- 1 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (52 opinie)
- 2 Młodzi w ten weekend bawią się na Elektryków (23 opinie)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (168 opinii)
- 4 Sporo odwiedzających mimo deszczu (25 opinii)
- 5 Festiwal Światła rozbłysnął w Hevelianum (4 opinie)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (51 opinii)
Podziękowali medykom. Symboliczna kolacja w restauracji Mercato
Dwudziestu pięciu szefów kuchni z pięciu miast łączy siły w cyklu "Tour De Friends". Przygotowują kolacje w podziękowaniu dla medyków i osób zaangażowanych w walkę z pandemią koronawirusa. W Gdańsku gospodarzem wydarzenia był hotel Hilton i restauracja Mercato.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Osoby, które zostały zaproszone na spotkanie, to "25 Wspaniałych" działających w ochronie zdrowia, wyłonionych przez partnerów wydarzenia oraz lokalną społeczność. Byli to kierownik SOR w Gdańsku, prezes Copernicus oraz pielęgniarki i szefowie oddziałów. Natomiast kolację przygotowali najlepsi szefowie kuchni: Grzegorz Labuda z restauracji Chmielna, Paweł Stawicki z restauracji Mercato, Rafał Kopicki z restauracji True oraz cukiernik Tomasz Deker - brasserie Tu Można Marzyć.
- Dla nas to zaszczyt być gospodarzem wydarzenia - mówił Filip Wójcikiewicz z hotelu Hilton. - Cieszymy się, że mogliśmy do nas zaprosić i w taki symboliczny sposób podziękować przedstawicielom ochrony zdrowia, którzy pomogli nam wszystkim.
Czytaj też: Wspólna akcja najlepszych szefów kuchni
Szefowie kuchni wspólnie przygotowali dania dla gości.
- Mamy spory przekrój kuchni podczas tej kolacji - mówił Paweł Stawicki. - Jest kuchnia od polskiej aż po światową, ponieważ pojawią się też owoce morza. Ale będzie także nasza sielawa, więc wachlarz dań i smaków jest szeroki. Razem myśleliśmy, jak wszystko skomponować tak, aby się uzupełniało. To chyba jest najtrudniejsze, bo - jak wiadomo - każdy szef kuchni ma swój styl, swoje smaki. Musieliśmy więc połączyć je razem i mamy nadzieję, że to się udało. Akcja zapowiedziana była w czerwcu i wtedy już skomponowaliśmy menu, teraz trochę aktualizowaliśmy niektóre składniki o sezonowe produkty.
Kolację rozpoczęło podanie amuse-bouche w różnych wersjach. Była to poduszka grissini z majonezem z łososia, kawiorem łososiowym, świeżym ogórkiem oraz musem parmezanowym lub wegański tatar z arbuza.
Pierwsze danie przygotował Grzegorz Labuda i była to sielawa podana z kalafiorem, rabarbarem, ziemniakiem, ogórkiem oraz żółtkiem. Następnie podano halibuta z kurkami i szparagami w palonym maśle autorstwa Pawła Stawickiego. Trzecią pozycją była polędwica z krewetkami i espumą ostrygową według Rafała Kopickiego. Kolację zakończył deser Tomasza Dekera, czyli rokitnik z czekoladą i burakiem.
Do kolacji dopasowane było także wino.
- Podajemy dzisiejszego wieczoru wino białe i czerwone - mówił sommelier, Dawid Rutkowski. - Jeżeli chodzi o białe, wybraliśmy wino świeże, niepozbawione jednak tekstury. To dlatego, że w daniach mamy składniki typowo polskie: jest żółtko, jest masło, nie może nam to zginąć, musi ze sobą współgrać. Jeśli chodzi o wino czerwone, Primitivo to klasyka, przyjemne, ciepłe i bardzo dobrze współgrające z podanymi dziś daniami.
- Od 10 lat odwiedzamy zaprzyjaźnione restauracje, opisując je na łamach naszego magazynu - mówił Igor Grzeszczuk, wydawca Food&Friends. - Lockdown zaskoczył nas wszystkich, pandemia uderzyła we wszystkie branże, a gastronomiczna była jedną z tych, która odczuła to najbardziej, a jednak często restauracje pomagały - rozwożąc posiłki i pomagając medykom. Postanowiliśmy więc przygotować także takie kolacje w pięciu największych miastach w Polsce, aby podziękować "Wspaniałym" za walkę z pandemią.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (71) ponad 20 zablokowanych
-
2020-09-08 11:04
...
bardzo miłe iż podziękowali w większości osobom które styczność z covidem mają tylko na papierze i monitorze
- 16 1
-
2020-09-08 13:25
Podziekowania
Uhonorować należy wszystkich pracowników którzy pracują z chorymi...a nie wybrańcow
- 10 1
-
2020-09-08 13:35
Zarządowi Copernicusa życzymy smacznego- zwykli/ niezwykli pracownicy....
- 14 1
-
2020-09-08 15:21
Kto się tam pokazuje, tego ja nie szanuję.
- 12 1
-
2020-09-08 17:45
Gdybym wiedział...
podszedłbym po poradę, przecież by nie odmówili
- 11 1
-
2020-09-08 17:48
a od zaplecza
pomoc kuchenna wydawała resztki z pańskiego stołu pielęgniarkom, ratownikom medycznym, ekipom wymazowym
- 12 0
-
2020-09-08 18:51
Tak, widać że się wszystkim jedzenie przydało. Prezes Copernicus oczywiście na pierwszej linii frontu w walce z COVID...zdalnie
- 17 1
-
2020-09-08 20:38
Ręka do góry kto z ,,lokalnej społeczności "oddał choć jeden głos na któregoś z tych ,,wspaniałych" !!! kto z ,,lokalnej społeczności" chociaz raz miał okazję spotkać kogoś z tych ,,zasłużonych" !!! no właśnie, panie i panowie - ci którzy na prawdę ,,walczą"na pierwszej linii i których macie szansę spotkać pewnie byli na kolejnym dyżurze, w czasie jak ,,zasłużeni" odbierali nienależne podziękowania... wstyd !!!
- 13 0
-
2020-09-08 20:49
zwykły sorowiec
A mi- lekarzowi SOR jest po prostu przykro....
- 17 0
-
2020-09-08 21:31
Producentów i wdrożeniowców central telefonicznych nie zaprosili???
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.