• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Browar Piwna

Michał Saks & Testsmaku
13 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W Browarze Piwna goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne w cenie 9 zł. W ofercie są dwa piwa stałe i jedno specjalne.

Miłośnicy dobrego piwa coraz częściej szukają alternatyw dla trunku z wielkich koncernów. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą browary restauracyjne. W Trójmieście jest ich sześć. Wspólnie ze znawcą piw - piwowarem Michałem Saksem - przetestowaliśmy wszystkie. Dziś dzielimy się wrażeniami z Browaru Piwna. Za tydzień w piątek opiszemy Browar Port Gdynia.



Browar Piwna znajduje się w samym sercu Gdańska, w kamienicy przy ul. Piwnej 50/51 zobacz na mapie Gdańska. Został otwarty w 2012 roku. Podzielony jest na trzy poziomy. Na parterze mieści się warzelnia, bar oraz kilkanaście stolików dla gości. Na pierwszym piętrze znajduje się sala, z której można obserwować proces warzenia piwa. Poniżej parteru jest kolejny bar, nowoczesna leżakownia i dwie sale. Jedna duża, przestronna, z widokiem na bar. Druga - mniejsza, kameralna, w której można zorganizować piwną ucztę dla znajomych.

Wystrój jest prosty, nowoczesny, typowy dla współczesnych pijalni piwa. Jak to często bywa w browarach restauracyjnych, sercem lokalu są kotły warzelnicze, które są najważniejszym elementem dekoracyjnym. W Browarze Piwna jest przyjemnie, jasno i przestronnie. W okresie letnim czeka na gości spory ogródek, w którym można, oprócz uciech dla ciała, oddać się wnikliwym obserwacjom gdańskich widoków.

Instalację browarniczą w Browarze Piwna wykonała słowacka firma PSS Svidnik. Usytuowana tuż przy wejściu warzelnia jednorazowo może uwarzyć 800 litrów piwa. Piwowarem jest Paweł Mękarski. Browar słynie z warzenia piw w wielu stylach, pochodzących z takich krajów jak Belgia, USA, Czechy, Niemcy czy Wielka Brytania. Pojawiają się one jako uzupełnienie regularnej oferty składającej się z popularnego Pilsa i piwa pszenicznego. Goście mogą zamówić trzy porcje degustacyjne po 100 ml w cenie 9 zł.

Pils (10 zł/0,4 l)
Tradycyjne, jasne pełne w wykonaniu Browaru Piwna to Pils, który ma bardzo zdecydowany chmielowy charakter pochodzący z odmian Iunga, Lubelski i Sybilla. Mocny aromat kontynentalnego chmielu oraz bardzo zdecydowana goryczka czyni z tego piwa trunek, który zadowoli każdego miłośnika chmielowych doznań. Jednak dla podniebienia mniej przyzwyczajonego do goryczki może być zbyt gorzkie. Jeśli jesteś hopheadem, spróbuj koniecznie.

Pszeniczne (10 zł/0,4 l)
Bawarski styl słynący z goździkowo-bananowego aromatu i aksamitnej pszenicznej treściwości. Interpretacja z Piwnej pochmielona chmielem lubelskim ma wszytko to, co rasowy Weizen mieć musi. Piwo jest treściwe, nieklarowne, bardzo świeże i orzeźwiające. Najłagodniejsze w ofercie browaru.

Piwo specjalne - American Stout (10 zł/0,4 l)
Klasyczny brytyjski styl pochmielony nowofalowymi odmianami chmielu zza oceanu Columbus, Simcoe i Sorachi Ace. Czarne wytrawne piwo z solidną goryczką znaną z piw w stylu IPA. Świetnie łączy w aromacie nuty palonych słodów z aromatem egzotycznych owoców pochodzącym z amerykańskiego chmielu. Kolejna pozycja dla fanów zdecydowanie gorzkich piw.

Oferta przekąsek typowo piwnych w Browarze Piwna nie zachwyca. Są chipsy, orzeszki, prażynki krewetkowe i paluchy serowe. Propozycje bardziej treściwe możemy zamówić z oferty dań głównych - na przykład golonkę duszoną w tutejszym piwie, żeberka bbq czy roladę z kurczaka. Do piwa wybraliśmy:
- Paluchy serowe (9,90 zł/100 g) oraz pikantne świderki (9,90 zł/80 g). Klasyczne piwne przekąski zdały egzamin - były kruche i treściwe.
- Smażoną kaszankę z wędzonym boczkiem, aromatyzowaną wiśniówką (17,90 zł/200 g) - danie regionalne. Całkiem przyjemna w smaku kaszanka podana z tutejszym niezbyt zachwycającym chlebem.
- Białą kiełbasę (18,90 zł/150 g) - danie regionalne. Podana na gorąco w sosie chrzanowym w towarzystwie ogórka kiszonego. Niestety trochę kwaśna.

Plusy:
  • Mocno pochmielone piwa zadowolą spragnionych goryczki i aromatów hopheadów.
  • Browar wprowadza piwa w bardzo wielu stylach jako uzupełnienie regularnej oferty.
  • Przejrzyste informacje na temat stylów piw w ofercie.

Minusy:
  • Tylko dwa piwa regularne i jedno specjalne w ofercie - dla poszukujących różnych doznań może to być zbyt krótka lista.
  • Brak delikatniejszych piw dla osób nieprzyzwyczajonych do silnej goryczki. Alternatywą jest tylko piwo pszeniczne.
  • Obsługa nie posiada dokładnej wiedzy o stylach warzonych piw, stara się za to nadrabiać sporym zaangażowaniem, jednak dla kogoś szukającego konkretnych informacji może to nie wystarczyć.
  • Oferta piwnych przekąsek składa się głównie z produktów gotowych.


Browar Piwna to na pewno świetna alternatywa dla innych okolicznych pubów, w których serwuje się głównie piwa koncernowe. Niewątpliwie na frekwencję w tym miejscu wpływa bardzo atrakcyjna lokalizacja.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (117)

  • A co jest z Browarem Babajaga?? (1)

    Pan tomek jestbardzo mily

    • 1 6

    • To kontraktowa działalność.

      • 2 0

  • 3 "sety" za dziewiątaka (2)

    porcja degustacyjna - 3 łyki piwa, każdy po 3 złote...dalszy komentarz nie jest potrzebny

    • 5 1

    • Bo piwo samo sie nalaje i podacdo stolika. (1)

      Po co płacić obsłudze. Powinni za darmo robić, nie?

      • 1 3

      • Kolejne pitolenie

        słoika przekonanego o swej wyższości nad innymi.
        Dużo lepsze dla porównań i to dosłownych są "bitwy piwne" organizowane przez Lawendowa 8.

        • 1 1

  • Piwowarzy z Gdańska i Sopotu, może czas na rewizytę i ocenę lokalu oraz piw pana Saksa???

    • 11 2

  • O ocenianiu (6)

    Komuna przyzwyczaiła nas do inspektorów, nadzorców, kontrolerów, lustratorów rozumianych jako wyższych w hierarchii. Takich, których opinie są równoznaczne z wyrokami. I jak widzę, wielu tęskni za sposobami oceniania w tamtych czasach....

    Można też inaczej - zamiast inspektora - 'krytyczny przyjaciel', zamiast kontroli - 'ocena koleżeńska', zamiast wyroków - 'sugestie'.

    I to właśnie robione jest w tej serii artykułów. Dojrzały, nowoczesny sposób oceniania kolegów przez kolegów (nie kolesiów!). Profesjonalista do profesjonalisty. I nic nie powinno stać na przeszkodzie, żeby oceniający też był oceniony przez ocenianych.

    • 8 3

    • (4)

      A skąd Pan wie a tym bardziej czytelnik czy pan oceniający jest kolegą swoich konkurentów. Trójmiasto jest małe. Oceniać powinna osoba bezstronna, nie mająca w tym swojego interesu.

      • 4 5

      • Jest różnica między osądzaniem a ocenianiem (3)

        Dla osądzenia bezstronność jest kluczowa.

        Dla oceniania kluczowe są "parametry oceny", bo względem nich się ocenia.

        Dobre ocenianie rozpoznaje się po jasnych parametrach i informacji zwrotnej jakie parametry nie zostały osiągnięte i co można zrobić na przyszłość, aby je osiągnąć.

        • 1 6

        • (2)

          A jakie były kryteria wyboru oceniającego , domyślam sie ze kumpel poprosił kumpla

          • 2 3

          • (1)

            I niby pan Saks ma te parametry wskazywać ahahahaha

            • 0 5

            • No i właśnie, mamy pułapkę zastawioną na siebie przez samego Saksa.

              • 0 5

    • Niestety ale to jest bredzenie.
      Michała Saksa nie było a piwa "alternatywne" już się znajdywały.
      Michał Saksa nie będzie, piwa nowej fali pozostaną.
      On nie zaczął rewolucji piwnej, on jej także nie zakończy,
      On nigdy też nie będzie kontestatorem dużych firm browarniczych, bo to tak jakby w Arabii Saudyjskiej tłumaczyć rolnikowi hodowlę świń albo na Grenlandii uprawę ryżu.
      Dotychczas odwiedzone browary restauracyjne, działają od trzech lat i dłużej.
      Spora rzesza klientów się przez nie "przewaliła" i temat jak tam jest chodzi od lat po mieście.
      Ujmując zatem sprawę na serio, p. Saks, identycznie jak p. Beata, uzurpują sobie prawa im nie należne a głosy krytyki, w tym i mój, należą się im właśnie za robienie zamętu, gdyż sprawy proste i oczywiste są właśnie takimi i nie wymagają gry opartej na firmowaniu samego siebie.

      • 5 7

  • (3)

    Ostatnio odwiedziłem Multitap Pana Saksa w Gdyni i teraz przynajmniej rozumiem jego poziom frustracji w ocenie innych browarów, Hahaha!

    • 9 7

    • napisz cos więcej: (2)

      było dobrze, czy źle? Jaka obsługa, wg Ciebie, czy piwo było świeże, etc

      • 4 2

      • (1)

        Tez byłam , wszystko spoko naprawdę, piwko i obsługa dobra ale siedzenie na Starowiejskiej wsród przechodniów z widokiem na samochody i wdychaniem spalin juz gorsze. Życie Gdyni tętni nad morzem, jaki turysta tam zajrzy a liczyc tylko na lokalnych to można sie przeliczyć

        • 11 0

        • To prawda, bo lokalizacja z widokiem na ulicę i wystrój tego miejsca nie zachęca mnie do kolejnego odwiedzenia.

          • 4 3

  • (1)

    Panie Saks, może zna Pan takie przysłowie- "zły to ptak, co własne gniazdo kala". Tak mi się nasunęło po przeczytaniu tego artykułu...

    • 11 7

    • Jaki ptak? Toż to nielot!

      • 9 2

  • (2)

    Dokładnie powinni wziac poważnego eksperta z południa Polski !!

    • 9 11

    • znawca (1)

      albo ciebie (znawco)

      • 5 3

      • Absolutnie znawcą nie jestem i za takiego sie nie podaje w odróżnieniu od innych

        • 7 5

  • I tak ostatecznym weryfikatorem są ludzie i liczba gości w knajpie a wy możecie sie tu wzajemnie oceniać, bić pianę itd

    • 10 0

  • Najlepsze pszeniczne w Gd jak dla mnie.
    Miła obsługa, panie choć zmęczone to uśmiechnięte.

    Na minus wystrój i wiecznie zamknięta góra.
    Potraw nie próbowałem, bo ceny zwalają z nóg.

    • 6 1

  • Gdańskie eksportowe (3)

    W Polsce najlepiej wychodzi wszystko co jest pod nazwą angielską, A gdzie nasze rodzime nazwy gdzie Gdańskie

    • 33 2

    • Takie piwo jest, ale nie ma nic wspólnego z prawdziwym Gdańskim poza nazwą. (2)

      Marketingowa ściema jednym słowem. Jak szukasz Gdańskiego, to zainteresuj się piwem "Starogdańskie" produkowane przez browar Gościszewo, które warzy dawny pracownik browaru w Wrzeszczu. Jest to ta sama receptura, choć smak zapewne nie do końca ten sam, bo wiadomo - inna woda niż w Wrzeszczu.

      • 9 1

      • Starogdańskie faktycznie dobre. Wchodzi jak woda i widać, że porządnie zrobione. Na plus jeszcze to, że cały czas trzyma poziom, a nie jak u innych można trafić niestety czasem na kwas

        • 4 0

      • Mają Starogdańskie również w Brovarni

        na Szafarni, chyba najlepsze z ich równie niezbyt bogatej oferty, jakkolwiek warto.

        • 1 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Strefa Trojmiasto.pl na Juwenaliach

w plenerze, gry

Juwenalia Gdańskie 2024 (52 opinie)

(52 opinie)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (3 opinie)

(3 opinie)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak nazywa się nowy serial produkcji HBO Max, którego akcja w całości osadzona jest w Trójmieście?