Wiadomości

stat

Modne jedzenie: masło z alg i lody z awokado

Lista produktów spożywczych, które będą modne w 2019 roku została ogłoszona.
Lista produktów spożywczych, które będą modne w 2019 roku została ogłoszona. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

Co roku pojawia się lista modnych produktów spożywczych, które mają zdominować kuchnie i restauracje. Podobno będziemy jeść lody z awokado, a zdrową przekąską będzie lilia wodna. Sprawdźcie, jakie kulinarne rarytasy pojawią się jeszcze w tym roku.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Którego z modnych produktów chciał(a)byś spróbować?

lody z hummusa lub awokado

26%

masło z alg

18%

różowe wino ze "łzami jednorożca"

31%

przekąski z nasion lilli wodnych

9%

kawę z aktywnym węglem

16%
Superfoods, czyli superżywność, to produkty, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą, są bogate w substancje, które mają działać antynowotworowo, przeciwutleniająco, wzmacniać naczynia krwionośne i odporność. Znanymi superproduktami są: nasiona goji, acai, jarmuż, czosnek, jagody, a także: sok z brzozy, czarnuszka, pokrzywa, mniszek lekarski, zielona pietruszka.

Amerykańska firma Whole Foods Market opublikowała listę produktów spożywczych, które ich zdaniem zdobędą miano "superfoods 2019" roku. Produkty pojawiać się będą także w serwisach społecznościowych, na zdjęciach internetowych gwiazd i zapewne zagoszczą, w mniejszym lub większym stopniu, w kartach dań szefów kuchni.

- Super żywność czy tzw. superfoods to trend wciąż raczkujący, choć zdobywający coraz większą popularność. Konta w mediach społecznościowe fit blogerów i świadomych blogerów piszących na tematy rodzinne, a w szczególności nastawiony na doznania wizualne Instagram, obfitują w zdjęcia bogatych w witaminy, związki bioaktywne i składniki odżywcze potraw. Mając takich ambasadorów jak Anna Lewandowska, Zosia Zborowska czy Monika Brodka możemy z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że superfood przestaną być tylko przelotnym trendem w social mediach, a staną się świadomym i przemyślanym elementem naszych decyzji i motywacji zakupowych - komentuje Kamila Kotowska, account manager w Personal PR.
Super produkty trafiają zarówno do naszych kuchni, jak i na talerze w najlepszych restauracjach.
Super produkty trafiają zarówno do naszych kuchni, jak i na talerze w najlepszych restauracjach. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Wielbiciele słodyczy mogą być zaskoczeni najnowszymi smakami lodów. W tym sezonie mają być przygotowywane z popularnego awokado i hummusu. Pewnie nie będą słodkie, ale na pewno zdrowsze od lodów, do których przywykliśmy.

Od teraz algi nie będą nam się kojarzyć już tylko z zabiegami kosmetycznymi i kremami. Przeżywają swoje pięć minut i w tegorocznym zestawieniu znalazły się w maśle. Inspiracje smakami z oceanu widać również w przekąskach: te z nasion lilii wodnej mają zagościć na naszych talerzach. Warto dodać, że na aktualnej liście super produktów znajdują się przenośne pakiety przekąsek zarówno słonych jak i deserów, wszystko w formie fit oraz ładnie zapakowane. Nietuzinkowo brzmią też kluski z krasnorostów morskich.


Dla smakoszy kawy pojawiły się chociażby "charcoal latte", czyli czarna kawa z aktywnym węglem lub "moon milk", czyli mleko ze zdrowymi dodatkami roślinnymi, np. z adaptogenenem, czyli bogatym w składniki odżywcze suplementem.

Twórcy listy twierdzą również, że w naszych kuchniach pojawi się mnóstwo smaków Azji, a to za sprawą zarówno rosnącej popularności tego rodzaju kuchni na świecie, jak i właściwościom tych produktów. Jagody goji, to modny produkt z zeszłego roku. Kolorowe owoce, w tym: guawa, pitaja i marakuja mają je zastąpić, choć bardziej prawdopodobne, że owoce i nasiona będą funkcjonować jednocześnie w naszych dietach.

Olej CBD pozyskiwany jest najczęściej z konopi przemysłowych, zwanych też siewnymi. CBD to skrót od kannabidiolu, który można znaleźć w roślinach konopi, ale nie ma właściwości psychoaktywnych. Olej ten podobno pomaga walczyć naszemu organizmowi ze stresem i ułatwia zasypianie.

Po modne produkty sięgają również najlepsi szefowie kuchni, traktując je jednak w autorski sposób.

- Przeglądając listę natknąłem się na dwa "modne produkty" w bieżącym roku: suszoną skórę z łososia i lody z hummusu. Odzwierciedlają one to, co robiliśmy jakiś czas temu w Białym Króliku, ale i nadal kontynuujemy: suszoną skórę z ryb, smażoną w tłuszczu na prażynkę i lody, które w ubiegłe lato zrobiliśmy z tradycyjnej mizerii.

Myślę, że słowo "modne" zastąpiłbym "kreatywne", ponieważ to kucharz, szef kuchni kreuje taką listę poprzez przetworzenie produktu i nadanie mu nowego smaku, wyglądu czy też nowe zastosowanie. Te listy właśnie pokazują, że z hummusu-pasty można zrobić lody, czy z różnych odmian owoców zaskoczyć na przykład niespotykaną konfiturą, którą możemy serwować z serami. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, kreatywności i wysokiej jakości produktu - najlepiej regionalnego - opowiada Rafał Koziorzemski, szef kuchni restauracji Biały Królik.

Co prawda nie znalazło się na liście super produktów, ale z pewnością stanie się popularne w ciągu najbliższych miesięcy - różowe wino z... łez "jednorożca".

Różowe wina istnieją i można przypuszczać, że najchętniej sięgają po nie kobiety. Z myślą o nich powstało wino Lágrimas de Unicornio (co oznacza łzy jednorożca) hiszpańskiej marki Gik. Producenta możemy znać przede wszystkim za sprawą niebieskiego wina, które obiegło cały internet.

Nowe, niebieskie wino - jakie naprawdę jest?

Wino, o którym mowa, ma owocowo-cukierkowy smak i aromat. Producent opisuje je jako: "oryginalne różowe wino, które doda szczyptę magii każdemu przyjęciu". Z myślą o panach stworzono też GikLive, czyli kobaltowe (dzięki barwnikom antocyjanom i indygo) wino tego samego producenta.

Opinie (35) 12 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

22

marca

Jemy Na Stadionie Gdańsk, Stadion Energa Gdańsk

28

marca

The Wall po polsku Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

30

marca

Stanisława Celińska - Malin... Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

Kultura

Adam Ferency spotkał się z fanami w Hotelu Haffner
Adam Ferency: jestem urodzonym kłamcą
Muzeum otwarte na ludzi - czyli jakie?
Muzeum otwarte na ludzi - czyli jakie?

Kulinaria

Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz cz.5
Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz
Czy warto zamawiać w restauracji wino domu?
W restauracji warto zamawiać wino domu?

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: spokojny koniec zimy
Planuj tydzień: spokojny koniec zimy

Wygraj bilety,
sprawdź nasze konkursy

    Najczęściej czytane