• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dobry po imprezie oraz na duży głód. Kebab - gdzie najlepszy?

Julia Rzepecka
23 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna. Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna.

Ta odmiana tureckiej potrawy cieszy się u nas największym wzięciem zaraz po pizzy, fast foodach z sieciówek i tradycyjnej polskiej kuchni. Kebab - choć danie jest proste i wszędzie robi się je podobnie, prawdopodobnie każdy ma swoje ulubione miejsce i sposób na jego podanie.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Kebab - kiedy lubisz go jeść?

Już chyba nikt nie wyobraża sobie gwarnej miejskiej ulicy bez budki z kebabem. Na początku był daniem podobnym do tego, jakie możemy zjeść w Turcji, czyli serwowanych na talerzu plastrów mięsa z ryżem i warzywami.

W końcu ktoś wpadł na pomysł, aby ryż zastąpić pitą, wypełnić ją mięsem, warzywami oraz sosem i tak powstał kebab, który znamy dziś, będący jednym z najpopularniejszych ulicznych dań.

Często sięgamy po niego, gdy dopadnie nas głód albo gdy chcemy szybko posilić się na mieście. To też częsty wybór imprezowiczów, którzy po nocnej zabawie lubią "naładować akumulatory" kebabem. Nie bez powodu tego typu lokale są czynne w weekendy do późnych godzin nocnych, a nawet do samego rana.

Kebab u Turka



Kebab u Turka mieści się przy skwerze Kościuszki w Gdyni. W menu kebab na talerzu, w bułce, w boxie lub w picie, do wyboru mięso wołowe lub kurczak. Zamówienia można składać przez aplikacje lub telefonicznie pod numerem 668-088-937. Otwarty jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-1 w nocy, od piątku do soboty 9-4 a w niedzielę od 9 do pół godziny po północy.

  • Tradycyjny turecki deser to herbata lub kawa i słodkie warstwowe ciasto z miodem i orzechami - baklava.
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim "obracający się").
  • Kebab tradycyjny podaje się z ryżem i warzywami na talerzu.

Alanya Kebap



Alanya Kebap to miejsce dobrze znane imprezowiczom bawiącym się w Głównym Mieście. Znajduje się przy ul. Kołodziejskiej i wieczorem jest oblegany przez osoby idące lub wracające z imprezy. W swojej ofercie ma także kebab na talerzu, w pudełku czy w cieście. Można zamawiać telefonicznie, z dowozem, w godzinach od 11 do 20 pod numerem telefonu 607-292-905. Na miejscu zamawiać można na wynos do godziny 23.

  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.
  • Przed epidemią koronawirusa to tutaj wieczorami można było zobaczyć imprezowiczów nabierających sił przed lub po zabawie.

Zmiana Kebap



Zmiana Kebap na Morenie to miejsce, które określa się jako "kebap rzemieślniczy". W menu są znane trzy formy podania (talerz, rollo, box), ciekawe są jednak kompozycje i smaki. Mamy do wyboru opcję wegetariańską czy falafel, a także opcję z serem feta czy na przykład camembertem i sosem żurawinowym. Wśród dodatków znajdują się m.in. frytki belgijskie lub pieczone warzywa. Zamówienia z dowozem do 5 kilometrów od lokalu pod numerem 785-705-045. Otwarte od godz. 11 do północy.

  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.
  • Kebab podawany jest również w wersji gemuse, czyli ze smażonymi warzywami z serem i ziołami.

Smaczna Szama



Smaczna Szama na ul. Elżbietańskiej to lokal serwujący nie tylko kebab. Znajdziemy tam również zapiekanki, pizzę i różne zestawy. Wśród propozycji kebabu jest rollo (w tym wegetariańskie), kebab w bułce oraz box. Nowością w menu jest ormiańskie lahmacun, czyli chrupiące ciasto z mięsem wołowo-wieprzowym. Zamówić można także frytki czy nachosy. Godziny otwarcia od niedzieli do czwartku w  godz. 11-21, w piątki i soboty 11-23.



  • Kebab na wynos
  • Nachosy z serem i ostrymi papryczkami w wersji z kolendrą i bez.
  • Kebab na wynos

Zahir Kebab



Zahir Kebab na Oksywiu w Gdyni oraz przy ul. 10 lutego to chyba jedyne miejsce w Trójmieście, które serwuje gigantyczne, 50-centymetrowe rollo. W menu także kebab amerykański (z frytkami), rollo wegetariańskie, box, na talerzu oraz sałatka z kebabem. Nowością jest kebab indyk masala z sosem ziołowym. Telefon do lokalu w centrum Gdyni to 459-566-631, a do lokalu na Oksywiu 58 351-17-91. Otwarte codziennie w  godz. 11-23.

A jakie są wasze ulubione lokale z kebabem? Czekamy na polecenia w komentarzach.

  • Zahir Kebab spotkać można również w innych miastach, poza Trójmiastem.
  • Kebab na wynos
  • Kebab na wynos

Miejsca

Opinie (425) ponad 20 zablokowanych

  • Kebab

    W Turcji nalepszy

    • 2 1

  • Alanya

    Najlepszy kebs w centrum Gdańska!!!!

    • 1 3

  • Zahir w Gdyni przy Dąbka

    mój nr 1! Zapiekane rollo z baraniną, pycha! Tylko coś ostatnio podrożało... :/

    • 0 3

  • Najlepszy kebs w Gdańsku.

    Baltic kebab w Oliwie..

    • 1 1

  • Kebab feee...hot dog z Japy na Zaspie!

    To bylo cos,sosy extra,surowki tez...cena 3pln przez kilka lat

    • 2 1

  • Siodemka (5)

    Najlepszy to był kebab "siodemka" w Gdyni.
    Niestety był...

    • 39 18

    • Zgadzam się, był najlepszy

      • 1 0

    • Racja

      Dokładnie! Zawsze dużo i tanio ,pełno ludzi było i plajta zamieniona na ten tragiczny Zahir wtf???

      • 4 0

    • Czemu zlikwidowali kebab 7 w Gdyni !?

      • 6 0

    • Teraz jest zahir i ogólnie nie jest zły. (1)

      Ale z siódemką tyle ciekawych wspomnień. Myślę, że obsługa nocna by mogła książę napisać

      • 4 1

      • Jest tragiczny zahir

        • 5 0

  • Kebab Star Obłuże Benisławskiego

    Może coś się w trendach zmieniło ale litości...wczoraj jadłem w bułce był sos kurczak i kapusta...litości, tego nie dało się jeść.

    • 0 2

  • GDzie na kebsa

    Swoje mięso robią w:
    - Zmiana swój kurczak, czasami karkówkę wprowadzają, wołowo-baranie z piri piri lublin.
    - Aleppo swój kurczak, wołowina kula mocy.
    - Hellas Gyradiko swój kurczak.
    - Kult czasami swoja karkówka reszta to kule mocy.
    - foodi wejherowo oba mięsa z piri piri lublin bez chemii fajna jakość.

    Reszta to kule mocy z niewiadomo czym.
    Do tego w zmianie i kulcie mają kebsa w berlińskim stylu ze smażonymi warzywami spoko opcja.
    W zmianie dodatkowo mają swoje falafele, różne sosy do wyboru i lawasze zamiast tortilli i maślane bułki i te ich autorskie pozycje mi wchodzi super ten z boczkiem i sosem bbq.
    W kulcie świetna karkóweczka ale rzadko ją mają i trochę sucha.
    W Hellas Gyradiko robią świetne tzatziki, to gyros w greckim stylu, mają też specyficzny placek.
    Berlin spoko jak na sieciówkę, robią na miejscu warzywa i sosy.
    Smacznego

    • 5 0

  • Po imprezie to zawsze Alanya. (10)

    Obsługa słaba ale kebs pycha !

    • 48 77

    • (1)

      Kac po tych kebsach jest 3 x gorszy, ale i tak jem bo blisko i otwarte. Gdańsk po prostu nie daje rady jeśli chodzi o kebaby.

      • 1 0

      • W Gdańsku trzeba poszukać

        Ararat bardzo dobre jakościowo jedzenie orientalne, nie tylko kababy.

        Na minus - bardzo mały lokal na uboczu oraz ograniczony dowóz, pewnie dlatego nie mają takiej renomy, na jaką zasługują

        • 1 0

    • Alanya to buractwo. Smieją się z ludzi pod nosem. Nieciekawy team.. (3)

      • 35 2

      • (2)

        A kim oni są żeby się śmiać z ludzi? Podawaczami bułek z mięsem?

        • 18 0

        • (1)

          Nawet jakby byli ksieciami z bejrutu to nie powinni się naśmiewać status społeczny nie gra tu roli

          • 3 0

          • "Księciami"?

            Ty tak na poważnie?

            • 1 1

    • Alanya najlepsza (2)

      obsługa jest spoko, zwijają się tam jak w ukropie. nie zazdro

      • 14 8

      • Analya? (1)

        To tam obsługa parę lat temu pocieła klientów nożami?

        • 12 3

        • Nie klientów, tylko agresywną, tępą patologię.

          • 11 6

    • Pycha po alko

      Zjesz na trzeźwo w Allanya to zmienisz zdanie

      • 13 2

  • Mięso mięso

    Czemu w artykule nie ma o tym, że w zmianie robią swojego kurczaka, a wołowo-baranie mają ze znanej na południu kebabowni.
    Do tego wieli z was pisze, że szuka robionych przez lokal warzyw, sosów itd. To wszystko przeccież też mają na morenie. Nawet falafela sami robią i te warzywa smarzone

    Spoko opcja

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku Cezary Pazura promował na festiwalu filmowym aż 4 filmy, a mimo to wyjechał z Gdyni bez nagrody?