• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

I Pazzi to włoska restauracja założona przez pasjonatów

20 stycznia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
  • I Pazzi założyło czterech znajomych, których połączyła miłość do kuchni włoskiej.
  • Lokal znajduje się przy ul. Garncarskiej 4/6. To przy tej ulicy powstaje kolejne, niewielkie zagłębie gastronomiczne w Gdańsku.

Połączyła ich miłość do kuchni włoskiej, więc postanowili założyć restaurację. W nowej Ristorante I Pazzi przy ul. Garncarskiej 4/6 zobacz na mapie Gdańska zjemy klasyczne dania z Półwyspu Apenińskiego, w tym oczywiście pizzę. Receptury opracowywali Włosi.



Garncarska wpisuje się w coraz bardziej widoczny w Trójmieście trend tworzenia się niewielkich zagłębi gastronomicznych wokół małych, często zapomnianych uliczek. Kolejną restauracyjką, która została niedawno tutaj otwarta pod adresem ul. Garncarska 4/6 jest Ristorante I Pazzi, w której zjemy dania kuchni włoskiej.

- Lokal został założony przez dwóch Polaków i dwóch Włochów. Poznaliśmy się pracując w jednej z trójmiejskich restauracji. Szybko okazało się, że nie tylko świetnie się dogadujemy, ale łączy nas również miłość do dobrego, włoskiego jedzenia. Postanowiliśmy więc wziąć sprawy we własne ręce i otworzyć lokal - opowiadają właściciele: Jurand Lewandowski, Krzysztof Bentkowski, Roberto Squadroni i Christian D'Andrea.
Wszyscy właściciele włoską gastronomię znają od podszewki od wielu lat. Dwóch Włochów do I Pazzi wniosło niezbędną wiedzę na temat oryginalnych przepisów ze swojej ojczyzny oraz charakterystyczną dla tamtejszych lokali domową atmosferę.

- Postawiliśmy na klasyczną kuchnię włoską z różnych regionów kraju - mówią właściciele. - Mamy jednak w karcie kilka pozycji, które nas wyróżniają. Warto spróbować przede wszystkich bresaoli, czyli długo dojrzewającej polędwicy wołowej, którą sprowadzamy z Włoch. Podajemy ją pod postacią carpaccio oraz na naszej autorskiej pizzy "I Pazzi" w towarzystwie pomidorków cherry, rukoli i sera grana padano.
Podawana na miejscu pizza przygotowywana jest według oryginalnej, neapolitańskiej receptury, m.in. z użyciem sprowadzanej z Italii mąki typu 00 i pomidorów pelati, na których bazuje sos. W karcie znajduje się szesnaście kompozycji włoskiego placka, które podzielone są na te z sosem białym i czerwonym. Ceny pizzy zaczynają się od 12 zł.

  • Podawana tutaj pizza wypiekana jest według oryginalnej, neapolitańskiej receptury.
  • W weekendy do karty trafiają świeże owoce morza.
  • W ofercie znajdują się również włoskie alkohole oraz domowe wino sprowadzane z Sycylii.
Spośród dań makaronowych warto spróbować Bucatini all'amatriciana (29 zł), czyli charakterystycznej dla okolic Rzymu pasty w sosie pomidorowym z policzkami wieprzowymi, cebulą, serem grana padano i serem pecorino Romano. Nietypowa jest również Parmigiana di melanzane (31 zł), czyli swego rodzaju bakłażanowa lasagne. Plastry warzywa przekładane są pomidorami i mnóstwem sera grana padano. To przepis babci Roberto. Podobnie jak receptura na czekoladowe salami z biszkopcikami amaretto i lodami (16 zł) - jeden z deserowych hitów I Pazzi.

Wśród drugich dań warto wymienić m.in. szaszłyki z krewetek i sezonowych warzyw serwowane na sałacie (36 zł) czy eskalopki z polędwiczki wieprzowej w sosie z podgrzybków, podawane z pieczonymi ziemniakami i sałatą (39 zł). Kieliszek białego lub czerwonego stołowego wina sprowadzanego z Sycylii kosztuje 10 zł. W ofercie są również włoskie alkohole i napoje: grappa, aperol, prosecco Mionetto, piwa i lemoniady.

Od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 można zamówić dwudaniowe menu dnia. W weekendy serwowane są świeże owoce morza i wprowadzana jest specjalna, kilkudaniowa wkładka do karty.

- Codziennie pieczemy świeży chleb i focaccię, którą goście otrzymują jako "czekadełko" razem z wysokiej jakości oliwą extra vergine i octem balsamicznym - dodają właściciele. - Jedzą już u nas Włosi, którzy przyznają, że smakuje im tutaj "jak u mamy".
I Pazzi urządzone jest w prosty sposób, na stołach leżą charakterystyczne, kraciaste obrusy, grana jest włoska muzyka, a pod sufitem wisi telewizor, w którym oglądać można m.in. mecze piłki nożnej. Dostępne jest darmowe Wi-Fi. Organizowane są imprezy okolicznościowe dla większych grup. Dla studentów z programu Erasmus właściciele przygotowali zniżkę w wysokości 25 proc., polscy studenci zjedzą 20 proc. taniej.

Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-23 lub dłużej, a w niedziele w godz. 12-21.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (38) 2 zablokowane

  • widac, e to prawdziwa woska pizza

    mam nadziej, ze tak jak prezentuje sie na zdjeciu, tak tez smakuje. W wolnej chwili napewno odwiedze to miejsce

    • 19 1

  • (1)

    Wyśmienita pizza. Warto spróbować

    • 30 2

    • ale tylko z pieca kamiennego opalanego drewnem , inaczej to i nawet włoska mąka nie pomoże a klientów bedzie tyle ile teraz czyli prawie nic

      • 0 5

  • Bardzo dobra wloska kuchnia!

    Pizze i makarony sa naprawde smaczne, ciasto cieniutkie, chrupiace, takie jak powinno byc, maja faceci smak, makarony takze dobre. I bardzo fajny i wesoly wlasciciel, prawdziwy Wloch, zawsze chetny do zrobienia dania w wersji oczekiwanej przez klienta.

    • 18 1

  • Mistrzostwo świata;))

    Jeśli ktoś lubi dobrze, smacznie zjeść to zapłaci każdą cenę. Panowie mają najlepsze z możliwych składników, do tego krótki czas oczekiwania. Proszę mi wierzyć, dwie osoby bardzo głodne są w stanie najeść się jedną pizzą. Są treściwe, acz nieprzesadzone.

    • 16 1

  • Rewelacyjne owoce morza smaczne i piękne podane no i ta atmosfera

    • 16 1

  • Trafiliśmy tu pierwszy raz w sylwestrowe popołudnie z rodziną.Jedzenie wyśmienite,bardzo dobrej jakości dania,wspaniały klimat.POLECAM

    • 17 1

  • Polecam

    Włoskie menu, mimo że o kilka złotych droższe niż to z typowej, polskiej restauracji, z pewnością serwuje o wiele bardziej smaczne potrawy. Naprawdę, różnica względem rodzimej kuchni odczuwalna po pierwszym kęsie. Niebo a ziemia. Uważam, iż w skali cena/jakość lokal zasługuje na 10/10. Polecam.

    • 24 2

  • Byłam, zjadłam, wrócę:)

    Jest włosko od początku do końca. Na wejście chinotto, później pyszna crema di pomodoro i na koniec parmigiana! :) deseru już nie zmieściłam, ale wrócę na to salami czekoladowe, bo tego jeszcze nigdzie nie widziałam!

    • 28 2

  • liczy się klimat

    Pyszna kawa i sympatyczna atmosfera:) warto wpaść nie tylko na obiad:)

    • 23 1

  • Sympatyczna atmosfera ! Miejsce jak najbardziej godne polecenia ;)

    • 27 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (5 opinii)

(5 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

ADELE - Tribute from London by Stacey Lee

148 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Skrót ECS oznacza: