• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Handroll, czyli sushi na wynos w Między Rolkami

6 lipca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Handroll to nic innego, jak zwykłe sushi, jednak podane na wynos w niepokrojonej rolce.
  • Ceny rolek w Między Rolkami zaczynają się od 12 zł. Do każdej do wyboru jest sos. Warto spróbować autorskiego słodko-ostrego sweet wasabi.
  • W Między Rolkami rolki podawane są w kilku różnych kompozycjach smakowych.
  • Rolki można wziąć do ręki albo zapakowane w lunch box.
  • Lokal znajduje się przy ul. 10 Lutego 1, tuż przy skrzyżowaniu z ul. Świętojańską w centrum Gdyni.

Nowa moda kulinarna przywędrowała do Trójmiasta. Chodzi o handroll, czyli podawane w niepociętej rolce sushi na wynos. Zjemy je we właśnie otwartym barze Między Rolkami przy ul. 10 Lutego 2 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, a niebawem również w dwóch kolejnych oddziałach w Gdańsku.



Handrolla wcale nie wymyślili - jak mogłoby się zdawać - Japończycy. Rolki z sushi kupowane w barach na wynos to pomysł Australijczyków, którzy szukali mniej formalnej i wygodniejszej formy dla kulinarnego klasyka z Kraju Kwitnącej Wiśni. Nowy streetfood momentalnie opanował cały świat i stał się szalenie popularny nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. W Polsce pierwsze bary z handrollem otwarto w ubiegłym roku w Warszawie. Teraz ta moda dotarła również do Trójmiasta - w Gdyni ruszył właśnie pierwszy oddział baru Między Rolkami.

- Zmęczyły nas burgery, zapiekanki czy kanapki, które dominują w trójmiejskich barach z jedzeniem ulicznych. Szukałyśmy czegoś lżejszego, zdrowszego i ciekawszego. Pewnego dnia przyjaciółka wysłała nam zdjęcie baru z handrollami z Australii, gdzie mieszka. Uwielbiamy sushi, więc od razu wpadłyśmy na pomysł, aby otworzyć w Trójmieście pierwsze tego typu miejsce - opowiada Urszula Romowicz, która Między Rolkami założyła razem ze swoją przyjaciółką, Kamilą Tuchanowską.
Bar przy ul. 10 Lutego 2 jest niewielki, ale swoją rolę spełnia doskonale. Co prawda można tutaj usiąść i zjeść wybraną przez siebie rolkę, ale większość klientów bierze ją na wynos.

- O to właśnie w handrollu chodzi. Ma być szybko i na luzie. To sushi pozbawione tej formalnej, restauracyjnej otoczki, która część osób może zniechęcać do wejścia do środka - mówi Kamila Tuchanowska. - U nas rolkę można wziąć do ręki i lecieć dalej: do pracy, na uczelnię, na spacer czy piknik w parku. Chętnym osobom pakujemy również rolki do tekturowych pudełek lunchowych, jednak jak dotąd jeszcze nikt nie poprosił o pocięcie jej na kawałki.
Jedna porcja kosztuje od 10 zł do 16 zł. Sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku klasycznego sushi w kawałkach. Sushi-master zawija w wodorosty nori specjalnie przygotowany ryż oraz dodatki. W Między Rolkami zjemy m.in. rolkę z krewetkami, surowym tuńczykiem, pieczonym łososiem, wersję wegańską z warzywami czy specjalne kompozycje dla mięsożerców: z kurczakiem lub karkówką. Do tego sosy do maczania: kabayaki, sojowy, ostry majonez czy autorski sos sweet wasabi, w którym obok japońskiego chrzanu znajduje się syrop klonowy i odrobina napoju sprite. Do picia kupimy domową, mrożoną, zieloną herbatę

Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 21. Jeszcze w lipcu właścicielki planują otwarcie stacjonarnego food trucka przy ul. Klonowej 1 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku oraz drugiego oddziału przy ul. Wajdeloty 25 zobacz na mapie Gdańska, który ruszy jesienią.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Między Rolkami na Facebooku.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (97) 2 zablokowane

  • Szamka idealna, jeszcze tylko trochę organizacji i będzie super! Życzę sukcesu!

    • 0 0

  • A ręce myjo?

    • 0 1

  • to co z tym 'streatfood' ?

    martwię się

    • 1 0

  • Mega pycha!!!

    Smacznie, szybko, wreszcie coś innego! Niskie ceny

    • 0 2

  • (5)

    Od sushi wolę schabowy,ziemniaki i mizerię.....ale może jestem jakiś taki inny?)

    • 46 53

    • no cóż... nie wiesz co tracisz i tyle

      poza tym zróżnicowana dieta jest najzdrowsza. nie od dziś wiadomo że polacy jedzą za mało ryb, za mało warzyw. codzienny, polski, swojski schemat żarcia typu "tłuste mięcho + ziemniaki + surówka" prędzej czy później wyjdzie ci bokiem. radziłbym zbadać cholesterol, cukier, wątrobę itp...

      • 2 0

    • kupa januszowa jakas..

      • 1 1

    • Ja nie lubię sushi i nie wiem skąd ten szał szczerze mówiąc - no chyba że ktoś lubi biały ryż, Ale generalnie kuchnię azjatycką lubię tylko z dobrym makaronem.

      • 6 6

    • I tak dzień w dzień. Od 1945 roku?

      • 12 1

    • Ja tez wole

      Ale ile można ciagle to samo? Po pracy jak juz jem cos na mieście, to wole takie sushi od kotleta smażonego we fryturze. Jak schabowe, to tylko w domu.

      • 33 4

  • sushi

    Sushi chińskie danie z ryb skład ryż ryba i inne składniki ciekawe jak smakuje pewnie jest dobre

    • 0 3

  • Co za syf! (2)

    Gdzie dania polskiej kuchni. Oprowadzam często turystów i pytają mnie gdzie mogą zjeść na Głównym Mieście polskie dania bigos, flaki, żurek. Jest z tym duży problem. Powstają tylko kebaby i sushi, jak byśmy nie mieli swojej kultury i kuchni.

    • 7 6

    • auto (1)

      proponuje jezdzic polskimi samochodami...

      • 1 1

      • Trochę zboczyłeś z tematu.
        Do robienia jedzenia nie trzeba wyszukanej technologii, ale rozumiem - gimnazjum, nowa matura...

        • 1 0

  • lubie suszi (1)

    super miejsce!

    • 3 2

    • Chociaż byłeś?
      Czy pracujesz tam?

      • 1 0

  • (5)

    Beznadzieja, sushi z lodówki, rolka niepocieta. A cena jak za normalne Sushi. Masakra

    • 39 24

    • Taka jest wizja tego lokalu. Siadzasz w busie, aucie i nie bawisz się w małe kawałki. (1)

      • 8 0

      • Zara zasnę

        • 0 0

    • Co się dziwisz, że z lodówki? Z piekarnika ma być?

      • 7 0

    • Narzekanie, że handroll jest niepocięty (1)

      to jak zrzędzenie, że schabowy jest z mięsa.

      • 19 2

      • zapodaj se handpunchheada i sidź cicho

        • 4 4

  • Są ludzie którzy w ogóle nie mają pomysłu na biznes i to jest tego ewidentny przykład

    V kolumna wprowadza nam jakieś azjatyckie żarcie, gdzie placki ziemniaczane, kompot i schabowy?

    • 4 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wiosna w ogrodzie (1 opinia)

(1 opinia)
6 zł
targi, kiermasz

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (49 opinii)

(49 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Najstarszy klub muzyczny w Sopocie to: