• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: pierogi, makaron i "więzienny" pub

Łukasz Stafiej
20 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Sopocki Alcatraz Bar zaskakuje "więzienną" aranżacją wnętrza. Goście korzystający z antresoli siedzą "za kratkami". Sopocki Alcatraz Bar zaskakuje "więzienną" aranżacją wnętrza. Goście korzystający z antresoli siedzą "za kratkami".

Drugi oddział popularnej pierogarni, czynne do nocy bistro czy nietypowy pub zaaranżowany na celę więzienną - odwiedziliśmy nowe lokale, które w ostatnich tygodniach otwarto w Trójmieście.



Sopocki Młyn
Zamkowa Góra zobacz na mapie Sopotu znajduje się na uboczu głównych sopockich traktów, ale wcale nie jest kulinarną pustynią. Obok kawiarni z domowym ciastami Capuccino Cafe ci sami właściciele ruszyli niedawno z restauracją Sopocki Młyn. Jej nazwa nie jest bez znaczenia - w piętrowym, przytulnie urządzonym w stylu rustykalnym lokalu serwowane są dania przygotowywane na bazie mąki. Podobnie jak w kawiarni, atutem tutejszego jedzenia jest sprawdzone pochodzenie składników, z których jest ono przygotowywane. Właściciele postawili sobie za zadania korzystanie z jak najzdrowszych produktów, które jak najczęściej starają się kupować u regionalnych dostawców. Nie tylko starają się o uzyskanie dla swojej restauracji tytułu "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie", ale również zabiegają o zdobycie certyfikatu potwierdzającego współpracę z dostawcami i producentami ekologicznej żywności. W Sopockim Młynie należy spróbować przede wszystkim pierogów - podawane są one w kilkunastu wariantach: gotowane, pieczone lub na słodko. Coś dla sobie znajdą zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy. Szef kuchni pracuje również nad recepturą na ciasto dla osób nietolerujących glutenu. Ceny pierogów zaczynają się od 16 zł za porcję składającą się z ośmiu sztuk. W karcie znajdują się również polskie zupy: rosół i barszcz czerwony (10 zł), kopytka i kluski śląskie (od 19 zł) czy domowy makaron (od 18 zł). Menu jest krótkie i posiada zmienianą co tydzień wkładkę - obecnie spróbować można między innymi pierożków syberyjskich z wołowiną i śmietaną (22 zł). Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-20:30.

  • Sopocki Młyn znajduje się w kompleksie budynków na Zamkowej Górze w Sopocie.
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia


Mandu
Otwarta dwa lata temu pierogarnia Mandu nieopodal oliwskiej pętli tramwajowej zobacz na mapie Gdańska okazała się prawdopodobnie jednym z największych sukcesów gastronomicznych w Trójmieście. Goście pokochali serwowane tam na kilkadziesiąt sposobów pierogi, a w godzinach obiadowych wciąż trudno znaleźć wolny stolik - często trzeba czekać na niego w kolejce przed drzwiami. Nic więc dziwnego, że właściciele postanowili otworzyć drugi oddział - nowe Mandu zajęło duży lokal po piwiarni Warka przy ul. Elżbietańskiej 6 zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu. Miejsca wystarczy dla niemal stu osób. Koncept drugiej restauracji jest dokładnie taki sam, jak pierwowzoru. W karcie znajdziemy sto i jeden pomysłów na pierogi: od ruskich, przez chińskie wontony, po gruzińskie chinkalli. Ceny za porcję zaczynają się od 13 zł. Oczywiście wszystkie pierogi przygotowywane są na bieżąco, nie ma mowy o ich odmrażaniu. A jak ktoś ma w tej kwestii wątpliwości, może podejrzeć proces ich lepienia i gotowania w otwartej kuchni. Mandu czynne jest codziennie w godz. 11-21. Uwaga, mimo większej przestrzeni, znów należy spodziewać się kolejek, szczególnie w weekendy.

  • W Mandu pierogi lepione są na oczach klientów. To drugi oddział popularnej gdańskiej pierogarni.
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu


Bosko
Bosko to lokal o dość niecodziennym koncepcie. Z jednej strony jest to śniadaniowo-lunchowe bistro czynne od godz. 7. Z drugiej strony - otwarty aż do godz. 2 koktajlbar z autorskimi drinkami. Lokal znajduje się w ścisłym centrum Gdańska na rogu ul. Garncarskiej pod adresem Targ Drzewny 12/14 zobacz na mapie Gdańska, więc powinien przyciągnąć zarówno poszukujących porannego posilenia się w drodze do pracy, jak i imprezowiczów potrzebujących miejsca na tzw. bifor albo after. Wystrój wnętrza spodoba się tym, którzy gustują w nowoczesnych trendach aranżacji lokali gastonomicznych - panuje tutaj popularna i modna od dłuższego już czasu estetyka industrialno-minimalistyczna. Na śniadanie zjemy na przykład tosty francuskie z jajkiem sadzonym i bekonem albo granolę z owocami (9,20 zł). Warto przyjść w ciągu pierwszej godziny po otwarciu - wtedy przy zamówieniu dowolnego napoju za śniadanie zapłacimy tylko złotówkę. Kawa w Bosko kosztuje 7,70 zł, herbata 6,70 zł, a szejki ze świeżych warzyw lub owoców zamówimy od 9,20 zł - do wyboru kilkanaście rodzajów m.in. brzoskwinia, banan, marakuja, sok żurawinowy; chałwa, lody waniliowe, mleko, banan czy sok pomidorowy, tabasco, chrzan i sos worcester. Na lunch podawane są między innymi burgery (14,50 zł), taco z chilli con carne (12,90 zł) czy pikantne skrzydełka kurczaka (15,90 zł). Właściciele planują uruchomić w weekendy cykl kameralnych koncertów.

  • Bosko to połączenie bistro z koktajlbarem. Lokal czynny jest od godz. 7 do godz. 2.
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste


Spaghetti Bar Niko
Bar Niko przy ul. Romana Dmowskiego 2 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu to trójmiejski oddział firmy, która od ponad osiemnastu lat karmi mieszkańców Piły. W Trójmieście Niko postawiło przede wszystkim na makaron oraz klientów, którzy szukają szybkiego i sycącego jedzenia w niskiej cenie. Podobno specjalność szefa kuchni to spaghetti z sosem bolońskim. Dostępne są również: sos con piselli, czyli z groszkiem i papryką, pieczarkowy albo napoli z pomidorami. Można również wybierać w innych rodzajach makaronów, m.in. penne, farfalle, fusilli czy makaronie razowym. W karcie znajdują się również m.in. naleśniki z różnymi nadzieniami: z kurczakiem, warzywami oraz z twarogiem na słodko, lasagne, risotto, tortellini czy sałatki. Makaron zjemy od 6,99 zł za 400-gramową porcję. Za naleśniki zapłacimy 9,90 zł, najdroższa w karcie jest lasagne, której porcja kosztuje 12,90 zł. Jak zapewniają właściciele, makarony sprowadzane są od włoskiego producenta, a wszystkie dania, które klient wybiera z bemarów przyrządzone są na bieżąco. Spaghetti Bar Niko otwarty jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-21, a w niedziele w godz. 12-20.

  • W Spaghetti Bar Niko zjemy tanie i szybko serwowane dania makaronowe.
  •  Spaghetti Bar Niko Gdańsk
  •  Spaghetti Bar Niko Gdańsk
  •  Spaghetti Bar Niko Gdańsk
  •  Spaghetti Bar Niko Gdańsk
  •  Spaghetti Bar Niko Gdańsk


