłów.

      • 0 0

  • Farma miejska

    Chcą z miasta wieś zrobić ? Już zaczynam to odczowac jak jadę i widzę NO,NE,NIL itd

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jaka prędkość strugi powietrza unosi osobę dorosłą?