- 1 Sporo odwiedzających mimo deszczu (22 opinie)
- 2 Grzechy gastronomii: kto winny? (135 opinii)
- 3 Festiwal Światła rozbłysnął w Hevelianum (4 opinie)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (6 opinii)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (46 opinii)
- 6 5 kultowych reklam Mango TV (36 opinii)
Handroll, czyli sushi na wynos w Między Rolkami
Nowa moda kulinarna przywędrowała do Trójmiasta. Chodzi o handroll, czyli podawane w niepociętej rolce sushi na wynos. Zjemy je we właśnie otwartym barze Między Rolkami przy ul. 10 Lutego 2 w Gdyni, a niebawem również w dwóch kolejnych oddziałach w Gdańsku.
Handrolla wcale nie wymyślili - jak mogłoby się zdawać - Japończycy. Rolki z sushi kupowane w barach na wynos to pomysł Australijczyków, którzy szukali mniej formalnej i wygodniejszej formy dla kulinarnego klasyka z Kraju Kwitnącej Wiśni. Nowy streetfood momentalnie opanował cały świat i stał się szalenie popularny nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. W Polsce pierwsze bary z handrollem otwarto w ubiegłym roku w Warszawie. Teraz ta moda dotarła również do Trójmiasta - w Gdyni ruszył właśnie pierwszy oddział baru Między Rolkami.
- Zmęczyły nas burgery, zapiekanki czy kanapki, które dominują w trójmiejskich barach z jedzeniem ulicznych. Szukałyśmy czegoś lżejszego, zdrowszego i ciekawszego. Pewnego dnia przyjaciółka wysłała nam zdjęcie baru z handrollami z Australii, gdzie mieszka. Uwielbiamy sushi, więc od razu wpadłyśmy na pomysł, aby otworzyć w Trójmieście pierwsze tego typu miejsce - opowiada Urszula Romowicz, która Między Rolkami założyła razem ze swoją przyjaciółką, Kamilą Tuchanowską.
Bar przy ul. 10 Lutego 2 jest niewielki, ale swoją rolę spełnia doskonale. Co prawda można tutaj usiąść i zjeść wybraną przez siebie rolkę, ale większość klientów bierze ją na wynos.
- O to właśnie w handrollu chodzi. Ma być szybko i na luzie. To sushi pozbawione tej formalnej, restauracyjnej otoczki, która część osób może zniechęcać do wejścia do środka - mówi Kamila Tuchanowska. - U nas rolkę można wziąć do ręki i lecieć dalej: do pracy, na uczelnię, na spacer czy piknik w parku. Chętnym osobom pakujemy również rolki do tekturowych pudełek lunchowych, jednak jak dotąd jeszcze nikt nie poprosił o pocięcie jej na kawałki.
Jedna porcja kosztuje od 10 zł do 16 zł. Sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku klasycznego sushi w kawałkach. Sushi-master zawija w wodorosty nori specjalnie przygotowany ryż oraz dodatki. W Między Rolkami zjemy m.in. rolkę z krewetkami, surowym tuńczykiem, pieczonym łososiem, wersję wegańską z warzywami czy specjalne kompozycje dla mięsożerców: z kurczakiem lub karkówką. Do tego sosy do maczania: kabayaki, sojowy, ostry majonez czy autorski sos sweet wasabi, w którym obok japońskiego chrzanu znajduje się syrop klonowy i odrobina napoju sprite. Do picia kupimy domową, mrożoną, zieloną herbatę
Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 21. Jeszcze w lipcu właścicielki planują otwarcie stacjonarnego food trucka przy ul. Klonowej 1 w Gdańsku oraz drugiego oddziału przy ul. Wajdeloty 25 , który ruszy jesienią.
Więcej informacji znajdziesz na stronie Między Rolkami na Facebooku.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (97) 2 zablokowane
-
2016-07-06 09:04
Cena (1)
A ile to kosztuje?
- 0 5
-
2016-07-06 09:11
Jedna porcja kosztuje od 10 zł do 16 zł.
Czytaj więcej na:
http://rozrywka.trojmiasto.pl/Handroll-czyli-sushi-na-wynos-w-Miedzy-Rolkami-n103152.html?strona=1#opinie#tri- 2 3
-
2016-07-06 08:35
(1)
A ja zachodzę tam po pracy.. Codzinnie🙂 Świeże i pyszne! Warto
- 13 17
-
2016-07-06 08:51
samoadoracja
Droga Ewelino , ile wpisów jeszcze podczepisz:
"Bylam (1)
Rolki rewelacja!!! Jakość , smak!!! Chce się więcej i więcej, będę wracać;)"- 16 2
-
2016-07-06 08:12
Bylam (1)
Rolki rewelacja!!! Jakość , smak!!! Chce się więcej i więcej, będę wracać;)
- 18 15
-
2016-07-06 08:50
byłam byłam , codziennie bywam , bo tam pracuje :)
- 12 6
-
2016-07-06 08:09
streatfood ? (1)
- 14 2
-
2016-07-06 08:16
z angielskim na bakier...
- 8 0
-
2016-07-06 07:14
Klient :)
Byłem, jadłem i mega polecam! Łosoś filadelfia z wasabi na słodko ryje system. Po pierwsze rolki świeże i spore... dałem radę wciągnąć tylko 2. Są opcje też z warzywami lub z mięsem, bo ile ryb można jeść :) Trochę szkoda że nie ma sosu terjaki. Obsługa jeszcze trochę zakręcona ale bardzo miła. Brakowało czegoś takiego w Gdyni. Tak trzymać!
- 30 15
-
2016-07-06 07:02
Ja czekam az na ten temat subiektywnie wypowie sie Beata Testsmaku, czy to w ogole przystoi..
- 35 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.