• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Browar Piwna

Michał Saks & Testsmaku
13 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W Browarze Piwna goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne w cenie 9 zł. W ofercie są dwa piwa stałe i jedno specjalne.

Miłośnicy dobrego piwa coraz częściej szukają alternatyw dla trunku z wielkich koncernów. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą browary restauracyjne. W Trójmieście jest ich sześć. Wspólnie ze znawcą piw - piwowarem Michałem Saksem - przetestowaliśmy wszystkie. Dziś dzielimy się wrażeniami z Browaru Piwna. Za tydzień w piątek opiszemy Browar Port Gdynia.



Browar Piwna znajduje się w samym sercu Gdańska, w kamienicy przy ul. Piwnej 50/51 zobacz na mapie Gdańska. Został otwarty w 2012 roku. Podzielony jest na trzy poziomy. Na parterze mieści się warzelnia, bar oraz kilkanaście stolików dla gości. Na pierwszym piętrze znajduje się sala, z której można obserwować proces warzenia piwa. Poniżej parteru jest kolejny bar, nowoczesna leżakownia i dwie sale. Jedna duża, przestronna, z widokiem na bar. Druga - mniejsza, kameralna, w której można zorganizować piwną ucztę dla znajomych.

Wystrój jest prosty, nowoczesny, typowy dla współczesnych pijalni piwa. Jak to często bywa w browarach restauracyjnych, sercem lokalu są kotły warzelnicze, które są najważniejszym elementem dekoracyjnym. W Browarze Piwna jest przyjemnie, jasno i przestronnie. W okresie letnim czeka na gości spory ogródek, w którym można, oprócz uciech dla ciała, oddać się wnikliwym obserwacjom gdańskich widoków.

Instalację browarniczą w Browarze Piwna wykonała słowacka firma PSS Svidnik. Usytuowana tuż przy wejściu warzelnia jednorazowo może uwarzyć 800 litrów piwa. Piwowarem jest Paweł Mękarski. Browar słynie z warzenia piw w wielu stylach, pochodzących z takich krajów jak Belgia, USA, Czechy, Niemcy czy Wielka Brytania. Pojawiają się one jako uzupełnienie regularnej oferty składającej się z popularnego Pilsa i piwa pszenicznego. Goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne po 100 ml w cenie 9 zł.

Pils (10 zł/0,4 l)
Tradycyjne, jasne pełne w wykonaniu Browaru Piwna to Pils, który ma bardzo zdecydowany chmielowy charakter pochodzący z odmian Iunga, Lubelski i Sybilla. Mocny aromat kontynentalnego chmielu oraz bardzo zdecydowana goryczka czyni z tego piwa trunek, który zadowoli każdego miłośnika chmielowych doznań. Jednak dla podniebienia mniej przyzwyczajonego do goryczki może być zbyt gorzkie. Jeśli jesteś hopheadem, spróbuj koniecznie.

Pszeniczne (10 zł/0,4 l)
Bawarski styl słynący z goździkowo-bananowego aromatu i aksamitnej pszenicznej treściwości. Interpretacja z Piwnej pochmielona chmielem lubelskim ma wszytko to, co rasowy Weizen mieć musi. Piwo jest treściwe, nieklarowne, bardzo świeże i orzeźwiające. Najłagodniejsze w ofercie browaru.

Piwo specjalne - American Stout (10 zł/0,4 l)
Klasyczny brytyjski styl pochmielony nowofalowymi odmianami chmielu zza oceanu Columbus, Simcoe i Sorachi Ace. Czarne wytrawne piwo z solidną goryczką znaną z piw w stylu IPA. Świetnie łączy w aromacie nuty palonych słodów z aromatem egzotycznych owoców pochodzącym z amerykańskiego chmielu. Kolejna pozycja dla fanów zdecydowanie gorzkich piw.

Oferta przekąsek typowo piwnych w Browarze Piwna nie zachwyca. Są chipsy, orzeszki, prażynki krewetkowe i paluchy serowe. Propozycje bardziej treściwe możemy zamówić z oferty dań głównych - na przykład golonkę duszoną w tutejszym piwie, żeberka bbq czy roladę z kurczaka. Do piwa wybraliśmy:
- Paluchy serowe (9,90 zł/100 g) oraz pikantne świderki (9,90 zł/80 g). Klasyczne piwne przekąski zdały egzamin - były kruche i treściwe.
- Smażoną kaszankę z wędzonym boczkiem, aromatyzowaną wiśniówką (17,90 zł/200 g) - danie regionalne. Całkiem przyjemna w smaku kaszanka podana z tutejszym niezbyt zachwycającym chlebem.
- Białą kiełbasę (18,90 zł/150 g) - danie regionalne. Podana na gorąco w sosie chrzanowym w towarzystwie ogórka kiszonego. Niestety trochę kwaśna.

Plusy:
  • Mocno pochmielone piwa zadowolą spragnionych goryczki i aromatów hopheadów.
  • Browar wprowadza piwa w bardzo wielu stylach jako uzupełnienie regularnej oferty.
  • Przejrzyste informacje na temat stylów piw w ofercie.

