• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Maciej Nowak: bezwzględnie lekceważymy śledzia

Łukasz Rudziński
10 grudnia 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Maciej Nowak o jedzeniu: "uwielbiam bary mleczne"

Myślę, że na przeszkodzie dalszej ekspansji ryb słodkowodnych na nasze stoły stanął Holokaust. O trójmiejskiej kuchni z Maciejem Nowakiem, smakoszem i byłym dyrektorem Teatru Wybrzeże rozmawia Łukasz Rudziński.



Dyrektor Instytutu Teatralnego im. Raszewskiego w Warszawie, Maciej Nowak oprócz kultury i teatru ma jeszcze jedną wielką pasję - kulinaria. Dyrektor Instytutu Teatralnego im. Raszewskiego w Warszawie, Maciej Nowak oprócz kultury i teatru ma jeszcze jedną wielką pasję - kulinaria.
Łukasz Rudziński: Zacznijmy od tematu, który nad morzem wydaje się najbardziej oczywisty. Mówi się, że ryba nigdzie nie smakuje tak jak tutaj...

Maciej Nowak: Ryba stała się w Trójmieście tematem politycznym. Jak tylko przyjeżdżam do Trójmiasta, to z moim przyjacielem, Ludwikiem Brzuskiewiczem prowokacyjnie zamawiamy ryby. Bardzo często spotykamy się ze zdumieniem, jak można prosić o świeże ryby nad morzem. Latem na Długim Pobrzeżu w Gdańsku prosiliśmy o ryby w kilku modnych restauracjach. W menu znajdowały się egzotyczne okazy, a zwykłego śledzia czy dorsza nie można było znaleźć.

Aż tak źle?

Niedawno, gdy przyjechałem na spotkanie w gdańskiej filii Krytyki Politycznej, z radością odnalazłem restaurację, która poddała się re-designowi w programie Magdy Gessler - Tawernę Dominikańską. Jeśli chodzi o wystrój, nadal jest dyskusyjna, ale z wymarłego lokalu stała się miejscem obleganym. Zapytałem właściciela, dlaczego musiał zaprosić Magdę Gessler, żeby wpaść na oczywisty pomysł, że skoro jesteśmy nad morzem, to w menu powinny być ryby. On mówi: "widzi pan, najprostsze rozwiązania są czasem najtrudniejsze".

To nie jest przypadek odosobniony...

To wyraz szerszego zjawiska, jakim jest kompletne niezrozumienie Polaków dla Morza Bałtyckiego. Tak naprawdę jesteśmy dupą odwróceni do Bałtyku. Doceniamy go przez chwilę w czasie wakacji jako morze wakacyjno-urlopowe. Zauważyłem to jeszcze w czasach, gdy prowadziłem Nadbałtyckie Centrum Kultury i sporo jeździłem po krajach nadbałtyckich. Tam Bałtyk jest pełen treści kulturowych i zabytków, wszędzie jest morzem karmiącym, tylko u nas pozostaje dodatkiem. Wciąż chyba nie do końca wiemy, do czego on właściwie służy. To skutkuje również tym, że nie jadamy ryb.

A jeśli już je jemy, to gdzie?

Bar Przystań w Sopocie od kilkunastu lat utrzymuje poziom, tyle że trzeba pamiętać, że to jest ogromna przetwórnia i tam właściwie ryb z Bałtyku nie ma - to ryby z hodowli wielkoprzemysłowych. Spodobało mi się kilka lat temu, że zrezygnowali z podawania dorsza wtedy, gdy był kryzys dorsza bałtyckiego. Dziś jednak już nie ma kryzysu i dorsz wrócił do Bałtyku i do Zatoki Gdańskiej, a do Baru Przystań nie wrócił. Po menu Przystani widać, że bezwzględnie lekceważymy śledzia, który przed wojną był podstawową gdańską rybą - smażony na smalcu był cenionym przysmakiem. Od kilku lat śledź uważany jest za jedzenie śmieciowe. Nawet w sezonowych smażalniach ciężko dostać śledzia. To jest prosty mechanizm - skoro my nie jemy ryb bałtyckich, to rybacy nie mają dochodów i upada kolejny obszar gospodarki.

Dlaczego tak jest?

To wszystko jest konsekwencją tego, że zniszczyliśmy też pozycję ryb słodkowodnych. Polska była słynna ze swoich stawów. Wędkarstwo było ważnym elementem gospodarki przez stulecia. Myślę, że na przeszkodzie dalszej ekspansji ryb słodkowodnych na nasze stoły stanął Holokaust. Po wojnie zabrakło handlarzy, którzy jeździli po wsiach i sprzedawali ryby. A teraz weszli wielcy przedsiębiorcy i mali producenci w ogóle przestali się liczyć.

Wracając do ryb - turyści szukają świeżych ryb, a jedzą tutaj... co właściwie?

Jedzą ryby z importu lub z wielkich hodowli. Przebojem jest stek z rekina... przecież to oczywiste, że jeśli jemy w Polsce prawdziwego rekina, to tylko z mrożonki. Poza tym swoje żniwo zbiera mała świadomość morska - ludzie nie wiedzą, że latem nie ma możliwości dostania świeżego dorsza, bo wtedy przypada okres ochronny dorsza.

Jeśli jednak nie ryby to...?

...wszystko. Specyfiką Trójmiasta jest turystyka, a zawsze i niemal wszędzie oferta sezonowa jest bardzo słaba. Turysta nie wymaga wysokiej jakości, jest klientem niewiernym - przyjdzie, zje, jeśli nie smakuje to popsioczy, ale nie zniechęci następnych, bo wyjedzie. A następnego dnia przyjadą nowi frajerzy, którzy dadzą się nabrać.

Miejsca

Opinie (38) ponad 10 zablokowanych

  • co ma piernik? (2)

    Zadziwiające, że informacja o jedzeniu ryb znajduje się w dziel rozrywka. Ciekawostka.

    • 13 4

    • Bo jedzenie to przyjemność wielorakiego rodzaju. (1)

      Ale żeby to zrozumieć musisz wyjść z macdonalda

      • 5 0

      • jedzenie to przyjemność podstawowa, potem jest sen i sex

        taki mamy algorytm życia,kto go psuje ten ginie marniea radość życia psuje:hovniane i szybkie żarcie,celibati przepracowanie.

        • 2 0

  • art. sponsorowany ???

    ogladaliście wczorajszy tj z 11.grudnia program z udziałem Magdy Gessler ??? jesli tak to będziecie wiedzieli o co chodzi jak napisze ze sama osobiscie pojade sie przyjżeć pytonowi pana własciciela ...

    • 2 0

  • śledzik mmmm.... (1)

    a ja chciałabym zjeść śledzia w zalewie octowej...pycha

    • 4 0

    • dodam, że oczywiście smażonego...

      • 2 0

  • w gdańsku nawet sklepów rybnych prawie nie uświadczysz

    jest ich poza marketami, jak na lekarstwo
    gdzie te czasy, po różniste fishe na fishmarkt, po świeże pomuchle na Bonzak ;)

    • 8 0

  • Ja chce zjesc swieza rybe w Gdansku !!! a nie jechac az do Karwi czy Wladyslawowa aby skosztowac ten przysmak ... skndal, ze w Gdansku nie ma miejsca ktore oferuje wieze ryby za przystepna cene. W zupelnosci zgadzam sie z Panem Npwakiem. Skandal i tyle.

    • 5 1

  • To niech nasz mały budda sam się tym zajmie i zjeżdża na targ rybny sprzedawać śledzie na straganie. Łatwo tak gadać w wywiadach dla portali, ciężej zrobić.

    • 14 1

  • Zniszczono rybołóstwo!

    Chronią morświna, którego nikt nie widział od lat, a także nie załatwiono tej sprawy w UE, grunt żeby Niemcy i Szwedzi mieli świeże rybki.
    Największy kawał- świeży dorsz w czasie lata zamawiany przez wszystkich w czasie zakazu połowu.
    A nasi restauratorzy to leniuchy i tyle!

    • 10 0

  • Porucznik ZUBek też miał wątpliwości do słowa pupA.

    Polecam "07 Zgłóś się", odc. o wagonie pocztowym.

    • 4 0

  • "Tak naprawdę jesteśmy pupą odwróceni do Bałtyku." (1)

    Szanowny panie moderatorze! W artykule zamieszczone jest wulgarne słowo, które poraziło ócz mych błękit, a pan moderator nie reaguje! Jestem wstrząśnięty i zmieszany!Uprzejmie proszę o wycięcie rzeczonego artykułu w pień, lub przynajmniej tradycyjne zamienienie na tak lubiane przez szanownych panów moderatorów i przez nas, forumowiczów słowo "pupa"!

    • 5 10

    • Cholera jasna

      To Nowak może sobie mówić dvpa, a mi program na pupę zmienia?
      To gdzie tu demokracja i wolność słowa? :)

      • 3 0

  • co zrobić skoro polski turysta jest niewymagający (1)

    nie ma wyrobionego smaku
    i je co popadnie?

    • 18 4

    • o rany, teraz doczytałem do końcai okazuje się, że takie same konkluzje mam

      a minusy to za co,
      za prawdę
      czy za to że ona boli?

      • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jaki klub przejął miejsce po La Dolce Vita?