Pomorskie Smaki. Jakich produktów będziemy mogli spróbować w tym roku?

Gośćmi specjalnymi Pomorskich Smaków będą kucharze Pascal Brodnicki (z lewej) i Piotr Lisakowski (z prawej).
Gośćmi specjalnymi Pomorskich Smaków będą kucharze Pascal Brodnicki (z lewej) i Piotr Lisakowski (z prawej). mat.prasowe

W pierwszy weekend tegorocznej edycji Jarmarku św. Dominika na Uliczce Pomorskiej wystawcy prezentować będą dwa lokalne produkty. W sobotę, 24 lipca 2021 r. na stoiskach Pomorskich Smaków w ofercie znajdziemy słodkie miody m.in. z ekologicznych pasiek, natomiast w niedzielę, 25 lipca - oleje roślinne wytwarzane przez pomorskich rolników. Będą pszczelarze z całego województwa pomorskiego, dużo słodkości oraz goście specjalni: Pascal Brodnicki i Piotr Lisakowski, znani z telewizyjnych programów kulinarnych.



Celem wydarzenia Pomorskie Smaki jest nie tylko promocja pomorskiego rolnictwa, ale także popularyzacja spożywania miodu, produktów pszczelich i olejów roślinnych oraz przybliżenie zalet ich stosowania w naszej codziennej diecie. Impreza odbywa się przy ul. SzerokiejMapka w Gdańsku. Organizuje ją Samorząd Województwa Pomorskiego.

Pierwszym gościem specjalnym strefy Pomorskich Smaków będzie kucharz i prezenter telewizyjny Pascal Brodnicki.

Miód, pierzga, pyłek kwiatowy, propolis i... Pascal Brodnicki



Pascal Brodnicki będzie zachęcał do spożywania miodów pierwszego dnia wydarzenia, czyli 24 lipca. Jest on znany przede wszystkim jako prowadzący programy kulinarne "Pascal: Po prostu gotuj!" oraz "Smakuj świat z Pascalem", a także autor popularnych książek o sztuce gotowania.

Ale to nie koniec atrakcji. Drugi dzień Pomorskich Smaków, czyli 25 lipca, swoją obecnością uświetni Piotr Lisakowski. To propagator kuchni regionalnej, kucharz i właściciel restauracji na Półwyspie Helskim oraz uczestnik programu Top Chef Polska.

Zdrowe miody z pomorskich pasiek...



Pierwszego dnia na Uliczce Pomorskiej królować będą miody z gospodarstw pszczelarskich, w których produkcja odbywa się tradycyjnymi metodami.

- Miód wybierany jest z uli metodą tradycyjną poprzez ręczne odsklepianie ramek, a następnie wirowanie w tradycyjnej miodarce na zimno. W trosce o jak najwyższą jakość naszych produktów, większość miodów jest rozlewana w słoiki zaraz po odwirowaniu - wyjaśnia Mateusz Browarczyk z gospodarstwa Miodolandia, właściciel pasiek znajdujących się na Kaszubach i Żuławach Gdańskich.
Pierwszy dzień imprezy to święto miodów.
Pierwszy dzień imprezy to święto miodów. mat.prasowe
Na stoiskach Pomorskich Smaków sprzedawane będą m.in. miody:
  • wielokwiatowe,
  • lipowe,
  • akacjowe,
  • rzepakowe,
  • wrzosowe,
  • spadziowe.

Nie zabraknie również miodów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Wśród nich są: miód leśny z Biernatki, którego produkcją zajmuje się Krzysztof Patalas z Ekologicznego Gospodarstwa Pszczelarskiego "Eko-Barć", miód pszczółkowski (majowy, czerwcowy i lipcowy), który zaprezentuje pasieka rodzinna Jana Freda i Izabeli Wrony oraz miód kaszubski, którego produkcją zajmuje się m.in. Pszczelarnia Tomasza Stenki i Gospodarstwo Pasieczne "Kaszubskie Miody" Hieronima Koseckiego.

Dostępny będzie też miód mniszkowy z gospodarstwa pszczelarskiego Miody Bargańscy, położonego w powiecie bytowskim. Miód z kwiatu mniszka lekarskiego, czyli popularnego mleczu, ma wysoką aktywność biologiczną. Polecany jest przy zaburzeniach trawienia, skurczach żołądka i jelit, chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych.

Chętni będą mogli spróbować prawdziwej rzadkości, czyli wyjątkowego miodu z ogórecznika.

- Jest on jasnożółty, łagodny w smaku i ma delikatny woskowy aromat. Szczególnie docenią go ci, którzy pracują głosem. Wspaniale koi struny głosowe - zachwala miód z ogórecznika Grzegorz Pelcner, pszczelarz z pasieki "Katarzynka".
Będą też wystawcy specjalizujący się w poławianiu pyłku kwiatowego Zielona Pasieka, należącą do Bożeny i Piotra Sobuniów.

Oprócz tego: pokazy prac pszczelarskich, spotkanie z entomologiem oraz gry i zabawy dla najmłodszych.

Miody, których będzie można spróbować pochodzą z lokalnych pasiek.
Miody, których będzie można spróbować pochodzą z lokalnych pasiek. mat.prasowe

... oraz oleje roślinne tłoczone na zimno



Drugiego dnia w ramach Pomorskich Smaków prezentowane będą wysokiej jakości produkty z gospodarstw rolnych, zajmujących się tłoczeniem olejów z nasion pochodzących głównie z certyfikowanych upraw ekologicznych. Proces ich tłoczenia na zimno pozwala w pełni zachować walory odżywcze i smakowe oleju oraz nie niszczy cennych składników zawartych w nasionach.

W ofercie gospodarstwa rolnego Ekostodoła znajdziemy oleje: lniany, rzepakowy i konopny. Szczególną uwagę warto zwrócić na olej rydzowy, produkowany z nasion lnianki siewnej, która jest najstarszą rośliną oleistą w Europie.

- Olej rydzowy jest zasobny w zdrowe kwasy tłuszczowe, z których najważniejszy jest Omega-3, a także wyjątkowo obfity w antyoksydanty oraz witaminę E. Korzyści z konsumpcji oleju rydzowego to m.in. obniżenie poziomu cholesterolu, łagodzenie stanów zapalnych w organizmie, wzmacnianie odporności oraz opóźnianie procesu starzenia - informuje Jarosława Kułynycza, właściciel Ekostodoły.
Gospodarstwo Rolne Katarzyny i Rafała Mładanowiczów zaprezentuje olej z ostropestu plamistego, olej rzepakowy, z lnianki jarej i ozimej, z czarnuszki, lniany, z konopi siewnych, ponadto będzie można kupić konfiturę z jagody kamczackiej, syrop z kwiatu mniszka, syrop z kwiatu czarnego bzu.

Drugi dzień to święto olejów, m.in. tych produkowanych z rzepaku.
Drugi dzień to święto olejów, m.in. tych produkowanych z rzepaku.
- Uzyskanie wysokiej jakości produktów daje własna produkcja na polu, własna kontrola, własny zbiór, własne przechowalnictwo i własny proces przetwarzania surowca w produkt spożywczy. Nie jesteśmy nastawieni na masową produkcję i sprzedaż. Każdy rok jest inny, nie ma gwarancji od natury, że w każdym roku zbiory będą udane, w przypadku braku surowca nie sprzedajemy produktu, gdyż kupowanie z zewnątrz z rynku hurtowego to zawsze wielka zagadka - kwestię wysokiej jakości swoich produktów wyjaśnia Rafał Mładanowicz.
Na stoisku Gospodarstwa Ekologicznego Jawory "Eko Elita" zakupimy biooleje: lniany, rzepakowy, rydzowy oraz z upraw ekologicznych warzyw: zakwas z buraków, biokasze, bio siemię lniane.

Poza olejami na stoiskach PHU Lenhen Henryki Sztabińskiej oraz firmy EkoAnka będzie można również kupić różnego rodzaju produkty spożywcze, takie jak np. mielone nasiona kminku, lnu czy ostropestu, octy ziołowe i owocowe, napary i wyciągi ziołowe na miodzie oraz naturalne soki.

Szczegółowy program imprezy Pomorskie Smaki

I dzień 24 lipca 2021 r.:

  • 10:00 - otwarcie strefy Pomorskie Smaki
  • 10:00-20:00 - kiermasz miodów z pomorskich pasiek
  • 10:30-17:30 - prezentacja wystawców - gospodarstwa pszczelarskie
  • 10:30-12:30 - program edukacyjny przygotowany przez Pomorskie Parki Krajobrazowe: Pszczoły, trzmiele i inne pszczołowate...
  • 13:30 -14:30 - pokaz kulinarny z udziałem Pascala Brodnickiego: Truskawka kaszubska w miodowej odsłonie
  • 15:30-16:00 - pokaz prac pszczelarskich
II dzień 25 lipca 2021 r.:

  • 10:00-20:00 - kiermasz olejów roślinnych od pomorskich gospodarstw rolnych
  • 10:30-17:30 - prezentacja wystawców - gospodarstwa rolne produkujące oleje
  • 11:00-11:30 - pokaz kulinarny z udziałem Piotra Lisakowskiego: Wędzona ryba w oleju
  • 12:00-12:30 - fakty i mity na temat olejów roślinnych
  • 13:00 -13:30 - pokaz kulinarny z udziałem Piotra Lisakowskiego: Śledź na trzy sposoby: w oleju lnianym, rydzowym i rzepakowym
  • 14:00-14:30 - pokaz prac związanych z tłoczeniem olejów
  • 15:30-16:00 - pokaz kulinarny z udziałem Piotra Lisakowskiego: Każdy olej ma swój smak.


"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Materiał opracowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

 

Wydarzenia

Jarmark Bożonarodzeniowy
Jarmark Bożonarodzeniowy
jarmark
lis 19-24.12
g. 12:00 - 20:00
Gdańsk, Targ Węglowy
Aga Zaryan Christmas Songs
Aga Zaryan Christmas Songs
kolędy i pastorałki
gru 12
niedziela, g. 19:00
Gdańsk, Stary Maneż
Tymek
Tymek
hip-hop
gru 16
czwartek, g. 20:00
Gdańsk, Stary Maneż

Nowe Lokale

Sprawdź się

Sprawdź się

Rogalik croissant jest na bazie: