• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Browar Piwna

Michał Saks & Testsmaku
13 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W Browarze Piwna goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne w cenie 9 zł. W ofercie są dwa piwa stałe i jedno specjalne.

Miłośnicy dobrego piwa coraz częściej szukają alternatyw dla trunku z wielkich koncernów. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą browary restauracyjne. W Trójmieście jest ich sześć. Wspólnie ze znawcą piw - piwowarem Michałem Saksem - przetestowaliśmy wszystkie. Dziś dzielimy się wrażeniami z Browaru Piwna. Za tydzień w piątek opiszemy Browar Port Gdynia.



Browar Piwna znajduje się w samym sercu Gdańska, w kamienicy przy ul. Piwnej 50/51 zobacz na mapie Gdańska. Został otwarty w 2012 roku. Podzielony jest na trzy poziomy. Na parterze mieści się warzelnia, bar oraz kilkanaście stolików dla gości. Na pierwszym piętrze znajduje się sala, z której można obserwować proces warzenia piwa. Poniżej parteru jest kolejny bar, nowoczesna leżakownia i dwie sale. Jedna duża, przestronna, z widokiem na bar. Druga - mniejsza, kameralna, w której można zorganizować piwną ucztę dla znajomych.

Wystrój jest prosty, nowoczesny, typowy dla współczesnych pijalni piwa. Jak to często bywa w browarach restauracyjnych, sercem lokalu są kotły warzelnicze, które są najważniejszym elementem dekoracyjnym. W Browarze Piwna jest przyjemnie, jasno i przestronnie. W okresie letnim czeka na gości spory ogródek, w którym można, oprócz uciech dla ciała, oddać się wnikliwym obserwacjom gdańskich widoków.

Instalację browarniczą w Browarze Piwna wykonała słowacka firma PSS Svidnik. Usytuowana tuż przy wejściu warzelnia jednorazowo może uwarzyć 800 litrów piwa. Piwowarem jest Paweł Mękarski. Browar słynie z warzenia piw w wielu stylach, pochodzących z takich krajów jak Belgia, USA, Czechy, Niemcy czy Wielka Brytania. Pojawiają się one jako uzupełnienie regularnej oferty składającej się z popularnego Pilsa i piwa pszenicznego. Goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne po 100 ml w cenie 9 zł.

Pils (10 zł/0,4 l)
Tradycyjne, jasne pełne w wykonaniu Browaru Piwna to Pils, który ma bardzo zdecydowany chmielowy charakter pochodzący z odmian Iunga, Lubelski i Sybilla. Mocny aromat kontynentalnego chmielu oraz bardzo zdecydowana goryczka czyni z tego piwa trunek, który zadowoli każdego miłośnika chmielowych doznań. Jednak dla podniebienia mniej przyzwyczajonego do goryczki może być zbyt gorzkie. Jeśli jesteś hopheadem, spróbuj koniecznie.

Pszeniczne (10 zł/0,4 l)
Bawarski styl słynący z goździkowo-bananowego aromatu i aksamitnej pszenicznej treściwości. Interpretacja z Piwnej pochmielona chmielem lubelskim ma wszytko to, co rasowy Weizen mieć musi. Piwo jest treściwe, nieklarowne, bardzo świeże i orzeźwiające. Najłagodniejsze w ofercie browaru.

Piwo specjalne - American Stout (10 zł/0,4 l)
Klasyczny brytyjski styl pochmielony nowofalowymi odmianami chmielu zza oceanu Columbus, Simcoe i Sorachi Ace. Czarne wytrawne piwo z solidną goryczką znaną z piw w stylu IPA. Świetnie łączy w aromacie nuty palonych słodów z aromatem egzotycznych owoców pochodzącym z amerykańskiego chmielu. Kolejna pozycja dla fanów zdecydowanie gorzkich piw.

Oferta przekąsek typowo piwnych w Browarze Piwna nie zachwyca. Są chipsy, orzeszki, prażynki krewetkowe i paluchy serowe. Propozycje bardziej treściwe możemy zamówić z oferty dań głównych - na przykład golonkę duszoną w tutejszym piwie, żeberka bbq czy roladę z kurczaka. Do piwa wybraliśmy:
- Paluchy serowe (9,90 zł/100 g) oraz pikantne świderki (9,90 zł/80 g). Klasyczne piwne przekąski zdały egzamin - były kruche i treściwe.
- Smażoną kaszankę z wędzonym boczkiem, aromatyzowaną wiśniówką (17,90 zł/200 g) - danie regionalne. Całkiem przyjemna w smaku kaszanka podana z tutejszym niezbyt zachwycającym chlebem.
- Białą kiełbasę (18,90 zł/150 g) - danie regionalne. Podana na gorąco w sosie chrzanowym w towarzystwie ogórka kiszonego. Niestety trochę kwaśna.

Plusy:
  • Mocno pochmielone piwa zadowolą spragnionych goryczki i aromatów hopheadów.
  • Browar wprowadza piwa w bardzo wielu stylach jako uzupełnienie regularnej oferty.
  • Przejrzyste informacje na temat stylów piw w ofercie.

Minusy:
  • Tylko dwa piwa regularne i jedno specjalne w ofercie - dla poszukujących różnych doznań może to być zbyt krótka lista.
  • Brak delikatniejszych piw dla osób nieprzyzwyczajonych do silnej goryczki. Alternatywą jest tylko piwo pszeniczne.
  • Obsługa nie posiada dokładnej wiedzy o stylach warzonych piw, stara się za to nadrabiać sporym zaangażowaniem, jednak dla kogoś szukającego konkretnych informacji może to nie wystarczyć.
  • Oferta piwnych przekąsek składa się głównie z produktów gotowych.


Browar Piwna to na pewno świetna alternatywa dla innych okolicznych pubów, w których serwuje się głównie piwa koncernowe. Niewątpliwie na frekwencję w tym miejscu wpływa bardzo atrakcyjna lokalizacja.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (117)

  • GORĄCO POLECAM (2)

    Browar Piwna to idealne miejsce dla osób lubiących dobre piwko i miłą atmosferę. Świetna lokalizacja z tradycjami, bardzo uprzejma obsługa i smaczne jedzenie. Widać, że właścicielowi zależy na satysfakcji klientów. Bardzo lubię tam chodzić. Polecam.

    • 4 12

    • Petru zbyt sztucznie to zabrzmiało ;)

      • 5 1

    • to ja Jarząbek

      • 0 0

  • Śmierdzi kolesiostwem (3)

    Jeszcze tydzień temu czytałem o otwarciu nowego Multitapu na Starowiejskiej , którego właścicielem jest Pan Saks a dzisiaj on ocenia inne browary!!!koles ma oceniać własną konkurencje, nie widzicie konfliktu interesów!!!!

    • 19 12

    • (2)

      Przecież Saks nie jest właścicielem AleBrowaru. Z tego co kojarzę to nie ma z nimi nic wspólnego oprócz tego, że Ale jest warzone w Gościszewie gdzie MIchałek jest tylko Kierownikiem Warzelni

      • 0 4

      • Oczywiście ze jest współzałożycielem nowego Multitapu Ale browar na Starowiejskiej, masz jasno napisane na końcu artykułu.

        • 5 1

      • Michałek, jak to mówisz

        w Gościszewie jest Dyrektorem Produkcji!

        • 5 0

  • Bezstronność ???

    Pewnie kumpel z Trójmiasto.pl załatwił dodatkową fuchę bo się chłopak spłukał na swój browar a ostatnio całe 10 osób tam naliczyłam hehehe

    • 12 10

  • (2)

    Dokładnie powinni wziac poważnego eksperta z południa Polski !!

    • 9 11

    • znawca (1)

      albo ciebie (znawco)

      • 5 3

      • Absolutnie znawcą nie jestem i za takiego sie nie podaje w odróżnieniu od innych

        • 7 5

  • (5)

    Lecimy z hejtem... na Saksa, na piwo, na alebrowar, na pogode, na ceny, na kielbase, na Pis, na Tuska, na Janusza i Grażynę... ten poziom mi imponuje...

    • 26 10

    • (1)

      Na beatkę i jej broszkę... Też

      • 4 8

      • A gdzie tu hejt, zadałem proste pytanie czy osoba z branży moze oceniać swoją konkurencje. Chodzi tylko i wyłącznie o obiektywizm

        • 5 7

    • Baranie nie wiesz cóż jest hejtem

      Pytanie zadane było konkretnie wcześniej, dlaczego p. Saks człowiek z branży ocenia innych i czy te ocenę można odnieść do czegokolwiek.
      To to samo jakby właściciel zakładów mięsnych Stokłosa, miał UCZCIWIE ocenić Morliny, Nowaka, Krakowski Kredens i Bóg wie co tam jeszcze.
      Ludzie zejdzie z nieba na ziemię, p.Saks nie jest Bogiem, nie jest też żadnym guru piwnym a tylko producentem czy obecnie osobą w branży.
      Koniec kropka
      To nie są ataki na jego osobę, to już bardziej niechęć do czytania argumentów, dodajmy fatalnych, jego rzekomych obrońców.
      P. Saks ocenia piwa (dany gatunek) na swój sposób, jak takie samo piwo mogę ocenić inaczej ale mogę się też z oceną Saksa zgodzić.
      Czyli albo mi coś leży w smaku albo jemu.
      Która zatem ocena jest prawdziwsza w sprawach których ocenić się nie da???

      • 8 8

    • to takie cebulowate i fajne (1)

      Jw

      • 0 3

      • cebula jest bardzo zdrowa

        to właśnie idioci nie jedzą cebuli

        • 0 0

  • a mnie sie marzy taka knajpa jak w Warszawie na ul. Foksal 16: (4)

    100 kranów na ścianie i każdy z innym piwem. Obsługa na starcie pyta ciebie jakie piwo lubisz, na co masz ochotę, lub po prostu losowo wybierasz wg numeru kranu. Można zamówić próbkę piwa za 1 zł, a potem całe piwo lub inne próbki. Sampel z Browaru Bazyliszek jest gratis.

    Polecam i jak będę w Warszawie, to na pewno tam wrócę.

    Ceny jak na Warszawę przyzwoite: 8-16 zł za piwo.

    dla poszukiwaczy: piw paw . pl

    • 7 4

    • to jest wzór do naśladowania dla naszych restauratorów, bo w środku tygodnia było tam bardzo dużo ludzi, a weekendy to podobno mega tłumy. Obsługa miła, dobrze wyszkolona, sprawna i bardzo szybka. Nie czekasz przy barze, bo koleś zarywa laski, tylko robi swoje i przechodzi do innej osoby.

      • 3 0

    • (1)

      A za ścianą facio lata z nalewaka do nalewaka i wlewa butelkowe z koncernów dystrybutowane w biedronce ,lidlu i innych suprach

      • 0 5

      • byłeś? widziałeś?

        • 3 0

    • smierdzi tam moczem

      sa lepsze lokale w wawie

      • 0 2

  • (2)

    Heweliusza tylko żal, i gdańskiego...
    Będzie osiedle i galeria chandlowa
    Miasto bez własnego prawdziwego browar to wioska...

    • 8 3

    • A tak duże miasto bez dużego browaru, to DUŻA WIOSKA

      • 0 0

    • podziękujmy Budyniowi i grupie żywiec.

      Gdańskie było super! i piszę to jako Gdynianin.
      Gdańskie piwko sto razy lepsze niż Specjal.
      Bardzo szkoda...niepowetowana strata...

      • 1 0

  • Najlepsze pszeniczne w Gd jak dla mnie.
    Miła obsługa, panie choć zmęczone to uśmiechnięte.

    Na minus wystrój i wiecznie zamknięta góra.
    Potraw nie próbowałem, bo ceny zwalają z nóg.

    • 6 1

  • O ocenianiu (6)

    Komuna przyzwyczaiła nas do inspektorów, nadzorców, kontrolerów, lustratorów rozumianych jako wyższych w hierarchii. Takich, których opinie są równoznaczne z wyrokami. I jak widzę, wielu tęskni za sposobami oceniania w tamtych czasach....

    Można też inaczej - zamiast inspektora - 'krytyczny przyjaciel', zamiast kontroli - 'ocena koleżeńska', zamiast wyroków - 'sugestie'.

    I to właśnie robione jest w tej serii artykułów. Dojrzały, nowoczesny sposób oceniania kolegów przez kolegów (nie kolesiów!). Profesjonalista do profesjonalisty. I nic nie powinno stać na przeszkodzie, żeby oceniający też był oceniony przez ocenianych.

    • 8 3

    • (4)

      A skąd Pan wie a tym bardziej czytelnik czy pan oceniający jest kolegą swoich konkurentów. Trójmiasto jest małe. Oceniać powinna osoba bezstronna, nie mająca w tym swojego interesu.

      • 4 5

      • Jest różnica między osądzaniem a ocenianiem (3)

        Dla osądzenia bezstronność jest kluczowa.

        Dla oceniania kluczowe są "parametry oceny", bo względem nich się ocenia.

        Dobre ocenianie rozpoznaje się po jasnych parametrach i informacji zwrotnej jakie parametry nie zostały osiągnięte i co można zrobić na przyszłość, aby je osiągnąć.

        • 1 6

        • (2)

          A jakie były kryteria wyboru oceniającego , domyślam sie ze kumpel poprosił kumpla

          • 2 3

          • (1)

            I niby pan Saks ma te parametry wskazywać ahahahaha

            • 0 5

            • No i właśnie, mamy pułapkę zastawioną na siebie przez samego Saksa.

              • 0 5

    • Niestety ale to jest bredzenie.
      Michała Saksa nie było a piwa "alternatywne" już się znajdywały.
      Michał Saksa nie będzie, piwa nowej fali pozostaną.
      On nie zaczął rewolucji piwnej, on jej także nie zakończy,
      On nigdy też nie będzie kontestatorem dużych firm browarniczych, bo to tak jakby w Arabii Saudyjskiej tłumaczyć rolnikowi hodowlę świń albo na Grenlandii uprawę ryżu.
      Dotychczas odwiedzone browary restauracyjne, działają od trzech lat i dłużej.
      Spora rzesza klientów się przez nie "przewaliła" i temat jak tam jest chodzi od lat po mieście.
      Ujmując zatem sprawę na serio, p. Saks, identycznie jak p. Beata, uzurpują sobie prawa im nie należne a głosy krytyki, w tym i mój, należą się im właśnie za robienie zamętu, gdyż sprawy proste i oczywiste są właśnie takimi i nie wymagają gry opartej na firmowaniu samego siebie.

      • 5 7

  • Obiektywizm (4)

    W takim razie kiedy i kto oceni multitap pana Saksa? Kiedy artykuł ?

    • 14 4

    • (2)

      Już został oceniony trepie. Alebrowar tojeden ze 100 najlepszych browarów na Świecie wg RateBeer.com

      • 8 8

      • (1)

        Po co te nerwy i obrażanie . Nie zmienia to faktu ze nie powinien robić rankingu w Trojmiescie osoba prowadząca konkurencyjny biznes i tyle. Pewnie kolega stad te nerwy

        • 12 3

        • Chłopcy, chłopcy. Browar restauracyjny to coś zupełnie innego niż Browar Gościszewo gdzie produkowane są piwa AleBrowaru. Nie można porównywać tych 2. Piwa Warzone w restauracjach jest ciężko robić, ograniczona przestrzeń i możliwości.

          • 9 1

    • ikea style i tyle, bieda

      • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Co jest tematem przewodnim gdańskiej imprezy Baltic Games?