- 1 Techno balkon otworzył sezon (48 opinii)
- 2 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (64 opinie)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 4 Momoa spotkał się z Michalczewskim (60 opinii)
- 5 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (137 opinii)
- 6 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (52 opinie)
Dokąd na sushi? Trójmiejskie lokale z japońskimi specjałami
Sushi to nie tylko dania z surowej ryby. Pomysłowość twórców tych japońskich smakołyków nie zna granic.
Smaki Japonii można poznać nie tylko w kraju kwitnącej wiśni. Żeby sięgnąć po kwintesencję japońskiej kuchni wystarczy zajrzeć do któregoś z licznych barów i restauracji sushi w Trójmieście. Pracują w nich sushimasterzy, którzy potrafią wyczarować oryginalne specjały. Nie dajmy się jednak zwieść! Sushi to nie tylko dania z surowych ryb.
Restauracje i bary sushi w Trójmieście - wybierz to miejsce, które ci najbardziej odpowiada. A po wizycie i degustacji wszystkie lokale możecie ocenić w naszym serwisie Oceniaj.
Dzisiejsze sushi, które gości na stołach w Europie i znane jest w Polsce, przybrało naprawdę rozwinięte formy - przygotowywane jest nie tylko z ryb surowych, ale także gotowanych, grillowanych, smażonych. Zawiera całą gamę warzyw i owoców.
Czy można mówić o sushi bez ryby? Brzmi kuriozalnie, ale dziś wegetariańskie kompozycje nikogo już nie dziwią i wiele restauracji uwzględnia je w swojej karcie. Wbrew powszechnej opinii sushi powstają nie tylko z ryb. Do ich sporządzenia niezbędny jest ryż, ale dodatki mogą być różnorodne: ryby, owoce morza, warzywa, nawet wołowina.
Trudno zliczyć rodzaje sushi serwowane smakoszom na całym świecie. Najpopularniejszą potrawą jest jednak Nigiri-sushi, formowane z plastrów świeżej ryby i kulek zakwaszonego ryżu. W trójmiejskich sushi barach znajdziemy wszystkie podstawowe formy sushi nigiri i maki w różnych stylach: futomaki, hosomaki, uramaki, gunkanmaki, temaki.
Idąc szlakiem restauracji japońskich w Trójmieście warto zajrzeć do Hashi Sushi, które mieści się przy ul. Przebendowskich w sercu Orłowa, blisko głównej arterii miasta i w sąsiedztwie galerii handlowej Klif. Dwupoziomowa restauracja, której wnętrza wypełniają barwy drewna, jest przytulna. Zwłaszcza w weekend lokal przeżywa prawdziwe oblężenie. Masterzy uwijają się jak mrówki, przygotowując na oczach klientów zestawy sushi, których w karcie jest całe mnóstwo. Część gości zasiada tradycyjnie przy stoliku na pierwszym poziomie lub wybiera bardziej kameralne miejsce - w sali na dole przeznaczonej do spotkań biznesowych, imprez kameralnych oraz romantycznych kolacji we dwoje. Znaczna część z gości chętnie zajmuje miejsce na górnej kondygnacji, gdzie znajduje się kaiten sushi, czyli bar w kształcie elipsy z pływającymi łódeczkami z potrawami.
W Sopocie na Monte Casino ma swoją siedzibę Dom Sushi. Jest to kameralna restauracja ukryta w podwórzu, do którego zaglądają stali bywalcy. Wnętrze restauracji z jasnego drewna nawiązuje do nowoczesnego, minimalistycznego wzornictwa. W lokalu nie znajdziemy tradycyjnych stolików. Sercem lokalu jest kaiten sushi bar. Fosą płyną drewniane łódki, na których znajdują się półmiski z kolorowymi talerzykami. Do każdego dania na łódce przyporządkowany jest odpowiedni kolor talerza i cena. Goście zasiadają na wysokich stołkach barowych ( w sumie lokal posiada 37 miejsc siedzących) i sami sięgają po kompozycje przygotowane specjalnie na ich życzenie.
Dużym plusem tego miejsca jest domowy klimat. Master wciela się w rolę gospodarza domu, umilając klientom pobyt rozmową - chętnie dzieli się swoją wiedzą o kulturze, kuchni czy zwyczajach panujących w Japonii. Kontakt z gośćmi i dialog pozwala poznać ich preferencje i wyczarować dania odpowiadające ich gustom. Flagowym daniem, jakie najczęściej zamawiają klienci, jest Dragon (Płonący Smok).
W Gdańsku warto wstąpić do otwartego przed miesiącem przy ul. Szerokiej Mito Sushi. W wystroju lokalu połączono japoński minimalizm z europejską wygodą. Uwagę przyciąga imponująca drewniana instalacja imitująca japoński krzew. Szybko odnajdziemy wzrokiem świetnie wkomponowany w otoczenie ceglany mur - to fragment XVI-wiecznego zabytkowego muru miejskiego. W jednopoziomowej restauracji mieści się kilkadziesiąt wygodnych foteli oraz kanapy.
Centralne miejsce lokalu zajmuje bar, gdzie można podglądać masterów w akcji. W bogatym menu znajdziemy, oprócz sushi i tradycyjnych japońskich potraw oraz trunków, szeroki bukiet win. W karcie dań figurują rolki przygotowywane na indywidualne zamówienie tylko przy barze. Można skorzystać z oferty menu albo skorzystać z baru pływającego, gdzie każdy talerzyk oznaczony jest innym kolorem. Restauracja ma swój specjał: sushi serwowane na słodko mające postać deseru.
Na koniec zaglądamy do Hito Sushi usytuowanej w Borkowie na osiedlu Nowy Horyzont. Lokalizacja tej restauracji sprawia, że mniej sprawdza się w porze lunchu, bardziej tętni życiem po pracy i wieczorami. Restauracja mimo swojego lokalnego charakteru, cieszy się popularnością klientów spoza okolicy - przybywają do niej goście z całego Trójmiasta, w tym wielu mieszkańców Sopotu. Przytulne wnętrza, utrzymane w charakterystycznej dla kraju kwitnącej wiśni harmonii kolorów, pozwalają na relaks. Podniebienia gości podbijają gunkanmaki z tatarem z łososia lub tuńczyka, czyli maki w kształcie łódki z kulką ryżu zawinięte w cienki plaster ogórka.
To tylko klika z kilkunastu trójmiejskich barów i restauracji sushi jakie działają w Trójmieście. Ich pełną listę znajdziecie tutaj: Restauracje i bary sushi w Trójmieście.
Miejsca
Opinie (195) ponad 10 zablokowanych
-
2013-06-04 15:40
konsumpcja (11)
zeby najesc sie sushi, musialbym wydac 150 zl na posilek. co to maja byc za porcje :(
- 10 5
-
2013-06-04 15:54
(3)
najesc sie sushi to tak jak najesc sie kawiorem. Na sushi idziesz pokazac, ze jestes swiatowy, cool, masz kase i gardzisz kebabem z centrum Gdanska;) Fajnie potem w towarzystwie zaswiecic, niby mimochodem, ze tu ci bardziej smakuje, a tam mniej, bo przeciez masz doswiadczenie i Twoje podniebienie nie raz piescilo sushi...kumasz?:)
- 19 9
-
2013-06-04 16:10
znawcy się znaleźli... (1)
sushi można się najeść już za 70 zł we dwie osoby (czyli mieści się to w cenie przeciętnego wyskoku do średnio drogiej knajpy). Nooo...chyba że najedzenie się jest dla niektórych równoznaczne z naw***niem:/
- 6 11
-
2013-06-05 08:48
najedzenie jest dla mnie rownoznaczne z troche wieksza iloscia niz 6 kawalkow ryzu/ryby 2x3x4 cm
inaczej, najadam sie srednia pizza w jakimkolwiek lokalu. zeby tak samo najesc sie sushi, musialbym wydac 10 razy wiecej- 3 3
-
2013-06-05 10:31
A kumasz ze niektorzy po prostu LUBIA sushi?
- 3 1
-
2013-06-04 16:06
Homemade (3)
A ja wole zrobic w domu, wizualnie moze gorzej ale smakowo identycznie.
- 5 2
-
2013-06-04 17:40
Tez robie ale losos wedzony to jednak nie to samo co maslana surowa (2)
- 1 2
-
2013-06-04 23:16
Maślaną... (1)
... surową mrożoną bez problemu kupisz w Tesco i to taniej niż Łososia. A jeżeli sądzisz, że w suszarniach mają te ryby zupełnie świeże nie mrożone to się grubo mylisz.
- 1 0
-
2013-06-05 09:14
No i bardzo dobrze...
że mają mrożone! Mrożenie zabija część bakterii i dzięki temu ryba jest bezpieczniejsza.
- 0 1
-
2013-06-04 16:36
Dla takich jak Ty jest taka knajpa co sie nazywa Biedronka (2)
Tam kupisz sobie 1kg kielbasy za 7zl i napoj gazowany za 2.5 i sie tak nawpie....sz, ze bedziesz mogla od rana do fajrantu szychty bloczkow betonowych jechac, bez przestoju.
- 10 6
-
2013-06-04 23:17
Ostatnio w biedronce....
... też widziałem zestawy Sushi :-)
- 2 0
-
2013-06-05 08:51
:(
to mi dowaliles. a ja np. wole restauracje chinska, gdzie porzadnie sie najem i nie zaplace fortuny.
- 1 0
-
2013-06-04 15:44
W Gdyni.. (2)
oprócz hashi sushi, tylko lokal na wybickiego (sushi&you) spęlnia kryteria tej japonskiej strawy. reszta to ściema,jak cały ten sponsorowany artykuł
- 5 2
-
2013-06-04 15:50
tak
tak
- 1 0
-
2013-06-04 18:27
sushi&you - marniutkie
nabo gato - nie jadłam więc nie moge oceniac ale po menu widać, że maja pojęcie (mozna u nich odstac nawet kulki onigiri często pokazywane w anime :) jak bedzie gotówka na pewno spróbuję
- 1 0
-
2013-06-04 15:47
Dom Sushi (5)
Zdecydowanie Dom Sushi. Zarowno w Sopocie Gdansku i w Toruniu. Zawsze ful profesjonalizm....Swierzo, czysto, milo z usmiechem i mega mega dobrze przyrzadzone kazde danie. Gratuluje obsludze i szefostwu!!!!
- 5 24
-
2013-06-04 15:53
"swierzo" ... do szkoły na lekcje języka polskiegio (1)
- 11 0
-
2013-06-04 15:55
Dom sushi...ja otworze dom mielonego i schoabowego i bede udawac, ze kawalek miesa moge wcisnac z dodatkami na 150 zl.
- 11 1
-
2013-06-04 16:00
(1)
gdańsk do kitu, sopot super
- 3 2
-
2013-06-06 23:03
Dom Sushi SOPOT
Profesjonalna obsługa, wszystko super. Dla mnie najlepsze miejsce w Trójmieście.
- 0 2
-
2013-06-05 13:46
Betty
ful mega,mega swierzo...
Z ciebie tez lepsza leminzyca- 1 0
-
2013-06-04 15:49
jestem polakiem i jem,rosół, schabowego, bitki itd... a nie jakieś japońskie wynalazki (2)
- 15 12
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2013-06-05 21:08
e tam
Pracowałem w Japonii. Tamte sushi jakieś było inne. Do tego pili koniaki najlepszych marek z .. lodem. Jak whisky.
Nasz "śledź po japońsku" nie jest gorszy do zimnej popitki.- 1 0
-
2013-06-04 15:52
New Kansai Sushi (2)
Szczerze polecam na ul Heweliusza teraz maja grupony
- 1 20
-
2013-06-04 16:10
nawet grupony..
im nie pomogą. ogólnie nie polecam
- 14 0
-
2013-06-05 11:34
dobry żart
najgorsze sushi w Trójmieście
- 1 0
-
2013-06-04 15:55
jedzcie surowe ryby, jedzcie ... (1)
w Japonii jest najwięcej operacji usuwania pasożytów jelitowych
- 12 3
-
2013-06-04 18:24
Sushi nie musi być tylko z surowa ryba.
- 5 0
-
2013-06-04 16:02
Kansai sushi
Jak zyje nie jadlem gorszego syfu nic kansai sushi!
- 19 0
-
2013-06-04 16:09
(4)
nie jadlem nie jem i nie mam zamiaru ale wspolczuje tym ,,swiatowcom'' ktorym koles montuje jedzenie golymi dlonmi bez rekawiczek a w ktorych to dloniach calkiem niedawno mogl trzymac co innego jak ryz czy rybe,smacznego hehe.
Inna sprawa to jakosc i brak jakiegokolwiek zwiazku tego co jest robione w Polsce przez Polakow po kursach oplacanych za unijne pieniadze z tym co robia prawdziwi japonczycy w japonskich restauracjach suschi.- 10 18
-
2013-06-04 20:01
(2)
a myślisz ze te wszystkie kebaby, zapiekanki czy inne wynalazki z ulicy to w rękawiczkach podają? Popatrz na panie w mięsnych jak ci kiełbę gołymi rekami podaje, w piekarniach jak bułki czy chleb macaja ludzie a na końcu pani sprzedawczyni która przed chwilą zmyła podłogę. W sushi barach co chwila przynajmniej ręce wycierają w ręcznik, bo musza je moczyć aby ryż się nie kleił do nich.
- 5 0
-
2013-06-04 20:23
(1)
czasami zdazy mi sie zjesc w jerusalem przy u7 i ciapaty zawsze w rekawiczkach kebaba robi.
- 0 0
-
2013-06-06 15:19
ale chwile wcześniej był w kiblu. A wiesz dlaczego ciapaci nie witają się prawą ręką i dlaczego na ostatnim palcu maja dłuższy paznokieć? Zgadnij do wydrapywania czego on służy?
- 0 0
-
2013-06-05 12:02
Suschi.....
- 1 0
-
2013-06-04 16:14
Sztuczna sztuczność sztucznie pędzona...
Panie Rafale mistrzu sushi, co Pan za pierdoły opowiada :) W sensie merytorycznym i filozoficznym ("wszystko co najlepsze powstało z biedy"). Pani "Betty Klusko", zdecydowanie Dom Sushi ODRADZAM, zarówno w Sopocie i Gdańsku. Zawsze full przerost formy nad treścią i ceny nad smakiem. ŚwieŻo (!!), czysto, miło, bez uśmiechu i "mega mega" niezbalansowana smakowo większość dań. Gratuluje obsłudze i szefostwu!!!!!
- 8 0
-
2013-06-04 16:17
sushi77 ale po za sezonem bo się nie spiesza i nie rozpada się, bo w sezonie jest tragedia
- 3 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.