• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czy Trójmiasto ożywa kulinarnie? Nominacje do Skrzydeł Trójmiasta 2014

Łukasz Stafiej
4 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Szukamy kulinarnych nowości. Do łask wracają pikniki pod gołym niebem, produkty od małych dostawców, znane dania przygotowane w nowy sposób, z dobrych, regionalnych składników. Szukamy kulinarnych nowości. Do łask wracają pikniki pod gołym niebem, produkty od małych dostawców, znane dania przygotowane w nowy sposób, z dobrych, regionalnych składników.

Przed nami IV edycja Plebiscytu Skrzydła Trójmiasta - niezależnej nagrody przyznawanej przez czytelników Trojmiasto.pl inicjatywom, imprezom i instytucjom, które znacząco zmieniają życie naszej aglomeracji. Dziś prezentujemy nominacje w kategorii Kulinarne Ożywienie. Rozstrzygnięcie internetowego konkursu Skrzydła Trójmiasta, poprzedzone głosowaniem czytelników Trojmiasto.pl, odbędzie się na uroczystej Gali 17 października w Teatrze Muzycznym zobacz na mapie Gdyni w Gdyni.



Jedzenie stało się modne. Także w Trójmieście. Coraz częściej odwiedzamy restauracje. Coraz więcej wymagamy od restauratorów. Bardziej świadomie decydujemy o tym, co wkładamy do garnka. Restauracje ze stołem nakrytym białym obrusem dawno przestały nam wystarczać. Podróżujemy i obserwujemy trendy. Szukamy kulinarnych nowości. Do łask wracają pikniki pod gołym niebem, produkty od małych dostawców, znane dania przygotowane w nowy sposób, z dobrych, regionalnych składników. Na czasie jest wysoka jakość, ale również kulinarna nonszalancja.

Chcielibyśmy, aby statuetka Skrzydła Trójmiasta w kategorii Kulinarne Ożywienie trafiła do organizatora wydarzenia, bądź inicjatora zjawiska, które w ostatnich dwunastu miesiącach najciekawiej zmieniło krajobraz kulinarny Trójmiasta. Która otworzyła nasze głowy (i kubeczki smakowe) na nowe smaki oraz spowodowała, że chętniej (i smaczniej) zaczęliśmy jeść na mieście.

Trojmiasto.pl przygotowało w tej kategorii trzy nominacje, które przedstawiamy poniżej. Ale w konkursie może wziąć udział jeszcze więcej inicjatyw! Czekamy na Wasze propozycje nominacji w kategorii Kulinarne Ożywienie na adres skrzydla@trojmiasto.pl lub w komentarzach pod artykułem.


Targ śniadaniowy

Na Targu Śniadaniowym chodzi o to, żeby na świeżym powietrzu, w towarzystwie bliskich spędzić smacznie przedpołudnie. Na Targu Śniadaniowym chodzi o to, żeby na świeżym powietrzu, w towarzystwie bliskich spędzić smacznie przedpołudnie.
Gdy ta impreza ruszała w ubiegłym roku w stolicy, na mieście mówiono, że wspólne, długie śniadania w towarzystwie bliskich i rodziny znów stały się modne. Bo na Targu Śniadaniowym właśnie chodzi o to, żeby odzyskać zapomnianą w codziennym biegu do kariery potrzebę długiej i przyjemnej celebracji najważniejszego posiłku dnia. Dlatego targi odbywają się w weekendy. W sobotę w Sopocie zobacz na mapie Sopotu, w niedzielę w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska. Na trawie stają kramy z regionalnymi produktami, pieczywem na zakwasie, kawą, świeżymi sokami czy smakołykami przygotowanymi przez miłośników dobrego jedzenia. Można rozłożyć koc lub usiąść przy dużych wspólnych stołach i na świeżym powietrzu w towarzystwie bliskich nam osób, w piknikowej atmosferze smacznie spędzić przedpołudnie. Coraz więcej osób przychodzi również na Targ Śniadaniowy, aby po prostu zaopatrzyć się w dobre jakościowo produkty od małych dostawców, których nie kupimy w zwykłych sklepach.


Slow Food Festival

Slow Food Festival to nie tylko wielkie spotkanie lokalnej branży gastronomicznej, ale również okazja, aby zapoznać się z najnowszymi trendami kulinarnymi. Slow Food Festival to nie tylko wielkie spotkanie lokalnej branży gastronomicznej, ale również okazja, aby zapoznać się z najnowszymi trendami kulinarnymi.
Slow Food Festival to odrobina kulinarnego luksusu dostępna dla każdego. Impreza odbywa się w jeden z czerwcowych weekendów na sopockim molo zobacz na mapie Sopotu. Jej organizatorom zależy, aby pokazać, że dobrą kuchnię można - i wręcz należy - przygotowywać na bazie świeżych, dobrych jakościowo i najlepiej regionalnych (choć nie tylko) składników. Podczas festiwalu na molo rozstawiane są długie stoły, za którymi uwijają się szefowie kuchni z najlepszych trójmiejskich lokali, serwując do degustacji swoje autorskie pomysły kulinarne. Podczas tegorocznej edycji kucharze musieli się zmierzyć z tematem bałtyckiej ryby prosto z rybackiego kutra. Slow Food Festival to nie tylko wielkie spotkanie lokalnej branży gastronomicznej, ale również okazja, aby zapoznać się z najnowszymi trendami kulinarnymi w najlepszym wydaniu. Popularność jest ogromna - w tym roku wydano prawie 20 tys. porcji degustacyjnych.


Foodtrucki

Barobusy nie tylko zawładnęły hipsterskimi imprezami, ale przekonały do siebie również pracowników korporacji. Barobusy nie tylko zawładnęły hipsterskimi imprezami, ale przekonały do siebie również pracowników korporacji.
Bez foodtrucków nie odbędzie się obecnie żadna modna impreza kulturalna. Przerobione na mobilne kuchnie furgonetki, z których podaje się jedzenie, to najpewniej najprężniej rozwijający się trend gastronomiczny w Trójmieście w ostatnich latach. Zaczęło się wiosną ubiegłego roku, gdy powstał serwujący świetnej jakości burgery Carmnik. W ciągu następnych kilku miesięcy po ulicach Trójmiasta zaczęło jeździć kilka kolejnych barobusów. Z początku modne były przede wszystkim burgery przygotowywane z dobrej jakości wołowiny i świeżych składników. Obecnie z foodtrucka zjemy niemal każdą przekąskę: od kanapki i bajgla, przez burgera i falafela, po pizzę, pieczonego ziemniaka czy makaron z woka. Barobusy nie tylko zawładnęły hipsterskimi imprezami, ale przekonały do siebie również pracowników korporacji, znajdując sobie miejsca postojowe pod wielkimi biurowcami. Teraz zamiast na lunch do firmowej kantyny, chodzi się na burgera do foodtrucka.


Relacja z poprzedniej Gali Skrzydła Trojmiasta 2012



Skrzydła Trójmiasta to niezależna nagroda przyznawana co dwa lata przez czytelników Trojmiasto.pl przedsięwzięciom, instytucjom lub wydarzeniom, które mają największy wpływ na rozwój i życie w Metropolii.

Więcej szczegółów o poprzednich edycjach: www.skrzydlatrojmiasta.pl

W tym roku zaproponujemy mieszkańcom 6 nowych kategorii, w których można będzie głosować na 5 lub 6 nominacji. Oto proponowane kategorie:

Młody Duch Trójmiasta
Kulinarne Ożywienie Trójmiasta
Nowa Przestrzeń Trójmiasta
Pomocna Dłoń Trójmiasta
Trójmiasto blisko morza
Trójmiasto dla każdego


Czekamy na Wasze opinie i sugestie: skrzydla@trojmiasto.pl.

Wydarzenia

Skrzydła Trójmiasta - IV Gala Nagród Niezależnych (1 opinia)

(1 opinia)
gala, uroczystość oficjalna

Opinie (94) 6 zablokowanych

  • Czemu nie ma w 3mieście restauracji Koreańskiej ??? (4)

    Jest kuchnia turecka , jest włoska, jest japońska, jest grecka, jest bałkańska, jest chińska, wietnamska... Ale czeu do diabła kktoś nie wpadnie bay otworzyć Koreańską zamiast n-tej pizzerni czy hamburgerowni ??
    Cudowna kuchnia : sosy, owoce morza, Kim-Chi czy Bulgogi... Mniam !

    • 5 0

    • Tam nie ma literówki? (1)

      Nie powinno być czasem "Buldogi"?

      • 2 0

      • Nie ma literówki.

        Bulgogi to pyszna długo marynowana w pysznym sosie wołowina i potem podawana w kociołku na przykład.. Zaręczam że z pieskami nie ma to dużo wspólnego

        • 0 0

    • (1)

      a będzie coś innego niż ryż? :P

      • 0 0

      • No skąd !

        Restauracje koreańskie słyną właśnie z tego że nic oprócz ryżu tam nie ma.
        Samo słowo KOREA w staroazjatyckim znaczy : "KRAJ GDZIE PODAJE SIE TYLKO RYŻ".

        A tak serio ... Nie rozróżniasz kuchni chińskiej od koreańskiej ? Ryż w Koreańskiej ? Widać nie jesteś bywalcem dobrych knajp i twoja eksperiencja kulinarna kończy się na dewolaju za 12,30 PLN... Gratulacje.

        • 1 4

  • To zobaczcie dziś odcinek Gesslerowej Rewolucji na TVN (2)

    Była z wizytą na Jaśkowej Dolinie.
    Idźcie i sami się przekonajcie,czy rzucanie talerzami i śmieszne nazwy idą w parze w reklamą jaką dostał lokal

    • 1 2

    • Z Gesslerowej taki kucharz (1)

      jak z Małysza kierowca rajdowy. Dlaczego mielibyśmy kierować się radami tego paszteta?

      • 8 2

      • jak to dlaczego? TVN - cała prawda, całą dobę... bez miejsca na własną interpretację CZEGOKOLWIEK :P

        • 1 0

  • Nareszcie moge z moją Andźeliką iść na oldskulowehipsterkie burgery do water frontu riwiery si tałerskiej. (1)

    obok silwer chołse, za olivia gate(gacie)

    • 8 0

    • he he

      Smacznie też jest kło LAJTHAŁSU..

      • 3 0

  • z dziczyzny (1)

    tereny przy Riwierze i Hali sportowej zaorane przez dziki - darmowe mięso z dziczyzny na stół aż się prosi. Zapewne Wydz. Środowiska sprzeciwi się wychodząc z założenia ,że mieszkańcy muszą żyć w zgodzie z naturą. Program dla psów już jest. / 1,3 mln sprzątanie po czworonogach od wszystkich podatników./ Niebawem będzie zapewne - program dla dzików i kolejne miliony z budżetu Miasta.

    • 0 2

    • Jak przeczytałem "Program dla psów już jest"

      to myślałem, że chodzi o program wykorzystania darmowego mięsa :)

      • 1 0

  • Nie, lepiej zaprosić dziewczynę pod foodtrucka, usiąść na ziemi i cieszyć się nieskrępowanym poczuciem wolności i swobody ruchów na świeżym powietrzu w pobliżu deski surfingowej. Delektować się wyciekającymi na ubranie i chodnik sosami i wspólnie z innymi idiotami śpiewać pieśni pochwalne na temat smaku i aromatu bułki z kotletem mielonym.

    • 4 0

  • Może Pan radny P.Dzik się wypowie ile płaci swoim kelnerom i dlaczego w restauracji Gdańskiej

    osoby sa zatrudnione na 1/4 etatu a reszta ...... no wiadomo - Tak wyglądają Panowie biznesmeni . Zastanawiam się czy Pan pan prezedent miasta jak i były chodząć tam i ucztująć popierają taki wyzysk człowieka ?

    • 15 0

  • ja chcialbym zglosic zarcie z jarmarku dominikanskego (2)

    No szaszlyk 120 gram juz za 79.00 zl

    • 41 0

    • Bzdura to co piszesz. Fakt że było bardzo drogo (1)

      ale najdrożej to widziałem 9,90 zł za 100 gram.

      • 0 17

      • to źle widziałeś
        ceny były wyższe niż w Hiltonie

        • 13 0

  • Jesteśmy zaściankiem.

    ps. ostatnio "ożyło" jak sprzedawali szaszłyki po 100zł na jarmarku na placu weglowym pod dużym namiotem - nominacja
    jestem ciekaw jak taki ktoś wygrał przetarg

    • 22 1

  • Pamietam jednego co sprzedawal '' Jaja ekologiczne z samochodu '' :))) a ilu naiwnych kupowalo :) (1)

    Kiedys wieczorem przypadkowo widywalem kolesia jak w markecie kupowal cale palety najtanszych jaj itd . a potem wracajac juz po zakupach przypadkowo zagadywal na parkingu przed marketem '' czy chcecie kupic swieze jaja z fermy ekologicznej '' :) za cene oczywiscie wysoka :)........Lecz ja zadalem pytanie ::: czy to te jaja ktore przeciez pan kupil przed chwila w markecie ..uslyszalem ;;;;;;;Spierda.j rąbbb...y ujju ""...............Ekolog z niego ze hoho i pelen byl kutury ekologicznej :) ciekawe ilu takich pseudo ekologow zaopatruje dzis rozne bary oferujac produkty ekologiczne i pewnie siedza wieczorami z rodzina i zmywaja stempelki z jaj a dzieci slomki przyklejaja do jajek zeby wygladaly jak '' wiejskie jaja eko '''?:)

    • 45 5

    • Przypomina to pwewien odcinek "świata według kiepskich"

      boczek też tam jaja smarował guanem

      • 15 0

  • Na zdjęciach

    widać rozłożone obrusy pod drzewami, jakieś baro- busy i inne namioty... Nic dziwnego, bo żeby w Gdańsku wynająć lokal pod knajpkę, trzeba być tak bogatym, że hej, takie czynsze są. I tak to właśnie Gdańsk "ożywa" kulinarnie :)

    • 24 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Podczas którego trójmiejskiego festiwalu odbywał się Kabareton?