Wiadomości

stat

Licytacja dla zwierząt w restauracji Majolika

Majolika się zmienia. Menu, zespół, filozofia miejsca - wszystko zostało gruntownie odświeżone. Takich wieczorów charytatywnych będzie odbywać się więcej - zapowiada managerka.
Majolika się zmienia. Menu, zespół, filozofia miejsca - wszystko zostało gruntownie odświeżone. Takich wieczorów charytatywnych będzie odbywać się więcej - zapowiada managerka. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Tego wieczora cel był prosty - uzbierać jak najwięcej pieniędzy dla schroniska w Dąbrówce i jednocześnie zaprezentować nową odsłonę menu restauracji Majolika. Podczas aukcji charytatywnej udało się uzbierać ponad 8 tys. zł.



Wieczór charytatywny miał charakter standing party, a menu było serwowane przez kelnerów w formie finger foodów. Na powitanie, każdy uczestnik wieczoru otrzymał kieliszek szampana. W towarzystwie nastrojowego zespołu Afro Cake oraz wybornego wina goście czekali na oficjalne rozpoczęcie aukcji charytatywnej, która była najważniejszym punktem programu. Po godzinie oczekiwania, pełnej kuluarowych rozmów, prowadzący Marcin Żebrowski zaprosił wszystkich do hojnej zabawy w szczytnym celu.

Najbliższe licytacje w Trójmieście:


Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt OTOZ Animals w Dąbrówce nie zostało wybrane przypadkowo. Po pierwsze, jest to placówka zlokalizowana poza miastem i zdaniem organizatorów nieco zapomniana przez darczyńców. Po drugie, ze schroniskiem szczególne uczucia łączą managerkę Majoliki.

- To schronisko nie wzięło się znikąd, wspieram je od dawna. To jeden z najważniejszych projektów w moim życiu. Zawsze podkreślam, że człowiek się obroni, a zwierzak sam nie może o siebie zawalczyć. Dlatego właśnie wspieram psiaki - mówi managerka Majoliki, Karolina Okroj.
Na licytacji zostało wystawionych osiem przedmiotów i usług. Pierwsze próby były ostrożne i nieśmiałe, ale z biegiem czasu zainteresowani goście "otworzyli się" i zaczęli chętniej przebijać licytowane kwoty. Indywidualnie dobrany trening personalny z Jakubem Krzyżakiem wylicytowano za 600 zł. Voucher na zabiegi kosmetyczne od firmy Estela osiągnął kwotę 900 zł. 10-dniowy catering dietetyczny z możliwością samodzielnego komponowania posiłków został wylicytowany za 750 zł. Za 900 zł wylicytowano kompleksową usługę zabiegów w gdańskim Studio Figura. Unikatowa, ponad 30-letnia butelka wina Château d'Yquem z rocznika 1988 osiągnęła kwotę 1675 zł. Za metamorfozę wizerunku w pracowni fryzjerskiej Krzysztof zapłacono 300 zł. Obraz Jimiego Hendrixa, autorstwa Jacka Kaniora wylicytowano za 1400 zł. Ostatnią usługą była profesjonalna identyfikacja wizualna wykonana przez firmę Brand Stars, która osiągnęła najwyższą kwotę wieczoru - 2 tys. zł. Dochód z licytacji łącznie wyniósł 8525 zł.

To jednak nie wszystko. Po oficjalnej części wieczoru goście mogli spróbować kultowej dla tego miejsca bezy. W zamian za tę przyjemność zbierano cegiełki w wysokości 10 zł, które również zostaną przeznaczone na rzecz schroniska dla zwierząt.


Majolika aktualnie przechodzi metamorfozę. Zmieniło się wszystko: zespół, menu i filozofia miejsca. Wcześniej restauracja była skierowana przede wszystkim do klienta biznesowego. Od teraz jest otwarta dla wszystkich.

- W nowej karcie znajdziemy klasyczne i regionalne potrawy pokazane w nowoczesny sposób. Dziczyzna, mięsa i ryby - wszystko przepięknie podane, ubrane w elegancką obsługę kelnerską i magiczne wnętrza. Chcę, żeby to miejsce było otwarte dla każdego. Zrobimy tu chrzciny, komunię i pięćdziesiątą rocznicę ślubu. Można również przyjść bez okazji, żeby dobrze zjeść w pięknym otoczeniu - dodaje Karolina Okroj.
Podczas wieczoru charytatywnego goście spróbowali namiastki tego, co znajdziemy w nowej karcie. W formie live cooking przyrządzano ślimaki podane z odrobiną masła i chrupiącą grzanką. Kelnerzy rozdawali na tacach m.in. ptysie z musem z wątróbki, szyjki rakowe w galaretce, ptasie mleczko na trawie cytrynowej, pumpernikiel z halibutem oraz tatar wołowy sous-vide z pudrem sosnowym. Na stole deserów, poza wspomnianą już bezą przygotowano m.in. brownie ze świeżymi malinami, sernik oraz szpinakowiec z dodatkiem mascarpone.

Opinie (14) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

26

kwietnia

The Dumplings - trasa RAJ Gdańsk, Stary Maneż

01

maja

Zjednoczeni w Różnorodności... Gdańsk, Sopot, Ergo Arena

02

maja

dEUS Gdańsk, B90

Kultura

Zwierzaki to nie pluszaki - wywiad z Pauliną Reglińską
Zwierzaki to nie pluszaki
Arcydzieła Jana Sebastiana Bacha na Actus Humanus
Bachowskie arcydzieła na Actus Humanus

Kulinaria

Nowy wygląd plażowych barów w Gdańsku
Nowy wygląd plażowych barów w Gdańsku
Jesteś mieszkańcem? Zjesz taniej w niektórych restauracjach
Zjesz taniej w niektórych restauracjach

Planuj z nami tydzień

Wygraj bilety,
sprawdź nasze konkursy

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Globaltica to festiwal promujący: