• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kunszt Wodny: znamy datę otwarcia. Konkurs na strefę gastro w IKM

Alicja Olkowska
26 kwietnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (83)
Najnowszy artykuł na ten temat IKM bez dyrektorki. Aleksandra Szymańska odchodzi
Na otwarcie Kunsztu Wodnego czekamy od kilku lat. Obiekt ruszy w drugiej połowie września 2023 roku. Na otwarcie Kunsztu Wodnego czekamy od kilku lat. Obiekt ruszy w drugiej połowie września 2023 roku.

Zbliża się termin otwarcia Kunsztu Wodnego: właśnie rozpoczęły się poszukiwania operatora części gastronomicznej do nowej siedziby Instytutu Kultury Miejskiej przy Targu Rakowym 11Mapka. Przy okazji w regulaminie konkursu znaleźliśmy informację na temat daty otwarcia obiektu: Kunszt ruszy w drugiej połowie września tego roku.



Użytkownicy naszej aplikacji zostali już o tym powiadomieni
Pobierz aplikację: Android iPhone


Strefa gastronomiczna w obiekcie kulturalnym to:

Kunszt Wodny, czyli budynek znajdujący się tuż przy Forum Gdańsk, gdzie przenieść się ma Instytut Kultury Miejskiej, w końcu doczeka się zapowiadanego od 2018 roku otwarcia. Wszystko wskazuje na to, że placówka ruszy w drugiej połowie września - a przynajmniej tak sugeruje regulamin konkursu na operatora bistro.

W budynku Kunsztu, oprócz lokalu gastronomicznego, znaleźć się mają również księgarnia, sala audytoryjna z funkcją kinową i sale warsztatowe. Odbywać się tu będą koncerty, projekcje filmowe, spotkania autorskie, wernisaże, debaty, szkolenia oraz konferencje.


Kunszt Wodny: konkurs na operatora strefy gastronomicznej


Czego IKM oczekuje od zarządcy części gastronomicznej? Przede wszystkim stworzenia lokalu o charakterze bistro lub klubokawiarni z krótkim menu i przystępnymi cenami. Oprócz tego okazjonalnie świadczyć ma usługi cateringowe podczas wydarzeń organizowanych w Kunszcie Wodnym.

Regulamin dokładnie kreśli wizję lokalu i jego specyfiki - poniżej fragment.

Minimalne wymogi w zakresie oferty kulinarnej:

  1. Menu powinno obejmować wybór śniadań oraz posiłków lunchowych. Ciepłe posiłki powinny być serwowane nie krócej niż przez 8 godzin dziennie. Uzupełnieniem menu mogą być słodkie i wytrawne przekąski na zimno, np. kanapki, sałaty, tarty, hummus etc.
  2. Menu będzie obejmowało dania dla wegetarian, wegan, bezglutenowe. Menu może w całości bazować na kuchni roślinnej.
  3. W menu nie mogą znajdować się produkty i dania wysoko przetworzone typu fast food.
  4. Operator zapewni dla gości Lokalu bezpłatną wodę do picia.
  5. W lokalu sprzedawane będą napoje alkoholowe niskoprocentowe: wino i piwo. Operator ma prawo sprzedawać także napoje alkoholowe wysokoprocentowe. Operator we własnym zakresie i na własny koszt uzyska wszelkie wymagane prawem zezwolenia i koncesje niezbędne do sprzedaży alkoholu.

Czego nie będzie mógł robić operator gastro w Kunszcie Wodnym? M.in. organizować imprez tanecznych i okolicznościowych, takich jak wieczory kawalerskie czy chrzciny. Niedopuszczalne są również automaty do gier hazardowych i zręcznościowych. Działalność ma być tak prowadzona, by jak najmniej wpływała na pracę IKM-u.

Kunszt Wodny ma być siedzibą Instytutu Kultury Miejskiej. Kunszt Wodny ma być siedzibą Instytutu Kultury Miejskiej.

Strefa gastronomiczna w Kunszcie Wodnym: sala restauracyjna i taras


Do dyspozycji operatora będzie sala restauracyjna o powierzchni 98,47 mkw oraz zaplecze kuchenne i gospodarcze ok. 44 mkw (parter). Oprócz tego do dyspozycji otrzyma zadaszony taras o powierzchni 90,32 mkw. IKM zapewni wyposażenie sali restauracyjnej i tarasu.

Oferty można składać do 15 maja. Pełny regulamin konkursu można przeczytać tutaj.

IMPREZY I WYDARZENIA Te imprezy sprawdzacie najczęściej

maj 11-12
Ogród & Wielka Majówka
Kup bilet
maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet
maj 29
Maciej Stuhr: Mam to wszystko w Standupie!
Kup bilet

Miejsca

Opinie (83) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • To za duzo chętnych do prowadzenia strefy gastro nie będzie (2)

    Tego nie wolno, tamtego nie wolno, menu ustalone przez um Gdańsk głównie vege i bez glutenu. A z resztą co mnie to, mnie tam nie zobacza i zbyt wielu gości tez miec nie będą

    • 23 14

    • Konkurencja dla pobliskach knajp

      To raczej nie beda

      • 9 0

    • jak sie dowiedza ze tam cie nie zobacza to wogole tego nie otworzą

      • 3 2

  • (5)

    Postawić budę ala camping z lat 80 tych z zapieksami za 5 zł.Sukces murowany.

    • 42 6

    • ale co zdziwiony zobacz co jakis czas urzadzaja zjazd tego smiecio zarcia sprzedawanych z blachosmrodów i chetnych nie brak (1)

      • 4 8

      • niby skad wiesz o tych zjazdach ze smiecio zarciem chyba jednak bierzesz w tym udzial

        • 1 4

    • Nie pozwolą. Czemu polikwidowano małe punkty gastro? Bo knajpiarze nie mogliby zarobić na Majorke?

      • 6 3

    • Startuj w przetargu i sprzedawal po 5zl

      • 1 0

    • Io, zagrały resentymenty?

      • 0 0

  • (1)

    Ojej. Co tak przyspieszyło??

    • 29 1

    • wybory ida

      • 16 1

  • te wymagania to nie są wymagania dla zwykłego bistro tylko dla jakiegoś przybytku ideologicznego (5)

    woda za friko, dania wege, zakaz fast food...co dalej? nakaz potraw z owadów?
    Cały czas sie zastanawiam skąd się to bierze, kto tych ludzi sadza na stołki decyzyjne, kto ich wybiera do rządzenia miastem?

    • 41 12

    • Jak to? Jest jakaś grupa co rządzi światem. Co rządzi Polską. Wcale to nie są ci,którtch widzimy. Kiedyś filmy o Bondzie były bajką.Bajka przeistoczyła sie w...

      • 7 5

    • (3)

      A najlepsze w tym jest to, żen ikt ciebie tam nie zaprasza :)

      • 3 10

      • najgorsze jest w tym to, że ten kunszt wodny to m.in. z moich podatków a nikt mnie nie pytał czy tego chcę (2)

        kolejny pusty przybytek dla urżedniczych etatów od 8-16 plus gastronomiczna placówka ideologiczn (najpewniej za chwilę się okaże że jeszcze jakąś dotację otrzyma na swoją misję wege-insekt)

        • 15 2

        • (1)

          z tych twoich marnych podatkow nic by nie bylo

          • 2 10

          • z samych moich nie ale z tysiecy Gdańszczanek i Gdańszczan już tak

            można by je wydać z lepszym pożytkiem niż na siedzibe dla kolejnej pani dyrektor koljengo oddziału kolejnej miejskiej instytucji, gdzie córki jej psiapsiułek dostaną etat parzenia kawy w godzinach 8-15

            • 8 1

  • otwarcie lokalu po zakończeniu sezonu? (1)

    ciekawe kto zdecyduje się na podjęcie ryzyka uruchomienia biznesu gastronomicznego we wrześniu? osoby zarządzające Kunsztem Wodnym powinny przedstawić zestawienie przyszłych wydarzeń kulturalnych, które miałyby zostać objęte usługami cateringowym i które dałyby możliwość uzyskiwania przychodów do kolejnego sezonu turystycznego. bez tego trudno oczekiwać by ktoś zdecydowałby się zaryzykować na rozpoczęcie działalności w tej lokalizacji. chyba że jest to celowe zagranie pod - z góry ustalonego - oferenta który otrzyma możliwość prowadzenia działaności po wyjątkowo okazjonalnej cenie

    • 23 3

    • Po tylu perypetiach z tym tzw. kunsztem wodnym mnie już nic nie zdziwi, nawet żaden brak dochodów z działalności,

      ani potencjalne wielomilionowe zadłużenie. Ani nawet się nie zdziwię jak się okaże, że ten cały kunszt wodny to będzie po prostu jedna wielka pralnia.

      • 4 0

  • aha

    postawcie jakieś drzewa przed tym kunsztem, a nie jak zwykle wylany beton na płasko.

    • 47 2

  • kabaret (6)

    Menu może w całości bazować na kuchni roślinnej.

    • 25 6

    • No właśnie może (4)

      A nie musi.
      Weź naucz się czytać zanim zaczniesz jęczeć

      • 4 10

      • nie piskaj urzędniku

        • 7 3

      • a dlaczego nie może bazować na kuchni mięsnej? (2)

        • 14 2

        • a jest gdzieś napisane że nie może? (1)

          równie dobrze można rozumieć to tak, że mają być po jednej opcji wegańskiej, jednej wegetariańskiej, jednej bezglutenowej. nic o mięsie nie ma w tekście, więc może na nim bazować, z zachowaniem wcześniej przytoczonych opcji. ale może też być jedynie kuchnia wege.
          sam stawiasz sobie ograniczenia.

          • 3 4

          • tutaj

            Menu będzie obejmowało dania dla wegetarian, wegan, bezglutenowe. Menu może w całości bazować na kuchni roślinnej.

            czyli brak mięsa nie będzie problemem, liczy się przede wszystkim dostępność zielska dla obłąkanych

            • 5 3

    • jak mozna krytykowac cos czego jeszcze nie ma

      • 4 7

  • Poczekajcie jeszcze chwile

    Nie ma co się spieszyć, na spokojnie jest czas :D

    • 30 0

  • 5 lat temu miał być otwarty (1)

    mineły epoki , epidemia , śmierć prezydenta , wojna ,a kunszt dalej zamknięty

    • 49 0

    • Ty też zabierasz się za skończenie szkoły podstawowej od kilku lat i jakoś my ciebie nie krytykujemy

      • 2 21

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wiosna w ogrodzie (1 opinia)

(1 opinia)
6 zł
targi, kiermasz

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (50 opinii)

(50 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku rozpoczęło swoją działalność Jumpcity w Gdyni?