- 1 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (23 opinie)
- 2 Gdańskie zoo świętuje 70-lecie (45 opinii)
- 3 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (155 opinii)
- 4 Festyny, dinozaury, pociągi, a może zwiedzanie? Majówka 2024 z dziećmi (12 opinii)
- 5 Grają przeboje największych gwiazd (16 opinii)
- 6 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (577 opinii)
Dokąd na sushi? Trójmiejskie lokale z japońskimi specjałami
Sushi to nie tylko dania z surowej ryby. Pomysłowość twórców tych japońskich smakołyków nie zna granic.
Smaki Japonii można poznać nie tylko w kraju kwitnącej wiśni. Żeby sięgnąć po kwintesencję japońskiej kuchni wystarczy zajrzeć do któregoś z licznych barów i restauracji sushi w Trójmieście. Pracują w nich sushimasterzy, którzy potrafią wyczarować oryginalne specjały. Nie dajmy się jednak zwieść! Sushi to nie tylko dania z surowych ryb.
Restauracje i bary sushi w Trójmieście - wybierz to miejsce, które ci najbardziej odpowiada. A po wizycie i degustacji wszystkie lokale możecie ocenić w naszym serwisie Oceniaj.
Dzisiejsze sushi, które gości na stołach w Europie i znane jest w Polsce, przybrało naprawdę rozwinięte formy - przygotowywane jest nie tylko z ryb surowych, ale także gotowanych, grillowanych, smażonych. Zawiera całą gamę warzyw i owoców.
Czy można mówić o sushi bez ryby? Brzmi kuriozalnie, ale dziś wegetariańskie kompozycje nikogo już nie dziwią i wiele restauracji uwzględnia je w swojej karcie. Wbrew powszechnej opinii sushi powstają nie tylko z ryb. Do ich sporządzenia niezbędny jest ryż, ale dodatki mogą być różnorodne: ryby, owoce morza, warzywa, nawet wołowina.
Trudno zliczyć rodzaje sushi serwowane smakoszom na całym świecie. Najpopularniejszą potrawą jest jednak Nigiri-sushi, formowane z plastrów świeżej ryby i kulek zakwaszonego ryżu. W trójmiejskich sushi barach znajdziemy wszystkie podstawowe formy sushi nigiri i maki w różnych stylach: futomaki, hosomaki, uramaki, gunkanmaki, temaki.
Idąc szlakiem restauracji japońskich w Trójmieście warto zajrzeć do Hashi Sushi, które mieści się przy ul. Przebendowskich w sercu Orłowa, blisko głównej arterii miasta i w sąsiedztwie galerii handlowej Klif. Dwupoziomowa restauracja, której wnętrza wypełniają barwy drewna, jest przytulna. Zwłaszcza w weekend lokal przeżywa prawdziwe oblężenie. Masterzy uwijają się jak mrówki, przygotowując na oczach klientów zestawy sushi, których w karcie jest całe mnóstwo. Część gości zasiada tradycyjnie przy stoliku na pierwszym poziomie lub wybiera bardziej kameralne miejsce - w sali na dole przeznaczonej do spotkań biznesowych, imprez kameralnych oraz romantycznych kolacji we dwoje. Znaczna część z gości chętnie zajmuje miejsce na górnej kondygnacji, gdzie znajduje się kaiten sushi, czyli bar w kształcie elipsy z pływającymi łódeczkami z potrawami.
W Sopocie na Monte Casino ma swoją siedzibę Dom Sushi. Jest to kameralna restauracja ukryta w podwórzu, do którego zaglądają stali bywalcy. Wnętrze restauracji z jasnego drewna nawiązuje do nowoczesnego, minimalistycznego wzornictwa. W lokalu nie znajdziemy tradycyjnych stolików. Sercem lokalu jest kaiten sushi bar. Fosą płyną drewniane łódki, na których znajdują się półmiski z kolorowymi talerzykami. Do każdego dania na łódce przyporządkowany jest odpowiedni kolor talerza i cena. Goście zasiadają na wysokich stołkach barowych ( w sumie lokal posiada 37 miejsc siedzących) i sami sięgają po kompozycje przygotowane specjalnie na ich życzenie.
Dużym plusem tego miejsca jest domowy klimat. Master wciela się w rolę gospodarza domu, umilając klientom pobyt rozmową - chętnie dzieli się swoją wiedzą o kulturze, kuchni czy zwyczajach panujących w Japonii. Kontakt z gośćmi i dialog pozwala poznać ich preferencje i wyczarować dania odpowiadające ich gustom. Flagowym daniem, jakie najczęściej zamawiają klienci, jest Dragon (Płonący Smok).
W Gdańsku warto wstąpić do otwartego przed miesiącem przy ul. Szerokiej Mito Sushi. W wystroju lokalu połączono japoński minimalizm z europejską wygodą. Uwagę przyciąga imponująca drewniana instalacja imitująca japoński krzew. Szybko odnajdziemy wzrokiem świetnie wkomponowany w otoczenie ceglany mur - to fragment XVI-wiecznego zabytkowego muru miejskiego. W jednopoziomowej restauracji mieści się kilkadziesiąt wygodnych foteli oraz kanapy.
Centralne miejsce lokalu zajmuje bar, gdzie można podglądać masterów w akcji. W bogatym menu znajdziemy, oprócz sushi i tradycyjnych japońskich potraw oraz trunków, szeroki bukiet win. W karcie dań figurują rolki przygotowywane na indywidualne zamówienie tylko przy barze. Można skorzystać z oferty menu albo skorzystać z baru pływającego, gdzie każdy talerzyk oznaczony jest innym kolorem. Restauracja ma swój specjał: sushi serwowane na słodko mające postać deseru.
Na koniec zaglądamy do Hito Sushi usytuowanej w Borkowie na osiedlu Nowy Horyzont. Lokalizacja tej restauracji sprawia, że mniej sprawdza się w porze lunchu, bardziej tętni życiem po pracy i wieczorami. Restauracja mimo swojego lokalnego charakteru, cieszy się popularnością klientów spoza okolicy - przybywają do niej goście z całego Trójmiasta, w tym wielu mieszkańców Sopotu. Przytulne wnętrza, utrzymane w charakterystycznej dla kraju kwitnącej wiśni harmonii kolorów, pozwalają na relaks. Podniebienia gości podbijają gunkanmaki z tatarem z łososia lub tuńczyka, czyli maki w kształcie łódki z kulką ryżu zawinięte w cienki plaster ogórka.
To tylko klika z kilkunastu trójmiejskich barów i restauracji sushi jakie działają w Trójmieście. Ich pełną listę znajdziecie tutaj: Restauracje i bary sushi w Trójmieście.
Miejsca
Opinie (195) ponad 10 zablokowanych
-
2013-06-04 21:32
TYLKO SUSHI BOX (1)
najlepsze sushi jadlam w Sushi Box w Fashion House!!!!jest swieze, niesamowicie smaczne i ......tanie!a porcja jest tak przyzwoita ze naprawde mozna sie najesc i zasmakowac!!!Polecam goraco wszystkim smakoszom sushi!warto sprobowac!!!!
- 2 17
-
2014-03-31 22:13
bleee
obrzydliwe, jadłem w weekend i chyba było nieświeże. Pseudosushi...
- 0 0
-
2014-03-16 15:27
do pani Marty
Pni Marto z powazaniem ale nie ma pani pojecia o prawdziwym sushi . Widac opiera sie pani na wypowiedziach sushi masterow UCZA SIE JEDEN OD DRUGIEGO zieniajac sushi bary jak skarpetki . Proponowal bym rozmowe z sushi szefem co do orginalnosci i serwowania zdrowego sushi. Moze to modne w polsce bo wolimy lososia z patelni ...wiec nie nazywajmy tego sushi tylko polsushi . jezeli chcemy real sushi znajdziemy takie... ale trzeba do tego dojrzec. szukamy zdrowe jedzonko a nie plytki... lans.
z powazaniem- 0 0
-
2013-10-14 19:26
tylko TOKYO Sushi
Tylko Tokyo Sushi!
Smacznie i niebywale przyjazna atmosfera.
Zawsze świeże ryby i świetne desery!Polecam creme brulee z zielonej herbaty!
Do Toko w Redzie nawet nie zajrzałam.
Coś nie tak z nimi,skoro od początku podszywają się pod tak niedaleko położoną konkurencję!Sama prowadzę firmę i takie zachowanie mnie razi!- 0 0
-
2013-07-12 09:33
Polecam Sushi we Wrzeszczu k. Dworca PKP
Jadłam tam rewelacyjne sushi.
- 0 0
-
2013-06-18 09:42
sushi fan
polecam orgiami sushi!!
- 1 0
-
2013-06-04 23:05
Suszi w Polsce to porażka. (5)
Generalnie nikt nie umie robić znakomitego suszi, a przynajmniej nie spotkałem się z nikim. Ryby nieświeże, krewetki z lodówki, ryż chyba z woreczków. Porażka. Cena nie gra roli, ale nikt nie robi pysznego SUSZI.
- 8 4
-
2013-06-15 13:59
swiatowiec
rozumiem,że wyskakujesz raz w miesiącu do Japonii znawco.Podejrzewam,że nawet nie próbowałeś,tak jak 90% komentujących ten artykuł!!!Zanim wyrazicie swoje opnie należy najpierw tego spróbować.
- 0 0
-
2013-06-05 13:02
dobrze prawisz
Może kiedyś uda mi się wybrać do Kraju Kwitnącego Wiśni.
- 2 0
-
2013-06-04 23:16
w polsce nie ma suszi, jest filet z ryżem z biedrony.
tak jak u nas kebabow nie ma, tylko buły z kurczakiem typu xl burger.
tak jak i ten szajs z telepizzy i da grasso to nie pizza.
wy na prawde myslicie ze jecie oryginal? i tyle placicie za fileta z ryzem z biedry?- 8 0
-
2013-06-04 23:10
Sushi (1)
- 0 9
-
2013-06-04 23:13
nie prawda bo 寿司
a po angielsku 'sushi', a po polsku 'suszi'.
- 7 0
-
2013-06-04 14:52
(6)
Sushi jest passé
- 21 22
-
2013-06-04 14:56
(4)
dokladnie! byla moda na sushi teraz cisniemy dalej... kuchnia libanska i inne takie takie. Teraz na suszi chodza juz tylko ludzie ktorzy kupuja na gruponie i ubieraja sie w reserved.
- 26 5
-
2013-06-04 19:35
teraz ubieramy się w Praktikerze (3)
- 10 0
-
2013-06-07 21:52
to mnie k.rwa rozsmieszyles
serio. dobre. kciuk do gory
- 0 0
-
2013-06-04 20:23
zamiast "zerówek".. (1)
..okulary ochronne :]
- 6 0
-
2013-06-05 22:26
Castorama
Tam są fajne ogrodniczki na lato i rękawice gumowe na motor
- 1 0
-
2013-06-04 14:54
w jaki sposób smak może być passe?
chyba że masz na myśli lansowanie się w knajpach, ale to akurat ja mam w d*pie, za to smak sushi bardzo lubię
- 13 4
-
2013-06-04 15:47
Dom Sushi (5)
Zdecydowanie Dom Sushi. Zarowno w Sopocie Gdansku i w Toruniu. Zawsze ful profesjonalizm....Swierzo, czysto, milo z usmiechem i mega mega dobrze przyrzadzone kazde danie. Gratuluje obsludze i szefostwu!!!!
- 5 24
-
2013-06-04 16:00
(1)
gdańsk do kitu, sopot super
- 3 2
-
2013-06-06 23:03
Dom Sushi SOPOT
Profesjonalna obsługa, wszystko super. Dla mnie najlepsze miejsce w Trójmieście.
- 0 2
-
2013-06-05 13:46
Betty
ful mega,mega swierzo...
Z ciebie tez lepsza leminzyca- 1 0
-
2013-06-04 15:53
"swierzo" ... do szkoły na lekcje języka polskiegio (1)
- 11 0
-
2013-06-04 15:55
Dom sushi...ja otworze dom mielonego i schoabowego i bede udawac, ze kawalek miesa moge wcisnac z dodatkami na 150 zl.
- 11 1
-
2013-06-06 19:22
Dom Sushi - na Tak!
Dom Sushi zdecydowanie tak! Profesjonalnie, pysznie i elegancko. Wcześniej w Sopocie, teraz częściej bywam w Gdańsku! Uwielbiam.
- 0 4
-
2013-06-04 18:18
PRAWDZIWA FANKA SUSHI (12)
Śmieszą mnie komentarze typu że sushi jest passe itp takie rzeczy piszą tylko Ci którzy zazroszczą bo niestać ich na wybranie się do dobrej restauracji albo ich gust smakowy pozwala im jedynie na jedzenie kebabów i hamburgerów!
Nie napisali nic o Tokyo? Widocznie są za słabi żeby o nich pisać!
Sugerowanie że jest to artykół sponsorowany również świadczy o niezbyt dużej wiedzy dotyczącej marketingu, niesłyszałam jeszcze żeby tak konkurencyjne restauracje reklamowały się razem
Śmieszne jest to, że ktoś nie potrafi pojąć, że trójmiasto.pl mogłoby zechcieć opisać właśnie tą część trójmiejskiej gastronomi...
Pozdrawiam wszystkich którym wydaję się że poprzez załosne komentarze sprawią ze nagle wszyscy przestaną doceniać to co jest naprawde dobre :)- 9 20
-
2013-06-04 19:51
(2)
Ciebie widzę "niestać" na słownik ortograficzny.
- 6 0
-
2013-06-04 19:56
eeee ? (1)
to do mnie te słowa rysiu pysiu ? bo nie ogarniam kuwety !
- 0 1
-
2013-06-06 15:23
tak Krzysiu..... "bo nie ogarniam kuwety !" teksty masz jak rasowy gimbazjalista
- 1 0
-
2013-06-04 20:29
a niby dlaczego Tokyo jest słabe? To moja, i nie tylko moja bo się rozwija, ulubiona "suszarnia" w Trójmieście.
- 0 1
-
2013-06-04 20:16
Trzeba mieć coś nie tak z głową aby jeść surową rybę.
- 3 1
-
2013-06-04 19:15
(3)
mode na suschi oceniam jako typowy skok na cos nowego i ,,trendy'' kiedys byla to pizza i ogolnie pseudo-wloska kuchnia a teraz jest suschi o to samo chodzi tylko drozej kosztuje i tyle ani ta polska pizza nie ma wiele wspolnego z ta wloska ani to pseudo-suschi nie ma wiele wspolnego z oryginalem ale Polak glupi wszystko kupi jak mu tylko ladnie zapakowac a jak dolozyc ,,elitarna'' cene to juz w ogole zglupieje aby tylko pokazac innym ze go stac.
Mnie akurat stac ale nad wynalazki spoza granicy preferuje polska albo ewentualnie zza wschodniej granicy kuchnie bo jest zdrowa i zawiera wszystko to czego czlowiek zyjacy w tej strefie klimatycznej i na takich terenach potrzebuje a wynalazki coz pozostawiam dla biednego plebsu ktory potrzebuje jak ryba wody czegokolwiek aby poczuc sie chociaz troche lepszym niz jego sasiad czy znajomi bo szczerze watpie aby te suszarnie mialy tylu klientow gdyby opuscily ceny do normalnych i zdjely z siebie ta otoczke pseudo-elitaryzmu.- 7 2
-
2013-06-04 19:48
porypało (1)
pizze jadłem zarówno we włoszech jak i w polsce. powiem ci że niektórzy polscy pizzermeni przerastają włochów o trzy długości wąsa i salami. do sushi mnie nie ciągnie lecz znajoma nalega więc jako że i mnie,jak i Ciebie stać, to pójdziemy i obadamy czy nas nie otrują. taki lans rozumiesz, liźnięcie zachodu przez brudną szybę co ? bydłu się żryć zachciało to i w korycie pełno.
generalnie Tobie gratuluję wiedzy kulinarnej czerpanej z czasopism z krzyżówkami bądź/oraz krzyżami - krótko: na kuchniach świata znasz się jak na interpunkcji czyli niezabałzo.
wpierniczaj zatem w kółko ten swój bigos, pirogi ruskie, kapuśniak, gołąbki, mielone z pyrami i koperkiem popijając kwaśnym mlekiem. twoja paleta smaków przeżyje renesans - wierzę w to
pozdrówka, smacznego- 3 6
-
2013-06-04 20:12
mmm mielone mojej babci z mlodymi ziemniaczkami, na to koper i maslanka, niebo w gebie:)
- 9 0
-
2013-06-04 19:20
Chyba Ty.
Niektórzy chodzą do sushi, bo lubią. Polansować to można się nawet w kebabie na rogu.
- 4 4
-
2013-06-04 19:33
"rzeczy piszą tylko Ci którzy zazroszczą" - ale to 'ci' z małej parówko.
- 4 0
-
2013-06-04 18:41
"artykół" hahaha :))
- 5 1
-
2013-06-04 18:41
znalzała sie M.Gessleor od sushi buahaha , która to w Tokyo skośnookim lody robiła..
- 10 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.