- 1 Królestwo Planety Małp: bywało lepiej (17 opinii)
- 2 Politechnika bawiła się na Technikaliach (47 opinii)
- 3 Fale w Sopocie. Nowa impreza przy plaży (13 opinii)
- 4 Młodzi w ten weekend bawią się na "Ele" (64 opinie)
- 5 Grzechy gastronomii: kto winny? (198 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (98 opinii)
Handroll, czyli sushi na wynos w Między Rolkami
Nowa moda kulinarna przywędrowała do Trójmiasta. Chodzi o handroll, czyli podawane w niepociętej rolce sushi na wynos. Zjemy je we właśnie otwartym barze Między Rolkami przy ul. 10 Lutego 2 w Gdyni, a niebawem również w dwóch kolejnych oddziałach w Gdańsku.
Handrolla wcale nie wymyślili - jak mogłoby się zdawać - Japończycy. Rolki z sushi kupowane w barach na wynos to pomysł Australijczyków, którzy szukali mniej formalnej i wygodniejszej formy dla kulinarnego klasyka z Kraju Kwitnącej Wiśni. Nowy streetfood momentalnie opanował cały świat i stał się szalenie popularny nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. W Polsce pierwsze bary z handrollem otwarto w ubiegłym roku w Warszawie. Teraz ta moda dotarła również do Trójmiasta - w Gdyni ruszył właśnie pierwszy oddział baru Między Rolkami.
- Zmęczyły nas burgery, zapiekanki czy kanapki, które dominują w trójmiejskich barach z jedzeniem ulicznych. Szukałyśmy czegoś lżejszego, zdrowszego i ciekawszego. Pewnego dnia przyjaciółka wysłała nam zdjęcie baru z handrollami z Australii, gdzie mieszka. Uwielbiamy sushi, więc od razu wpadłyśmy na pomysł, aby otworzyć w Trójmieście pierwsze tego typu miejsce - opowiada Urszula Romowicz, która Między Rolkami założyła razem ze swoją przyjaciółką, Kamilą Tuchanowską.
Bar przy ul. 10 Lutego 2 jest niewielki, ale swoją rolę spełnia doskonale. Co prawda można tutaj usiąść i zjeść wybraną przez siebie rolkę, ale większość klientów bierze ją na wynos.
- O to właśnie w handrollu chodzi. Ma być szybko i na luzie. To sushi pozbawione tej formalnej, restauracyjnej otoczki, która część osób może zniechęcać do wejścia do środka - mówi Kamila Tuchanowska. - U nas rolkę można wziąć do ręki i lecieć dalej: do pracy, na uczelnię, na spacer czy piknik w parku. Chętnym osobom pakujemy również rolki do tekturowych pudełek lunchowych, jednak jak dotąd jeszcze nikt nie poprosił o pocięcie jej na kawałki.
Jedna porcja kosztuje od 10 zł do 16 zł. Sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku klasycznego sushi w kawałkach. Sushi-master zawija w wodorosty nori specjalnie przygotowany ryż oraz dodatki. W Między Rolkami zjemy m.in. rolkę z krewetkami, surowym tuńczykiem, pieczonym łososiem, wersję wegańską z warzywami czy specjalne kompozycje dla mięsożerców: z kurczakiem lub karkówką. Do tego sosy do maczania: kabayaki, sojowy, ostry majonez czy autorski sos sweet wasabi, w którym obok japońskiego chrzanu znajduje się syrop klonowy i odrobina napoju sprite. Do picia kupimy domową, mrożoną, zieloną herbatę
Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 21. Jeszcze w lipcu właścicielki planują otwarcie stacjonarnego food trucka przy ul. Klonowej 1 w Gdańsku oraz drugiego oddziału przy ul. Wajdeloty 25 , który ruszy jesienią.
Więcej informacji znajdziesz na stronie Między Rolkami na Facebooku.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (97) 2 zablokowane
-
2016-07-06 17:34
jeszcze wiecej pozytywnych opinii!
- 3 0
-
2016-07-06 15:03
(5)
czy tylko ja odnoszę wrażenie, że większość pochlebnych opinii wystawiły sobie panie właścicielki same?
- 17 4
-
2016-07-06 15:21
A byłeś lub byłaś? Zjedz i sam ocen (2)
- 0 3
-
2016-07-06 15:32
(1)
no właśnie tak się składa, że byłam i dlatego te zachwyty, jak nad ósmym cudem świata, mnie trochę zaskoczyły. Jest w porządku, jak na fastfood, ale smak rolek w wielu trójmiejskich suszarniach bije handrolle na głowę.
- 4 0
-
2016-07-06 17:04
No rozumiem. Ale suszarnie podają Cię przeróżne sety, które komponują, wiadomo są bogatsze w smak i różnorodność. Tu kupujesz
- 0 0
-
2016-07-06 15:23
Zwłaszcza komentarze podpisane pełnym imieniem.
To charakterystyczne dla opinii wystawianych przez opłaconych ludzi, bądź samych pracowników.
- 5 0
-
2016-07-06 15:09
no jasne. siedza i robia sobie reklamę. może wpadnę spróbować ale za 16 zł to można zjeśc porządny obiad w barze nieopodal. Radzę urealnić ceny, bo za rok w lokalu będzie już kwiaciarnia albo inne alkohole24
- 5 0
-
2016-07-06 11:38
Poprawcie ten "STREATFOOD" bo wstyd !!!! (1)
- 12 1
-
2016-07-06 16:51
jaki wstyd, to normalne na tym poziomie, nie ma co się oszukiwać
- 5 0
-
2016-07-06 09:12
byłem sprawdzić (1)
pomysł fajny, ceny w miarę, ale nad jakością trzeba popracować. W mojej rolce ryba była tylko na samej górze rolki, tak, żeby było ją widać. Niżej tylko ryż z sałatą. Sosy za to bardzo dobre. Może kiedyś odwiedzę ponownie, ale wolę jednak tradycyjne sushi, więcej dostępnych kombinacji smaków
- 9 3
-
2016-07-06 16:51
wiec za rolke ryżu dałeś 50zł
brawo januszu! kilogram ryżu kosztuje 5zł.
- 1 1
-
2016-07-06 15:52
No i fajnie
Bardzo dobrze że coś nowego powstaje w Trójmieście. Jeszcze nie byłem ale z chęcią odwiedzę. Wygląda interesująco.
- 3 4
-
2016-07-06 15:30
Długo jeszcze czekać będziemy na Wajdeloty!?
- 2 2
-
2016-07-06 15:19
Super! (1)
Świetne miejsce! Bylam dwa razy i mega polecam. Czuć,ze wszystko świeżo zrobione! Sosy mega!
- 0 4
-
2016-07-06 15:22
A byłeś lub byłaś? Zjedz i sam ocen
- 4 0
-
2016-07-06 13:01
Moze i pomysl oryginalny (2)
ale, dla porownania, we Wroclawiu rowniez z powodzeniem funkcjonuje taki lokal. Rolki sa wieksze i, uwaga, KOSZTUJA 8 ZL. Odpowiednik przysmaku, ktory tam zamawialam, w Gdyni kosztuje... 14 zl.
Rozumiem, ze jest to pierwszy tego typu lokal w Trojmiescie, ale troche jest przebitka z cena :) a nieslusznie, bo moze zniechecac- 9 1
-
2016-07-06 15:08
to tak jak z kawiarniami i kawami za 17 zł bo właściciel chce się dorobić domu, auta i działki za miastem po roku działalności
- 0 0
-
2016-07-06 14:09
Poluj na happy hours. Często dają rabaty 50%.
- 2 1
-
2016-07-06 09:46
(2)
Mało kto wie, że należy żołądek przygotować na surową rybę. Japońce na początek jedzą rolki zrobione z omletu jajecznego, dopiero potem surowiznę.
- 4 0
-
2016-07-06 15:06
wśród ciemnoty istnieje przekonanie że każda rolka sushi zawiera surową rybę (pewnie śledzia albo flądrę).
- 2 2
-
2016-07-06 09:49
Surowa ryba? Telewizory robią takie nowoczesne bez tej d*py z tyłu, a ryby nie potrafią dosmażyć?
- 4 4
-
2016-07-06 14:45
polecam!!!!
Rolki są przepyszne!!!! Polecam!!!
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.