• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Browar Port Gdynia

Michał Saks & Testsmaku
20 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W momencie przeprowadzania testu w Browarze Port Gdynia serwowane były piwa w czterech stylach. Można ich spróbować zamawiając deskę degustacyjną 4 x 0,12 l za 12 zł.

Miłośnicy dobrego piwa coraz częściej szukają alternatyw dla trunku z wielkich koncernów. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą browary restauracyjne. W Trójmieście jest ich sześć. Wspólnie ze znawcą piw - piwowarem Michałem Saksem - przetestowaliśmy wszystkie. Dziś dzielimy się wrażeniami z Browaru Port Gdynia. Za tydzień w piątek opiszemy Stary Maneż.



Browar Port Gdynia powstał niedawno przy najpopularniejszym szlaku spacerowym w Gdyni. Bulwar Nadmorski zobacz na mapie Gdyni zyskał kolejny kulinarny przystanek, w którym i turyści, i mieszkańcy Trójmiasta mogą spędzić czas nie tylko przy kuflu piwa, ale też przy potrawach serwowanych przez tutejszego szefa kuchni.

Wystrój lokalu zachowany jest w duchu industrialnym. Dominuje beton, metal i jasne drewno. Przeszklone ściany pozwalają rozkoszować się cudownym widokiem na morze. Niewątpliwą atrakcją jest obszerny taras, z którego można podziwiać Zatokę Gdańską. Browar podzielony jest na dwie części: restauracyjną (bardziej elegancką) i pubową (z długimi stołami, wygodnymi ławami i wysokimi krzesłami tuż przy głównej witrynie).

Browar posiada imponującą, największą w Trójmieście warzelnię, w której można przygotować  jednorazowo 2000 litrów piwa. Usytuowana została tuż przy wielkiej witrynie. Można ją podziwiać nawet nie wchodząc do środka. W tak popularnej lokalizacji sprzęt o mniejszej wydajności z pewnością powodowałby problemy z czasem leżakowania i jakością serwowanych trunków. Prototypowy model pokryty płaszczem ze stali nierdzewnej został zaprojektowany i stworzony przez polskiego producenta sprzętu browarniczego.
 
Piwowarem w gdyńskim browarze jest Bartosz Nowak. Załoga jest jeszcze na etapie docierania sprzętu, dopracowywania receptur, dobierania liczby piw w ofercie, z którą będzie mogła sobie poradzić infrastruktura w szczycie sezonu letniego. Oczywiście ocena powstających tutaj piw może ulec zmianie, bo na tym etapie wszystko działa na zasadzie prób i błędów. Także mając na uwadze świetną infrastrukturę i piwowara z pasją, z pewnością z warki na warkę serwowane piwa będą coraz lepsze.

W momencie przeprowadzania testu serwowane były piwa w czterech stylach. Można ich spróbować zamawiając deskę degustacyjną 4 x 0,12 l za 12 zł.

Pils (9 zł/0,4 l)
Piwo jasne dolnej fermentacji, warzone na jasnych słodach, których złożony słodowy smak skontrowany jest wyraźną, jednak delikatną i zaokrągloną goryczką. Akceptowalny w tym stylu jest niewielki dwuacetyl, zdradzający swoją obecność maślanym zapachem. Średnio treściwe, zrównoważone między słodem i chmielem. Gdyński reprezentant charakteryzował się odrobiną nut siarkowych, mętnością i delikatnie cierpką goryczką. To cechy, które układają się i łagodnieją z czasem, więc każdy dodatkowy dzień w leżaku będzie z korzyścią dla tego piwa.

Pszeniczne (9 zł/0,4 l)
Bawarski styl, który swój charakter zawdzięcza drożdżom nadającym mu goździkowo-bananowe aromaty. Duży udział pszenicy wnosi aksamitną treściwość i chlebowo-zbożowe aromaty oraz smaki. Chmiel w tym stylu używany jest w bardzo małej ilości, praktycznie brak jego aromatu, minimalna goryczka, która ma sprawić, że całość nie będzie mdła. W Browarze Port Gdynia pszenica jest bardzo lekka, dobrze zabijająca pragnienie, lecz większa treściwość pomogłaby uwypuklić charakterystyczne dla tego stylu cechy. Podwyższenie wysycenia również nadałoby większą stylowość tej pszenicy.

Ciemne (9 zł/0,4 l)
Według piwowara pod tą pozycją w karcie mają się pojawiać piwa uwarzone w różnych ciemnych stylach. W dniu wizyty był to Stout, czyli wyspiarski styl słynący z palonych, czekoladowo- kawowych aromatów. Treściwość, w zależności od wersji, od wytrawnego Dry Stout do pełnych potężnych wersji imperialnych. Styl z najbardziej portowym rodowodem serwowany w browarze, niegdyś przysmak angielskich tragarzy pracujących w dokach. Gdyński jest ciemny, palony z karmelowymi słodkimi posmakami, lecz nietreściwy, ze stylowym niskim wysyceniem. Osobiście poszedłbym w ortodoksyjnie wytrawną, paloną wersję Stouta. Piwowar zapowiedział, że ciemne piwo będzie się zmieniać i będzie warzone w różnych stylach.

Piwo specjalne American Wheat (9 zł/0,4 l)
Nowofalowa, mocno pochmielona aromatyczna wersja piwa pszenicznego - zamiast goździków i bananów, aromaty owoców egzotycznych pochodzących z amerykańskich odmian chmielu. Goryczka zdecydowanie wyższa niż w klasycznym pszenicznym, lecz umiarkowana w porównaniu z amerykańskimi IPA. Piwo, które przypadło mi najbardziej do gustu. Wyczuwalny jest tu zdecydowanie świeży owocowy aromat amerykańskich odmian chmielu. Lekka kwasowość i goryczka sprawia, że jest to piwo bardzo orzeźwiające, idealne do sączenia w upalny dzień. Świetny styl do rozpoczęcia przygody z piwami ciekawie pochmielonymi.

Oprócz piwa na gości browaru czekają liczne przystawki, które powinny być idealne podczas spożywania chmielowych, i nie tylko, trunków. Oferta jest dość bogata i zróżnicowana, jednak niewiele się różni od propozycji, które mieliśmy okazję próbować w pozostałych browarach restauracyjnych. Zjedliśmy:
- Wędliny regionalne z ogórkiem kiszonym, marynatami, tartym chrzanem i preclem (22 zł). Turyści odwiedzający nasz piękny region z pewnością będą zaskoczeni podanymi tutaj dwoma rodzajami chorizo, kiełbasą zwyczajną, kabanosami oraz szynką w towarzystwie rozmrażanego precla oraz dużej ilości rukoli. W tym przypadku użycie słowa "regionalne" jest wysoce niestosowne.
- Kiełbaski norymberskie na ciepło z kapustą, musztardą, chrzanem i (zamiast precla) z sałatką ziemniaczaną (23 zł). Kiełbasa całkiem smaczna, nie do końca udana kapusta i ziemniaki z przesadną ilością majonezu i śmietany. Całość na naprawdę duży głód. Dla osób, które nie liczą kalorii.
- Stripsy z kurczaka z sosami (17 zł). Kawałki kurczaka w smaku trochę jałowe, nieprzyprawione, samo mięso niestety na pograniczu surowości.
- Śledź Matias (15 zł). Kawałki tłustej, nie za słonej ryby, która nie została niepotrzebnie skropiona olejem ani octem i która smakowała mi, i to nawet bardzo. Godna polecenia przystawka, nie tylko do piwa.

Plusy:
  • Najlepiej położony browar restauracyjny w Trójmieście. Sama warzelnia jest świetnie widoczna z popularnej gdyńskiej trasy spacerowej. Obszerny taras na dachu budynku zapewnia doskonały widok i pozwala na obserwację morza oraz plaży.
  • W środku lokalu przeszklona ściana umożliwia obserwowanie wyeksponowanej części leżakowej browaru.
  • Piwa w dość dobrych cenach.

Minusy:
  • Personel tłumaczy swoje braki krótkim stażem i brakiem szkoleń na temat serwowanych piw.
  • Mało precyzyjne nazwy piw w karcie. Pod pojęciem "ciemne" może się kryć kilkanaście stylów piwa.


Browar Port Gdynia to miejsce, któremu lokalizacji mogą pozazdrościć niemal wszystkie inne lokale w Trójmieście. Zawsze będzie tutaj tłoczno i gwarno, a w sezonie browar czeka prawdziwe oblężenie. Życzymy Browarowi Port Gdynia, aby dopracował standardy obsługi oraz dopieścił kuchnię i procesy w browarni, zanim pojawią się wakacyjne tłumy gości.

Browar Port Gdynia tuż po otwarciu.



Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (166)

  • Fantastyczne miejsce!!!! (6)

    Niesamowity bar! Piwo rewelacyjne i do tego super mily personel :)
    Lokal ma najlepsze polozenie w Gdyni, jak nie w calym trojmiescie!
    Cena jest bardzo fair :)

    • 17 26

    • Dowcipas z ciebie! A tak na powaźnie to masakra!!!

      • 9 9

    • Chyba się nawaliłeś!!!!

      • 4 7

    • Chyba się nawaliłeś!!!!

      • 3 5

    • dziekujemy panu managerowi restauracji (1)

      za tą piękną kryptoreklamę.

      • 8 8

      • jakie tu krypto???

        • 3 0

    • Przestań się lansować .....szefie,sam wiesz jak jest...totalne dno

      • 2 9

  • Obsługa bardzo kiepska!

