• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: drogocenny turbot

Aleksandra Sobocińska
13 kwietnia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Turbot z małżami, słodkimi warzywami i kaszą kuskus. Turbot z małżami, słodkimi warzywami i kaszą kuskus.

To jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie, przez wielu nazywana szlachetną. Jest trudno dostępna, co generuje wysoką cenę. Turbot, znany również jako skarp czy płaszczka, jest rybą z rzędu flądrokształtnych, lecz flądrę przypomina jedynie z wyglądu.



Turbot występuje w wodach Atlantyku, Morza Północnego oraz Bałtyku, a w Hiszpanii jest rybą hodowlaną, jednak smak i jakość mięsa odstają od tego pozyskiwanego z naturalnych zasobów.

- Jakość mięsa dzikich ryb jest znacznie lepsza niż tych pochodzących z kontrolowanych hodowli. Ryby hodowlane są dokarmiane różnymi niezdrowymi paszami, np. z beta-karotenem, dzięki któremu mięso łososia jest różowe czy też z antybiotykami. Inną sprawą jest jakość wody, w której występują dzikie ryby, można by doszukiwać się tu kontrowersji, ale wciąż są one znacznie zdrowsze - mówi Aleksandra Marchwińska, dietetyk z Naturhouse.

Jak często jesz ryby?

Jako że turbot nigdzie nie wegetuje w dużych ilościach, poławia się jego pojedyncze sztuki przy okazji poławiania innych gatunków ryb. Turbot osiąga nawet metr długości i 25 kg wagi.

- Turbot to szczególna ryba oceaniczna, która dla rybaków stanowi niezwykle cenny łup. Zazwyczaj ma ona spore rozmiary, więc z jednej sztuki możemy uzyskać cztery duże filety - mówi Tomasz Król, szef kuchni w restauracji Grand Cru.

Świeżego turbota trójmiejskim restauracjom dostarczają m.in. Kuchnie Świata. Rybę kupimy w delikatesach Alma (cena: 49.90 zł za kilogram), a przy odrobinie szczęścia - również prosto z kutra (m.in. na przystani w Karlikowie w Sopocie).

Z przygotowaniem smacznego dania z turbota każdy powinien sobie poradzić. Po obraniu i wyfiletowaniu ryby wystarczy ją usmażyć. - Przygotowanie turbota nie jest wielką sztuką, po posoleniu i oprószeniu mąką wystarczy go usmażyć na patelni. Istotna jest natomiast wysoka jakość samej ryby, co wcale nie jest takie oczywiste, bowiem jej zdobycie nie należy do najłatwiejszych - mówi Tomasz Król.

Mięso turbota jest białe, zwarte i jędrne, a jego smak jest bardzo delikatny. Dobrze usmażony filet jest soczysty i bardzo pożywny. Z czym najlepiej go zaserwować? - Turbot świetnie komponuje się z wszelkimi owocami morza. Sama ryba jest bardzo delikatna i łagodna w smaku, więc wyraziste przegrzebki, mule, małże czy nawet krewetki bardzo do niej pasują. Możemy go również zaserwować w ziołach czy pieczonego, aczkolwiek osobiście najbardziej lubię go przyrządzać właśnie z owocami morza - mówi Tomasz Król.

  • Świeży turbot.
  • W tym daniu zastosowano dość nietypowe połączenie warzyw i słodkiego soku pomarańczowego. Na talerzu znalazły się również małże nowozelandzkie. /Restauracja Grand Gru/
  • Tomasz Król, szef kuchni w restauracji Grand Cru.


W 100 g smażonego fileta turbota jest 125 kcal, 20.95 g białka i 3.74 g tłuszczu. Ryba zawiera sporo selenu, który ma działanie przeciwzapalne i polecany jest przy zapaleniu stawów.

Jak często ryby powinny pojawiać się w naszej diecie? - Zaleceniem Instytutu Żywności oraz Światowej Organizacji Zdrowia jest jedzenie ryb min. 2 razy w tygodniu, a najlepiej 2-3 razy w tygodniu. Ryby mają łatwo przyswajalne białko, mogą z powodzeniem zastępować białko zwierzęce - radzi dietetyk, Aleksandra Marchwińska.


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (36) 2 zablokowane

  • A mała Basia Ritz co na to?

    • 10 5

  • Co obowiazkowo trzeba zrobic idac do drogiej restauracji oprocz posiadania zasobnej kwoty oczywiscie ? (3)

    najesc sie w domu do syta, wziac szklo powiekszajace i mini sztucce, tabletki uspokajajace potrzebne przy placeniu ....

    • 66 4

    • niestety droga to nie dobra w polskich warunkach (2)

      dasz pan wiarę że w pewnej ekskluzywnej restauracji należącej do rodziny polskich emigrantów w kraju dawniej uchodzącym za stolicę kultury i wyznacznik stylu 3 bardzo drogi posiłek otrzymaliśmy gratis ?
      Mało tego poinformowano nas o tym przed zamówieniem kolacji.

      • 8 3

      • Pewnie za to że teściowa na zmywaku zmywala

        • 2 5

      • drogi w polskich warunkach są tragiczne

        czyli chcieliście zamówić kolację po dwóch obiadach? łakomczuchy wy...

        w ogóle fajny bełkot

        • 0 1

  • Skarp nie należy do rodziny flądrowatych (4)

    Skarp lub turbot (sztainbut) należy, w zależności od systemów taksonomicznych, do rodziny skarpiowatych lub nagładowatych. Autorka miała zapewne na myśli rząd flądrokształtynych.

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

    • 26 3

    • chyba na turbota jest krótki sezon (3)

      jak na belonę, z miesięc,
      na hali rybnej kupiłem ze 3 lata temu ślicznego,
      a pysznyyyyyyyy,
      mam zdjęcie na talerzu :)

      • 1 2

      • to nie trzymasz zdjęc w albumie albo na dysku , pendrajwie tylko na talerz kładziesz? (2)

        • 8 0

        • mozna jeszcze w telefonie mieć (1)

          ale fotki na talerzu to nowośc hehehe

          • 3 0

          • taki skrót myślowy

            ale jak teraz patrzę to śmieszne :)

            • 6 0

  • Ciekawe (1)

    Ryby mają łatwo przyswajalne białko, mogą z powodzeniem zastępować białko zwierzęce - radzi dietetyk, Aleksandra Marchwińska.

    Instrukcja zastąpienia białka zwierzęcego, białkiem zwierzęcym, bo chyba ryba to nie roślina

    • 61 3

    • bo riba to nie źwierz

      riba to mokrzok

      • 12 0

  • Tylko Ustka (1)

    Jak na turbota to tylko do pani Jadzi w Ustce! Palce lizac!

    • 7 7

    • Czyje

      te palce lizać? Pani Jadzi? A feeeee.................

      • 6 0

  • Wolę łupacza z frytkami.

    • 8 1

  • Dla typowego konsumenta

    urzędnika państwowego wyższego szczebla który płaci za posiłki z funduszy państwowych różnica między flądrą a turbotem będzie niezauważalna niestety dla budżetu instytucji już tak.

    Czy urzędnicy państwowi to inna rasa ludzi czy nie mogą sami płacić za swoje posiłki i trunki tak jak robią to uczciwie pracujący ludzie?

    • 37 0

  • W biedronce była ta ryba w promocji,

    ale nie kupiłem.
    Wolałem śledzie.

    • 22 4

  • Niestety... (3)

    Ryby wcale nie są takie zdrowe. W krajach Skandynawskich jak idziesz do sklepu to pytają o to, czy nie jesteś w ciąży, bo kobieta w ciąży nie może jeść ryb Bałtyckich, bo Bałtyk jest bardzo zanieczyszczony. Polecam obejrzeć program ,,Cała prawda o rybach'' francuskiej produkcji. Program jest nawet na youtube.

    • 31 4

    • to samo kurczaki karmione transgeniczną paszą z Monsanto (1)

      lub zmutowana kukurydza, też Monsanto
      z wyjałowionych bułgarskich plantacji

      • 8 1

      • i mączką rybną

        wiwat tani kurczak z bied-ronki i innych tesków

        • 5 0

    • nie jedz

      ryb z bałtyku, jedz gdzies na wakacje i tam sie najedz :)

      • 0 0

  • Skarp (2)

    Firmy które zostały wymienione dostarczają jedynie hodowlanego turbota i to w dodatku samce których mięso jest twarde. pewnie dlatego że na giełdach w Francji samce hodowlane są dużo tańsze od samic turbota . Najsmaczniejszy jest turbot z Bałtyku połowy dopiero się rozpoczną i trwają do czerwca potem do sierpnia jest ochrona

    • 11 0

    • Ryba faktycznie jest bardzo dobra, chociaż nie tania. Raz udało mi się ją kupić z kutra od rybaka.

      • 4 1

    • skarp państwa

      na stronie głownej gazeta.pl
      mam screena

      • 6 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Kto wymyślił Dzień Matki?