• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Domowe piwo smakuje lepiej. A jopejskie?

Marzena Klimowicz-Sikorska
14 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat

Spotkanie w Browarze Piwna w Gdańsku

Kilkadziesiąt osób wzięło w niedzielę udział w warsztatach z warzenia legendarnego, choć niespecjalnie zdatnego do picia, gdańskiego piwa jopejskiego.


Wystarczy woda, słód, chmiel i garść przypraw lub owoców, by uwarzyć piwo w domu. Jak się do tego zabrać, można było podpatrzeć na bezpłatnym kursie piwowarskim w Browarze Piwna, który odbył się w niedzielę. Tam też przez trzy godziny próbowano uwarzyć piwo jopejskie - dziś zapomniany, niegdyś bardzo popularny gdański trunek.



Pijasz piwo?

Dla miłośników piwa to, co działo się w niedzielę w Browarze Piwna przy ul. Piwnej w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska, było ucztą. W towarzystwie kufla bursztynowego napoju, jak najbardziej współczesnego, warzono piwo jopejskie, którym gdańszczanie raczyli się od końca XV wieku.

Więcej informacji na ten temat: Co i jak warzono w Gdańsku na przestrzeni wieków

Próżno jednak było szukać silosa i zaawansowanej technologii, bo trunek powstawał metodą chałupniczą przy użyciu gazowego palnika, kotła i niezbędnych składników. Dokładnie tak, jak robi to każdy początkujący piwowar - bo to właśnie z myślą o nich prowadzone są warsztaty piwne. To już szóste tego typu wydarzenie w Browarze Piwna, ale pierwsze w nowej odsłonie.

- Prowadzimy warsztaty, by zachęcić ludzi do warzenia piwa w domu. To niesamowita frajda, hobby, a także możliwość zdobycia nowego zawodu - piwowara. Zresztą piwowar Browaru Piwna też zaczynał od warzenia piwa w domu - opowiada Tomasz Janiak, czyli autor piwnego bloga Browarnik Tomek, który także prowadzi warsztaty w Browarze Piwna.

W niedzielę na warsztat piwowarzy wzięli piwo jopejskie. Tak naprawdę z dzisiejszymi piwami ma ono niewiele wspólnego.

- Piwo jopejskie to trunek legendarny dla Gdańska, który przewija się przez karty prawie całej jego historii. Był warzony od czasów krzyżackich aż do I wojny światowej. Wszyscy o nim coś słyszeli, każdy coś na jego temat wie (np. to, że od niego nazywała się kiedyś dzisiejsza ulica Piwna - dawnej Jopengasse), ale tak naprawdę informacje na jego temat są bardzo skąpe - przyznaje Aleksander Masłowski, miłośnik i znawca historii Gdańska. - Dziś nie da się dokładnie odtworzyć tego piwa, zresztą w swojej oryginalnej wersji nie nadawało się ono do picia, bowiem miało konsystencję i smak bardzo słodkiego i bardzo gęstego syropu. Była to baza do wytwarzania piwa i napojów leczniczych, bowiem bardzo dobrze rozgrzewało.

W warsztatach, które odbywają się co miesiąc, może wziąć udział maksymalnie 70 osób. Podczas spotkania w tę niedzielę sala w Browarze Piwna była wypełniona po brzegi. Wśród słuchaczy nie brakowało też pań.

Czytaj także: Browary restauracyjne coraz bardziej popularne

Materiał archiwalny

O rosnącej popularności warzenia piwa w domu świadczy także coraz większa liczba konkursów dla browarników-amatorów.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (113) 3 zablokowane

  • A ja nie lubię piwka (1)

    i bardzo się z tego cieszę .
    Doooobre, czerwone wytrawne- to jest TO !

    • 7 9

    • No ok, ale dlaczego się cieszysz z tego?

      Wytłumacz.

      • 0 2

  • Alkohol nie jest lekarstwem na smutek (2)

    a jeśli jest ...pomocy trzeba szukać u specjalisty.

    • 6 6

    • co ty wiesz ?

      • 1 2

    • Nikt tu nie mówi o zalewaniu smutków.

      Zresztą mleko też nie jest lekarstwem na smutek

      • 2 3

  • piwo

    Nie piję piwa bo jestem alkoholikiem tzw.nie pijącym.
    Pozdrawiam piwo rzepowe.

    • 1 4

  • Rozpite społeczeństwo nie myśli ! ! ! (2)

    • 3 7

    • (1)

      Rozpijał nas zaborca,niemiec,komuna a kretyni dalej piją na umór !!!

      • 2 1

      • Prędzej znajdziesz kosmitę niż sklep bez alkoholu.

        • 0 1

  • Dziwię się skąd ta podnieta

    Piwo to mimo wszystko tylko napój. Jakoś nikt nie organizuje warsztatów z, dajmy na to, produkcji soków z cytrusów, a nawet jeżeli to robi, to się media tym nie interesują. Piwowarstwo domowe to fajne hobby, ale mam już dość jego komercjalizacji...

    • 5 10

  • w ostatni weekend walnalem 25 browarów (1)

    bo poszlo o zaklad. bylo ciezko wstac ale ... jeszcze se 20 wypije

    • 2 4

    • 25 piw przez weekend to jakiś wyczyn? kiedyś po tym ludzie wsiadali do TIRa i do Rajchu jechali.

      • 4 3

  • jesli piwsko

    to tylko koszerne

    • 1 0

  • (1)

    1. To piwo ktore robia nie ma z jopejskim nic wspolnego. 2. Receptura jopejskiego zostala odtworzona w Holandii. Opiera sie na uzyciu specyficznej plesni ktora byla w gdanskich piwnicach i na dlugim lezakowaniu.

    • 3 4

    • Nie odtworzono.

      Jest tylko browar o nazwie Jopen. Bynajmniej nie produkuje piwa jopejskiego

      • 9 0

  • mi najbałdziej śmakuje piło eujopejskie.

    • 2 4

  • i jestezmy w jeuropie

    • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

ADELE - Tribute from London by Stacey Lee

148 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Która z wymienionych polskich komedii sensacyjnych kręcona była w dużej mierze w Trójmieście?