• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Food For Change. Kolacja na cztery ręce w Białym Króliku

Magda Mielke
9 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Sobotnia kolacja w Białym Króliku została przygotowana na cztery ręce - przez  szefa kuchni Białego Królika Marcina Popielarza (z lewej) oraz gościa specjalnego Marcina Filipkiewicza z Hotelu Copernicus z Krakowa. Sobotnia kolacja w Białym Króliku została przygotowana na cztery ręce - przez  szefa kuchni Białego Królika Marcina Popielarza (z lewej) oraz gościa specjalnego Marcina Filipkiewicza z Hotelu Copernicus z Krakowa.

Sobotni wieczór w restauracji Biały Królik upłynął pod hasłem "Food For Change". Wyjątkową kolację na cztery ręce przygotowali szefowie Relais & Châteaux Polska: Marcin Popielarz oraz gość specjalny Marcin Filipkiewicz z Hotelu Copernicus z Krakowa. Było lokalnie, sezonowo, a przede wszystkim smacznie.



Polecane restauracje w Trójmieście


Sezonowość w kuchni:

Już po raz piąty hotele i restauracje Relais & Châteaux na całym świecie połączyły siły ze Slow Food International, aby walczyć ze zmianami klimatycznymi i chronić bioróżnorodność podczas festiwalu Food For Change. Z tej okazji, w sobotę, 8 października, w restauracji Biały Królik w Gdyni odbyła się wyjątkowa kolacja przygotowana na cztery ręce przez szefów Relais & Châteaux Polska: Marcina Popielarza oraz gościa specjalnego Marcina Filipkiewicza z Hotelu Copernicus w Krakowie.

W menu kolacji przeplatały się propozycje obydwu szefów, którzy inspirowali się kuchniami regionów, z których się wywodzą. Było więc i po kaszubsku, i po krakowsku. Większość dań bazowała na produktach regionalnych. Na talerzach pojawił się m.in. pstrąg z Ojcowa, raki rzeczne, miód rozmarynowy, rokitnik. Dopełniły je produkty sezonowe, takie jak ogórki małosolne czy grzyby leśne. Wszystkie wykorzystane produkty przygotowane zostały metodą zero waste, z poszanowaniem produktu.

Klimatyczne restauracje w zrewitalizowanych obiektach w Trójmieście Klimatyczne restauracje w zrewitalizowanych obiektach w Trójmieście

Regionalne i sezonowe dania



Gości powitano kieliszkiem hiszpańskiej cavy, a sama kolacja rozpoczęła się od amuse-bouche, które stanowił pstrąg ojcowski owinięty w bardzo cienkie plastry buraka, podany z musztardą i chrzanem. Choć to niewielkie danie - na dosłownie trzy kęsy, smak pozostał zdecydowanie na dłużej.

  • pstrąg ojcowski, burak, musztarda, chrzan
  • śledź po żuławsku
  • consommé z ogórków, glony wakame, ogórek, raki rzeczne
Rybna była również przystawka. Zaserwowano śledzia po żuławsku, czyli wariację na temat bardzo popularnej, postnej potrawy - śledzia w śmietanie, z ziemniakami w mundurkach, jabłkiem i cebulą.

W nieco inną podróż kulinarną zabrało gości kolejne danie. Była to zupa, a dokładniej pochodzące z kuchni francuskiej consommé (klarowany i bogaty w smaku wywar) z ogórków. Poza ogórkami, na talerzu znalazły się raki rzeczne i glony wakame, które nadały całości azjatyckiego twistu.

Menu degustacyjne w trójmiejskich restauracjach Menu degustacyjne w trójmiejskich restauracjach
Sercem kolacji okazały się oczywiście dania główne. Pierwsze z nich było rybne, drugie mięsne. Najpierw zaserwowano morszczuka w białym bisque (gładka, kremowa, mocno przyprawiona zupa pochodzenia francuskiego, klasycznie oparta na odcedzonym bulionie skorupiaków). Rozpływającą się w ustach rybę skontrastowano dodatkami: fasolą al dente i sercówkami.

Jako drugie główne danie podano pulardę. Kruchemu, soczystemu i delikatnemu mięsu towarzyszyły leśne grzyby oraz puree z topinamburu z dodatkiem kawy.

  • morszczuk w białym bisque z fasolą i sercówkami
  • pularda, grzyby leśne, topinambur, kawa
Kolację zwieńczyły desery. Najpierw na stołach pojawiły się ruchanki. Kaszubskim racuchom towarzyszyła wyjątkowa - zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym - oprawa. Ciekawa konstrukcja z rokitnika i migdałów: sorbet, krem, czekolada i sos.

Na sam koniec zaserwowano zaś petits fours, czyli malutkie, ładnie ozdobione francuskie desery, ale w regionalnym - krakowskim - wydaniu. Był to makaronik podany z miodem rozmarynowym, jagodami leśnymi i kremem podobnym do mascarpone oraz wyglądem przypominająca truflę kula z gorzkiej czekolady wypełniona sosem z aronii.

  • makaronik krakowski, miód rozmarynowy, jagody leśne
  • ruchanki z rokitnikiem i migdałami

Food For Change



Kolacji przyświecało hasło "Food For Change". Kryje się pod nim stowarzyszenie kucharzy dążących do gotowania lokalnie i sezonowo przez cały rok. Poprzez kulinarne święto, jakim była sobotnia kolacja, zwiększana jest świadomość środowiskowa. Co roku w październiku podczas festiwalowych wydarzeń szefowie Relais & Châteaux poświęcają szczególną uwagę zrównoważonej kuchni, przygotowując specjalne menu i mówiąc o swoim ekologicznym zaangażowaniu.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


W Białym Króliku sezonowe menu i bazowanie na składnikach od lokalnych dostawców to podstawa. W restauracji dostępne jest też menu wegańskie - zarówno w formie degustacyjnej, jak i a'la carte, co przyczynia się do budowania większej świadomości kuchni roślinnej.

Wydarzenia

Kolacja Food For Change

300 zł
degustacja

Miejsca

Opinie (15) 2 zablokowane

  • 14:19 29

    Sezonowość w kuchni:
    to podstawa gotowania39%
    zwracam na nią uwagę, ale nie zawsze się udaje41%
    jem to, na co mam ochotę i nie zwracam uwagi na sezonowe produkty20%
    Łącznie głosów: 49
    Oddaj głos
    Zdjęcia: Kolacja "Food

    Czytaj więcej na: https://deluxe.trojmiasto.pl/Food-For-Change-Kolacja-na-cztery-rece-w-Bialym-Kroliku-n171502.html?strona=0

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Które kluby i dyskoteki były w Gdańsku?