• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdyński szef kuchni w finale międzynarodowego konkursu

Łukasz Stafiej
19 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Marcin Popielarz wygrał regionalny półfinał konkursu S.Pellegrino Young Chef. Marcin Popielarz wygrał regionalny półfinał konkursu S.Pellegrino Young Chef.

Marcin Popielarz z gdyńskiej restauracji Biały Królik wygrał regionalny półfinał międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef i został wybrany najlepszym młodym szefem kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Wielki finał dla kucharzy z całego świata odbędzie się w maju w Mediolanie.



S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Międzynarodowe jury ocenia kreatywność, technikę, smak i estetykę dań szefów kuchni z całego globu. Regionalnych półfinałów jest dwadzieścia jeden, a o wygraną walczy dwustu dziewięciu uczestników - polscy kucharze rywalizowali w obszarze Europy Środkowo-Wschodniej.

O tytuł najlepszego młodego szefa kuchni tej części świata walczyło dziesięciu szefów kuchni, w tym aż czterech z Polski i dwóch z Gdyni: Jan Kilański z Głównej Osobowej i Marcin Popielarz z Białego Królika.

Podczas środowej gali w Warszawie jury złożone z uznanych szefów kuchni, w składzie którego znalazł się m.in. Wojciech Modest Amaro z nagrodzonej gwiazdą Michelin warszawskiej restauracji Atelier Amaro, tytuł S.Pellegrino Young Chef przyznało Marcinowi Popielarzowi za popisowe danie: śledzia w stylu rybackim z chrzanem, ogórkiem, koprem i kalarepą.

Tym samym gdyński szef kuchni trafił do finału w Mediolanie, w którym w maju o tytuł najlepszego młodego szefa na świecie powalczy z dwudziestoma innymi zwycięzcami regionalnych półfinałów, m.in. z Francji, Ameryki, Chin czy Japonii.

Marcin Popielarz nie pierwszy raz został dostrzeżony w prestiżowych konkursach kulinarnych. Dość wspomnieć, że kilka tygodni temu otrzymał tytuł Szefa Roku w Polsce Północnej w plebiscycie Gault & Millau Tour organizowanym przez Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska. W Białym Króliku od trzech lat Popielarz ekstrawagancko i odważnie eksperymentuje z tradycją kulinarną Żuław i Kaszub. Więcej o nim piszemy w  tekście "Tych szefów kuchni warto śledzić" .

Miejsca

Zobacz także

Opinie (17) 7 zablokowanych

  • Respect!

    • 58 0

  • I fajnie....szacun (1)

    Szkoda,że mnie nie stać na "Białego królika".....

    • 50 2

    • Burger kosztuje 50 zł, nie stać Cię?

      • 2 6

  • Brawo!

    • 31 2

  • to powod do radosci

    tylko gratulowac i sie cieszyc a z drugiej strony gratulaje dla www.trojmiasto za podjecie tematu i propagowanie tego ciezkiego ale dajacego ogrom satysfakcji zawodu

    • 37 5

  • Jeden z nielicznych kucharzy których lubię, brawo Marcin mordko

    • 15 6

  • dawać go do mojej restauracji

    szukam szefa. Wiecie że dobry szef kuchni nie bierze kapusty. gotuje z pasji i takich szukam ciągła rotacja

    • 10 10

  • Gratulacje :) (1)

    Choć jadłam w zeszłym roku w Białym Króliku i miałam wrażenie, że jedzenie jest dość przeciętne w smaku. Restauracja Sztuczka dużo większe wrażenie na mnie wywarła.

    • 16 10

    • Koneserów nie brakuje

      Pewnie w ani jednej ani drugiej nie byłaś, królowo smaków, obie są na tym samym poziomie, bazują na tych samych skldnikach, więc idź do domu i zrób lepiej schabowy z ziemniakami

      • 0 0

  • W bialym kroliku juz dlugo nie posiedzi :) zaraz go jakas konkurencja zawinie :)

    • 10 7

  • Wiadomo

    Jak śledzie to z gdyni- najlepsze

    • 16 3

  • Brawo! Ale słowo "szef" (1)

    jest nie na miejscu.

    • 7 4

    • dlaczego?

      • 1 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Nocny bieg na 5 km po gdańskim lotnisku nazywa się: