- 1 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (35 opinii)
- 2 Robią sobie jaja od 45 lat (4 opinie)
- 3 Gdańskie zoo świętuje 70-lecie (52 opinie)
- 4 Oto najpiękniejsze kobiety Woj. Pomorskiego (2 opinie)
- 5 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (577 opinii)
- 6 Festyny, dinozaury, pociągi, a może zwiedzanie? Majówka 2024 z dziećmi (12 opinii)
Jemy na mieście: Lolo Thaijolo w Gdyni - warta spróbowania kuchnia tajska
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś oceniamy Lolo Thaijolo w Gdyni, popularną restaurację z kuchnią tajską. Poprzednio odwiedziliśmy restaurację Spożywczy na Dolnym Mieście, którą oceniliśmy na piątkę. Za dwa tygodnie przeczytacie naszą relację z wizyty z Vidokówki - już tam byliśmy.
Gdzie zjeść w Trójmieście - bary, restauracje i puby
Lolo ThaiJolo przy ul. Jana z Kolna 2 w Gdyni kojarzę z samych początków, a więc sprzed 10 lat, kiedy była to malutka budka tuż przy obecnym, sporym lokalu, oferująca jedynie jedzenie na wynos. I już wtedy cieszyła się dużą popularnością. Teraz w miejscu budki, a raczej tuż przy jej pozostałościach, znajduje się duży, dwupoziomowy lokal.
Restauracja jest przestronna, a jej wnętrze jasne dzięki przeszkleniu jednej ze ścian. Z sali głównej, w której znajduje się również bar, możemy przejść do części, którą stanowi pozostałość po pierwotnej budce oraz do części piwnicznej. W wystroju znajdziemy sporo orientalnych dekoracji niekoniecznie do siebie pasujących, ale ma to swój urok. Przeważają odcienie grafitu ze złoceniami i drewno.
Do Lolo zachodzę w niedzielne popołudnie, towarzyszą mi trzy koleżanki. Mimo że lokal jest spory i zajmuje dwa poziomy, to o wolne miejsca nie było łatwo i musiałyśmy stanąć w kolejce.
Kuchnia tajska w Trójmieście
W środku jest gwarno, prawie jak na tajskiej ulicy, a więc na pewno nie jest to ciche miejsce na kameralne spotkanie. Zaś tajska kuchnia to przede wszystkim ta uliczna - świeża, oparta na połączeniu czterech smaków: pikantnego, słodkiego, słonego i kwaśnego.
Przez dłuższą chwilę studiowałyśmy bogatą kartę, która obfitowała w popularne na całym świecie tajskie klasyki, lecz także potrawy rzadziej spotykane w tego typu lokalach. Dania noszą swoje oryginalne azjatyckie nazwy, ale są też dobrze opisane w języku polskim.
Zamówiłyśmy:
- tajską zupę kokosową Tom yum, opcja z krewetkami (20 zł);
- neua karamae - wołowinę karmelizowaną z granatem (34 zł);
- khao pad - smażony tajski ryż, opcja z krewetkami (36 zł);
- kai phat met mai muang himmaparnt - kurczaka z orzechami nerkowca (29 zł);
- pad thai - tajski makaron ryżowy, opcja extra warzywa (25 zł);
- mango lassi - napój zamiast deseru (13 zł).
Każde z tych dań można zamówić o różnym stopniu ostrości w skali od 1 do 5, przy czym poziom 3 już jest dość ostry.
Zupa Tom yum jest nader delikatna, łagodna, słodkawa z subtelną nutą czerwonego curry i niezbyt pikantna, ale bardzo przyjemna w smaku. Krewetki poprawne, "nieprzeciągnięte", a i pozostałe dodatki, takie jak pomidorki cherry, cebula i pieczarki, całkiem dobrze się w niej komponowały.
Karmelizowana wołowina to bez wątpienia jedno z lepszych dań, jakie tego dnia skosztowałyśmy. Były to kawałki soczystej, bardzo miękkiej, słodkiej i mocno pikantnej wołowiny. Ryż złagodził nieco tę ostrość, zaś granat przełamał słodki smak.
Słabszą pozycją okazał się smażony ryż po tajsku. Ryż dosłownie kąpał się w soli. I mimo dodatków oraz całkiem smacznych krewetek, miał płaski, mało ciekawy smak. Nie było to najlepsze danie, niestety.
Zawód po smażonym ryżu zatarł kurczak z orzechami nerkowca prażonymi w oleju sezamowym, słodkimi warzywami, doprawiony sosem sojowym i sokiem z limonki. Był pyszny i łagodny. To było danie ze świetnie zrównoważonymi smakami - słodkimi i wytrawnymi oraz różnymi teksturami, jak miękki kurczak, chrupiące orzechy i warzywa al dente. Nie bardzo rozumiem, dlaczego na każdy talerz wrzucono tak dużo kiełków...
Jeśli chodzi o pad thai z warzywami, to wybrana została wersja o najniższej ostrości. To danie łączyło w sobie słodki, kwaśny i słony smak z przewagą tego drugiego. Ta pozycja nie oczarowała mnie - była zbyt kwaśna i zupełnie nie wiem, gdzie się podziały orzechowa nuta, sos rybny i ostrygowy. Jak dla mnie był to mało wyrazisty pad thai, aczkolwiek nie mogę powiedzieć, że był niesmaczny. Mojej koleżance bardzo zasmakował.
Mango lassi, czyli orzeźwiający napój na bazie jogurtu i mango, zastąpiło nam deser. To była dobra decyzja, ponieważ koktajl był przepyszny i smakował wyśmienicie.
Podsumowanie: jeżeli ktoś chciałby posmakować nieco kuchni azjatyckiej, a nie zna jej za dobrze, to śmiało może ruszyć do Lolo ThaiJolo - zapewne wyjdzie z lokalu najedzony i szczęśliwy, zwłaszcza że ceny są przystępne, a porcje są w stanie poskromić głód. Mam jednak przeczucie, że doświadczonych znawców i wielbicieli super pikantnych smaków Azji ta kuchnia w pełni nie zadowoli, być może po prostu nie znajdą tu kulinarnych wyzwań i odważnych połączeń smakowych. Według mnie Lolo Thaijolo zasługuje na mocną czwórkę.
O autorze
Miejsca
-
Lolo Thaijolo Gdynia, Jana z Kolna 2
Opinie (133) ponad 10 zablokowanych
-
2020-10-07 06:19
Lubię (1)
Od czasu do czasu lubię tam zjeść, świetna knajpa, nigdy nie wyszedłem zawiedziony. Jakoś dań wysoka, i klimat też super.
- 88 12
-
2020-10-07 11:17
Smacznie
ale baaardzo tłusto.
- 3 2
-
2020-10-07 09:22
Gotuja dobrze (1)
Zupa z kaczki mistrzostwo świata.
Pad thai najgorszy jaki jadłem. Mdly, mdly i jeszcze raz modły. Poprawxie to najlatwiejsze danie do zrobienia.- 7 2
-
2020-10-07 10:59
Zgadzam się, pad thai mega słabizna.
- 3 1
-
2020-10-07 10:57
Na wynos porażka - mega słabe...
- 7 0
-
2020-10-07 10:47
Kilka lat temu jedna z moich ulubionych knajp.
A potem... się popsuło. Biorąc danie z krewetkami musimy liczyć na maks 4 "kawałki mięsa". Soli wszędzie tyle, że czasem problem ze zjedzeniem. Do tego proporcje porcja - cena dawno się rozjechały.
Szkoda, naprawdę lubiłem to miejsce. (Jedzenie z dowozem = porażka do kwadratu. Nie ma porównania, do tego spożywanego na mcu).- 16 0
-
2020-10-07 10:22
kazda zupa smakuje tak samo, szału nie ma jak na tajskie jedzenie
moze zmieni sie na lepsze - mam nadzieje
- 9 1
-
2020-10-07 09:35
To jedzenie jest tak samo tajskie
jad Donatan i Kleo są słowiańscy
- 17 9
-
2020-10-07 06:43
Ale tam brak jest dystansu i za dużo ludzi na metr. (4)
Kelner maska zsunięta na brodę .
- 29 40
-
2020-10-07 09:34
Dlatego ja, niestety, nie chadzam po knajpach od marca
W tym roku parę tysięcy zł zaoszczędzone.
- 6 4
-
2020-10-07 07:21
Piwnica. Tam jest dystans dla ciebie! (1)
- 11 11
-
2020-10-07 08:45
Dalej sobie drwij. Jak powali ci kogoś z rodziny to przejrzysz na oczy
albo jak ciebie to nic nie już zobaczysz.
- 14 11
-
2020-10-07 07:34
Nie czas na chodzenie po lokalach . Od soboty będzie czerwona strefa.
Lokale powinny być pozamykane.
- 8 27
-
2020-10-07 08:45
Najlepiej!
Lolo Thaijolo - najlepsze tajskie jedzenie!
- 15 9
-
2020-10-07 08:33
Nie chodzi się teraz po restauracjach
Mało odpowiedzialne.
- 13 13
-
2020-10-07 08:25
Dania były poprawne i znikneły w mig :)
Ocena 4,5/6
- 12 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.