    Najpierw Pani przy wejściu z ochroniarzem powiedzieli, że nie ma miejsc chyba, że sobie znajdziemy i gdzieś się przysiądziemy. Jak znaleźliśmy stolik to kelnerka nas wyprosiła i była bardzo nieprzyjemna ponieważ jak argumentowała - stolik, który wybraliśmy był przeznaczony dla gości, którzy jedzą a nie chcą napić się piwa (cóż za paradoks browar i nie chcą dać nam napić się ich wyrobu). W sumie to nawet chciałem coś zjeść tyle, że menu jedzeniowe było tak skąpe, że nawet nic dla wegetarian. A jeszcze dla ciekawostki dodam, że moje towarzyszki stwierdziły "no zaraz skoro to jest sala dla jedzących to dlaczego tylko przy jednym stoliku tylko ktoś spożywał, a inni tylko piją?! a wszystkie stoliki były zajęte". Opuściliśmy lokal, byłem pierwszy raz i mi wystarczy są przyjemniejsze miejsca ze smacznym piwem w trójmieście.

    • 17 14

  • Pils był zakażony!

    Jakiś czas temu byłem w browarze Port Gdynia i niestety pils którego dostałem był ewidentnie zakażony... Rozumiem wpadkę, jednak nie rozumiem jak można to sprzedawać. Wielki minus... A plus ogromny za miejsce.

    • 8 15

  • Bardzo drogo. (5)

    Komuś chyba się pomyliły kraje. To jest Polska, a nie Niemcy. Sorki, ale nie zapłacę 9zł za piwo (którego wytworzenie litra nie kosztuje nawet 50gr). Wole kupić czteropak byle czego za 12-14zł i iść na plażę niż udawać konesera przy zarobkach na poziomie 12zł/h ciężkiej pracy. Ciekawe, czy kelnera z tego browaru stać na to, żeby usiąść z kumplami i łoić browarki po 9, czy sam na działeczce chłepce kasztelana, bo dostaje minimalna krajową.

    • 13 17

    • hahah

      to idz i kup tego specjala, ja chetnie wydaje na to piwo pieniadze, a sama cena jest niemal jak w innych lokalach za zwykle scieki (8zl/0,5 za tyskie czy innego lecha).

      • 7 3

    • (1)

      Kup czteropak i zostan w domu :)
      ..

      • 8 2

      • Kolejny co uważa, że jak się go oszuka to będzie git.

        • 2 0

    • Jak łoisz tak browarki co kilka dni, to rzeczywiście będzie za drogo...

      ...ale 1-2 razy w miesiącu można pójść do knajpy. Ja chodzę właśnie 2 x w miesiącu. 4 browary ok. 40 zł, na miesiąc wychodzi 80 PLN. Też nie zarabiam kokosów, ale już bez przesady, tyle można wydać..

      • 4 3

    • Kelner zarabai tam 10 zł na godzinę ,tak że może zaszaleć Informacja od dobrego kumpla który tam pracuje

      • 1 1

  • A co jest z Browarem Babajaga??

    • 0 3

  • chyba najlepsze piwo w trójmieście

    • 15 11

  • Ocena

    Piwo świetne! Jedzenie również zamawiałem, było bardzo smaczne, lecz ciut za drogie. Jednak jak na browar to zrozumiałe. Polecam! :)

    • 18 13

  • Deska piw

    Mialem okazje zajzec do Browatu Gdynia niestety jakosc piw straszne odbiegalo od moich oczekiwac goszke,kwasne itp...
    Ale pewnie sie nie znam
    Zato pizza rewwlacja
    Wystrój rowniez5+

    • 10 3

  • zraziła mnie obsługa (1)

    byłam bardzo ciekawa nowego miejsca. Zapytałam grzecznie, czy zamawia sie w środku czy przyjdzie kelner, okazał sie że kelner podchodzi do stolika. Usiedlismy ze znajomymi na zewnątrz i czekaliśmy na obsługę. Czekaliśmy chyba z 15 minut, niestety kelnerzy ruszali bardzo chaotycznie. w końcu, po mojej interwencji podszedł kelner. zamówiliśmy każdy po piwku do degustacji i jesczze jakieś bezalkoholowe napoje i tu ZONK - siedzimy w miejscu, w którym można pić, tylko jeśli zamówi sie jedzenie. Wszystko fajnie, ale nigdzie wcześniej nie było takiej informacji. Zmarnowaliśmy 15 minut i finalnie musieliśmy zamówić zupę, żeby juz nie zmieniać miejsca, co i tak było niemożliwe bo lokal był pełen. Po kolejnych 10 minutach sie okazało, ze części napojów nie mogą przygotować bo nie mają składników... Ogólnie byłam mocno rozczarowana. Lokalizacja fajna, piwo ujdzie ale zapomnieli Państwo chyba, ze podstawą jest obsługa klienta. Nie wybieram sie w najbliższym czasie, może po sezonie się rozkręcą...

    • 17 13

    • Dokładnie mam takie same odczucie... Obsługa masakra!!!!! Kelnerzy/kelnerki nie mają smykałki, nie potrafią obserwować sali, jak chce się coś zamówić trzeba za nimi biegać, tragedia..... Jedynie piwo w miarę i piękny widok jest plusem. Właściciel powinien więcej zainwestować w załogę (szkolenia itd) i dobrego kucharza

      • 6 5

  • Browar Gdynia

    Na zdjęciach to raczej mocz pawiana jest.

    • 9 19

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak nazywa się gala mody i bursztynu, która raz w roku organizowana jest przez Międzynarodowe Targi Gdańskie?