Jemy na mieście: niebanalna Synteza
28 czerwca 2022
(100 opinii)
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy otwartą latem restaurację Jakubiak w Sopocie. Poprzednio byliśmy w gdyńskiej naleśnikarni La Galette, w której było smacznie, ale nie obyło się bez uwag. Za dwa tygodnie opiszemy Tu można marzyć by Tomasz Deker, lokal, który w ostatnim czasie przeszedł spore zmiany - byliśmy już tam.
28 czerwca 2022
(100 opinii)
28 maja 2022
(49 opinii)
13 maja 2022
(64 opinie)
2019-10-12 22:14
Opinia wyróżniona
Sprawdziłem menu online szkoda ze strona powiązana tylko z Facebook. Menu wyglada obiecująco ceny tez zachęcają do odwiedzin. Nie zgadzam się z opiniami na forum dotyczącymi cen ponieważ za jakość trzeba zapłacić. Mam nadzieję że towarzystwo w restauracji będzie na poziomie a nie g*wnozjady liczące każdy PLN. Za 2 lata jak minimalna będzie na
Sprawdziłem menu online szkoda ze strona powiązana tylko z Facebook. Menu wyglada obiecująco ceny tez zachęcają do odwiedzin. Nie zgadzam się z opiniami na forum dotyczącymi cen ponieważ za jakość trzeba zapłacić. Mam nadzieję że towarzystwo w restauracji będzie na poziomie a nie g*wnozjady liczące każdy PLN. Za 2 lata jak minimalna będzie na poziomie 4 tys PLN każdy mieszkaniec Sopot przyjdzie kiedy będzie chciał. Oby te obietnice nigdy się nie zrealizowały bo wtedy to nie będzie restauracja na poziomie.
2019-10-13 18:37
Jak zapowiadalem tak zrobilem odwiedzilem dzisiaj restauracje. Wizyta 2 doroslych osob. Pierwsze wrazenie obsluga sali troche zbyt malo aktywna ale z drugiej strony nie zbyt nachalni. Jedzenie smaczne mija kilka godzin i zadnych sensacji zoladkowych. Ceny dan adekwatne do porcji na pewno nie ma cen z kosmsu. 1,5h pobytu w restauracji obiad 2 daniowy plus po lampce wina i z napiwniek 10% lacznie zaplacilem 180 PLN.
2019-10-09 08:48
Opinia wyróżniona
Napisze brutalnie, ale w dobrej wierze. Przykro mi Panie Jakubiak, to nie jest Warszawa - a lokal wynają Pan pod lasem - troszę przesadził Pan z marżowaniem dań - ma Pan drogo jak na Sopot, to niestety fakt. To truizm, że każdy kto prowadzi biznes chce zarabiać, lecz w Sopocie takie ceny się nie sprawdzą. Dania wygldają dobrze (a nawet bardzo
Napisze brutalnie, ale w dobrej wierze. Przykro mi Panie Jakubiak, to nie jest Warszawa - a lokal wynają Pan pod lasem - troszę przesadził Pan z marżowaniem dań - ma Pan drogo jak na Sopot, to niestety fakt. To truizm, że każdy kto prowadzi biznes chce zarabiać, lecz w Sopocie takie ceny się nie sprawdzą. Dania wygldają dobrze (a nawet bardzo dobrze), pewnie też tak smakują, ale niestety 39 zł za kurczaka to dużo jak na mieszkańca Sopotu (a w takich Pan celuje jak rozumiem). Podobnie cena śledzia - 24zł(menu dziecięce to już w ogóle kosmos). Nie zmieni tego opinia pani "Test Smaku", która za nic nie zapłaciła, ani płatny art. na trojmiasto,pl Na pewno Pan czyta opinie - więc uprzedzam w trosce o poziom sopockiej gastronomii (a jej poziom będzie zależał od takich restauracji jak min. Pana, czyli na dobrym poziomie ) - to nie zadziała - lepiej zarobić te 15-20% mniej na każdym ze stolików, ale zapełnić restaurację . Pozdrawiam i powodzenia! Pewnie odwiedzę niebawem ;)
2019-10-09 09:54
Trzeba celować w poziom MCDonalda .Danie za 35 Pln , to nie jest wygórowana cena . Polska, to kraj groszorobów ,dlatego nie powinni się oni wypowiadać na temat cen w restauracjach.Amen.
2019-10-09 10:02
Dla mnie to możesz nawet zapłacić 60 złotych za kawałek kurczaka. Tu nie chodzi o bycie dusigroszem, bo każdy kto wychodzi do restauracji musi się liczyć z wydatkiem, ale za niektóre dania po prostu nie warto przepłacać i takim daniem na pewno jest kurczak.
2019-10-10 00:56
i to na różne sposoby. Nie szukałbym nigdy odtworzenia tego smaku u Jakubików
2019-10-09 10:16
W 100% się zgadzam!
2019-10-09 10:35
Taaa, a Mercedes powinien kosztować tyle co Dacia.
2019-10-09 11:11
Co by nie powiedzieć, akurat Jakubiak ma ceny bardzo przystępne. W wakacje byliśmy z żoną i za 2 dorosłych i 2 dzieci zapłaciliśmy PLN 110. Przy czym ja swojej porcji nie dałem rady zjeść i wziąłem część na wynos.
Odwiedzam wiele różnych restauracji w Trójmieście i u Jakubiaka jest stosunkowo tanio, wystarczające porcje i przede wszystkim bardzo smacznie.
2019-10-09 12:18
to Ty Marcin mały żoładek masz, a z ceną przesadzasz chyba, że tylko wodę piliście, ja na 2 osoby zawsze wydaję od 90 do 150 zł za kolację
2019-10-09 15:54
Ja zupe rybna i gicz jagnieca, a dzieci rzeczywiscie jakas drobnostke (i to do podzialu) + napoje.
Przykladowo w Bulaju rzeczywiscie wychodzi 150-180 za nasza 4.
2019-10-09 12:27
Prosty rachunek. 4 osoby przy kwocie 110 zł oznacza, że zdecydowaliście się na jedno danie dla każdego, co przy wyjściu do takiej restauracji jest dość rzadkim rozwiązaniem. Skoro jako dorosła osoba nie byłeś w stanie zjeść tak mikrej porcji np. kurczaka czy makaronu to współczuję.
2019-10-09 15:55
Dzieci z reguly biora na spolke frytki albo kurczaka z frytkami.
2019-10-10 09:26
No tak, bardzo sprytnie. Ja to zapłaciłem 60 pln za sześć osób, zamówiliśmy po małej wodzie, a zjedliśmy w domu.
2019-10-09 11:56
Jeszcze się taki nie narodził co wszystkim dogodził..,Jak Pana nie stać,to pan nie chodż,proste,bar mleczny jest tańszy a jedzenie też smaczne,ceny wcale nie są wygórowane,jak na Sopot,to nie Wejherowo,to ceny są inne,a poza tym żeby móc robić dobre jedzenie trzeba zatrudnić ludzi którzy maja talent,a każdy fachowiec w swojej dziedzinie się ceni,produkty dobrej jakości też mało nie kosztują,a na dodatek każdy kto pracuję czy ma swoją działalność musi zarobić
2019-10-09 12:30
większość wozi się wypasionymi furami. będą tu jedli.
2019-10-09 15:48
niby tak, ale Sopot i Warszawa zawsze były najdroższe (kosmos razy 2)
2019-10-09 20:57
Proponuję doczytać dokładniej: "Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty."
Byłam u Jakubiaka w Sopocie 2 razy i za każdym było pysznie! Cena za takie jedzenie wcale nie jest wygórowana.
2019-10-09 07:40
Opinia wyróżniona
Jedzenie warte spróbowania nawet dla opornych przed małymi porcjami, bo jedzenie tu to petarda! widać ze Szef kuchni bardzo dba o każdy talerz, który wychodzi z kuchni. Wokół restauracji teren zaciszny, sprzyjający spacerom....myślałam,że jestem daleko za miastem a tu SOPOT!
No i fajnie, niech się wiedzie!
2019-10-09 15:52
Co z tego jak ze względu na ceny można sobie tylko pomarzyć
2019-10-09 07:12
Jak i smak jest to warto spróbować :) A i Pani Haponiuk - myślałem, że nikt 6 nie dostaje a tu - o prosze :)
2019-10-09 11:10
2019-10-09 07:23
2019-10-09 07:51
Bo to jest wieśniaku restauracja a nie bar mleczny z toną żarcia w 1 daniu. Najpierw dostajesz czekadełko, następnie przystawkę i danie główne. Wszystko w odpowiednim odstępie czasowym. Jak Ci mało to bierzesz jeszcze deser. Gwarantuje że taki Janusz jak Ty wyjdzie najedzony.
2019-10-09 11:10
2022-05-09 00:22
... ale z Ciebie buc kartoflany.
2019-10-09 09:19
Jednym daniem, tylko trzema. W ten sposób wydasz 120 zł na osobę. Jakubiak zarobi, ty zbiedniejesz. I jeszcze poczujesz się frajerem ;)
2019-10-09 20:59
Porcje wcale nie są małe. Np. gicz jagnięca to całkiem spora porcja, można się najeść
2019-10-25 12:38
Gdzie każde danie masz zawalone toną tanich frytek
2019-10-09 07:27
Inni źle akurat trafili?
2019-10-09 08:24
tylko p. recenzja sie zna
2019-10-09 08:27
2019-10-09 08:50
2019-10-09 07:28
Te wielkie porcje na zdjęciach to po zjedzeniu czy przed
Jak na zestaw za około 140 zeta nie powala
2019-10-09 11:36
Haha śmiechłem :-)
2019-10-09 07:40
Opinia wyróżniona
Jedzenie warte spróbowania nawet dla opornych przed małymi porcjami, bo jedzenie tu to petarda! widać ze Szef kuchni bardzo dba o każdy talerz, który wychodzi z kuchni. Wokół restauracji teren zaciszny, sprzyjający spacerom....myślałam,że jestem daleko za miastem a tu SOPOT!
No i fajnie, niech się wiedzie!
2019-10-09 15:52
Co z tego jak ze względu na ceny można sobie tylko pomarzyć
2019-10-09 07:48
W końcu restauracja, która daje radę. Trzeba będzie tam zajrzeć. Czy jest tam menu dedykowane dla dzieci?
2019-10-09 07:55
Dedykować to można piosenkę. Przestańcie ślepo kopiować z języka angielskiego... :/
2019-10-09 08:49
jest szansa zjeść w ciszy, bez kopania w stół i krzesło
2019-10-09 09:28
2019-10-09 11:00
Tam jest indywidualna niania i konsjerż co to menu przynosi
2019-10-09 12:36
A menu dedykowane dla starców?
A menu dedykowane dla nastolatków?
A menu dedykowane dla...?
Ogarnij się, dziecko to człowiek jak każdy inny.
2019-10-10 16:06
Bylam jadlam zrobilam zdjęcia przed jedzeniem...
Bylo bardzo smacznie ceny uwazam jak na Sopot sa nizsze niz w innych lokalach moze dlatego ze restauracja nie jest w centrum Sopotu.
Oczywiście dla dzieci też jest menu.
Szefie kuchni tak trzymać.
2019-10-09 08:02
Nie stać mnie.
Szkoda
2019-10-09 08:05
zaskoczyła mnie cena wody 0,2 - 14 zł.
2019-10-09 08:10
Bo to sopocka deszczowka gromadzona miedziana rynna, sezonowana w olchowych beczkach, dwukrotnie filtrowana.
2019-10-09 08:26
o glebokich kieszeniach
2019-10-09 09:09
Oraz kraftowa!
2019-10-09 10:09
2019-10-09 09:12
14 zł ? ? ? Grubo, drożej niż na lotnisku ...
2019-10-09 09:47
2019-10-09 19:31
Dałbym Ci serduszko jak na FB, gdyby tu były.
2019-10-09 10:58
2019-10-09 08:48
Ta recenzja nie byłaby tak w punkt jak jest.
2019-10-09 10:23
Ja chciałbym tylko dodać, że wydawka zapomniała rzucić kiełka groszku do deseru (na wszystkich pozostałych daniach jest!).
2019-10-09 11:06
2019-10-10 09:20
Jeszcze słowo i trzonowego ci zabraknie.
2019-10-09 08:48
Opinia wyróżniona
Napisze brutalnie, ale w dobrej wierze. Przykro mi Panie Jakubiak, to nie jest Warszawa - a lokal wynają Pan pod lasem - troszę przesadził Pan z marżowaniem dań - ma Pan drogo jak na Sopot, to niestety fakt. To truizm, że każdy kto prowadzi biznes chce zarabiać, lecz w Sopocie takie ceny się nie sprawdzą. Dania wygldają dobrze (a nawet bardzo dobrze), pewnie też tak smakują, ale niestety 39 zł za kurczaka to dużo jak na mieszkańca Sopotu (a w takich Pan celuje jak rozumiem). Podobnie cena śledzia - 24zł(menu dziecięce to już w ogóle kosmos). Nie zmieni tego opinia pani "Test Smaku", która za nic nie zapłaciła, ani płatny art. na trojmiasto,pl Na pewno Pan czyta opinie - więc uprzedzam w trosce o poziom sopockiej gastronomii (a jej poziom będzie zależał od takich restauracji jak min. Pana, czyli na dobrym poziomie ) - to nie zadziała - lepiej zarobić te 15-20% mniej na każdym ze stolików, ale zapełnić restaurację . Pozdrawiam i powodzenia! Pewnie odwiedzę niebawem ;)
2019-10-09 09:54
Trzeba celować w poziom MCDonalda .Danie za 35 Pln , to nie jest wygórowana cena . Polska, to kraj groszorobów ,dlatego nie powinni się oni wypowiadać na temat cen w restauracjach.Amen.
2019-10-09 10:02
Dla mnie to możesz nawet zapłacić 60 złotych za kawałek kurczaka. Tu nie chodzi o bycie dusigroszem, bo każdy kto wychodzi do restauracji musi się liczyć z wydatkiem, ale za niektóre dania po prostu nie warto przepłacać i takim daniem na pewno jest kurczak.
2019-10-10 00:56
i to na różne sposoby. Nie szukałbym nigdy odtworzenia tego smaku u Jakubików
2019-10-09 10:16
W 100% się zgadzam!
2019-10-09 10:35
Taaa, a Mercedes powinien kosztować tyle co Dacia.
2019-10-09 11:11
Co by nie powiedzieć, akurat Jakubiak ma ceny bardzo przystępne. W wakacje byliśmy z żoną i za 2 dorosłych i 2 dzieci zapłaciliśmy PLN 110. Przy czym ja swojej porcji nie dałem rady zjeść i wziąłem część na wynos.
Odwiedzam wiele różnych restauracji w Trójmieście i u Jakubiaka jest stosunkowo tanio, wystarczające porcje i przede wszystkim bardzo smacznie.
2019-10-09 12:18
to Ty Marcin mały żoładek masz, a z ceną przesadzasz chyba, że tylko wodę piliście, ja na 2 osoby zawsze wydaję od 90 do 150 zł za kolację
2019-10-09 15:54
Ja zupe rybna i gicz jagnieca, a dzieci rzeczywiscie jakas drobnostke (i to do podzialu) + napoje.
Przykladowo w Bulaju rzeczywiscie wychodzi 150-180 za nasza 4.
2019-10-09 12:27
Prosty rachunek. 4 osoby przy kwocie 110 zł oznacza, że zdecydowaliście się na jedno danie dla każdego, co przy wyjściu do takiej restauracji jest dość rzadkim rozwiązaniem. Skoro jako dorosła osoba nie byłeś w stanie zjeść tak mikrej porcji np. kurczaka czy makaronu to współczuję.
2019-10-09 15:55
Dzieci z reguly biora na spolke frytki albo kurczaka z frytkami.
2019-10-10 09:26
No tak, bardzo sprytnie. Ja to zapłaciłem 60 pln za sześć osób, zamówiliśmy po małej wodzie, a zjedliśmy w domu.
2019-10-09 11:56
Jeszcze się taki nie narodził co wszystkim dogodził..,Jak Pana nie stać,to pan nie chodż,proste,bar mleczny jest tańszy a jedzenie też smaczne,ceny wcale nie są wygórowane,jak na Sopot,to nie Wejherowo,to ceny są inne,a poza tym żeby móc robić dobre jedzenie trzeba zatrudnić ludzi którzy maja talent,a każdy fachowiec w swojej dziedzinie się ceni,produkty dobrej jakości też mało nie kosztują,a na dodatek każdy kto pracuję czy ma swoją działalność musi zarobić
2019-10-09 12:30
większość wozi się wypasionymi furami. będą tu jedli.
2019-10-09 15:48
niby tak, ale Sopot i Warszawa zawsze były najdroższe (kosmos razy 2)
2019-10-09 20:57
Proponuję doczytać dokładniej: "Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty."
Byłam u Jakubiaka w Sopocie 2 razy i za każdym było pysznie! Cena za takie jedzenie wcale nie jest wygórowana.
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.