Alcatraz Bar
Jeśli właściciele Alcatraz Baru chcieli zaskoczyć swoich gości, to na pewno im się to udało - tak urządzonego, drugiego miejsca w Trójmieście nie sposób znaleźć. Nowy lokal będący połączeniu pubu i dyskoteki został bowiem w całości zaaranżowany w stylu celi więziennej. Na niewielkiej przestrzeni przy ul. Haffnera 7/9 zobacz na mapie Sopotu, gdzie wcześniej działała przytulna kawiarenka Bookarnia, zrobiło się industrialnie i surowo. Główne elementy wystroju Alcatraz to stalowe kraty i ciężkie, metalowe meble. Od samego progu w oczy rzuca się bardzo charakterystyczny, szeroki blat barowy pełniący tutaj rolę parkietu tanecznego, na który dostać można się po schodkach. Znajdują się na nim trzy rury, które już zdążyły wzbudzić niepotrzebne kontrowersje wśród klientów. Właściciele uspokajają jednak, że nie mają one nic wspólnego z tymi, które zobaczyć można w nocnych klubach z tancerkami, a są jedynie elementem wystroju. Goście bawić mogą się przy dowolnej muzyce, którą wybiera się z szafy grającej. Mimo niewielkiej przestrzeni, lokal posiada profesjonalne nagłośnienie i oświetleniem, a nawet urządzenia do generowania dymu czy puszczania baniek mydlanych. Organizowane są imprezy karaoke oraz transmisje wydarzeń sportowych. W karcie znajdziemy bardzo szeroką ofertą alkoholi, w tym kilka rodzajów absyntu oraz domowe nalewki, na przykład ogórkową czy kawową (7 zł). Ceny wódki i dużego piwa zaczynają się od 8 zł. Barmanki specjalizują się również w koktajlach. W ofercie znajduje się również krótkie menu z przekąskami, m.in. tatarem wołowym (9 zł), krewetkami z czosnkiem (22 zł) czy śledziem (8 zł). Bar czynny jest od niedzieli do czwartku od godz. 17, w piątki i soboty od godz. 19.

  • W Alcatraz Bar napijemy się wielu gatunków alkoholi w tym przeróżnych koktajli.
  •  Alcatraz Bar
  •  Alcatraz Bar
  •  Alcatraz Bar
  •  Alcatraz Bar
  •  Alcatraz Bar


Bee Italian
Bee Italian częściowo zapełnia kulinarną pustkę w gdyńskim Wiczlinie, gdzie lokali gastronomicznych szukać można ze świecą - restauracja znajduje się w nowym kompleksie usługowym nieopodal ronda przy ul. Kamrowskiego zobacz na mapie Gdyni. Lokal prowadzą matka i córka zafascynowane kulturą włoską. Atmosferę i smaki poznane podczas swoich podróży w tamte rejony Europy, panie postanowiły przenieść do kameralnego wnętrza, które urządziły w stylu rustykalnym, ale z wyczuciem nowoczesnych trendów aranżacyjnych. Karta jest prosta i powinna spełnić oczekiwania osób, które chcą spróbować podstawowych smaków kuchni włoskiej. Główną rolę grają w menu makarony i pizze. Zjemy między innymi tagliatelle z krewetkami (24 zł) i spaghetti z domowym pesto (12 zł) czy włoski placek na cienkim cieście z mascarpone, gorgonzolą, orzechami i miodem (16 zł) albo z serem kozim, marynowaną gruszką i świeżym szpinakiem (21 zł). Osobne miejsce w menu zajmują dania "fit", czyli między innymi niskokaloryczna sałatka z kozim serem, grillowanym jabłkiem i orzechami (18 zł). W karcie znajdziemy także: burgery, zupy, owoce morza oraz deski włoskich serów czy wędlin z dodatkami (od 34 zł). Te ostatnie to świetne towarzystwo dla win, których sporej oferty w Bee Italian nie brakuje. Jak zapowiadają właścicielki, oferta dań zmieniać będzie się sezonowo. Od poniedziałku do czwartku lokal czynny jest w godz. 12-20, a od piątku do niedzieli w godz. 12-21. W sezonie przed restauracją czynny będzie ogródek.

  • Bee Italian to kameralna, włoska restauracja w gdyńskim Wiczlinie.
  •  Bee Italian
  •  Bee Italian
  •  Bee Italian
  •  Bee Italian
  •  Bee Italian
  •  Bee Italian


Hot Stuff
Hot Stuff to bar znajdujący się w piwnicy kamienicy przy ul. Bohaterów Getta Warszawskiego 5 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu, czyli miejscu, w którym otwierano niejeden już lokal gastronomiczny. W Hot Stuff serwowane są proste i szybkie dania lunchowe, czyli kanapki na ciepło: panini (od 4,50 zł), burgery (od 15 zł), sałatki (od 10 zł) i pizze (od 11 zł). Oprócz tego zjemy tutaj zupę (codziennie inną - 4 zł), kanapki (4 zł) i napijemy się kawy (od 4 zł). To miejsce przede wszystkim dla tych, którzy potrzebują posilić się szybko za niewielkie pieniądze w drodze do pracy czy na uczelnię. W lokalu można jednak również usiąść, choć nie należy spodziewać się wygód - w środku jest niewiele miejsca. Bar Hot Stuff czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 8-20, w soboty w godz. 9-22, a w niedzielę w godz. 9-20.

  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza

Miejsca

Opinie (240) 3 zablokowane

  • (1)

    Niko - niestety makaron smakuje jak rozgotawana paćka. Być może jest to wina zbyt dlugiego leżenia w podgrzewaczach ...

    • 7 3

    • Dla mnie wogóle nie do pomyslenia jest, żeby makaron leżał gdziekolwiek. Makaron i ziemniak, żeby być dobry musi być podawany od razu po ugotowaniu, dlatego też makaron powinien byc gotowany na bierząco dla klienta.

      • 8 0

  • Mandu... (2)

    Nie rozumiem.Byłam tam ze trzy razy , za każdym razem pierogi z trudem dawały się częściowo zjeść. Skąd ten szał ? Czy nikt już nie pamięta jak smakowały domowe pierogi ?!

    • 16 3

    • Ja nie wiem, czemu się tu właściwie zachwycać. Pierogi jem 3 razy w roku: raz z grzybami, i 2 razy ruskie. I mi wystraczy. Nie ma dla mnie w tym daniu nic wyjatkowego. A jem tylko robione tylko przez 1 osobe, bo inne ciasta i farsze są dla mnie wogóle nie do przyjęcia - zwłaszcza kupne.

      • 3 2

    • my jestesmy tak raz na kilka tygodni i zawsze wychodzimy zadowoleni. Ciekawe i oryginalne nadzienia - to jest to co najbardziej mi sie tam podoba.

      • 1 2

  • Alkatraz

    Jak to nie ma drugiego takiego miejsca w Trójmieście? Daleko nie szukać bo w Gdańsku na ul. Św Ducha 14B jest rewelacyjny shot bar "Alkotraz" który powstał pierwszy! Wiec właściciele Alkatraz oryginalni nie byli...

    • 8 2

  • Spaghetti Bar Niko (2)

    Dostałem tam sałatkę ziemniaczaną w której był włos. Więcej nie skorzystam z tego baru.

    • 4 0

    • zdarza sie.

      • 1 0

    • ja znalazłam

      też i to w restauracji wypasionego hotelu ąę pokazałam kelnerce, przeprosiła, przyniosła martini ;)

      • 0 0

  • Zamykać tam w tym Alcatraz Barze w Sopocie (zrobić prawdziwe więzienie) (2)

    Wszelkiej maści POwców i PiSowców niszczących Polske!

    • 4 2

    • Rusałka (1)

      Rostowski i Tusk powinni się mijać na spacerniaku przy ul. RAKOWIECKIEJ w Warszawie.

      • 4 2

      • Kaczyński ze swoimi przydupasami też!

        • 2 3

  • Tylko bary mleczne

    reszta to obciach i naiwniactwo.

    • 4 5

  • Niko (1)

    Super makarony. Powinni jak najszybciej otworzyć kolejny bar bo jedzenie pyszne i taniocha, ale trochę mi nie po drodze w tym Wrzeszczu.

    • 3 10

    • Jakie super jak z worka. Nawet sami nie potafią zrobić.

      • 0 0

  • Niko na Dmowskiego

    Smacznie i tanio. Jadam tam od kilku miesięcy i nigdy nie spotkałem się z czymś co byłoby nie tak. Obsługa fajna, wystrój klimatyczny, jedzenie dobre, ceny normalne czego chcieć więcej ?

    • 2 6

  • Mandu (1)

    Trochę przesada z tym och i ach. Moja babcia robi lepsze

    • 16 2

    • I gałę też..

      • 1 0

  • Mandu

    Byłam 2 razy w nowym lokalu. Za pierwszym razem wszystko ok, ale po tygodniu suroweczka z marchewki nie za bardzo, chyba wczorajsza a pierogi z pieczarkami i serem odbijały mi się 3 dni. Dziewczyny bardzo miłe ale chyba to wszystko przereklamowane. Słowem nie urywa...

    • 5 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku Cezary Pazura promował na festiwalu filmowym aż 4 filmy, a mimo to wyjechał z Gdyni bez nagrody?