Minusy:
  • Tylko dwa piwa regularne i jedno specjalne w ofercie - dla poszukujących różnych doznań może to być zbyt krótka lista.
  • Brak delikatniejszych piw dla osób nieprzyzwyczajonych do silnej goryczki. Alternatywą jest tylko piwo pszeniczne.
  • Obsługa nie posiada dokładnej wiedzy o stylach warzonych piw, stara się za to nadrabiać sporym zaangażowaniem, jednak dla kogoś szukającego konkretnych informacji może to nie wystarczyć.
  • Oferta piwnych przekąsek składa się głównie z produktów gotowych.


Browar Piwna to na pewno świetna alternatywa dla innych okolicznych pubów, w których serwuje się głównie piwa koncernowe. Niewątpliwie na frekwencję w tym miejscu wpływa bardzo atrakcyjna lokalizacja.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (117)

  • I tak ostatecznym weryfikatorem są ludzie i liczba gości w knajpie a wy możecie sie tu wzajemnie oceniać, bić pianę itd

    • 10 0

  • (3)

    Ostatnio odwiedziłem Multitap Pana Saksa w Gdyni i teraz przynajmniej rozumiem jego poziom frustracji w ocenie innych browarów, Hahaha!

    • 9 7

    • napisz cos więcej: (2)

      było dobrze, czy źle? Jaka obsługa, wg Ciebie, czy piwo było świeże, etc

      • 4 2

      • (1)

        Tez byłam , wszystko spoko naprawdę, piwko i obsługa dobra ale siedzenie na Starowiejskiej wsród przechodniów z widokiem na samochody i wdychaniem spalin juz gorsze. Życie Gdyni tętni nad morzem, jaki turysta tam zajrzy a liczyc tylko na lokalnych to można sie przeliczyć

        • 11 0

        • To prawda, bo lokalizacja z widokiem na ulicę i wystrój tego miejsca nie zachęca mnie do kolejnego odwiedzenia.

          • 4 3

  • (1)

    Panie Saks, może zna Pan takie przysłowie- "zły to ptak, co własne gniazdo kala". Tak mi się nasunęło po przeczytaniu tego artykułu...

    • 11 7

    • Jaki ptak? Toż to nielot!

      • 9 2

  • 3 "sety" za dziewiątaka (2)

    porcja degustacyjna - 3 łyki piwa, każdy po 3 złote...dalszy komentarz nie jest potrzebny

    • 5 1

    • Bo piwo samo sie nalaje i podacdo stolika. (1)

      Po co płacić obsłudze. Powinni za darmo robić, nie?

      • 1 3

      • Kolejne pitolenie

        słoika przekonanego o swej wyższości nad innymi.
        Dużo lepsze dla porównań i to dosłownych są "bitwy piwne" organizowane przez Lawendowa 8.

        • 1 1

  • Piwowarzy z Gdańska i Sopotu, może czas na rewizytę i ocenę lokalu oraz piw pana Saksa???

    • 11 2

  • Oceniajcie uczciwie! (4)

    Ja to czekam na wiarygodny test browarów na Pomorzu przeprowadzony przez Piwowara spoza Trojmiasta i z nieco większym doświadczeniem, bo z całym szacunkiem, ale pan Michał Saks niewiele mi mówi, a z tego co czytam, to sam prowadzi interes w Trójmieście, a zatem możemy się spodziewać z jego ust wyłącznie słów krytyki i braku obiektywizmu.

    • 10 13

    • Nie masz swojego gustu/smaku, że potrzebujesz jakiś testów?

      • 1 6

    • No dokładnie, po co on sie w ogóle w takie rzeczy bawi, niech się zajmie interesem.

      • 6 2

    • buul d*py przed nadchodzącym pogromem śmierdzącego browaru gdynia. Żal

      • 1 5

    • niewiele ci mówi bo niewiele wiesz

      technicznie rzecz biorąc Saks to piwowar spoza 3miasta, kto miałby robić zestawienie Ziutek z Kompani Piwowarskiej gadający że w USA nie ma dobrych piw i chwalący PraŻubra?

      • 1 6

  • Najlepsze browary (2)

    Harnas, Tyskie, Argus, Specjal - fantastyczny smak i przystępna cena bo piwo za 10 zl to tylko idiota kupi

    • 4 8

    • Czyli artykul nie jest adresowany do Ciebie, po co marnujesz czas na jego czytanie?

      • 7 2

    • Wiem że napisałeś to sarkastycznie i zwróć uwagę, jaki kij wsadziłeś w mrowisko.
      Ślepcom wzroku jednak w ten sposób nie przywrócisz.
      Za parę chwil, ten komentarz będzie miał mnóstwo minusów, bo zauroczeni na ślepo modzie, nie przyjmują żadnej argumentacji a im bardziej prawdziwa, tym dla niej gorzej.

      • 3 1

  • dobry temat jak na piątek.

    czas na piwko! ;-)

    • 4 0

  • Zostawcie suwereni juz Pana Saksa. Niech sie darzy! (1)

    Pan Saks ma czas to chodzi i pisze o lokalnym rynku piwa restauracyjnego.
    Zrobcie to samo i piszcie na swoich blogach ;)

    • 9 3

    • Z tą różnicą ze ten artykuł nie jest prywatnym blogiem pana Saksa😜

      • 12 1

  • Ceny z pupy.

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Która z sopockich restauracji brała udział w programie "Kuchenne Rewolucje" prowadzonym przez Magdę Gessler?