• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwo rzemieślnicze: z czym to się (pi)je?

Borys Kossakowski
27 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
- No i coście narobili? - pytają żartobliwie klienci Czarnej Wołgi w Sopocie. - Teraz nam zwykłe piwa już nie smakują. - No i coście narobili? - pytają żartobliwie klienci Czarnej Wołgi w Sopocie. - Teraz nam zwykłe piwa już nie smakują.

Moda na piwa rzemieślnicze opanowała Trójmiasto już kilka lat temu. Dziś puby i kawiarnie goszczą smakoszy, którzy ze znawstwem dyskutują o wyższości india pale ale nad milk stoutem (lub odwrotnie). Barmani chętnie służą radą wyjaśniając różnice między różnymi gatunkami, a właściciele pubów sami zaczynają zamawiać własne piwa. Gdzie można skosztować rzemieślniczego piwa w Trójmieście?



Część trunków dostępna jest z nalewaka, ale zdecydowana większość czeka na klientów w butelkach. Browary rzemieślnicze często stawiają na niestandardowe etykiety. Część trunków dostępna jest z nalewaka, ale zdecydowana większość czeka na klientów w butelkach. Browary rzemieślnicze często stawiają na niestandardowe etykiety.

Piwa rzemieślnicze to:

Piwo rzemieślnicze nie jest tanie. Nawet w sklepie za butelkę trunku z Ale Browaru trzeba zapłacić 8-9 zł. Pewnie dlatego większość lokali serwuje dużo tańsze trunki z dużych koncernów. Coraz częściej jednak amatorzy piwa szukają lokali, gdzie można skosztować pale ale, witbier czy stouta.

- Piwa rzemieślnicze przeważnie warzone są w tzw. browarach kontraktowych - mówi Łukasz Góz, współwłaściciel Cafe Lamus i Lawendowa 8. - Dzięki nowoczesnej technologii nie trzeba już budować własnej infrastruktury. Można wynająć kadź w browarze i uwarzyć tam takie piwo, jakie nam się żywnie podoba.

Tak robi AleBrowar stworzony m.in. przez Michała Saksa, który wcześniej pracował dla gdańskiej Brovarni. AleBrowar wynajmuje kadzie od browaru w Gościszewie pod Malborkiem. Tam powstają takie marki jak Rowing Jack czy King of Hop - przedstawiciele najmodniejszych ostatnio piw pale ale. Chmielone są w większości amerykańskimi chmielami, a ich aromat przypomina owoce tropikalne: grapefruit, mango czy papaję. Mają przy tym dużo goryczki.

- Nie mieć pale ale w ofercie to wstyd - śmieje się Łukasz Góz. - My nawet uwarzyliśmy własne pale ale z pomocą naszego przyjaciela piwowara Michała Bertlinga. Dwa lata temu Lame Pale Ale, potocznie zwany "lamą", cieszył się ogromną popularnością. Rok temu wypuściliśmy drugą edycję trunku pod nazwą Dalej Lama. Za miesiąc lub dwa powinniśmy zacząć sprzedaż trzeciej edycji, która najprawdopodobniej powstanie w Browarze Kościerzyna.

Skąd popularność piw rzemieślniczych?

- Nie tylko w piwowarstwie ludzie zaczynają doceniać jakość - mówi Tomasz Patzer, główny piwowar z Browaru Kościerzyna. - Wolą zapłacić więcej za coś wartościowego. Niestety piwa koncernowe często warzone są z produktów zastępczych. Bywa, że w piwie nie ma słodu albo chmielu, za to jest sporo dodatków enzymatycznych. W przypadku piw rzemieślniczych mamy raczej pewność, że składają się z wody, słodu, chmielu i drożdży .

Pewnie dlatego piwowarzy i koneserzy często nazywają piwa koncernowe produktami piwopodobnymi. Zamiast nich proponują zupełnie inne smaki, o których istnieniu jeszcze niedawno mało kto wiedział. Okazuje się, że piwo pszeniczne może pięknie pachnieć goździkami lub cytrusami.

- Te aromaty wytwarzają się podczas fermentacji - mówi Tomasz Patzer. - To drożdże wydzielają różnego rodzaju estry. Piwowar musi dobrać odpowiedni szczep i temperaturę, aby osiągnąć pożądany efekt.

W Lawendowej 8 w stałej ofercie jest wiśniowe piwo typu lambic. To belgijski Lindemans Kriek, który powstaje dzięki dodaniu do rocznego piwa niesłodzonego soku wiśniowego.

- Gdy otworzyliśmy nasz lokal ludzie pili głównie lagera - mówi Bożena Majewska z Czarnej Wołgi w Sopocie. - Dzisiaj w naszej ofercie jest około 60 gatunków piw, a klienci chętnie sięgają po piwa pszeniczne, ciemne, ipa czy witbier. Bardzo popularne jest piwo raciborskie, browar Pinta, Kormoran, zwłaszcza z serii "Podróże Kormorana" czy Lwówek. Część z nich "złorzeczy" na nas, mówiąc, że "zwyczajne" piwa im już nie smakują i ciągle muszą szukać rzemieślniczych.

Koncerny także zwietrzyły nową modę. W tym roku nawet konserwatywny browar Żywiec wypuścił nowe smaki m.in.: marcowe, białe czy bock. Dużo wcześniej na rynku duże koncerny zaczęły proponować piwo pszeniczne.

- Duże koncerny starają się konkurować z małymi browarami. Tworzą nowe pozycje kopiujące piwa rzemieślnicze - mówi Michał Spenner z gdyńskich Kandelabrów, w których serwuje się około 160 rodzajów piw. - Większość ludzi pewnie i tak będzie wybierać piwa koncernowe. Ale coraz więcej pyta o piwa rzemieślnicze, z których u nas najlepiej się sprzedaje Pinta. Sporą popularność mają też piwa smakowe: wiśniowe, mirabelkowe, bananowe, cytrynowe. Panie wolą taki napój i zamawiają zamiast piwa z sokiem.

Piwa rzemieślnicze z różnych browarów serwują m.in. w Gdyni: Kandelabry i Degustatornia, w Sopocie Czarna Wołga, a w Gdańsku: Cafe Lamus, Lawendowa 8, Pułapka, Degustatornia. Oprócz tego można je kupić w wielu sklepach w całym Trójmieście.

Oprócz tego własne piwo warzą: Brovarnia, Browar Piwna, Browar Lubrow / Barbados oraz Browar Miejski Sopot. Przeczytaj więcej o browarach restauracyjnych w Trójmieście.

Zobacz też: Cydr robi furorę. Gdzie go kupić i napić się w Trójmieście?

Zobacz relację z Chmielatonu - piwnego maratonu.

Miejsca

Opinie (143) 5 zablokowanych

  • omg, Borys - gUz !!!

    jw

    • 3 0

  • (1)

    A ja tam wolę pysznego pilsnera lub kozela z kija a nie hipsterskie badziewie o smaku mango

    • 30 18

    • kozel jest kiepski...piłeś Krakonosa ?

      jw

      • 0 0

  • ja siorbię niepasteryzowanego Natura z Ambera i jest git

    • 0 0

  • (9)

    Uwielbiam piwa pazeniczne, ostatnio odkrylem Jana Olbrachta z Torunia i jestem pod wrazeniem. Polecam fanom pszeniczniakow.

    • 21 2

    • :) (1)

      Jeśli smakuje Ci Śmietanka Toruńska, to polecam spróbować też Bombę Pszeniczną z Pivovarii :)

      • 3 0

      • Śmietanka Toruńska

        nie kojarzy się zbyt dobrze :P

        • 2 0

    • Z pszenicznych wyjątkowo smakuje mi Amber Pszeniczniak - 2 lata temu przy inaugracji jakoś nie powalał (za dużo kwasu i zdecydowanie zbyt wiele zbędnej w tym stylu tępej goryczy), ale po dopracowaniu jest po prostu świetny! W bezpośrednim porównaniu z Franziskanerem bardziej przekonuje mnie Amber, który dodatkowo oferuje zbożową pełnię, rewelacyjną metność i trwałą, gęstą pianę.
      A jeśli komuś bawarska jasna pszenica nie odpowiada, proponuję spróbować wileńskiej wariacji na ten temat - Vilniaus Kvetinis. Smak świeżego piwa, co tu więcej mówić.
      Aha - ciekawe piwo - Bukowe Berdo. Nie wiem kto to warzy. Do kupienia w Piotrze i Pawle. To jasna pszenica ale w wariacji koźlak - krzepka i aromatyczna.

      • 4 0

    • akurat ta pszenica jest do bani (2)

      jw

      • 2 4

      • Nie zgodze sie. (1)

        Polecam takze Lomze Pszeniczna, wchodzi jak zloto.

        • 1 3

        • nie znasz się :)

          jw

          • 0 1

    • Jak pszeniczniak to tylko niemiecki. (2)

      W Polsce to mętne popłuczyny.

      • 2 10

      • w Brovarni robią pszeniczne

        na bazie słodów z browaru w Bambergu

        • 1 0

      • nei niemiecki, tylko bawarski

        • 0 0

  • Zapomniałes o iphone

    • 1 1

  • Piana

    Komentarze wyraźnie świadczą o tym że jeszcze minie dużo czasu zanim tak zwani "piwosze" zostaną na tyle uswiadomieni by przestali dyskutować nad wyższością TYskiego nad Amber czy Leszkiem. Prawda jest taka, że koncerny nie chcą produkować szlachetnych odmian piw bo im się to nie opłaca. Wystarczylo by dodać o 5% więcej ekstraktu i użyć lepszych gatunków chmielu. Ale koncerny nie chcą tego robić bo belta które produkują nadal się sprzedają.

    • 6 0

  • Specjal zdecydowanie (1)

    przed Tyskim i Lechem.

    • 7 7

    • to tak, jakby porównywać katar z kaszlem

      • 3 1

  • Smakowy shit jest dla hipsterów (2)

    z tańszej półki to najlepszy jest Amber Naturalny. Robia je z chmielu i podają ilość ekstraktu co jest juz rzadkoscią wsród piw z koncernów.

    • 34 18

    • od Ambera smakuje także Remus (w podobnej cenie, niestety rzadziej spotykany)

      • 2 1

    • Piwo z Chmielu haha

      Piwa nie robi się z chmielu, to tylko przyprawa

      • 13 1

  • Kiedy zwykłe puby rozszerzą swoją ofertę skierowaną do tej grupy klienta? (1)

    Ciekawe czy doczekam się np. w "Warce przy Elżbietańskiej" piw konkurencji :) Bo to co serwują obecnie piwem bym nie nazwał - wizytowałem służbowo fabrykę w Warce i z warzeniem piwa to nie ma nic wspólnego! Żadnego piwa nie produkuje się w 24h - pomyślcie o tym zanim kupicie kolejnego Żywca czy Warkę w pubie.

    • 8 0

    • Skro jest to firmowy

      lokal WARKI to raczej się nie doczekasz.

      • 2 0

  • Ja tam lubie Johanesa, nie wiem czy to piwo rzemieslnicze czy nie, ale mi smakuje.

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wiosna w ogrodzie (1 opinia)

(1 opinia)
6 zł
targi, kiermasz

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (49 opinii)

(49 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jaką trójmiejską uczelnie ukończył Grzegorz Skawiński?