Wiadomości

stat

Kolacja charytatywna w restauracji Mercato

"Kobiety kobietom" to wydarzenie, z którego cały dochód zostanie przeznaczony na pomoc tym najbardziej potrzebującym.
"Kobiety kobietom" to wydarzenie, z którego cały dochód zostanie przeznaczony na pomoc tym najbardziej potrzebującym. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

"Kobiety kobietom" to cykliczna już impreza charytatywna, w której kobiety spotykają się, aby pomóc innym kobietom, a przy okazji miło spędzić czas we wspólnym gronie. Dochód z biletów, jak co roku, w całości zostanie przekazany na wsparcie kobiet chorych na raka.



Kobieca solidarność po raz trzeci miała szansę wybrzmieć w gdańskiej restauracji Mercato. Podobnie jak w latach ubiegłych, wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem. W restauracji hotelu Hilton spotkało się ponad 60 kobiet, które miały okazję przetestować 8-daniowe menu zaproponowane przez szefa kuchni Pawła Sawickiego.

Cena zaproszenia na kolację wynosiła 199 zł. Całkowity dochód z ich sprzedaży zostanie przeznaczony na wyposażenie Oddziału Onkologii Klinicznej Szpitala Morskiego w Gdyni, a dokładniej na zakup specjalnych łóżek.

- Od jakiegoś czasu zajmuję się prowadzeniem Oddziału Onkologii Klinicznej w Gdyni. Leczenie raka piersi to nasza specjalność. I chociaż wkładamy w nasze działanie całe serce i dużo pieniędzy, potrzeb zawsze jest więcej niż funduszy. Dzisiaj zbieramy pieniądze na poprawę warunków pacjentów oddziałowych nocujących na oddziale. Nowe łóżka to coś, co z pewnością uprzyjemni im życie. Dziękuję wam za otwarte serca - mówiła dr n. med. Iwona Danielewicz, onkolog z Gdyni.

Każda z pań na początek otrzymała powitalnego drinka na bazie hiszpańskiego wina musującego Cava Rosado. Następnie zaserwowano amuse-bouche w postaci terrine z rostbefu i łopatki wieprzowej, podanego z crème fraîche, delikatnym sosem demi glace oraz chrustem z selera. Chwilę później panie skosztowały łososia bałtyckiego w towarzystwie lodów chrzanowych, kawioru oraz kwaśnej śmietany.

Następnie zaserwowano ogon wołowy z czerwoną soczewicą, papryką i ziemniakiem. Po propozycjach mięsnych zaproponowano delikatnego jesiotra z dodatkiem kiszonego selera. Całość podano w towarzystwie aromatycznej komosy.

Ostatnim daniem głównym było żebro wołowe z wędzonką, crème fraîche oraz sosem barbecue. Przed deserem podano bardzo intensywny w smaku sorbet z czarnej porzeczki z dodatkiem liofilizowanej maliny. Najbardziej zaskakującym elementem kolacji był deser, który zachwycił nie tylko delikatnie kokosowym smakiem, ale również swoją formą. Mus kokosowy zamknięto w czerwonej skorupce w kształcie kobiecych ust. Tuż obok znajdowały się orzeźwiające lody miętowe na malinowej gąbce oraz malinowe chipsy. Ostatnim słodkim akcentem wieczoru były słodkie praliny w formie petit fours. Dla wegan oraz wegetarian przygotowano alternatywną, bezmięsną wersję menu.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście: degustacje


Podczas kolacji paniom zaproponowano selekcję alkoholi. Sommelier i manager restauracji Maciej Zblewski specjalnie na tę okazję wybrał białe pecorino z Abruzji o kwiatowo-owocowym aromacie oraz sycylijskie pinot noir o głębokim czerwonym kolorze z przyjemnym charakterem słodkiego owocu.

Opinie (33) 6 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

28

marca

The Wall po polsku Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

30

marca

Daria Zawiałow Gdańsk, Stary Maneż

31

marca

Apteka Gdańsk, Kwadratowa

Kultura

Adam Ferency spotkał się z fanami w Hotelu Haffner
Adam Ferency: jestem urodzonym kłamcą
Muzeum otwarte na ludzi - czyli jakie?
Muzeum otwarte na ludzi - czyli jakie?

Kulinaria

Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz cz.5
Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz
Czy warto zamawiać w restauracji wino domu?
W restauracji warto zamawiać wino domu?

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: spokojny koniec zimy
Planuj tydzień: spokojny koniec zimy

Wygraj bilety,
sprawdź nasze konkursy

    Najczęściej czytane