- 1 Pchli Targ w Oliwie rozpoczął sezon (43 opinie)
- 2 Oto najpiękniejsze kobiety Pomorza (114 opinii)
- 3 Recenzja "Challengers": intensywne kino (43 opinie)
- 4 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (44 opinie)
- 5 100cznia otworzyła sezon (47 opinii)
- 6 Tysiące osób odwiedziło Twierdzę Wisłoujście (57 opinii)
Huczne otwarcie i ciche zamknięcie. Te lokale otworzyły się z pompą, dziś nie działają
Wygląda na to, że falę zamknięć w gastronomii mamy już za sobą. Trwa sezon, są turyści, sporo dzieje się w Trójmieście, więc i restauratorzy raczej nie narzekają na brak gości. Postanowiliśmy jednak cofnąć się w czasie i przypomnieć huczne otwarcia lokali, które dziś już nie istnieją. Co poszło nie tak? Każdy z nich miał przecież ciekawą formułę i wyróżniał się na tle konkurencji.
Marek Kondrat podczas otwarcia gdyńskiego BARaWINO
We wrześniu 2021 r. aktor oficjalnie otworzył sklep z winem sieci Kondrat Wina Wybrane i bar winny na najstarszej ulicy w Gdyni, Starowiejskiej. Ci, którzy regularnie przechodzili obok winiarni, mogli z czasem zauważyć, że coraz częściej jest nieczynna, a na półkach zaczyna brakować alkoholi. W końcu lokal został całkowicie zamknięty.
Później działał w tym miejscu koktajlbar, a obecnie mieści się najmłodsza siedziba dobrze znanego w Trójmieście sklepu z winami, KaapVino, czyli Gdyński Skład Win i Alkoholi KaapVino Starowiejska 20 oraz Ciao Italian Bar.
Majolika we Wrzeszczu
W październiku 2017 r. oficjalnie zainaugurowano działalność restauracji, która powstała w miejscu Villi Uphagena we Wrzeszczu. Majolika, bo tak nazywał się nowy lokal, specjalizował się w kuchni polskiej i regionalnej, a zwłaszcza w dziczyźnie i rybach. W uroczystości, którą poprowadził aktor Mirosław Baka, wzięło udział wielu gości.
Restauracja zakończyła działalność wiosną 2021 r.
Pierwszy dom szampana w Trójmieście
W lutym 2018 r. pierwszy dom szampana w Trójmieście - Champagne Club&Shop, który działał w budynku Brabanku w Gdańsku. Otwarcie zgromadziło kilkudziesięciu gości, którzy jako pierwsi mogli skosztować oferowanych w tym miejscu wykwintnych bąbelków. Latem 2019 r. dom szampana już nie działał.
Pieterwas Krew i Woda w Gdyni
W czerwcu 2015 r. Marta i Mariusz Pieterwas przecięli czerwoną wstęgę w restauracji, która przez kilka kolejnych lat kojarzyła się ze świetnym jedzeniem i doskonałym wyborem win. Przez jakiś czas działało tu też homarium. Zmianę przyniosło lato 2022 r., gdy właściciele niespodziewanie postanowili zamknąć swój lokal - do dziś żadne z nich nie otworzyło w Trójmieście nic nowego.
Sugoi Sushi i Alchemii Wina w Oliwie
Jedno miejsce, dwie restauracje. Taki pomysł mieli właściciele oliwskich lokali, które zadebiutowały w styczniu 2018 r. Podczas otwarcia ponad 200 zaproszonych gości miało szansę spróbować przygotowanego na tę okazję menu oraz posłuchać koncertu na żywo.
Alchemia Wina, nazywana też winebarem, była przede wszystkim lokalem z kuchnią śródziemnomorską. Sugoi Sushi, jak sama nazwa wskazywała, oferowało sushi. Zestawienie śródziemnomorskiej kuchni i japońskiej klasyki było pierwszym tego typu konceptem w Trójmieście. Niestety nie przyjął się. 14 stycznia 2020 r. restauracje Alchemia Wina i Sugoi Sushi zawiesiły swoją działalność bezterminowo.
Libation w Sopocie
To nie było otwarcie restauracji, ale wyczekiwanego i niedługo później popularnego klubu nocnego w Sopocie. Duży w tym udział miał Adam "Nergal" Darski, który był twarzą inwestycji. Na pierwszą imprezę 1 maja 2015 r. przybył tłum gości, w tym wielu znanych muzyków i lokalnych gwiazd, a wszystko relacjonowały lokalne i ogólnopolskie media.
Klub działał do końca lata 2017 r. i słynął z tematycznych wydarzeń z "pieprzykiem". Wkrótce potem otworzono w tym miejscu Mystic Sopot z burleską, ale również po jakimś czasie zamknięto.
