- 1 Juwenalia: Bajm, LemON i strefy z nagrodami (67 opinii)
- 2 Techno balkon otworzył sezon (57 opinii)
- 3 Recenzja filmu "Istoty fantastyczne" (1 opinia)
- 4 Chowają pieniądze w miejscach publicznych (52 opinie)
- 5 Momoa spotkał się z Michalczewskim (60 opinii)
- 6 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (60 opinii)
Gdańskie restauracje otworzą się na noc
- Każdy szanujący się Hiszpan i Włoch biesiaduje późnym wieczorem. To wcale nie jest niezdrowe - przekonują organizatorzy Nocy Restauracji, która potrwa z piątku na sobotę. W siedemnastu wybranych lokalach podane zostaną specjalnie przygotowane na tę okazję potrawy. Będzie można również podejrzeć pracę szefów kuchni.
- Do akcji zaprosiliśmy te lokale, które są ambasadorami dobrego smaku. Imprezę kierujemy do ludzi, którzy podczas wizyty w restauracji chcą skosztować czegoś wyjątkowego i wcale nie w niskiej cenie - zastrzega Hubert Gonera, organizator Nocy Restauracji z firmy Landbrand.
Na co dzień w Gdańsku próżno szukać miejsca, w którym późnym wieczorem zjemy posiłek. Podczas Nocy Restauracji będzie inaczej - nocne menu zacznie obowiązywać w piątek o godz. 19 i - jak zapewnia organizator - szefowie kuchni będą przyrządzać potrawy co najmniej do godz. 2.
- Mam jednak cichą nadzieję, że gdańszczanom spodoba się nocne biesiadowanie i będą się bawić do rana. Przez lata w Polakach utarło się przekonanie, że późne jedzenie jest niezdrowe. Nic bardziej mylnego. Każdy szanujący się Hiszpan, Włoch czy Francuz najchętniej biesiaduje właśnie wieczorem w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. To styl życia, którego warto spróbować - przekonuje Gonera.
Oprócz skróconego nocnego menu, każdy z szefów kuchni przygotuje specjalnie skomponowaną na tę okazję potrawę. W restauracji Barbados będzie można spróbować polędwiczek z indyka w piwno-karmelowym sosie, w Da Mario serwowana będzie wołowina w sosie z owocami czeremchy, w Fellini skosztujemy steku z miecznika w panierce panko, a w Swojskim Smaku - piersi z gęsi na truskawkowo-melonowym ratatouille, natomiast w Villi Eva szef kuchni zaproponuje bliny gryczane z wędzonym łososiem bałtyckim - przepis autorstwa Guntera Grassa.
Nie mniej pomysłowe potrawy serwowane będą w pozostałych restauracjach: Gamberorosso , Gdański Bowke , Kuchnia Rosyjska , Restauracja Gdańska , Restauracja Kokieteria , Restauracja Kubicki , Tawerna Dominikańska , Verres en Vers , VNS Restauracja , Mercado Tapas Bar oraz Cafe Bar Mon Balzac (w akcji biorą również udział dwa lokale spoza Trójmiasta: Inspiracja w Pałacu Kościeszy w Przyjaźni oraz U Jakuba w Pruszczu Gdańskim).
- Tematem przewodnim imprezy jest odczarowanie regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnych składników. Pomorze ma się czym chwalić, bowiem oficjalna lista produktów regionalnych liczy tutaj 136 pozycji - mówi Gonera.
W każdej z wymienionych restauracji odbędą się również pokazy gotowania na żywo, tzw. live cooking, podczas których szefowie kuchni przygotują swoje autorskie potrawy. Na stronie akcji można sprawdzić godzinową rozpiskę pokazów gotowania oraz pobrać mapę i nocne menu każdej z restauracji. Tutaj także będzie można głosować na najlepsze danie imprezy.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (87) 7 zablokowanych
-
2013-05-24 08:35
Ciekawe, czy w gdanskich knajpach tez 'uzdrawiaja' surowki? :)
- 2 0
-
2013-05-24 08:34
Nie mieszkam w Polsce od 9 lat. Wpadlem do Gdanska na poczatku maja na 2 tygodniowe wakacje, odwiedzic rodzinke itd.
i musze przyznac, ze jesli chodzi o knajpy to w wiekszosci miejsc jest zasada, zeby jak najwiecej zedrzec z klienta, dajac niewiele w zamian.
Jakosc do kitu, jedzenie bez wyrazu, serwis tez lipa, zanim kelner/ka podejdzie z menu to sie czlowiek nasiedzi i musi prosic, bo oczywiscie sa zajete chociazby przegladaniem fejsbooka na swoich smartfonach.
Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki. Odwiedzilem np. Santorini w Gdyni i pozytywne zaskoczenie - swietna obsluga i jedzenie - smak taki sam jak w dobrej greckiej knajpe, a mowie to majac porownanie. Ceny tez przystepne.
Zaznaczam ,ze nie jestem pracownikiem knajpy ani w zaden inny sposob nie jestem z nia powiazany, po prostu mi smakowalo, a biorac pod uwage ilosc miejsc w ktorych bylem, to bylo to jedno z niewielu, gdzie bylo smacznie i swiezo.- 3 0
-
2013-05-23 21:22
Akcja dla celebrytów-tfffffuuuuuuuuuuuu (4)
- 43 13
-
2013-05-23 21:29
jestem kucharzem proponuję (3)
płatki kukurydziane na kozim mleku zapiekane w glinianym dzbanie pod kołdrą w piecu kaflowym.
cena za 100g 70 zł- 20 4
-
2013-05-23 21:54
(2)
no chyba cie Bóg opuscil i zes sie na lby e swoim ... pozamienial jak chcesz ludziom w Polsce platki kukurydziane za 70 pln sprzedawac.
- 4 11
-
2013-05-23 22:31
Wiesz co to takiego ironia? (1)
Adam ma rację - lokale, w których na co dzień świeci pustkami, organizują akcję, żeby ratować swoje tyłki. Rzekomo dla podniesienia prestiżu. Dla wyrafinowanych podniebień - stąd ironiczny przepis Adama. Oprócz imprez dla firm, które stanowiły (ale się kończą i to wcale nie powoli) rację ich bytu, tam nie ma prawie nikogo. A jakość ich wydumanych potraw często woła o pomstę do nieba. O cenach nie piszę, bo to indywidualna sprawa.
- 17 2
-
2013-05-24 08:29
świecą pustaami?
fellini świeci pustkami? To spróbuj zarezerwować wolny stolik z dnia na dzień!
- 1 0
-
2013-05-24 07:46
Szkoda tylko ze ceny nie sa dostosowane do naszej rzeczywistosci ....
oczywiscie oprocz waskiego grona wybrancow ...
- 5 0
-
2013-05-24 00:36
Jerusalem (1)
Kebab Jerusalem zawsze otwarty całą noc, zarąbiste żarcie
- 3 2
-
2013-05-24 07:25
Do tych kebabów dają stare mięcho.
- 1 1
-
2013-05-23 21:03
W nocy (3)
się śpi a nie je
- 57 25
-
2013-05-24 02:29
w dzień się robi, w nocy się relaksuje
spać nie ma już kiedy
osobiście praktykuję powernapy 3-4x w ciagu dnia po 30min lub godzine oraz 2h snu w nocy co 3 dni 4h.- 0 2
-
2013-05-23 21:51
a ja myślałem, że się pije i r*cha
ale jak kto woli
- 6 7
-
2013-05-23 21:12
w dzień się robi
a w nocy śpi !
- 14 3
-
2013-05-24 01:24
Jest już praktycznie lato a w gdańsku nuuuudaaaaaaaa
we włoszech czy hiszpani ludzie mimo pracy i dni powszednich bawią się do rana na starym mieście u nas wszyscy śpią poza grupkami naćpanych drechów ,nic się nie dzieje a trzeba tak nie wiele by było jak na Euro 2012! i nie ,nie czekam na Jarmark ,chcę aby tak było przez wszytskie ciepłe dni w roku!
- 1 4
-
2013-05-24 00:44
Swinska rura nie miś. ..
Wykwintne frytki na duzym talerzu udekorowanym przyprawa i kes pizzy.Wszystko z mrozonki lub z surowców niskiej jakości. A tak ogólnie to wpuszczajcie klientów w krawacie.Klient w krawacie jest mniej awanturujacym sie.Musze sie napic kawy-jakis oklaply jestem.
- 5 0
-
2013-05-24 00:22
fajna akcja, ale...?
ciekawe czy tak jak nocy muzealnej będzie można zjeść za 1zł? :D hahaha :D
- 0 0
-
2013-05-23 23:53
Ech..
Co chwila tylko czytam i słysze, to tu, to tam, że Gdańsk wieczorami zamiera.. Co za bzdury. Nie jest tak jak w Sopocie, Krakowie czy Wrocku, ale nie jest tez tak, że po 22:00 Gdańsk zamiera. Szczególnie w weekend, nawet zimą, nie mowiąc juz o wiośnie czy lecie. Ja idąc o 1:00 przez Piwną i Chlebnicką (był luty) naliczyłem 200 osób. To jest wymarła ulica/ulice ? Przyczepiła się taka łatka do Gdańska i tak sie trzyma, ale bądźmy mądrzejsi.
- 3 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.