• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe menu, prezenty i promocje. Restauracje wracają po przerwie

Alicja Olkowska
17 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
W Pizza Napoli na Oruni klienci przy zakupie dowolnej pizzy otrzymają piwo w cenie 1 zł. Będzie też specjalne menu. W Pizza Napoli na Oruni klienci przy zakupie dowolnej pizzy otrzymają piwo w cenie 1 zł. Będzie też specjalne menu.

To już pewne: 18 maja, po prawie dwumiesięcznej przerwie, otworzą się restauracje w ramach kolejnego etapu luzowania restrykcji. Z tej okazji wiele trójmiejskich lokali przygotowało akcje specjalne dla klientów - są nowe dania, promocje i upominki.



Restauracje w Trójmieście


Lokale otwierają się "szerzej", ale to nie oznacza, że działają tak jak przed pandemią. Wciąż obowiązują je obostrzenia, czyli właściciele restauracji, barów i pubów muszą zastosować się do następujących wytycznych:

  • pracownicy będą musieli mieć zapewnione rękawiczki oraz płyny do dezynfekcji dłoni
  • klienci będą musieli siedzieć przy stolikach oddalonych od siebie o co najmniej 1,5 m
  • stoliki i inne powierzchnie wspólne będą musiały być regularnie dezynfekowane
  • wdrożyć odpowiednie procedury w razie podejrzenia zakażenia koronawirusem klienta lub pracownika

Trójmiejskie lokale szykują się do ponownego otwarcia



  • Do akcji wraca elegancka Oberża 86: Restauracja od poniedziałku rusza z lunchami. Codziennie dostępne będzie nowe menu i ciekawe połączenia kuchni polskiej z francuską. Lunche będą składać się z dwóch opcji: zupa lub przystawka i danie główne. Serwowane od poniedziałku do piątku w godzinach 12-16
  • Avocado Vegan Bistro proponuje swoim gościom zabawę. Ci, którzy udostępnią zdjęcia, które zrobili w ogródku przed lokalem, wstawią je na Facebooka lub w komentarzu pod postem Avocado, otrzymają za darmo wybraną kawę na wynos. Akcja trwa aż do 30 czerwca.
  • House of Seitan szykuje promocje oraz nowe menu. Dodatkowo całe menu będzie w promocyjnej cenie, niższej o 10-15 proc., a za darmo do dania goście otrzymają zupę lub kompot.
  • Smaczna Szama: Nasze nowości to m.in. nowe pizze, w tym bardzo ciekawa Pizza Cheesy Chips, czyli placek z frytkami i dużą ilością sera czy Pizza Gringo z uwielbianym przez naszych klientów lekko ostrymi nachos i papryczkami. W poniedziałek każdy, kto kupi dwie pizze, trzecią dostanie gratis. Promocja trwa od 18 do 20 maja. Otworzymy też ogródek dla gości.
  • Tu Można Marzyć w Oliwie: Ruszamy ze sprzedażą naszych lodów rzemieślniczych własnej produkcji oraz nowych deserów. Na gości czeka nowe menu oraz ogródek.

Darmowe napoje na powitanie



Dla restauracji to jednak szczególny, długo wyczekiwany dzień, mimo że sytuacja wciąż jest niepewna i radość miesza się z niepokojem. Wiele z nich organizuje z tej okazji akcje specjalne. W programie są promocje, specjalne dania, nowe menu, darmowe lampki wina i symboliczne upominki.

Top Gun Grill Bar w Gdańsku otwiera swoje podwoje już o północy z niedzieli na poniedziałek. Dla pierwszych gości będą niespodzianki, w tym każde pierwsze zamówione piwo za darmo - właściciele przygotowali dla klientów całą beczkę piwa do rozlania. Inne lokale również stawiają na powitalne drinki i napoje.

- Przywitamy każdego gościa, który zdecyduje się zjeść na miejscu, naszą domową lemoniadą za darmo. Dodatkowo osoby, które w czasie od 13 marca do 17 maja miały urodziny, mogą skorzystać z oferty urodzinowej, czyli podwójnej porcji krewetek (oferta obowiązuje przez cały tydzień). Powiększamy też każdą porcję o dwie krewetki dla gości jedzących na miejscu. Mamy również trzy nowe pozycje w karcie: kubełki z różnymi wariantami krewetek - mówi Daniel Wandrych, manager i szef kuchni baru krewetkowego Shrimp House w Gdyni.
Sporo lokali powita gości lampką wina lub musującego prosecco. Oprócz tego przyszykowały nowe karty dań.

