- 1 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (36 opinii)
- 2 Oto najpiękniejsze kobiety Woj. Pomorskiego (42 opinie)
- 3 Robią sobie jaja od 45 lat (6 opinii)
- 4 Recenzja "Challengers": intensywne kino (7 opinii)
- 5 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (577 opinii)
- 6 Gdańskie zoo świętuje 70-lecie (54 opinie)
Nocna uczta w gdańskich restauracjach
Specjalnie przygotowanego wyłącznie na jeden wieczór autorskiego "nocnego dania" będzie można spróbować w dwunastu restauracjach w Gdańsku 20 maja podczas kolejnej edycji imprezy kulinarnej Noc Restauracji. Lokale biorące udział w akcji będą czynne aż do godz. 2.
Noc Restauracji to jedna z ciekawszych imprez tego typu w Trójmieście. Choć jej pomysł opiera się na sprawdzonej przez wielu organizatorów idei kulinarnego szlaku, posiada wyróżniający ją atut - odbywa się późnym wieczorem i w nocy. Biorący udział w akcji restauratorzy specjalnie przygotowane na jeden wieczór menu serwują od godz. 18 do 2. I choć nocne objadanie się to koszmar każdego dietetyka, chętnych nie brakuje - od dwóch lat impreza cieszy się sporą popularnością. W tym roku Noc Restauracji odbędzie się w piątek, 20 maja, a jej hasłem przewodnim są zioła i przyprawy.
- Każdy z szefów kuchni ma swoje ulubione zioła, po które sięga chętniej i z których potrafi wyczarować prawdziwe cuda. W tym roku postaramy się odczarować sekrety smaków ziół, które można zerwać w przydomowym ogródku, jak i tych zamorskich. Ważne jest, żeby panować nad smakiem i komponować go umiejętnie używając bogactwa natury i kultury danego regionu - podkreśla Hubert Gonera z firmy Landbrand, która organizuje imprezę we współpracy z Miastem Gdańsk.
Specjalne menu zaprezentują szefowie z czternastu lokali - dwunastu z Gdańska i dwóch z regionu pomorskiego. Głównym bohaterem każdej karty będzie "nocne danie" - autorska propozycja przygotowana zgodnie z ideą slow-food lub na bazie regionalnych produktów. Co ważne, w akcji biorą udział nie tylko restauracje z centrum miasta, ale również dzielnicowe lokale z Żabianki, Oliwy czy Wrzeszcza.
Nie zaglądając do Śródmieścia, będzie można zjeść między innymi befsztyk chateaubriand podany z kolagenem z sardeli i sferycznym kimchi w niekojarzonej do niedawna z kuchnią z wyższej półki restauracji Żabusia, filet ze szczupaka z puree kasztanowym w Drzewku Szczęścia czy pstrąga z porem, oliwą szczypiorkową i puree z pietruszki w Eliksirze. Ryby będą również głównymi bohaterami talerzy w Restauracji Filharmonia (węgorz podany z rzadko spotykaną salsefią i amarantusem), Grand Cru (łosoś bałtycki z kolendrą na potrawce z kaszy jęczmiennej z kurkami i szparagami), Bellevue (łosoś z ziołową kruszonką) i Zafishowanych (turbot na lubczykowym beszamelu).
Z kolei mięsożercy powinni wybrać się do Winnego Grona (grillowany hanger steak z pianką z zielonego pieprzu), Long Street 52 (kaczka z pieprzem syczuańskim i sumakiem z pęczakiem i konfiturą z hibiskusa) i Całej Naprzód (comber jagnięcy z musem z zielonej herbaty i pęczakiem). Kuchni włoskiej będzie można spróbować w San Marco (makaron bucatini z pieprzem himalajskim przyrządzany w wielkim parmezanie) oraz w Domu Sushi (urakamaki z krewetką w cieście panko z marynowanym kwiatem lotosu i kawiorem). Za miasto można wybrać się do Czarnego Kosa w Borkowie (sandacz z pokrzywą w płatkach jaglanych z sałatką z fenkuła) lub ekskluzywnej Inspiracji w Pałacu Kościeszy (5-daniowe menu degustacyjne, w którym główną rolę odgrywa comber jagnięcy z kaszą gryczaną i rydzami). Ceny "nocnych dań" zaczynają się od 28 zł.
Noc Restauracji to nie tylko degustacje specjalnych potraw, ale również możliwość uczestniczenia w przygotowanych na ten wieczór pokazach umiejętności szefów kuchni - niemal w każdym miejscu odbędą się pokazy live cooking. Dokładny program można znaleźć tutaj.
- Zależy nam także na aspekcie edukacyjnym. Zachęcamy szefów kuchni, żeby podczas pokazów gotowania na żywo podzielili się wiedzą o swoich ulubionych przyprawach, o kuchni naturalnej, gdzie smak buduje się ze świeżych ziół, a nie wzbogaca go i ulepsza chemicznymi dodatkami - dodaje Gonera.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (36)
-
2016-05-17 06:05
Ż E N A D A....Będzie tak samo jak z weekendem za pół ceny czyli jakieś resztki których....
Nikt normalnie nie chce jeść a poza szkoda czasu bo ilu miejscami w sumie dysponuje te kilkanaście miernych restauracji ?
- 16 5
-
2016-05-17 02:53
Ja się na noce i weekendy za pół ceny nie wybieram, ale dla tych co chodzą okazjonalnie polecam: Grand Cru, Filharmonia, Zafishowani, Bellevue. Byłem i tam gwarancja jakości jest zapewniona.
- 3 3
-
2016-05-16 23:16
Naciągana impreza
- 25 6
-
2016-05-16 17:03
ja nie idę, bo tak (3)
Bo nie jestem zainteresowany spędem ludków . Jem w domu a restauracja jest na specjalna okazje - a nie bo ktos napisal ze w nocy bo ojojojoooo
- 51 15
-
2016-05-16 18:44
Też nie idę. (1)
Nie przekonują mnie te cuda wianki,które bedą serwować.Brakuje tylko do kompletu gila z grila.
- 17 3
-
2016-05-16 22:27
Gil z grila to w ogóle kuchnia polska czy włoska?
- 5 0
-
2016-05-16 17:35
To siedz w domu zapyziany cwoku, nikt cie nie ciagnie na sile
- 11 29
-
2016-05-16 21:15
koscieszy a nie koscierzy! (1)
- 4 1
-
2016-05-16 21:57
Kłeścierzyny
- 3 1
-
2016-05-16 21:43
restauracje są do d......y
Oszukujecie klientów (nieświeże, za drogie,oszukane na wadze, itp.) to i macie za mało klientów , dlatego robicie te spędy nocne. A nie było by lepiej uczciwie i bez kantów to ludzie sami chętnie by przychodzili.
- 50 8
-
2016-05-16 20:58
Ja zamawiam tylko salsefię....
- 6 3
-
2016-05-16 19:29
Mniam
- 21 6
-
2016-05-16 19:10
Dziekuj
Dzisiaj uczta jutro laksa, przemyslana akcja na oczyszczenie lodowek z mrozonek
- 40 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.