- 1 Zamknięto jedyną ukraińską dyskotekę (152 opinie)
- 2 Festyny, dinozaury, pociągi, a może zwiedzanie? Majówka 2024 z dziećmi (7 opinii)
- 3 Grają przeboje największych gwiazd (12 opinii)
- 4 Planuj Tydzień: imprezy i majówka (10 opinii)
- 5 Festiwal filmowy w odmienionej formule (16 opinii)
- 6 Rodzinne atrakcje i parki rozrywki - jakie ceny, ile kosztuje zabawa? (30 opinii)
Jemy na mieście: Wozownia Gdańska - kuchnia polska w smacznym wydaniu
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Wozownię Gdańską. Poprzednio byliśmy w gdyńskiej Klusce, miejscu, gdzie króluje makaron. Za dwa tygodnie opiszemy Billy's w Gdańsku - już tam byliśmy.
Wozownia Gdańska znajduje się na szczycie historycznej Góry Gradowej w Gdańsku, na terenie kompleksu Hevelianum. Miejsce jest wyjątkowo urokliwe, dodatkową atrakcją jest przepiękna panorama miasta.
Sama restauracja znajduje się w odrestaurowanej starej wozowni artyleryjskiej z 1875 roku. Wnętrze jest przestronne, utrzymane w stylu karczmy z zachowanymi starymi drewnianymi belkami i kolumnami. Znajdziemy duże drewniane stoły, kraciaste bieżniki, stare beczki i inne elementy dekoracji nawiązujące do historycznego charakteru tego miejsca. W kolorystyce dominuje biel i wciąż modna ciemna zieleń.
Prócz dużej sali restauracyjnej, Wozownia dysponuje obszernym ogródkiem grillowym, który jest czynny w każdy weekend. Tutaj czekają na gości m.in. potrawy z grilla i muzyka na żywo.
Karta menu jest bardzo krótka, a to, co od razu rzuca się w oczy, to przystępne ceny, najdroższe danie główne kosztuje 35 zł. Dominują potrawy kuchni polskiej.
Wybieram jedną przystawkę:
- śledzia z sałatką z młodych ziemniaków, z kwaśną śmietaną i koprem (15 zł).
Następnie dania główne:
- kaszubską zupę rybną (14 zł);
- kacze udo z ziemniakami z pieca i modrą kapustą (29 zł);
- filet z dorsza z młodymi warzywami z patelni i puree (35 zł).
Na deser:
- sezonowe owoce pod kruszonką podane z lodami (15 zł).
Śledź z sałatką z młodych ziemniaków uwiódł mnie już przy pierwszym kęsie. Mięso śledzia było jędrne, delikatne, nie za słone, doskonale zbalansowany smak. Całości dopełniała świetna sałatka ziemniaczana: lekka, bez nadmiernej ilości majonezu. To jest klasyka, ale w tym wydaniu po prostu przepyszna.
Kaszubska zupa rybna była lekka, z pomidorową nutą oraz idealną ilością warzyw i ryby. To prosta zupa bez udziwnień i kombinowania z przyprawami, ale smaczna.
Kacze udo było kapitalne. Soczyste, kruche mięso, dosłownie się rozpadało - takie było mięciutkie. Do tego podano niewyszukane dodatki w postaci młodych ziemniaczków i modrej kapusty, która zawsze pasuje do kaczki i nie przeszkadza. Sos demi glace też niczego sobie. Całość smakuje wybornie.
Cykl "Jemy na mieście" - wszystkie recenzje
Filet z dorsza był wysmażony po mistrzowsku, nieprzeciągnięty, o jędrnym i wilgotnym mięsie. Świetnie łączył się z młodymi warzywami, krótko smażonymi na maśle. Przyznaję, że te warzywa (rzodkiewka, czosnek, cukinia, marchewka) smakowały mi najbardziej. To danie to istny delikates.
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
O deserze, czyli owocach pod kruszonką, napiszę krótko: był bez zarzutu, ale nie zapadł w pamięć. Po wcześniejszych daniach liczyłam na więcej inwencji, choć finalnie nie można się tu do niczego przyczepić.
Podsumowanie: Wozownia Gdańska to miejsce, które powinien odwiedzić każdy, kto ceni uczciwą kuchnię polską bez wymyślnych dań, za to prostych i smacznych - przygotowanych w zgodzie z najwyższą sztuką kulinarną. Potrawy są w każdym calu dopracowane i dopieszczone. Popieram również ceny: jak na takie miejsce, bardzo przystępne. Polecam tę restaurację na rodzinny obiad z widokiem na Gdańsk. Finalnie wystawiam ocenę bardzo dobrą z plusem.
O autorze
Miejsca
Opinie (71) 6 zablokowanych
-
2019-06-20 09:40
Patrząc na porcje ceny nie dla Polaków (1)
Żeby się najeść trzeba wziąć dwie, a to już ponad 50 zł. Do tego piwo i mamy na rachunku prawie 100 zł
- 1 6
-
2019-07-17 11:25
Mów za siebie,
- 1 0
-
2019-06-21 00:55
Za małe porcje jak na polską kieszeń.
- 0 1
-
2019-06-21 09:50
A wegetarianie??
Zapomnieli o osobach, które nie jedzą mięsa.
- 0 4
-
2019-06-29 10:43
Nuda
Jaka nudna recenzja, jakby pisana przez licealistkę. Serio, co to trzeba zrobić, żeby dostać taką robotę marzeń nie dość, że można sobie zjeść na koszt portalu to potem jeszcze dostać pieniądze za sklecenie wątpliwej jakości kilku zdań...
- 0 0
-
2019-07-03 11:03
Byłem, zjadłem
Może coś się zmieniło, ale na początku działalności kaczka była sucha i słona o inncyh rzeczach nie napiszę, mam nadzieje, że się poprawili, ale jak ktoś się raz sparzy więcej nie przyjeidze.
Słowo do załogi: jak ktoś reklamuje jedzenie nie warto kłócic się z zawodowym kucharzem, nigdy nie wiecie kto z Wami rozmawia, każdy ma prawo do błędu, ale warto się przyznać dodać jakiś gratiś i wszyscy są zadowoleni. Powodzenia, mam nadzieje że jest lepiej niż na początku Waszej działaności- 2 0
-
2020-01-10 08:06
porcje dla dzieci albo jak to inni mowia degustacyjne a menadzer żenada
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.