- Poniedziałkowe otwarcie celebrujemy kieliszkiem prosecco dla każdego gościa (także wersja bezalkoholowa) oraz premierą letniej karty. Otwieramy też nasz letni ogródek na molo. Wszystko oczywiście z zachowaniem środków bezpieczeństwa i wymagań sanitarnych - zapowiada Michalina JakimowiczModern Food&Wine.
Czytaj też: Jemy na mieście

- Rodzinna włoska restauracja Magnifico, znajdująca się nieopodal lotniska, od 18 maja serwować będzie darmowy kieliszek włoskiego wina do dania "spod lady". Testujemy nowe potrawy, które będą w nowym menu od lipca. Te, które zbiorą najlepsze noty, wejdą na stałe do nowej karty. Bazujemy na włoskich produktach oraz pizzy z pieca opalanego drewnem - mówi Małgorzata Tarnowska z Magnifico Pizza&Pasta.


Ci, którzy odwiedzą pierogarnię Mandu (w Gdańsku lub Oliwie), do każdej porcji pierogów zamówionych na miejscu, otrzymają piwo lub lemoniadę za złotówkę. W Pizza Napoli na Oruni podobna promocja. Oprócz specjalnego menu, klienci przy zakupie dowolnej pizzy, otrzymają piwo w cenie 1 zł.

  • Shrimp House w Gdyni: Przywitamy każdego gościa, który zdecyduje się zjeść na miejscu, naszą domową lemoniadą za darmo. Dodatkowo osoby, które w czasie od 13 marca do 17 maja miały urodziny, mogą skorzystać z oferty urodzinowej, czyli podwójnej porcji krewetek (oferta obowiązuje przez cały tydzień).
  • Magnifico Pizza&Pasta: Rodzinna włoska restauracja Magnifico od 18 maja serwować będzie darmowy kieliszek włoskiego wina do dania "spod lady". Testujemy nowe potrawy, które będą w nowym menu od lipca. Te, które zbiorą najlepsze noty, wejdą na stałe do nowej karty. Bazujemy na włoskich produktach oraz pizzy z pieca opalanego drewnem.
  • Luis Mexicantina: Dla tych, którzy odwiedzą nas już w najbliższy poniedziałek, przygotowaliśmy niespodziankę w postaci rabatu 20 proc. na naszą starą kartę cocktaili (z którą się żegnamy). Wracają też nasze wcześniejsze dobre promocje - w poniedziałek taco za 5 zł oraz frozen margarita w środy za 10 zł.
  • Ci, którzy odwiedzą pierogarnię Mandu (w Gdańsku lub Oliwie), do każdej porcji pierogów zamówionych na miejscu, otrzymają piwo lub lemoniadę za złotówkę.

Promocje, nowe menu i akcje specjalne



Nie może zabraknąć też rabatów i promocyjnych cen.

- Dla tych, którzy odwiedzą nas już w najbliższy poniedziałek, przygotowaliśmy niespodziankę w postaci rabatu 20 proc. na naszą starą kartę cocktaili (z którą się żegnamy). Wracają też nasze wcześniejsze dobre promocje - w poniedziałek taco za 5 zł oraz frozen margarita w środy za 10 zł - mówi Krzysztof Czop, właściciel Luis Mexicantina. - Przy okazji daję znać, że w naszej drugiej gdyńskiej restauracji, Serio, już w poniedziałek wchodzimy z nową kartą menu.
Położona kilkadziesiąt metrów dalej, restauracja Mora, codziennie będzie informować o nowych promocjach punktualnie o godz. 12. Informacji należy szukać na Instagramie. Dodatkowo od poniedziałku do piątku obowiązywać będzie promocja: każdy mini burger i kieliszek domowej nalewki kupimy za 5 zł.

Do akcji wraca nieczynna w ostatnim czasie elegancka Oberża 86.

- Restauracja od poniedziałku rusza z lunchami. Codziennie dostępne będzie nowe menu i ciekawe połączenia kuchni polskiej z francuską. Lunche będą składać się z dwóch opcji: zupa lub przystawka i danie główne. Serwowane od poniedziałku do piątku w godzinach 12-16 - wyjaśnia Marta Ciomek.
  • Sopocki Młyn: Oprócz nowej karty, będzie nowy browar, dostępny tylko u nas. Oprócz tego ruszy strefa relaksu - znajdą się tam wygodne leżaki i hamaki, wszystkie odpowiednio od siebie oddalone, by każdy bezpiecznie mógł się wygrzewać na słońcu.
  • Top Gun Grill Bar w Gdańsku otwiera swoje podwoje już o północy z niedzieli na poniedziałek. Dla pierwszych gości będą niespodzianki, w tym każde pierwsze zamówione piwo za darmo.
  • Restauracja Mora codziennie będzie informować o nowych promocjach punktualnie o godz. 12. Informacji należy szukać na Instagramie lokalu. Dodatkowo od poniedziałku do piątku obowiązywać będzie promocja: każdy mini burger i kieliszek domowej nalewki kupimy za 5 zł.
Miłośnicy kuchni wegańskiej również będą mieli w czym wybierać. Wrzeszczańskie lokale słynące z dań bezmięsnych również przystępują do akcji. Będą promocje, gratisy i konkursy.

- House of Seitan szykuje promocje oraz nowe menu. W związku z tym, że jesteśmy małym lokalem i ograniczenie liczby osób w sumie może w nas uderzyć bardziej niż sam okres zamknięcia wszystkich lokali na wizyty w nich, z okazji otwarcia szykujemy menu bardziej oparte na rzeczach, które można będzie wziąć do ręki. Będzie to fast-food z polskim twistem. Dodatkowo całe menu będzie w promocyjnej cenie, niższej o 10-15 proc., a za darmo do dania goście otrzymają zupę lub kompot naszej produkcji - mówi Paulina Markowska z HoS.
Położone kilka kroków dalej, Avocado Vegan Bistro, proponuje swoim gościom zabawę. Ci, którzy udostępnią zdjęcia, które zrobili w ogródku przed lokalem, wstawią je na Facebooka lub w komentarzu pod postem Avocado, otrzymają za darmo wybraną kawę na wynos. Akcja trwa aż do 30 czerwca.

Praktycznie wszystkie lokale gastronomiczne znalazły się w trudnej sytuacji z powodu koronawirusa, ale niektóre miały wybitnego pecha. Mowa o tych restauracjach, które zaczęły działać chwilę przed pandemią.

- Smaczna Szama miała otwarcie w styczniu tego roku, jeszcze nie zdążyliśmy rozwinąć skrzydeł, a już spotkała nas taka sytuacja - powiedziała nam ekipa lokalu. - Nasze nowości to m.in. nowe pizze, w tym bardzo ciekawa Pizza Cheesy Chips, czyli placek z frytkami i dużą ilością sera czy Pizza Gringo z uwielbianym przez naszych klientów lekko ostrymi nachos i papryczkami. Natomiast jeśli chodzi o promocje, to w poniedziałek każdy, kto kupi dwie pizze, trzecią dostanie gratis. Promocja trwa od 18 do 20 maja. Otworzymy też ogródek dla gości.
Bistro Grulle stawia na nowości: w menu pojawi m.in. się śledzik w śmietanie po kaszubsku, placki ziemniaczane czy pierogi z łososiem. W Tu Można Marzyć w Oliwie także sporo się wydarzy. Oprócz nowego sezonowego menu, nad którym pracowali Tomasz DekerAdam Woźniak, na gości będzie czekać ogródek letni z tyłu restauracji.

- Ruszamy też ze sprzedażą naszych lodów rzemieślniczych własnej produkcji oraz nowych deserów. Już goście zaczęli rezerwować stoliki, pierwsza rezerwacja przyszła 30 minut po konferencji ministra. Cieszymy się jak dzieci na ponowne otwarcie - mówi Justyna Zalewska z Tu Można Marzyć.
W Sopockim Młynie również spory ruch. Klienci będą mieli w czym wybierać.

- Oprócz nowej karty, będzie nowy browar, dostępny tylko u nas. Dodatkowo ruszy strefa relaksu, czyli nasze "sopockie błonia". Znajdą się tam wygodne leżaki i hamaki, wszystkie odpowiednio od siebie oddalone, by każdy bezpiecznie mógł się wygrzewać na słońcu. Kolejną nowością jest u nas tłocznia oleju - tłoczymy olej na zimno z różnych ziaren, które sprowadzamy z ekologicznych gospodarstw. Można je kupić na miejscu lub spróbować w naszych daniach z karty - mówi Martyna Baran.
Podczas spaceru starymi ulicami Gdańska, można zajrzeć też do Hard Rock Cafe, które przygotowało ofertę "łączoną" z racji działającego tu stacjonarnego sklepu z pamiątkami.

- W cenie 110 zł proponujemy naszą klasyczną koszulkę Classic Tee (damską lub męską), do tego BBQ Bacon Cheeseburger lub nasz wege burger - Mushrooms & Swiss Veggie Burger z Coca-Colą lub półlitrowym piwem z beczki - mówi Monika Szram.
Restauracji, które wracają po przerwie, jest w Trójmieście tak wiele, że nie sposób ich wszystkich opisać w jednym tekście, dlatego zachęcamy do korzystania z naszej bazy firm: tutaj znajdziecie wszystkie potrzebne i aktualizowane na bieżąco informacje o lokalach.

Restauracje w Trójmieście

Miejsca

Opinie (137) ponad 10 zablokowanych

  • (9)

    Zamrażary w końcu odetchna z ulgą, bo już pewnie ledwo zipia od kilogramów żarcia. Ciekawe czy trafia się ludzie na tyle zdesperowani, żeby jeść w takich warunkach. Darmowa lemoniada? Jasne. Tylko ceny dalej w euro. Smród środka do dezynfekcji podłóg gratis.

    • 63 31

    • jesteś zawistny/zawistna ahhh i to wszystko :) (8)

      "zamrażary" - co to za tekst bardzo współczuję .... :(

      restauracje istnieja od wiekow, to część kultury i wygoda .... no może po prostu nie dla każdego jak widać ....

      • 16 16

      • Jestem zawistny (7)

        Bo nie daje się zrobić w bambuko? Bo nie dam sobie wcisnąć kawy za 15 zł i jajecznicy za 20? Sezon bez klienta z zagranicy szybko nauczy restauratorów "kultury i wygody"

        • 31 7

        • Faktycznie. Jajecznica powinna być w cenie jajek, bo zarabiać na restauracji to zbrodnia

          • 7 9

        • jesteś zakompleksionym frustratem

          daj sobie "wcisnąć" frytki za 2 pln. I to cały kilogram. Smacznego! To super oferta w tej cenie.

          • 0 8

        • Napisz frajerze gdzie jest jajecznica za 20 zł (4)

          • 4 22

          • nie za 20 a za 22 w brzeznie w (nie bede reklamowal) (1)

            • 12 2

            • W Paryżu

              pewnie znajdziesz jajecznicę za 200 euro z truflami. I co z tego? Po co ten hejt na restauratorów. Tworzą miejsca pracy, płaca podatki i maja ofertę dla każdego. Ludzie ogarnijcie się, bo większość wpisów jest naprawdę żałosna.

              • 9 15

          • (1)

            Znajdzie się. Lepiej zapytaj o kawę za 15 zł.

            • 10 5

            • Znajdzie się i kawa, tak samo jak znajdzie się za 5 zł. Są różne oferty,a w nich i specjały, i codzienne żarcie.

              • 6 2

  • nie chodźcie

    bo pozarażacie innych

    • 7 9

  • Pizzeria enigma

    • 1 2

  • Wszystkie lokale gastronomiczne powinny być otwarte bez żadnych rygorów. Pandemia to ściema. Sprawdźmy statystyki zgonów w okresie pierwszych 4 miesięcy w okresie ostatnich 5 lat. Były lata wcześniejsze gdzie było więcej zgonów.

    • 16 16

  • ostroznosc gora

    Mam nadzieje ze wszyscy posiadają aktualne badania i zostana zachowanie środki bezpieczeństwa zarówno w gastronomii jak i fryzjerzy i kosmetyczki
    Od nas drodzy klienci będzie zależało czy będziemy sami tez respektować bo jednak wirus wciąż razy a fala kolejna juz jesienią

    • 4 4

  • szkoda mi pracowników

    nie restauratorów ci wiecznie jęczą....jak podniosą ceny w mojej knajpie na szerokiej to juz mnie tam nie zobaczą!!!

    • 22 3

  • no ja juz niebede jak wczesniej co

    tydzien w piątek po pracy chodził do mojej Tekstylii niestety

    • 6 2

  • e tam (4)

    jakoś nie śpieszy mi się do jadłodajni. Wg nowych przepisów nie mogę siedzieć ze znajomymi i to chyba największa bariera, bo reszta jakoś ujdzie. A jak mam jeść samemu to szybciej i taniej zjem w domu :)

    • 26 4

    • (3)

      Czyli przy stoliku max 2 osoby?

      • 3 0

      • jedna, chyba że jesteście rodziną (2)

        tak jak kiedyś przy restrykcjach dotyczących poruszania się

        • 7 0

        • (1)

          Serio?

          • 2 0

          • serio

            .

            • 2 0

  • (3)

    Może niektórzy się nauczyli, że klient lokalny też jest ważny

    • 84 3

    • dla wielu knajp klient jest jednorazowy (1)

      zje i nie wraca. A lokalny niestety musi być zadowolony by wrócić.

      • 26 2

      • No nie wiem

        Mam ulubione knajpy czy pizzerie w których się bywa na posiłkach regularnie więc to chyba trochę ważne dla właściciela że ma stałego klienta.

        • 9 2

    • Jak nie masz euro to jestes huu warty a lokalny nie pójdzie na obiaz za 60 zl który wyglada jak przystawka

      • 22 3

  • Zastanawiam sie czy ceny skocza o 50% czy porcje beda mniejsze chociaż większość knajp jak zuca ci obiadem to nie wiesz czy to danie główne czy przystawka wiec ....

    • 22 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jaką nazwę nosi jeden z programów pochodzącego z Gdańska komika Abelarda Gizy?