Wiadomości

Regionalne produkty i warsztaty kulinarne. Otwarcie bazarku "Dzieje się" na Przymorzu


Bazarek Dzieje się to nowa inicjatywa kulinarno-kulturalna na Przymorzu. W środy i soboty będzie można zakupić tam regionalną, ekologiczną żywność oraz wziąć udział w pokazach i warsztatach kulinarnych. To jednak nie jedyny pomysł na tę przestrzeń. Budynek przy ul. Czerwony Dwór 17 zobacz na mapie Gdańska ma być też lokalnym centrum kultury, w którym odbywać się będą m.in. przedstawienia, wystawy i kiermasze.



- Pomysł na Bazarek Dzieje się pojawił się kiedy tylko zobaczyliśmy to miejsce. Wyglądało wtedy na mocne lata 80., ale oczyma wyobraźni widzieliśmy, że wydobędziemy z niego to, co najlepsze - mówi Paula Żochowska, organizatorka bazarku. - Chciałabym, żeby to miejsce stało się centrum artystycznym i ekologicznym, żeby każdy mógł znaleźć tutaj coś dla siebie. Planujemy warsztaty artystyczne dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów, chcielibyśmy organizować też wystawy i wernisaże, giełdy książek i staroci, wymianę ubrań, a także coraz bardziej popularne w Trójmieście improwizacje teatralne.
Pierwsze otwarcie bazarku miało miejsce w środę. Pojawiło się na nim kilkunastu regionalnych wystawców sprzedających zdrową żywność oraz rękodzieło. Goście mogli zakupić m.in. ekologiczne przetwory, miody, sery, oliwy smakowe czy mięsa.

- Brakowało takiego miejsca na Przymorzu. Obok mamy Zielony Rynek, więc bazarek stanowi naturalne dopełnienie tej przestrzeni. Możemy tu kupić pyszne ekologiczne przetwory, nie tylko raz w roku jak na jarmarku świątecznym, ale dwa razy w tygodniu - mówi Agnieszka, która odwiedziła bazarek.
Gościem wydarzenia był prezenter telewizyjny i radiowy, znany z programu " Europa da się lubić", Kevin Aiston. Brytyjczyk przeprowadził kilka pokazów kulinarnych, podczas których przygotował swoje popisowe danie - ślimotto, czyli risotto ze ślimakami. Kucharz ochoczo dzielił się kulinarnymi trikami oraz opowiadał widzom o swojej pasji do gotowania.

Bazarek Dzieje się będzie działał w każdą środę i sobotę. W przestrzeni będą odbywać się też warsztaty artystyczne i inne wydarzenia kulturalne. Nabór na zajęcia teatralne rozpocznie się 18 stycznia.

- Chcemy wspierać lokalnych dostawców, którzy produkują zdrową, tradycyjną i ekologiczną żywność. Jest to miejsce dla każdego, kto ceni świadome zakupy. Można tu porozmawiać z wystawcami i producentami np. o sposobie wytwarzania sprzedawanych przez nich produktów, a także skosztować ich przed zakupem. Planujemy też organizować pokazy i warsztaty kulinarne w godzinach otwarcia bazarku - mówi Paula Żochowska.

Opinie (109) 4 zablokowane

  • Ślimaki mazurskie

    brawo! Dumni jesteśmy!

    • 3 1

  • hmmmm (2)

    Pan gotował regionalny ryż?!?!?!?!?!

    • 10 1

    • wanda

      używał regionalnych ślimaków

      • 2 1

    • Smieję się

      Hahahaha produkty polskie są najlepsze...

      • 1 0

  • Pani Agnieszko

    zdegustować to nie jest to samo co poddać degustacji ,jedna zasada w życiu : jak nie wiem co powiedzieć to milczę żeby z siebie pośmiewiska nie zrobić .

    • 16 1

  • Szkoda, myślałam że tam będzie fitness club. Albo bilardownia. Ale i tak dobrze ze nie kolejny lukslumpeks

    • 4 8

  • Popieram. (1)

    Ale slimaki .......regionalnie ?

    • 4 1

    • tak, ślimaki hoduje się w Polsce

      • 1 0

  • pomylka (1)

    od kiedy kuzwa strazak jest kucharzem ?
    lepiej placa czy co?!

    • 10 1

    • od kiedy pomyłka
      wie lepiej

      • 1 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Otwarcie bazarku "Dzieje się"

    Popieram

    No i bardzo dobry pomysł, moze ludzie zaczną zdrowiej jeść bo chemia w zwykłych sklepach nas zabije.. wole wydać czasem więcej a wiem co to jest brawo

    • 3 2

  • Tak szybko jak powstało tak samo szybko padnie (3)

    Przez miesiąc będzie świeże, potem gnioty zaczną sprzedawać i wałki kręcić jak ze wszystkim.
    Ludzie się połapią szybko i trzeba bedzie pakować interes.
    Wruże typowy schemat. Głupawy usmiech na długo nie pomoże.

    • 6 5

    • Konkurencja sie odzywa ❤️

      • 3 0

    • Moze i padnie,ale fajnie ze próbują! Ja trzymam kciuki powodzenia

      • 5 0

    • Wróżę /tak się pisze/ powodzenie
      malkontenci i dewiaci i tak są za leniwi nawet n a uśmiech

      • 2 0

  • Kevin jest kucharzem!

    Do poprzednich znawców!
    Kewin z wykształcenia jest kucharzem, ukończył Hammersmith and West London College, a że wstąpił do OCHOTNICZEJ STRAŻY POŻARNEJ - i tak pokazywała Go TV to inna sprawa. Z zawodu jednak kucharz! W OSP znajdziecie osoby wykonujące na co dzień różne zawody, a OCHOTNICZO działające ,,po godzinach" właśnie w OSP!

    • 7 1

  • zielony (1)

    Haaaas wszystko z Makro i Sergrosa Ekologia Haaaaaaa

    • 4 2

    • naprawdę jesteś zielony

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

28

września

10

października

Jan Serce Gdańsk, Klub ŻAK

11

października

10. Alternatywne Targi Ślubne Gdańsk, Stary Maneż

Kultura

Koncert skrzypcowy w zaskakującej scenerii
Koncert w zaskakującej scenerii
Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu

Kulinaria

Nowe lokale: sushi, vongole i tatarskie smaki
Nowe lokale: sushi, vongole i tatarskie smaki
Szampańsko i rybnie. Kolacja komentowana w Grand Blue
Kolacja komentowana w Grand Blue

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Skrót GAK oznacza: