• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: pierogi, makaron i "więzienny" pub

Łukasz Stafiej
20 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Sopocki Alcatraz Bar zaskakuje "więzienną" aranżacją wnętrza. Goście korzystający z antresoli siedzą "za kratkami". Sopocki Alcatraz Bar zaskakuje "więzienną" aranżacją wnętrza. Goście korzystający z antresoli siedzą "za kratkami".

Drugi oddział popularnej pierogarni, czynne do nocy bistro czy nietypowy pub zaaranżowany na celę więzienną - odwiedziliśmy nowe lokale, które w ostatnich tygodniach otwarto w Trójmieście.



Sopocki Młyn
Zamkowa Góra zobacz na mapie Sopotu znajduje się na uboczu głównych sopockich traktów, ale wcale nie jest kulinarną pustynią. Obok kawiarni z domowym ciastami Capuccino Cafe ci sami właściciele ruszyli niedawno z restauracją Sopocki Młyn. Jej nazwa nie jest bez znaczenia - w piętrowym, przytulnie urządzonym w stylu rustykalnym lokalu serwowane są dania przygotowywane na bazie mąki. Podobnie jak w kawiarni, atutem tutejszego jedzenia jest sprawdzone pochodzenie składników, z których jest ono przygotowywane. Właściciele postawili sobie za zadania korzystanie z jak najzdrowszych produktów, które jak najczęściej starają się kupować u regionalnych dostawców. Nie tylko starają się o uzyskanie dla swojej restauracji tytułu "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie", ale również zabiegają o zdobycie certyfikatu potwierdzającego współpracę z dostawcami i producentami ekologicznej żywności. W Sopockim Młynie należy spróbować przede wszystkim pierogów - podawane są one w kilkunastu wariantach: gotowane, pieczone lub na słodko. Coś dla sobie znajdą zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy. Szef kuchni pracuje również nad recepturą na ciasto dla osób nietolerujących glutenu. Ceny pierogów zaczynają się od 16 zł za porcję składającą się z ośmiu sztuk. W karcie znajdują się również polskie zupy: rosół i barszcz czerwony (10 zł), kopytka i kluski śląskie (od 19 zł) czy domowy makaron (od 18 zł). Menu jest krótkie i posiada zmienianą co tydzień wkładkę - obecnie spróbować można między innymi pierożków syberyjskich z wołowiną i śmietaną (22 zł). Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-20:30.

  • Sopocki Młyn znajduje się w kompleksie budynków na Zamkowej Górze w Sopocie.
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia
  •  Sopocki Młyn   pierogarnia


Mandu
Otwarta dwa lata temu pierogarnia Mandu nieopodal oliwskiej pętli tramwajowej zobacz na mapie Gdańska okazała się prawdopodobnie jednym z największych sukcesów gastronomicznych w Trójmieście. Goście pokochali serwowane tam na kilkadziesiąt sposobów pierogi, a w godzinach obiadowych wciąż trudno znaleźć wolny stolik - często trzeba czekać na niego w kolejce przed drzwiami. Nic więc dziwnego, że właściciele postanowili otworzyć drugi oddział - nowe Mandu zajęło duży lokal po piwiarni Warka przy ul. Elżbietańskiej 6 zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu. Miejsca wystarczy dla niemal stu osób. Koncept drugiej restauracji jest dokładnie taki sam, jak pierwowzoru. W karcie znajdziemy sto i jeden pomysłów na pierogi: od ruskich, przez chińskie wontony, po gruzińskie chinkalli. Ceny za porcję zaczynają się od 13 zł. Oczywiście wszystkie pierogi przygotowywane są na bieżąco, nie ma mowy o ich odmrażaniu. A jak ktoś ma w tej kwestii wątpliwości, może podejrzeć proces ich lepienia i gotowania w otwartej kuchni. Mandu czynne jest codziennie w godz. 11-21. Uwaga, mimo większej przestrzeni, znów należy spodziewać się kolejek, szczególnie w weekendy.

  • W Mandu pierogi lepione są na oczach klientów. To drugi oddział popularnej gdańskiej pierogarni.
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu
  •  Pierogarnia Mandu


Bosko
Bosko to lokal o dość niecodziennym koncepcie. Z jednej strony jest to śniadaniowo-lunchowe bistro czynne od godz. 7. Z drugiej strony - otwarty aż do godz. 2 koktajlbar z autorskimi drinkami. Lokal znajduje się w ścisłym centrum Gdańska na rogu ul. Garncarskiej pod adresem Targ Drzewny 12/14 zobacz na mapie Gdańska, więc powinien przyciągnąć zarówno poszukujących porannego posilenia się w drodze do pracy, jak i imprezowiczów potrzebujących miejsca na tzw. bifor albo after. Wystrój wnętrza spodoba się tym, którzy gustują w nowoczesnych trendach aranżacji lokali gastonomicznych - panuje tutaj popularna i modna od dłuższego już czasu estetyka industrialno-minimalistyczna. Na śniadanie zjemy na przykład tosty francuskie z jajkiem sadzonym i bekonem albo granolę z owocami (9,20 zł). Warto przyjść w ciągu pierwszej godziny po otwarciu - wtedy przy zamówieniu dowolnego napoju za śniadanie zapłacimy tylko złotówkę. Kawa w Bosko kosztuje 7,70 zł, herbata 6,70 zł, a szejki ze świeżych warzyw lub owoców zamówimy od 9,20 zł - do wyboru kilkanaście rodzajów m.in. brzoskwinia, banan, marakuja, sok żurawinowy; chałwa, lody waniliowe, mleko, banan czy sok pomidorowy, tabasco, chrzan i sos worcester. Na lunch podawane są między innymi burgery (14,50 zł), taco z chilli con carne (12,90 zł) czy pikantne skrzydełka kurczaka (15,90 zł). Właściciele planują uruchomić w weekendy cykl kameralnych koncertów.

  • Bosko to połączenie bistro z koktajlbarem. Lokal czynny jest od godz. 7 do godz. 2.
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste
  •  Bosko Taste


Spaghetti Bar Niko
Bar Niko przy ul. Romana Dmowskiego 2 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu to trójmiejski oddział firmy, która od ponad osiemnastu lat karmi mieszkańców Piły. W Trójmieście Niko postawiło przede wszystkim na makaron oraz klientów, którzy szukają szybkiego i sycącego jedzenia w niskiej cenie. Podobno specjalność szefa kuchni to spaghetti z sosem bolońskim. Dostępne są również: sos con piselli, czyli z groszkiem i papryką, pieczarkowy albo napoli z pomidorami. Można również wybierać w innych rodzajach makaronów, m.in. penne, farfalle, fusilli czy makaronie razowym. W karcie znajdują się również m.in. naleśniki z różnymi nadzieniami: z kurczakiem, warzywami oraz z twarogiem na słodko, lasagne, risotto, tortellini czy sałatki. Makaron zjemy od 6,99 zł za 400-gramową porcję. Za naleśniki zapłacimy 9,90 zł, najdroższa w karcie jest lasagne, której porcja kosztuje 12,90 zł. Jak zapewniają właściciele, makarony sprowadzane są od włoskiego producenta, a wszystkie dania, które klient wybiera z bemarów przyrządzone są na bieżąco. Spaghetti Bar Niko otwarty jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-21, a w niedziele w godz. 12-20.

  • W Spaghetti Bar Niko zjemy tanie i szybko serwowane dania makaronowe.
  •  Spaghetti Bar Niko Gdańsk
  •  Spaghetti Bar Niko Gdańsk
  •  Spaghetti Bar Niko Gdańsk
  •  Spaghetti Bar Niko Gdańsk
  •  Spaghetti Bar Niko Gdańsk


Alcatraz Bar
Jeśli właściciele Alcatraz Baru chcieli zaskoczyć swoich gości, to na pewno im się to udało - tak urządzonego, drugiego miejsca w Trójmieście nie sposób znaleźć. Nowy lokal będący połączeniu pubu i dyskoteki został bowiem w całości zaaranżowany w stylu celi więziennej. Na niewielkiej przestrzeni przy ul. Haffnera 7/9 zobacz na mapie Sopotu, gdzie wcześniej działała przytulna kawiarenka Bookarnia, zrobiło się industrialnie i surowo. Główne elementy wystroju Alcatraz to stalowe kraty i ciężkie, metalowe meble. Od samego progu w oczy rzuca się bardzo charakterystyczny, szeroki blat barowy pełniący tutaj rolę parkietu tanecznego, na który dostać można się po schodkach. Znajdują się na nim trzy rury, które już zdążyły wzbudzić niepotrzebne kontrowersje wśród klientów. Właściciele uspokajają jednak, że nie mają one nic wspólnego z tymi, które zobaczyć można w nocnych klubach z tancerkami, a są jedynie elementem wystroju. Goście bawić mogą się przy dowolnej muzyce, którą wybiera się z szafy grającej. Mimo niewielkiej przestrzeni, lokal posiada profesjonalne nagłośnienie i oświetleniem, a nawet urządzenia do generowania dymu czy puszczania baniek mydlanych. Organizowane są imprezy karaoke oraz transmisje wydarzeń sportowych. W karcie znajdziemy bardzo szeroką ofertą alkoholi, w tym kilka rodzajów absyntu oraz domowe nalewki, na przykład ogórkową czy kawową (7 zł). Ceny wódki i dużego piwa zaczynają się od 8 zł. Barmanki specjalizują się również w koktajlach. W ofercie znajduje się również krótkie menu z przekąskami, m.in. tatarem wołowym (9 zł), krewetkami z czosnkiem (22 zł) czy śledziem (8 zł). Bar czynny jest od niedzieli do czwartku od godz. 17, w piątki i soboty od godz. 19.

  • W Alcatraz Bar napijemy się wielu gatunków alkoholi w tym przeróżnych koktajli.
  •  Alcatraz Bar
  •  Alcatraz Bar
  •  Alcatraz Bar
  •  Alcatraz Bar
  •  Alcatraz Bar


Bee Italian
Bee Italian częściowo zapełnia kulinarną pustkę w gdyńskim Wiczlinie, gdzie lokali gastronomicznych szukać można ze świecą - restauracja znajduje się w nowym kompleksie usługowym nieopodal ronda przy ul. Kamrowskiego zobacz na mapie Gdyni. Lokal prowadzą matka i córka zafascynowane kulturą włoską. Atmosferę i smaki poznane podczas swoich podróży w tamte rejony Europy, panie postanowiły przenieść do kameralnego wnętrza, które urządziły w stylu rustykalnym, ale z wyczuciem nowoczesnych trendów aranżacyjnych. Karta jest prosta i powinna spełnić oczekiwania osób, które chcą spróbować podstawowych smaków kuchni włoskiej. Główną rolę grają w menu makarony i pizze. Zjemy między innymi tagliatelle z krewetkami (24 zł) i spaghetti z domowym pesto (12 zł) czy włoski placek na cienkim cieście z mascarpone, gorgonzolą, orzechami i miodem (16 zł) albo z serem kozim, marynowaną gruszką i świeżym szpinakiem (21 zł). Osobne miejsce w menu zajmują dania "fit", czyli między innymi niskokaloryczna sałatka z kozim serem, grillowanym jabłkiem i orzechami (18 zł). W karcie znajdziemy także: burgery, zupy, owoce morza oraz deski włoskich serów czy wędlin z dodatkami (od 34 zł). Te ostatnie to świetne towarzystwo dla win, których sporej oferty w Bee Italian nie brakuje. Jak zapowiadają właścicielki, oferta dań zmieniać będzie się sezonowo. Od poniedziałku do czwartku lokal czynny jest w godz. 12-20, a od piątku do niedzieli w godz. 12-21. W sezonie przed restauracją czynny będzie ogródek.

  • Bee Italian to kameralna, włoska restauracja w gdyńskim Wiczlinie.
  •  Bee Italian
  •  Bee Italian
  •  Bee Italian
  •  Bee Italian
  •  Bee Italian
  •  Bee Italian


Hot Stuff
Hot Stuff to bar znajdujący się w piwnicy kamienicy przy ul. Bohaterów Getta Warszawskiego 5 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu, czyli miejscu, w którym otwierano niejeden już lokal gastronomiczny. W Hot Stuff serwowane są proste i szybkie dania lunchowe, czyli kanapki na ciepło: panini (od 4,50 zł), burgery (od 15 zł), sałatki (od 10 zł) i pizze (od 11 zł). Oprócz tego zjemy tutaj zupę (codziennie inną - 4 zł), kanapki (4 zł) i napijemy się kawy (od 4 zł). To miejsce przede wszystkim dla tych, którzy potrzebują posilić się szybko za niewielkie pieniądze w drodze do pracy czy na uczelnię. W lokalu można jednak również usiąść, choć nie należy spodziewać się wygód - w środku jest niewiele miejsca. Bar Hot Stuff czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 8-20, w soboty w godz. 9-22, a w niedzielę w godz. 9-20.

  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza
  •  Hot Stuff Panini Grill & Pizza

Miejsca

Opinie (240) 3 zablokowane

  • do tego na Dmowskiego (4)

    baru chętnie się wybiorę często tamtędy przechodzę i nawet nie zauważyłam że taki istnieje a makarony uwielbiam,

    • 4 10

    • (3)

      Ja biorę na wynos raz w tygodniu. Mają takie ceny, że w domu nie opłaca się gotować ;)

      • 7 3

      • to coś chyba musi być nie tak (2)

        • 4 2

        • Parówki z Lidla też są ok z 2% mięsa (1)

          • 0 0

          • Nie radzę, żarcie sama chemia.

            • 0 0

  • komentujący na trójmiasto.pl jak zwykle nie zawodzą... (6)

    ...dawka świeżego, pachnącego hejtu z rana... mniam.

    • 29 12

    • jakie rano (4)

      już południe

      • 8 0

      • (3)

        Wstałem dopiero po nocnym chlaniu i dy#$%&niu młodej maniurki z Mazurskich okolic co się zabłąkała na Monciaku.

        • 6 7

        • (1)

          Co minusujesz? Zazdrościsz że ktoś co drugi dzień ma świeżą młodziutką niewiastę?

          • 3 5

          • Bądź zdrów!

            Jak mówi stary kawał.

            • 3 0

        • ale jej wielki sprzet ci nie przeszkadzał???

          • 9 0

    • Zarzucanie komuś hejtu gdy sie coś nie podoba to nowy rodzaj knebla ?

      • 2 3

  • barni nico mnie nie przekonal.... nie polecam risotto bardzo mala porcja i smak bez szalu, cena nie adekwatna do jakosci

    • 6 2

  • Niko (2)

    spaghetti w niko jest niedobre... Byłem raz i nigdy wiecej tam nie pojde. Wydalem pieniadze na jedzenie, ktore wyladowalo w koszu, bo tak okropne bylo

    • 17 5

    • Bo jak się żre makaron z Biedry, to potem świeży makaron al'dente nie smakuje. Jednym słowem pijesz Michaelangello to nie pij Moeta...

      • 2 16

    • masz rację -bolibrzuch ..

      • 2 1

  • pierogi to woda z mąką, nie wolno tego jeść.

    • 8 11

  • (2)

    Schabowy raz polecam byliśmy super nic z mrożonek świeże wszystko

    • 1 5

    • (1)

      Byłem raz i ilość gości z włożony swetrem w spodnie mnie przeraziła. Czy każdy mieszkaniec powiatu kartuskiego nosi biały sweter włożony w spodnie a na nogach Puma Ferrari?

      • 14 3

      • Nie, nie każdy. Tak samo jak nie każdy Gdańszczanin, to potomek Kresowiaka

        • 0 0

  • Na Dmowskiego Niko (4)

    nie weszlabym tam.. mieszkam na przeciwko i ciagle widze jak kucharze z tamtad co chwila na fajki wychodza i stoja przed wejsciem. Nie jest to zachecajacy widok dla potencjalnych klientow

    • 33 8

    • (1)

      kucharze nie mogą palić ?
      dobrze, że wychodzą na zewnątrz.

      • 10 10

      • mogliby robic to dyskretniej, a nie tak na powitanie klientow, bo aby wejsc do lokalu trzeba przebic się przez ten brzydki zapach fajek, co nie jest mile

        • 11 1

    • podzielam zdanie - to palenie na rogu jest obrzydliwe

      • 14 3

    • Też to zauważyłam. Buractwo straszne.

      • 0 0

  • Jakikolwiek... (2)

    byłby poruszony temat w artykule dyskusja sprowadza się do jednego ....do polityki....dziwię się większości,że jeszcze Wam się to nie znudziło.....telewizor...prasa ...od jakiegoś czasu nic innego tylko jedno i to samo czyli polityka już nie dobrze się robi od tego ........ja tam wolę poczytać o robieniu pierogów czy innej konsumpcji ........spróbujcie też ......zobaczycie gwarantowana poprawa nastroju !!!!!!!
    Wesołej i spokojnej Niedzieli Palmowej.!!!!! HEJ!!!!!

    • 8 3

    • Jest pewna grupka, której za to płacą, więc się nie dziw. Trzeba ich po prostu olać.

      • 6 1

    • Rusałka

      500zł pan dziecko daj an spokój z pisem

      • 0 0

  • Ten wystrój więzienny akurat pasuje do rządów pis

    przyzwyczajajcie się

    • 17 18

  • Czy ktokolwiek wie gdzie mozna zjesc... (15)

    Kotlety mielone z ziemniaczkami polanymi tluszczykiem serwowane z zasmazanymi buraczkami?
    Wlasnie taki obiad dzisiaj gotuje ale chetnie poszedlbym do restauracji,tylko nie wiem gdzie!
    Wszedzie sharma,kebap,sushi,pizza,kuchnia meksykanska,chinska,japonska,grecka,turecka i diabli wiedza jaka jeszcze.Nie mowie,ze to zle ale zastanawiam sie gdzie jest typowa,nieudziwniona kuchnia polska?

    • 29 6

    • W Na Talerzu często na lunche są takie pozycje.

      • 1 4

    • To pomyśl, poczytaj co serwują w menu poszczególne restauracje, a pewnie znajdziesz. Ja szukam ekstrawagancji i też ich nie znajduje. Ślimaki tylko 2 gdańskich knajpach podają, żabie udka tylko w Sopocie, żeby spróbowac byczych jąder i szpiku kostnego pojechałam aż do Krakowa, bo tam jest jedno takie miejsce. Ale nie kwekam, że tylko kebab, burger i pizza.

      • 4 8

    • Mylisz się. (4)

      Jezeli ty uważasz, że to co podają w Polsce to jest kuchnia japońska czy turecka to ja ci gratuluje. To są niestety kuchnie japońskopodobne...

      • 16 1

      • -na prawdziwego kebsa to do berlina (1)

        • 5 2

        • bardzo dobre sosy u turka są ;)

          nie chcą zdradzic ich "receptury"..... dziwne ze sami kebabów nie jedzą...."bo sie przejedli"....niby..... moze wegetarianie to są? ;)

          • 1 0

      • Calkowita zgoda! (1)

        Kazdego roku kilka miesiecy spedzam w Azji,odwiedzam tez inne kraje i wiem,ze to inaczej smakuje.Powiem ci jeszcze jedna ciekawostke,kiedy jestem w Azji i probuje ugotowac cos polskiego nigdy nie osiagam takiego smaku jak w Polsce.Tak to juz jest!

        • 6 1

        • Bo produkty, które u nas są na każdej półce, tam sa żadkością i na odwrót. Co więcej, większośc orientalnych knajp otwierają Polscy, którzy nie mają na siebie pomysłu, albo naczytali się o zagranicznej kuchni. Z kolei jak lokal otworzy chińczyk czy wietnamczyk to od razu stara się te kuchnię dostosowac do polskich warunków np. świadomie rezygnując z niektórych produktów - bo Polakom by nie smakowało. No pewnie większości nie, ale sa tacy, którym zasmakuje.

          • 3 2

    • Perła Bałtyku

      Perła Bałtyku- Nowy Port- będzie Pan zadowolony :)

      • 3 4

    • w barze mlecznym tak zjesz (2)

      te lokale istnieją od lat, np. Słoneczny w Gdyni.

      • 9 0

      • Tak wiem,w barze mlecznym tak zjem... (1)

        Ale nie znam restauracji na niedzielny obiad,po obiedzie piwo moze jakis deser?Aby zaspokoic swoje kulinarne zachcianki jestem zmuszony sam gotowac,a gdzie mozna zjesc dobra kartoflanke?

        • 4 1

        • Chata chłopska, w Gdańsku. Uwielbiam tam wątróbkę, ale inne tradycyjne dania też znajdziesz.

          • 0 0

    • "Kotlet z psa, trzeciej kategorii, pomielone razem z budą" (1)

      Jak widać od 1992 nic się nie zmieniło:)

      • 4 3

      • Za to w tych "lepsiejszych" znajdziesz niedojrzałe owoce czy warzywa z całego świata z upraw GMO albo np łososia fermowego pełnego nicieni i farmaceutyków.

        Smacznego

        • 1 0

    • moze w barze mlecznym Kmar? mielonego akurat tam nie jadlam, ale schabowy byl bardzo dobry.

      • 2 0

    • W barze mlecznym

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Dickery to: