- 1 Erotyczna saga tylko dla dorosłych (44 opinie)
- 2 Połączyła ich miłość do jedzenia (36 opinii)
- 3 Planuj Tydzień: festiwale, ogród i sport (2 opinie)
- 4 Szykują się do Jarmarku św. Dominika (92 opinie)
- 5 Gdzie na karaoke w Trójmieście? (29 opinii)
- 6 Wstydliwa plaga mediów społecznościowych (105 opinii)
Handroll, czyli sushi na wynos w Między Rolkami
Nowa moda kulinarna przywędrowała do Trójmiasta. Chodzi o handroll, czyli podawane w niepociętej rolce sushi na wynos. Zjemy je we właśnie otwartym barze Między Rolkami przy ul. 10 Lutego 2 w Gdyni, a niebawem również w dwóch kolejnych oddziałach w Gdańsku.
Handrolla wcale nie wymyślili - jak mogłoby się zdawać - Japończycy. Rolki z sushi kupowane w barach na wynos to pomysł Australijczyków, którzy szukali mniej formalnej i wygodniejszej formy dla kulinarnego klasyka z Kraju Kwitnącej Wiśni. Nowy streetfood momentalnie opanował cały świat i stał się szalenie popularny nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. W Polsce pierwsze bary z handrollem otwarto w ubiegłym roku w Warszawie. Teraz ta moda dotarła również do Trójmiasta - w Gdyni ruszył właśnie pierwszy oddział baru Między Rolkami.
- Zmęczyły nas burgery, zapiekanki czy kanapki, które dominują w trójmiejskich barach z jedzeniem ulicznych. Szukałyśmy czegoś lżejszego, zdrowszego i ciekawszego. Pewnego dnia przyjaciółka wysłała nam zdjęcie baru z handrollami z Australii, gdzie mieszka. Uwielbiamy sushi, więc od razu wpadłyśmy na pomysł, aby otworzyć w Trójmieście pierwsze tego typu miejsce - opowiada Urszula Romowicz, która Między Rolkami założyła razem ze swoją przyjaciółką, Kamilą Tuchanowską.
Bar przy ul. 10 Lutego 2 jest niewielki, ale swoją rolę spełnia doskonale. Co prawda można tutaj usiąść i zjeść wybraną przez siebie rolkę, ale większość klientów bierze ją na wynos.
- O to właśnie w handrollu chodzi. Ma być szybko i na luzie. To sushi pozbawione tej formalnej, restauracyjnej otoczki, która część osób może zniechęcać do wejścia do środka - mówi Kamila Tuchanowska. - U nas rolkę można wziąć do ręki i lecieć dalej: do pracy, na uczelnię, na spacer czy piknik w parku. Chętnym osobom pakujemy również rolki do tekturowych pudełek lunchowych, jednak jak dotąd jeszcze nikt nie poprosił o pocięcie jej na kawałki.
Jedna porcja kosztuje od 10 zł do 16 zł. Sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku klasycznego sushi w kawałkach. Sushi-master zawija w wodorosty nori specjalnie przygotowany ryż oraz dodatki. W Między Rolkami zjemy m.in. rolkę z krewetkami, surowym tuńczykiem, pieczonym łososiem, wersję wegańską z warzywami czy specjalne kompozycje dla mięsożerców: z kurczakiem lub karkówką. Do tego sosy do maczania: kabayaki, sojowy, ostry majonez czy autorski sos sweet wasabi, w którym obok japońskiego chrzanu znajduje się syrop klonowy i odrobina napoju sprite. Do picia kupimy domową, mrożoną, zieloną herbatę
Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 21. Jeszcze w lipcu właścicielki planują otwarcie stacjonarnego food trucka przy ul. Klonowej 1 w Gdańsku oraz drugiego oddziału przy ul. Wajdeloty 25 , który ruszy jesienią.
Więcej informacji znajdziesz na stronie Między Rolkami na Facebooku.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (97) 2 zablokowane
-
2016-07-06 22:51
Szamka idealna, jeszcze tylko trochę organizacji i będzie super! Życzę sukcesu!
- 0 0
-
2016-07-06 22:45
A ręce myjo?
- 0 1
-
2016-07-06 22:40
to co z tym 'streatfood' ?
martwię się
- 1 0
-
2016-07-06 22:38
Mega pycha!!!
Smacznie, szybko, wreszcie coś innego! Niskie ceny
- 0 2
-
2016-07-06 00:15
(5)
Od sushi wolę schabowy,ziemniaki i mizerię.....ale może jestem jakiś taki inny?)
- 46 53
-
2016-07-06 22:31
no cóż... nie wiesz co tracisz i tyle
poza tym zróżnicowana dieta jest najzdrowsza. nie od dziś wiadomo że polacy jedzą za mało ryb, za mało warzyw. codzienny, polski, swojski schemat żarcia typu "tłuste mięcho + ziemniaki + surówka" prędzej czy później wyjdzie ci bokiem. radziłbym zbadać cholesterol, cukier, wątrobę itp...
- 2 0
-
2016-07-06 17:02
kupa januszowa jakas..
- 1 1
-
2016-07-06 10:07
Ja nie lubię sushi i nie wiem skąd ten szał szczerze mówiąc - no chyba że ktoś lubi biały ryż, Ale generalnie kuchnię azjatycką lubię tylko z dobrym makaronem.
- 6 6
-
2016-07-06 09:46
I tak dzień w dzień. Od 1945 roku?
- 12 1
-
2016-07-06 01:17
Ja tez wole
Ale ile można ciagle to samo? Po pracy jak juz jem cos na mieście, to wole takie sushi od kotleta smażonego we fryturze. Jak schabowe, to tylko w domu.
- 33 4
-
2016-07-06 21:09
sushi
Sushi chińskie danie z ryb skład ryż ryba i inne składniki ciekawe jak smakuje pewnie jest dobre
- 0 3
-
2016-07-06 17:47
Co za syf! (2)
Gdzie dania polskiej kuchni. Oprowadzam często turystów i pytają mnie gdzie mogą zjeść na Głównym Mieście polskie dania bigos, flaki, żurek. Jest z tym duży problem. Powstają tylko kebaby i sushi, jak byśmy nie mieli swojej kultury i kuchni.
- 7 6
-
2016-07-06 20:24
auto (1)
proponuje jezdzic polskimi samochodami...
- 1 1
-
2016-07-06 20:45
Trochę zboczyłeś z tematu.
Do robienia jedzenia nie trzeba wyszukanej technologii, ale rozumiem - gimnazjum, nowa matura...- 1 0
-
2016-07-06 20:23
lubie suszi (1)
super miejsce!
- 3 2
-
2016-07-06 20:41
Chociaż byłeś?
Czy pracujesz tam?- 1 0
-
2016-07-06 06:56
(5)
Beznadzieja, sushi z lodówki, rolka niepocieta. A cena jak za normalne Sushi. Masakra
- 39 24
-
2016-07-06 15:18
Taka jest wizja tego lokalu. Siadzasz w busie, aucie i nie bawisz się w małe kawałki. (1)
- 8 0
-
2016-07-06 18:46
Zara zasnę
- 0 0
-
2016-07-06 16:05
Co się dziwisz, że z lodówki? Z piekarnika ma być?
- 7 0
-
2016-07-06 12:05
Narzekanie, że handroll jest niepocięty (1)
to jak zrzędzenie, że schabowy jest z mięsa.
- 19 2
-
2016-07-06 13:16
zapodaj se handpunchheada i sidź cicho
- 4 4
-
2016-07-06 17:53
Są ludzie którzy w ogóle nie mają pomysłu na biznes i to jest tego ewidentny przykład
V kolumna wprowadza nam jakieś azjatyckie żarcie, gdzie placki ziemniaczane, kompot i schabowy?
- 4 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.