Opinie wybrane
-
2023-08-02 07:27
Cóż. Nie dali rady na rynku. ALE... (10)
Jest pułap cenowy, więc normalnie 300 % marży nie wystarczy. Jest też ograniczona grupa klienteli. BTW 1 -dla części pandemia to był raj dojenia rekompensat. Powstawały oddzielne podmioty do prowadzenia jednej knajpy. By tylko dostać kasę od państwa. Skończyła się pandemia, skończył się strumień łatwego pieniądza. BTW 2 - ci sami ludzie otwierają
Jest pułap cenowy, więc normalnie 300 % marży nie wystarczy. Jest też ograniczona grupa klienteli. BTW 1 -dla części pandemia to był raj dojenia rekompensat. Powstawały oddzielne podmioty do prowadzenia jednej knajpy. By tylko dostać kasę od państwa. Skończyła się pandemia, skończył się strumień łatwego pieniądza. BTW 2 - ci sami ludzie otwierają kolejne "projekty", bo prawdziwych pasjonatów w tym biznesie mało. Więc bez paniki. Przykładów wiele, wystarczy spojrzeć na te wizerunki. Zatem nie żal, bo nie ma czego.
- 273 24
-
2023-08-04 09:16
Bzdury piszesz.
Lokale musiały działać od dłuższego czasu przed pandemią żeby dostać rekompensatu.
- 1 1
-
2023-08-02 10:07
(6)
Nie ma czegoś takiego jak 300% marży.
- 11 15
-
2023-08-02 10:20
raczej jest (5)
popatrz na ceny napoi w restauracji - woda 15 zł - a w sklepie 2 zł, w hurtowni pewnie 1,2 zł
- 29 4
-
2023-08-02 22:17
Czyli marża to (15-1,2)/15*100%=92%. Maksymalna marża to 100%, kiedy sprzedajesz coś, za co nie zapłaciłeś.
- 4 1
-
2023-08-02 10:31
Mylisz marzę z narzutem (3)
Marzą stanowi część ceny i nigdy nie będzie miała 100%
Co innego narzut- 19 4
-
2023-08-02 10:38
(2)
Marża różnica między ceną sprzedaży dobra a ceną jego zakupu, określająca nadwyżkę uzyskiwaną ze sprzedaży dobra ponad bezpośrednie koszty jego uzyskania.
- 13 0
-
2023-08-02 12:12
(1)
Cena zakupu, a koszt zakupu to dwa różne pojęcia.
- 4 1
-
2023-08-02 19:18
Nie wiem, skad jest zaczerpnieta definicja powyzej, ale wyraznie jest w niej zrownana cena zakupu dobra z bezposrednim kosztem
jego uzyskania.
- 1 0
-
2023-08-02 09:10
(1)
Tak, otwierały się oddzielne podmioty, żeby dostać kasę, gdzie pierwszym wymogiem było wykazanie spadku przychodów względem okresu przed pandemią. A smoki były w tej bajce? Ja wiem, że modne jest w naszej kulturze dopiec innym, ale może jednak trzymajmy się przy tym faktów?
- 35 16
-
2023-08-02 14:44
Przed pandemią knajpę prowadziła firma X. W trakcie pandemii knajpę prowadzi firma Y i ona czerpie zyski, X funkcjonuje tylko po to by wykazać zatrudnienie i 100% spadek obrotów. A smoka zobaczysz w lustrze.
- 23 4
-
2023-08-02 07:16
(11)
Otwieraja je inteligentni ludzie, którzy widza jak wiele innych takich miejsc upada. Myślę, ze upadki sa z gory przewidziane a zyski powstają inaczej niz się nam wydaje, choc ja sam nie mam pojęcia jak.
- 195 16
-
2023-08-03 13:14
mówisz o tym że...
opłaca się zapłacić podatki....i póżniej upaść... hmmm
- 0 0
-
2023-08-02 12:40
Twarz "inwestycji" nie traci, tracą naciągnięci na tą inwestycję inwestorzy których twarzy nikt nie zna
stary numer, zawsze żywy....
"Twarz" bierze kasę z góry od inwestorów.
Pojawia się co jakiś czas i się "uśmiecha" bo za to ma płacone.
Nic nie traci bo albo nic albo mało inwestuje (poniżej tego co dostaje za twarz).
Daje twarz wielu lokalom w Polsce więc....- 27 0
-
2023-08-02 08:03
(8)
Problem jest taki, że tego wszystkiego jest zwyczajnie za dużo. To nie tak, że ludzie nie zostawiają pieniędzy. Noclegowni i knajp pootwierali tyle, że jest raz jeszcze :za dużo.
- 40 0
-
2023-08-02 08:44
(7)
O tym właśnie piszę. Tego jest za duzo i oni doskonale o tym wiedzą a mimo to inwestuja. Inwestuje się zeby zarobic, wiec jak powstaje zysk?
- 31 0
-
2023-08-02 10:21
(6)
to proste. jezeli twoja knajpa to jedyny dochod ktory masz to potrzebujesz duzego dochodu tak aby nie umrzec z glodu np 7-8tys zl
ale ci ludzie maja po kilka bznesow wiec i dochody z poszczegolnych biznesow moga byc mniejsze czyli z takiej knajpy bedzie ok jak do kieszeni wlasciciela trafi 3000-4000zl na czysto. jezeli ktos ma klka biznesow to z takich malych kwot robi sie zarobek 20-30tys na miesiac na czysto. efekt skali.- 9 7
-
2023-08-02 11:11
Zapomniałeś dopisać jedno zero przy swoich wyliczeniach (1)
- 7 0
-
2023-11-11 08:34
Niech będzie jeszcze dodatkowe zero ale w taką knajpę trzeba zainwestować miliony żeby wyposażyć. Koszty bieżące to inna sprawa. Żeby taki biznes się zwrócił i można było na nim zarabiać 2 lata nie wystarczą. Gastronomia jest bardzo trudnym zajęciem. Ja mam wrażenie ze jak ludzie którzy mają do dyspozycji miliony, zakładają knajpy i mają po prostu dosyć po tych 2-3 latach to zwyczajnie stać ich na to żeby wyjść i nawet stracić trochę. Trudno taki kaprys.
- 0 0
-
2023-08-02 10:32
(3)
Ile? Człowieku. Knajpa sprzeda die nie powiedzmy tylko 100 napoi. Każdy po 10zl a kupiony po góra 3 zł. Teraz licz razy ok 70 dni sezonu. Tylko napoje...
- 8 7
-
2023-08-02 10:40
(2)
No ale masz koszta pracy, najmu, mediów, kredytów itp.
- 22 0
-
2023-08-02 14:59
no ale nie tylko lemoniade sprzedaja
- 2 0
-
2023-08-02 10:47
Oczywiście, że są koszta. No, ale nie masz pojęcia jakie knajpy robią obroty. Tu masz kilkadziesiąt kołana MC tylko z napojów. A gdzie piwo, drinki, jedzenie?! Większość ma z tego kupę kasy tylko nauczyli się płakać. Taki nawyk.
- 43 8
-
2023-08-02 07:06
Szkoda mi BARaWINO na Starowiejskiej i w ogóle sklepu z winami p. Kondrata. To było miłe miejsce. (14)
- 45 134
-
2023-08-04 07:00
Sprytny Mareczek popłynął
teraz wciska holenderskie produkty , znacznie bardziej szkodliwe niż alkohol
- 9 2
-
2023-08-03 18:17
i w ogóle kondrata szkoda
- 1 7
-
2023-08-02 21:09
W lidlu mam to samo za 3 razy mniej (3)
- 11 6
-
2023-08-03 09:27
(2)
PRzez takich jak Ty, którzy myślą, żęto to samo, upadają dobre sklepy i lokale.
- 1 8
-
2023-08-03 17:31
o klienta trzeba walczyć ;P
a jeśli ktoś nie umie, to znaczy że dobrze się stało !
- 3 1
-
2023-08-03 09:49
I co mnie to interesuje?
- 9 2
-
2023-08-02 16:23
. (2)
żeby jeszcze było coś otwarte w tej Gdyni po 19:00. Ludzie kończą pracę o 17, dopóki się ogarną to już 3/4 miasta jest zamknięte i puste. Kawiarnie w sobote zamykają o 14 to co się dziwić.
- 32 1
-
2023-09-02 06:20
Żabka jest czynna do 23. Są tam np hotdogi.
Do popitki alkohol wszelkiej maści.
- 1 0
-
2023-08-02 17:41
Sa pizzerie
Poza tym w wolnym czasie warto wypocząć bez ludzi.
- 7 7
-
2023-08-02 13:07
Mi brakuje Gdynia jako miasta ciekawego, z wieloma atrakcjami i dostępny dla wszystkich - turystów i mieszkańców. (2)
NIe chcę betonowej wiochy ciurka i ucyka.
- 40 4
-
2023-08-03 09:26
TObie przede wszystkim brakuje umiejętności skłądania zdania- "mi brakuje Gdynia"?
- 8 7
-
2023-08-02 15:05
Mi brakuje
Miejsc postojowych
- 25 6
-
2023-08-02 11:39
hmm
Może klientela tego sklepu z zasady porusza się samochodem?
- 24 5
-
2023-08-02 10:03
Mi brakuje sieci pijalni czekolady i kawy Mount Blanc
- 27 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.