• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: soczysta jagnięcina

Aleksandra Sobocińska
8 lipca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Tajine z jagnięciną i warzywami - tradycyjne danie marokańskie. Tajine z jagnięciną i warzywami - tradycyjne danie marokańskie.

To mięso jest bardzo delikatne w smaku, kruche, wyjątkowo soczyste, a przy tym ma mało kalorii. Można z niego przyrządzić wykwitną ucztę, która zaspokoi nawet bardzo wyrafinowane gusta. Przedstawiamy jagnięcinę.



Jagnięcina jest mięsem pozyskanym z młodej owcy lub barana. - Jagnięcina są to tzw. tuszki mleczne, gdyż w tym wieku jagnięta żywione są wyłącznie mlekiem matki, nie powinny przekraczać 60 dni - tłumaczy Wojciech Dembowski, szef kuchni w Banglob, zastępca prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Lubisz jagnięcinę?

Jest popularna m.in. na południu Europy, w krajach muzułmańskich, w rejonie Kaukazu i w Gruzji. Nieczęsto gości na polskich stołach, choć ostatnimi czasy staje się coraz popularniejsza. To doskonały moment na polską jagnięcinę, która jest produktem sezonowym i której można skosztować właśnie teraz.

- Polska jagnięcina to produkt sezonowy, jaglaki rodzą się wczesną wiosną i pozostają jagnięciną do czasu aż przestają żywić się mlekiem matki a zaczynają trawą, dlatego kolor jagnięciny jest jasny i przypomina kolorem cielęcinę. Jeżeli kolor jest ciemnoczerwony, mówimy już o baraninie, chociaż młoda baranina, tak do roku, jest również przysmakiem, problemem zaczyna być grubsza warstwa twardego tłuszczu, która pozostawia specyficzny posmak - mówi Ewa Malika Juchnowicz, szef kuchni i właścicielka restauracji Malika.

Wielu z nas hodowle owiec na myśl przywodzą polskie Podhale, tymczasem znajdują się one również w naszym regionie.

- Mamy na Pomorzu wspaniałe tradycje, jeśli chodzi o hodowlę owcy. Owca pomorska to rodzima rasa, odporna na nasze warunki klimatyczne i wypasana swobodnie na pastwiskach. Z takich hodowli staram się pozyskiwać mięso do restauracji, jedna z nich mieści się pod Wiczlinem, druga pod Słupskiem, mam też dostawcę spod Kartuz. Tym, którzy poszukują dobrej jakości mięsa, polecam również naszą Gdyńską Halę - zdradza Ewa Juchnowicz.

Mięso znajdziemy również na gdańskiej Hali Targowej oraz w niektórych sklepach mięsnych.

Jagnięce mięso jest niespotykanie soczyste za sprawą tłuszczu śródmięśniowego. - Soczystość jagnięciny wynika też z jej "marmurkowatości", czyli zawartości tłuszczu śródmięśniowego. Podczas pieczenia lub gotowania jego drobinki rozpuszczają się, ale pozostają wewnątrz mięśnia, nadając mu soczystość, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio poddana obróbce termicznej - mówi Wojciech Dembowski.

Jagnięcina jest delikatna i chuda, ma jasnoróżowy kolor. W 100 gramach surowego mięsa znajduje się 282 kcal, 59 g wody, 17 g białka i 23 g tłuszczu. Jagnięcina jest bogatym źródłem kwasu linolowego, który posiada właściwości antyutleniające. Jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Doceniają go trójmiejscy szefowie kuchni, którzy chętnie przygotowują dania z tym mięsem w roli głównej. Znajdziemy je m.in w Restauracji Malika, Restauracji Filharmonia, Restauracji Zapiecek i Restauracji Da Vinci.

- Jagnięcina  ma miękką i sprężystą strukturę, w smaku jest delikatna i soczysta, a zapachem przypomina trochę sarninę. Mięso cechuje też niskie otłuszczenie. Szczególnie gatunki z wolnego wybiegu  mogą charakteryzować się lekkim aromatem ziół, jeśli są wypasane w naturalnych warunkach - komentuje Dembowski.

Jakie przyprawy pasują do delikatnego jagnięcego mięsa? - Jagnięcina, podobnie jak baranina, lubi kilka podstawowych przypraw, które powtarzają się niezależnie od rodzaju kuchni. Należą do nich czosnek, cebula, marchew, zioła takie jak tymianek, cząber, rozmaryn - radzi Ewa Malika Juchnowicz.

- Potem następuje już interpretacja "narodowa" - w naszej pomorskiej kuchni dodaje się por i seler, w kuchni francuskiej dominują czosnek i zioła prowansalskie, a Arabowie kochają bogactwo korzennych przypraw, stąd aromatyczny ras el hanout, którego skład jest tajemnicą gospodyni lub kupca. Zwykle składa się z: kuminu, kolendry, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, ale w niektórych wersjach potrafi zawierać i 40 różnych przypraw - dodaje.

Z jagnięciny możemy przyrządzić steki, pulpety, smażone lub grillowane kotlety, marokański tajine, czy turecki kebab. Możemy też ugotować na niej zupę, np. biały barszcz z jagnięcymi żeberkami lub góralską kwaśnicę. - Ogólna zasada co do kotlecików jest taka, że powinny pozostać krwiste, ewentualnie różowe, grzechem jest "zamordowanie" ich soczystości długim smażeniem. W kuchniach restauracji często wykorzystuje się metodę gotowania sous vide, która, jak żadna inna, pozwala uzyskać idealną strukturę i temperaturę wewnątrz mięsa - radzi Ewa Malika Juchnowicz.

- Co do giczy, to są zwolennicy robienia jej również na różowo, można ją szykować w formie pieczeni z kością lub bez kości, szpikowaną czosnkiem, w kuchni francuskiej nazywana "gigot" jest częstą propozycją w naszej karcie. Udziec można również dusić, podobnie jak w tajine, z dodatkiem słodkich owoców takich jak śliwka, a pozostając w polskich smakach, z suską sechlońską, ze swoim dymnym aromatem wspaniale skomponuje się z jagnięciną i czosnkiem - dodaje.

Równie wyśmienite są jagnięce podroby - wątróbka, serce, czy grasica są prawdziwym rarytasem. Niestety, ich dostępność jest bardzo ograniczona, co oczywiście zwiększa apetyt koneserów.

Ewa Malika Juchnowicz zdradziła, jak przygotować tradycyjny, marokański tajine (tadżin), dostępny w karcie jej restauracji.

Tajine z jagnięciną i batatami
Składniki na 1 osobę:

250 g oczyszczonej i pokrojonej w kostkę jagnięciny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 mały batat
garść daktyli
łyżeczka harrissy - ostrej pasty paprykowej
2 łyżeczki ras el hanout- arabskiej mieszanki przypraw w której dominują kumin, kolendra i cynamon
sól
1/2 szklanki wody
oliwa do przesmarowania dna naczynia

Tajine przesmarować oliwą i układać warstwowo składniki, zaczynając od jagnięciny i kolejno - cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, marchew i batat pocięty w słupki oraz daktyle. Przyprawy mieszamy z wodą, sprawdzamy smak tak, by był dość intensywny i lekko słonawy. Zalewamy tajine wodą i stawiamy na palenisku lub palniku gazowym na około 2 godziny.


  • Tak prezentuje się gotowa potrawa, Tajine, z wykorzystaniem świeżej jagnięciny.
  • Składniki na tajine - mięso, batat, marchew, cebula, daktyle, czosnek i przyprawy.
  • Pokrojone na duże kawałki mięso przyprawiamy.
  • W glinianym naczyniu układamy mięso, warzywa i daktyle.
  • Przyprawy mieszamy z wodą.
  • Mieszanką zalewamy przygotowane wcześniej warzywa i mięso.
  • Całość dusimy przez ok. dwie godziny.
  • Tajine ze świeżą kolendrą.




Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (61) ponad 10 zablokowanych

  • Jak moze byc deluxe zarzniecie malutkiej niewinnej owieczki na kotlety ? (8)

    Przeciez taka malutka owieczka mogla miec piekne zycie i mogla skakac sobie figlarnie wiele lat na laczce zielonej . Nie bede jadl kotletow bo bym sie czul jak barbarzynca. Zjem cos z drobiu bo owieczki kocham a tych gdaczacych nie !

    • 57 71

    • obrzydliwi jestescie! (4)

      Jak można jeść coś takiego! Z czystym sumieniem,,,,katolicy - nie zabijaj! Znacie to ? Do kosciola a później na jagnięcinę....ludzie jesteś i paskudni!

      • 10 26

      • Hmmm ale ta religia zaczęła się własnie od zabijania owieczki więc o co Ci chodzi? (2)

        • 17 3

        • bo to sadysta

          • 2 0

        • wlasnie dlatego jest podła i fałszywa

          !!!

          • 5 1

      • daruj sobie osobiste wycieczki... a osady zachowaj dla siebie

        kosciol z jagniecina nie ma nic wspolnego
        a ta strona dotyczy przepisow a nie chorych pogladow
        jak chcecie "walczyc" to zly adres
        jesli nie macie nic do powiedzenia sensownego na temat kulinarny to poszukajacie sobie strony z "nawiedzonymi" obroncami zwierzat, ktore zostaly dane ludziom na pokarm a nie by je uwielbiac niczym bozki... bo wlasnie tak ich traktujecie

        • 0 0

    • Doktoru Chazanu to opowiedz

      • 3 0

    • A ja kocham gdaczące!

      I nie zgadzam się na zabijanie kur.

      • 1 0

    • uznany za niewinnego...

      zeba dostalismy bo mamy jesc mieso
      ta owieczka jest dla ludzi a nie ludzie dla owieczki
      a jakby byla winna to mozna by ja zarznac?

      • 0 0

  • Mój przepis:
    Udziec jagnięcy solimy i pieprzymy ( nie pozbywamy się grubego tłuszczu ale go nacinamy, żeby się dobrze wytopił), wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 4-5 zgniecionych ale nie obranych ząbków czosnku(żeby się nie spalił i nie zrobił gorzki, czosnek wrzucamy luźno do naczynia, nie nakłuwamy mięsa i nie nadziewamy go czosnkiem). Według uznania możemy dodać gałązkę świeżego rozmarynu. Pieczemy do momentu, kiedy kolor pieczeni będzie najbardziej apetyczny. Zwykle jest to około 2-3 h w temperaturze 180 stopni w zależności od wielkości udźca. Proponuję nie przesadzać z przyprawami, żeby nie zabić smaku mięsa jagnięcego. W zasadzie wystarczy sól i czosnek. Smacznego.

    • 27 9

  • mmm (5)

    wygląda przepysznie, pani Malika jest niesamowita!

    • 8 16

    • niesamowita? (3)

      moze i niesamowita ale restauracje prowadzi srednia... pomijam fakt ze dania mdle, moze ktos lubi takie smaki, ale 7 malych kosteczek batatow to troche za malo jak na dodatek do dania dla doroslej osoby, troche glupio... bo jakos super tanio nie jest a czlowiek wychodzi nienajedzony. Chocby byla super jagniecina to nigdy tam nie wroce

      • 13 1

      • proponuje jakieś tanie jadłodajnie (2)

        Ziemniaków nie pożałują, sama panierka na schabowym waży z pół kilo ... można się napchać, bo przecież tylko o to chodzi w wyjściu do knajpy.

        • 2 10

        • Nie chodzi o napchanie się ale o najedzenie. (1)

          Przy cenach 49 -59 zł za porcję chciałabym wyjść najedzona

          • 13 1

          • zalezy kto ile je...

            Ja zawyczaj zamawiam przystawki -trochę mniejsze od dań głównych o wiele tańsze i smaczne :)

            • 0 4

    • niesamowicie to malika jest promowana. Co temat o jedzeniu to Malika. Nawet otwarcie rest Basi Rizt musialo byc okraszone Malika. Kto te pania tak promuje?

      • 4 0

  • sklep w Gda (3)

    Czy ktos moze polecic jakis sklep w Gdansku gdzie w ciemno kupic mozna jagniecine? Probowalem juz kilku i niestety nie udalo sie jeszcze dobrze trafic :-(

    • 7 5

    • na hali targowej w gdańsku (1)

      • 5 0

      • A ktore konkretnie stoisko? Na jednym (od glownego wejscia po lewej pod sciana) babka probowala wcisnac mi baranine jako jagniecne...

        • 2 0

    • Na hali targowej w Gdańsku jest sklep, który sprzedaje jagnięcinę z ekologicznego gospodarstwa spod Kościerzyny. Kupuje tam przynajmniej raz w miesiącu, zawsze jest świeża, można zrobić zapas i część zamrozić.

      • 1 2

  • Mój ciapek ma bardziej czystą miskę. (2)

    dekoracja - prymityw

    • 6 17

    • zjadles ciapka ? boze ! (1)

      to ten caly wystroj wczoraj na talezu to byl ciapek z warzywami ? widzielismy z balkonu jak sie zajadaliscie ta potrawa ze smakiem ale nie myslelismy ze to ciapek :).

      • 11 2

      • Jej chodziło o narzeczonego z pakistanu!

        • 0 0

  • restauracja Malika to pierwsza dziesiątka gdyńskich restauracji - naprawdę uczciwe i smaczne jedzenie (4)

    Gratuluję Pani Juchnowicz wytrwałości, uczciwości gastronomicznej i przede wszystkim doskonałej kuchni!! ^^

    • 10 17

    • pierwsza dziesiątk (1)

      taaa. na 15 restauracji, bycie w pierwszej dziesiątce to cula niebywała

      • 6 6

      • skoro masz inne zdanie, to je uzasadnij

        • 3 3

    • a ile w Gdyni jest prawdziwych restauracji ? (1)

      Oczywiście nie licząc pizzy, barów, marnych bistro itp. Czyli Malika wypada blado w twoim rankingu i z przykrością stwierdzam że tak tam jest.

      • 4 2

      • Dziesięć może się znajdzie

        Więc Malika mieści się w rankingu pierwszej dziesiątki gdyńskich restauracji

        • 2 2

  • Jutro u nas w domu....wlasnie wrocilismy z Lidla i przyrzadzilem marynatke....pysznosci!

    • 2 13

  • W Islandii ;)

    W Islandii

    • 0 0

  • najlepsza jagniecina jest u sowy

    i na koszt podatnika....

    • 32 3

  • najlepszą jagnięcinę serwują w Dalmaciji w Gdyni, widać kucharz zna się na rzeczy jak powinna być ona dobrze zrobiona. Zachęcam do odwiedzin.

    • 6 10

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku Red Hot Chili Peppers wystąpili na Open'erze?