- 1 Pchli Targ w Oliwie rozpoczął sezon (44 opinie)
- 2 Oto najpiękniejsze kobiety Pomorza (114 opinii)
- 3 Recenzja "Challengers": intensywne kino (43 opinie)
- 4 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (44 opinie)
- 5 100cznia otworzyła sezon (48 opinii)
- 6 Tysiące osób odwiedziło Twierdzę Wisłoujście (57 opinii)
Test browarów w Trójmieście: Browar Piwna
Miłośnicy dobrego piwa coraz częściej szukają alternatyw dla trunku z wielkich koncernów. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą browary restauracyjne. W Trójmieście jest ich sześć. Wspólnie ze znawcą piw - piwowarem Michałem Saksem - przetestowaliśmy wszystkie. Dziś dzielimy się wrażeniami z Browaru Piwna. Za tydzień w piątek opiszemy Browar Port Gdynia.
Browar Piwna znajduje się w samym sercu Gdańska, w kamienicy przy ul. Piwnej 50/51 . Został otwarty w 2012 roku. Podzielony jest na trzy poziomy. Na parterze mieści się warzelnia, bar oraz kilkanaście stolików dla gości. Na pierwszym piętrze znajduje się sala, z której można obserwować proces warzenia piwa. Poniżej parteru jest kolejny bar, nowoczesna leżakownia i dwie sale. Jedna duża, przestronna, z widokiem na bar. Druga - mniejsza, kameralna, w której można zorganizować piwną ucztę dla znajomych.
Wystrój jest prosty, nowoczesny, typowy dla współczesnych pijalni piwa. Jak to często bywa w browarach restauracyjnych, sercem lokalu są kotły warzelnicze, które są najważniejszym elementem dekoracyjnym. W Browarze Piwna jest przyjemnie, jasno i przestronnie. W okresie letnim czeka na gości spory ogródek, w którym można, oprócz uciech dla ciała, oddać się wnikliwym obserwacjom gdańskich widoków.
Instalację browarniczą w Browarze Piwna wykonała słowacka firma PSS Svidnik. Usytuowana tuż przy wejściu warzelnia jednorazowo może uwarzyć 800 litrów piwa. Piwowarem jest Paweł Mękarski. Browar słynie z warzenia piw w wielu stylach, pochodzących z takich krajów jak Belgia, USA, Czechy, Niemcy czy Wielka Brytania. Pojawiają się one jako uzupełnienie regularnej oferty składającej się z popularnego Pilsa i piwa pszenicznego. Goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne po 100 ml w cenie 9 zł.
Pils (10 zł/0,4 l)
Tradycyjne, jasne pełne w wykonaniu Browaru Piwna to Pils, który ma bardzo zdecydowany chmielowy charakter pochodzący z odmian Iunga, Lubelski i Sybilla. Mocny aromat kontynentalnego chmielu oraz bardzo zdecydowana goryczka czyni z tego piwa trunek, który zadowoli każdego miłośnika chmielowych doznań. Jednak dla podniebienia mniej przyzwyczajonego do goryczki może być zbyt gorzkie. Jeśli jesteś hopheadem, spróbuj koniecznie.
Pszeniczne (10 zł/0,4 l)
Bawarski styl słynący z goździkowo-bananowego aromatu i aksamitnej pszenicznej treściwości. Interpretacja z Piwnej pochmielona chmielem lubelskim ma wszytko to, co rasowy Weizen mieć musi. Piwo jest treściwe, nieklarowne, bardzo świeże i orzeźwiające. Najłagodniejsze w ofercie browaru.
Piwo specjalne - American Stout (10 zł/0,4 l)
Klasyczny brytyjski styl pochmielony nowofalowymi odmianami chmielu zza oceanu Columbus, Simcoe i Sorachi Ace. Czarne wytrawne piwo z solidną goryczką znaną z piw w stylu IPA. Świetnie łączy w aromacie nuty palonych słodów z aromatem egzotycznych owoców pochodzącym z amerykańskiego chmielu. Kolejna pozycja dla fanów zdecydowanie gorzkich piw.
Oferta przekąsek typowo piwnych w Browarze Piwna nie zachwyca. Są chipsy, orzeszki, prażynki krewetkowe i paluchy serowe. Propozycje bardziej treściwe możemy zamówić z oferty dań głównych - na przykład golonkę duszoną w tutejszym piwie, żeberka bbq czy roladę z kurczaka. Do piwa wybraliśmy:
- Paluchy serowe (9,90 zł/100 g) oraz pikantne świderki (9,90 zł/80 g). Klasyczne piwne przekąski zdały egzamin - były kruche i treściwe.
- Smażoną kaszankę z wędzonym boczkiem, aromatyzowaną wiśniówką (17,90 zł/200 g) - danie regionalne. Całkiem przyjemna w smaku kaszanka podana z tutejszym niezbyt zachwycającym chlebem.
- Białą kiełbasę (18,90 zł/150 g) - danie regionalne. Podana na gorąco w sosie chrzanowym w towarzystwie ogórka kiszonego. Niestety trochę kwaśna.
Plusy:
- Mocno pochmielone piwa zadowolą spragnionych goryczki i aromatów hopheadów.
- Browar wprowadza piwa w bardzo wielu stylach jako uzupełnienie regularnej oferty.
- Przejrzyste informacje na temat stylów piw w ofercie.
Minusy:
- Tylko dwa piwa regularne i jedno specjalne w ofercie - dla poszukujących różnych doznań może to być zbyt krótka lista.
- Brak delikatniejszych piw dla osób nieprzyzwyczajonych do silnej goryczki. Alternatywą jest tylko piwo pszeniczne.
- Obsługa nie posiada dokładnej wiedzy o stylach warzonych piw, stara się za to nadrabiać sporym zaangażowaniem, jednak dla kogoś szukającego konkretnych informacji może to nie wystarczyć.
- Oferta piwnych przekąsek składa się głównie z produktów gotowych.
Browar Piwna to na pewno świetna alternatywa dla innych okolicznych pubów, w których serwuje się głównie piwa koncernowe. Niewątpliwie na frekwencję w tym miejscu wpływa bardzo atrakcyjna lokalizacja.
Miejsca
Opinie (117)
-
2016-05-13 09:54
I tak ostatecznym weryfikatorem są ludzie i liczba gości w knajpie a wy możecie sie tu wzajemnie oceniać, bić pianę itd
- 10 0
-
2016-05-13 10:00
(3)
Ostatnio odwiedziłem Multitap Pana Saksa w Gdyni i teraz przynajmniej rozumiem jego poziom frustracji w ocenie innych browarów, Hahaha!
- 9 7
-
2016-05-13 10:05
napisz cos więcej: (2)
było dobrze, czy źle? Jaka obsługa, wg Ciebie, czy piwo było świeże, etc
- 4 2
-
2016-05-13 10:27
(1)
Tez byłam , wszystko spoko naprawdę, piwko i obsługa dobra ale siedzenie na Starowiejskiej wsród przechodniów z widokiem na samochody i wdychaniem spalin juz gorsze. Życie Gdyni tętni nad morzem, jaki turysta tam zajrzy a liczyc tylko na lokalnych to można sie przeliczyć
- 11 0
-
2016-05-13 10:47
To prawda, bo lokalizacja z widokiem na ulicę i wystrój tego miejsca nie zachęca mnie do kolejnego odwiedzenia.
- 4 3
-
2016-05-13 10:20
(1)
Panie Saks, może zna Pan takie przysłowie- "zły to ptak, co własne gniazdo kala". Tak mi się nasunęło po przeczytaniu tego artykułu...
- 11 7
-
2016-05-13 10:36
Jaki ptak? Toż to nielot!
- 9 2
-
2016-05-13 10:38
3 "sety" za dziewiątaka (2)
porcja degustacyjna - 3 łyki piwa, każdy po 3 złote...dalszy komentarz nie jest potrzebny
- 5 1
-
2016-05-13 10:57
Bo piwo samo sie nalaje i podacdo stolika. (1)
Po co płacić obsłudze. Powinni za darmo robić, nie?
- 1 3
-
2016-05-13 11:01
Kolejne pitolenie
słoika przekonanego o swej wyższości nad innymi.
Dużo lepsze dla porównań i to dosłownych są "bitwy piwne" organizowane przez Lawendowa 8.- 1 1
-
2016-05-13 10:59
Piwowarzy z Gdańska i Sopotu, może czas na rewizytę i ocenę lokalu oraz piw pana Saksa???
- 11 2
-
2016-05-13 11:23
Oceniajcie uczciwie! (4)
Ja to czekam na wiarygodny test browarów na Pomorzu przeprowadzony przez Piwowara spoza Trojmiasta i z nieco większym doświadczeniem, bo z całym szacunkiem, ale pan Michał Saks niewiele mi mówi, a z tego co czytam, to sam prowadzi interes w Trójmieście, a zatem możemy się spodziewać z jego ust wyłącznie słów krytyki i braku obiektywizmu.
- 10 13
-
2016-05-13 14:37
Nie masz swojego gustu/smaku, że potrzebujesz jakiś testów?
- 1 6
-
2016-05-13 19:56
No dokładnie, po co on sie w ogóle w takie rzeczy bawi, niech się zajmie interesem.
- 6 2
-
2016-05-13 20:45
buul d*py przed nadchodzącym pogromem śmierdzącego browaru gdynia. Żal
- 1 5
-
2016-05-13 21:50
niewiele ci mówi bo niewiele wiesz
technicznie rzecz biorąc Saks to piwowar spoza 3miasta, kto miałby robić zestawienie Ziutek z Kompani Piwowarskiej gadający że w USA nie ma dobrych piw i chwalący PraŻubra?
- 1 6
-
2016-05-13 16:00
Najlepsze browary (2)
Harnas, Tyskie, Argus, Specjal - fantastyczny smak i przystępna cena bo piwo za 10 zl to tylko idiota kupi
- 4 8
-
2016-05-13 16:09
Czyli artykul nie jest adresowany do Ciebie, po co marnujesz czas na jego czytanie?
- 7 2
-
2016-05-13 17:33
Wiem że napisałeś to sarkastycznie i zwróć uwagę, jaki kij wsadziłeś w mrowisko.
Ślepcom wzroku jednak w ten sposób nie przywrócisz.
Za parę chwil, ten komentarz będzie miał mnóstwo minusów, bo zauroczeni na ślepo modzie, nie przyjmują żadnej argumentacji a im bardziej prawdziwa, tym dla niej gorzej.- 3 1
-
2016-05-13 16:33
dobry temat jak na piątek.
czas na piwko! ;-)
- 4 0
-
2016-05-13 18:59
Zostawcie suwereni juz Pana Saksa. Niech sie darzy! (1)
Pan Saks ma czas to chodzi i pisze o lokalnym rynku piwa restauracyjnego.
Zrobcie to samo i piszcie na swoich blogach ;)- 9 3
-
2016-05-13 19:54
Z tą różnicą ze ten artykuł nie jest prywatnym blogiem pana Saksa😜
- 12 1
-
2016-05-14 16:41
Ceny z pupy.
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.